Problém s výměnou chladiče ASUS 6600 TOP

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Problém s výměnou chladiče ASUS 6600 TOP

Příspěvek od OXI »

Protože původní chladič u této karty byl moc hlučný, koupil jsem primecooler AlCu, a dle návodu ho vyměnil. Po zapnutí počítače se vyskytly místama artefakty, a ve windows mi pořád přeskakovaly obrazovky. Tak jsem zkusil vrátit původní chladič a problém nezmizel. Mám podezření že jsem kartu nějak při výměně poškodil, nestal se někomu ten samej problém?

Sestava: A64 3000+, 512 Goodram, DFI nf4 DAGF, HDD Seagate 160 SATA
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

Podívej se, jestli jsi nerýpnul do plošného spoje nebo neulomil nějakou součástku.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Karta vypadá bez poškození, ale nemůžu nic vyloučit, žádný fyzický poškození neni vidět
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

OXI píše:Karta vypadá bez poškození, ale nemůžu nic vyloučit, žádný fyzický poškození neni vidět
Pokud neni nic videt, tak bych tam honem rychle soupnul stock chladic a bezel s tim na reklamacku, dostanes novou a budes mit klid :twisted:
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Na to se chystám, ale budu nějakou dobu bez PC, to je jak nemít orgán, nojo stejně mi nic jinýho nezbyde
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

tak řekni kámošum určitě se jim někde válí GF 4 MX, nebo něco podobného a budeš jen bez her zbytek ti v pohodě poběží, dal si tem ten nový chladič dobře (neupekl si jí?)
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Ja jsem to na sve ASUSce taky menil za zalman...ale davam si dost pozor na statickou elektrinu z ruky.Pokud je napohled neposkozna a bude delat artefakty na default nevidim z reklamaci problem
Mac...
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

největší problem dělá když si chadičem blbě opřeš o roh jádra a uštípneš růžek
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Zítra by mi měla přijít z reklamace, je to výměna za novej kus, budu si muset dát velkej pozor až tam budu dávat ten chladič, přece jen to tam nechci po výkendu posílat znova
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

hmm, ja kdyz videl jak to ma primecooler udelany, tak bych ji pos.... ruce, takova prasarna. Je fakt ze rejpnout jadro , ci ho kousek ulomit neni problem, protoze 6600GT nema ochranej ramecek kolem jadra. jestli ti ji vyreklamujou, tak si dej podruhe fakt velkeho majzla :-D
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Neboj, vůbec se mi do toho nechce, ale ta hlučnost větráčku je příšerná
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Podobné problémy se u výměny chladičů u této řady vyskytují skutečně často. Kámoš si ji taky takto zřejmě nějak odstřelil. Je třeba postupovat nanejvýš opatrnně.

I proto jsem si koupil Leadteka, který se vyznačuje celkem decentním tichým, ale i účinným stock chladičem, abych se vyvaroval veškerým případným problémům s instalací nového chladiče. Snad ještě chvíli vydrží.

Offtopic:
I z těchto důvodů se mi líbí koncepce konkurence s pasivním heat-pipe chlazením (Sapphire Atlantis ATI Radeon X800 GTO Ultimate). Snad s něčím podobným přijde ve vyšší střední třídě brzy i nVidia.
Zatím něco podobného nabízí, pokuv vím, snad jen GigaByte (Maya 6600 GT).

