Teplota chipsetu

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

LuckyLuky
Nováček
Nováček

Příspěvek od LuckyLuky »

Jeslti ono to nebude tím, že každá deska to může mít jinak, pochybuju, že by existoval v tomto nějaký pevně daný standard. Prostě každý výrobce to může šoupnout kam chce a my se o tom můžeme pěkně dohadovat. Ale co bychom pak zase měli dělat, když by bylo všechno jasný, že jo?
Abit AN8, A 64 3000+, 1024 MB RAM, MSI Geforce 6600
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Rozdíl v přesnosti tam určitě bude a samosřejmě umístění bude taky hrát roli. Jsem ale celkově překvapenej, že se to může lišit až tak moc.

Já když šáhnu na svůj chladič chipsetu, tak je možná vlažný. Je sice aktivní, ale jeho velikost je takova, že by tam snad ani nemusel být :-D . Dokonce i když odpojím větráček, tak se teplota zvedne pouzě o několik stupňů.

Když nad tím ale přemýšlí, tak se tady určitě objeví člověk, kterej bude mít ten samej chipset jeko já, ten bude ne jiný desce a on mi může tvrdit, že má reálnou teplotu třeba takovou jako ty.

Nevim nevim, jestli něco vyřešíme. :-D
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
LuckyLuky
Nováček
Nováček

Příspěvek od LuckyLuky »

Hledám, hledám, ale z podpisu tvojí základku nějak nezjistím...
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Jestlize mas chipset vlazej, muze to znamenat i to, ze chladic je spatne napasovanej na chipset a nedotyka se ho tak, jak by mel..
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

To Palec123: Jen tak pro zkušku jsem odpojil větráček na chladiči od chipsetu a mám už 2 hodiny puštěnej PRIME 95. Teplota chipsetu nejde přez 32C a počítač je pořád rockstable. Myslím že při týhle zátěži a při vypnutém aktivním chlazení by musela být teplota(podle výše uvedených teorií) určitě kolem 70C. Prostě se nekoná.

Uznávám, že reálná teplota bude troch vyšší(uznám i o 10C), ale v mém případě to prostě neplatí.

Kdysi dávno jsem měl MB EPOX s chipsetem intel875P(tehdy snad nejvýkonější chipset pro P4) a ten měl jen pasiv. Nemusel jsem mít ani mokrou ruku a tepelná vodivost byla hodně velká.Prst jsem měl dá se říct popálenej. Však čidlo na desce taky ukazovalo 50C+.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Jo a hned při koupi jsem chipset sám přemáznul pasto Arktic silver 5.
LuckyLuky
Nováček
Nováček

Příspěvek od LuckyLuky »

No jóóó, on má nForce 3, takovej mražák. Naše nám topí, páč to jsou pořádný děla:))) Ne, dělám si prdel. Zaráží mě jiná věc - Teploměr mi ukazoval přes 55°C a prst jsem na tom udržel tak dlouho, jak jsem chtěl. Sice to bylo hodně teplý, ale rozhodně to puchýře nedělalo. Takže ke špatnému čidlu na desce, v teploměru tu možná máme ještě jedno vadný přímo ve mně, to je ale bordel.
Kubik73
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kubik73 »

Zdravím.Chtěl bych Vás touto cestou požádat o pomoc.Nedávno jsem si koupil desku Asus Striker Extreme a v Everestu mi ukazuje teplotu MCP 95 stupňů.Přitom systém je stabilní a nepadá.Teplota procesoru (E8400) je 40 stupňů (měřeno Real Tempem).Připadá mi to strašně mooc.Pokud bych se rozhodl pro chladič chipsetu musím koupit na severní i jižní můstek?Děkuji za odpověď
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Kubik73 píše:Nedávno jsem si koupil desku Asus Striker Extreme a v Everestu mi ukazuje teplotu MCP 95 stupňů.Přitom systém je stabilní a nepadá.
Ta teplota je urcite nesmyslna. Teplotu chipsetu bych radeji sledoval napr pres bios, nebo pokud se ti bude chtit lezt do pocitace tak "kontrola prstem" :)

Ta deska ma chlazeni dostatecne dimenzovane, pokud se rozhodnes jej vymenit tak vzhledem k tomu ze je vse spojeno pomoci heatpipe, budes muset kupovat chladic i na jizni mustek.