Rozumný uživatel totiž ví, že ticho je daleko důležitější, než pár Mhz navíc :).
show must go on..
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Dalším možné vysvětlení by bylo pokud by odběr chladiče na kartě (a z karty napájeného) překročil určitou mez, jež je pro každou kartu jiná. Pak by mohlo dojít k poškození některých obvodů a tak ke vzniku artefaktů. Je to jenom hypotéza u téhle karty to nemám ověřeno. Mohl by to být podobný případ jako R9800. U verze AGP jsem měnil chladič několikrát i za Spire Falcon Rock II a nic se nestalo.
niatheppe
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od niatheppe »

Já jsem jsem jednou ztrhnul z grafiky jeden odpor, takovou tu malou mrchu, co jich je tam vždycky tak deset tísíc. A házelo to šílený artefakty, povedlo se mi ho připájet, obraz dobrej, jenomže pak jsem utrh další, nj moc sem se s tim nepáral, byl to krám :oops: . No a ten jsem na koberci nenašel, tak jsem se na to vyprd.
OXI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OXI »

Fifi píše:Dalším možné vysvětlení by bylo pokud by odběr chladiče na kartě (a z karty napájeného) překročil určitou mez, jež je pro každou kartu jiná. Pak by mohlo dojít k poškození některých obvodů a tak ke vzniku artefaktů. Je to jenom hypotéza u téhle karty to nemám ověřeno. Mohl by to být podobný případ jako R9800. U verze AGP jsem měnil chladič několikrát i za Spire Falcon Rock II a nic se nestalo.
Myslim že tvoje hypotéza je mylná, protože karta dodává pořád stejné napětí, a větrák ji nemůže přinutit aby mu dala víc, tim pádem by to nemělo vadit.

Plánuju ten chladič zapojit do dvojpinu na grafice, nevítě jaký je tam napětí?
j.ripper
Nováček
Nováček

TAky taky

Příspěvek od j.ripper »

No tak ja taky menil chladic u ASUSU 6600 GT TOP AGP a chtelo se mi becet. Koupil jsem primecooler (blbec) a po hodine nasazovani jsem uz byl zoufaly. Porad jsem nemohl najit tu spravnou polohu (nebo spise najit jo ale udrzet na ni ne), ujizdelo to, jenom jsem slysel jak mi to skrka pres rohy. Vsechno na milimetry ruce bych potraboval ctyri, abych to byl schopen spravne drzet na GPU, pak prostrcit sroubky a pak jeste matky. MARAS! Vysledek=odreny jeden roh celkem dost, grafika jede bez artefaktu (zatim, doufam, ze to vydrzi), propotil jsem 3 tricka :), ale chlazeni je spica. Predtim teplota i tech 90 ted max 70, v klidu 44 v lete. Nevim jestli mam fakt obe ruce leve, ale podruhe uz bych do toho nesel ani za zlate prase.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

A z toho plyne ponaueni....kupujte Zalmana :)
.
j.ripper
Nováček
Nováček

Příspěvek od j.ripper »

Holda29 píše:A z toho plyne ponaueni....kupujte Zalmana :)
ja toho blbce spise myslel tak, ze jsem si mel pockat na Arctic Silencer. Zalman ma totozne uchyceni jako Prime nebo ne ? Mel jsem je oba zabalene v ruce a rozdil jsem nejak nepoznal.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

To nevim,ale zatim jsem neslysel o jedinem problemu se Zalmanem oproti PC.Ale na silencer by ses dost nacekal a jeste by chladil naprd a hlucne :)
.
free666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od free666 »

podle vseho co jsem tak videl jsou ty dva chladice v podstate totozny(oba jsem v ruce nemel)...Zalman ma mit je kvalitnejsi zpracovani...takze system uchyceni by mel byt stejny...ale jestli uplne 100% tak to ti nepovim...
CPU:AMD Sempron64 2800+ OC comin´ soonRAM: 2x Kingmax (SuperRAM :) )DDR 512MB 400Mhz CL 2.5; GPU: MSI NX6600VTD 128MB Diamond@550/1100+PrimeCooler; MB: Epox 8KDA3+(nForce3 250Gb); HDD1: Seagate 40GB 7200rpm; HDD2: Maxtor 80GB, 7200prm, 2MB cache; DVD-ROM: Toshiba SD-M 1712; CD-RW:Plextor 8432;DVD-RW: Toshiba SD-R 5372
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“