Ale je to zjevne zbytecne - ta teplota je urcite nesmyslna. Pocitac je stabilni = nemusis si delat starosti o chlazeni.
Kubik73
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kubik73 »

Palec123 píše:
Kubik73 píše:Nedávno jsem si koupil desku Asus Striker Extreme a v Everestu mi ukazuje teplotu MCP 95 stupňů.Přitom systém je stabilní a nepadá.
Ta teplota je urcite nesmyslna. Teplotu chipsetu bych radeji sledoval napr pres bios, nebo pokud se ti bude chtit lezt do pocitace tak "kontrola prstem" :)

Ta deska ma chlazeni dostatecne dimenzovane, pokud se rozhodnes jej vymenit tak vzhledem k tomu ze je vse spojeno pomoci heatpipe, budes muset kupovat chladic i na jizni mustek.

Ale je to zjevne zbytecne - ta teplota je urcite nesmyslna. Pocitac je stabilni = nemusis si delat starosti o chlazeni.
Díky za reakci.No v Biosu právě ta teplota není,ale k té desce se dají připojit čidla tak to zkusím zítra.Chtěl jsem se zeptat zda-li kromě Everestu je ještě nějaký program který dokáže monitorovat teplotu chipsetu.Díky
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

No pokud to neni v biosu, tak v tom pripade musis pripojit ony cidla z baleni. Teploty pak budes moct monitorovat programem primo od asusu - probe.

Dobry program je speedfan, jenze ten opet detekuje spoustu nesmyslu, clovek se pak musi sam zorientovat co je co a dobre si to pojmenovat. Myslim ze to ale stejne nebude dobre detekovat, Probe bude vhodnejsi.
Kubik73
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kubik73 »

Palec123 píše:No pokud to neni v biosu, tak v tom pripade musis pripojit ony cidla z baleni. Teploty pak budes moct monitorovat programem primo od asusu - probe.

Dobry program je speedfan, jenze ten opet detekuje spoustu nesmyslu, clovek se pak musi sam zorientovat co je co a dobre si to pojmenovat. Myslim ze to ale stejne nebude dobre detekovat, Probe bude vhodnejsi.
Díky.Jo stáhnul jsem si tem Asus Probe a spustil a BSOD (modrá obrazovka).
Udělám to asi s těmi sensory zítra.Ještě jednou díky za ochotu. :)
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

teskoma
Nováček
Nováček

Re: Teplota chipsetu

Příspěvek od teskoma »

ahoj potrebuju pomoct kdyz zapnu pc tak vsechno normalne bezi kdyz jsem napr na internetu a takove nenqarocne aplikace teploty pri praci na internetu core*0 15-30 C,core*1-15-30 C,hdd 40-50C,TMPIN0-40 C,TMPIN1-40 C,TMPIN2-35-45 C, a kdyz jsem pak spustil hru Counter strike source.sotva jsem zacal hrat a proste se zniceho nic pc vypnulo kdyz ho hned opetovne zapnu tak bezi cca 10 sekund a kdyz po pul hodine tak zase muzu bejt na internetu neomezene dlouho ale kdyz zase pustim tu hru tak se vypne.Mam toto pc:zakladni deska je gigabyte GA-M61PME-S2,cpu-AMD x2 5000+(2x2.6ghz) dual core,2GB ram,zdroj 350 watu eurocase,grafická karta je interní ale nedavno jsem ji nahradil Nvidi 8600 GTS 256mb ddr3 silent cool,nic jsem v biosu nevypinal,navíc jsem si koupil přídavný větráček na chipset a nic vyměnil teplovodivou pastu a nic,proste pc je plně funkční ale asi při větší zátěži se vypne,prosím poradte jestli potrebujete vedet jeste nejake info o mem pc tak napiste ale prosim o nejake rady dííííky moc
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

2teskoma:máš v biosu přeplé,že máš ext grafiku(do pci-e) a že nemá běžet integrovaná?něco podobného to udělalo kamarádovi po přidání grafiky,protože se neshodly
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Bedas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bedas »

není pro chipset(nforce 520) 75°C trošku moc? naměřilo me to i 78°

Obrázek
CPU: AMD Phenom X4 9950 BE RAM: Kingston HyperX 1066MHz 4GB(2 x 2GB) Motherboard: Asus M2N32-SLI Deluxe HDD: SAMSUNG HD501LJ, 2x 500GB + 1TB Grafika: ASUS ENGTX275 896MB
..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..:: Water cooling ::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::....::..::..::..::..::..::..
[pumpa]Laing DDC 12V PRO AGB + Alphacool TOP -> [cpu blok]EnzoTech SCW-1 - Sapphire revA -> [chipset blok]by Wroom -> [mosfet blok #1]by Wroom -> [radiátor #1]Alphacool NexXxoS PRO I rev2 -> [mosfet blok #2]by Wroom -> [gpu blok]Swiftech MCW60 -> [radiátor #2]Magicool Copper Radiator Triple Xtreme 360 -> [expanzka] [url=ttp://wroom.wz.cz/komponenty/exp_v2/exp_v2.html]by Wroom[/url]
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“