Umřel HDD (nebo chcípá deska?)

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Umřel HDD (nebo chcípá deska?)

Příspěvek od NoTHX »

za běžného provozu jsem dostal BSOD, což mě ani nevyvedlo z míry, přestože jsem zvyklý je nevídat. Po restartu ten disk ani nenašel BIOS, to mě už celkem znervóznilo :oops: Po vypnutí/zapnutí bios disk našel, začal bootovat, kontrola konzistence našla a (prej) opravila chybu v deníku USN (co to je nevim :oops: ), následně BSOD, celé se to opakovalo (bios nenašel, vyp/zap, boot...) tentokrát naběhl v pořádku a fungoval, nicméně to celé brzo udělal znova, ale to už bootu nebyl schopen (BSOD s hláškou "UNMOUNTABLE BOOT DRIVE" je myslim výmluvný), nahodil sem konzoli z instalaček od XP a zkusil fixboot, ten vyhlásil chybu, načež jsem zjistil že v "C:\>" nefunguje ani příkaz dir. Spustil jsem FDISK jen abych se podíval jestli ještě oddíl "žije", byl tam se správnou velikostí ale jako filesystem udával "Neznámý". Přinesl jsem disk k TomV aby jsme z něj zkusili zachránit co půjde. Přichystali jsme si GetDataBack, ale k mému překvapení disk normálně najel a vesele jsme z něj začali kopírovat všechna důležitější data. Za celou dobu (cca 3h) mu nijak nevytuh (já ho byl taky schopnej udržet zhruba den, takže bylo to jen stejné "štěstí" nebo ne? :? ) Pár souborů nebylo možný zkopírovat (totalcmd hlásil chybu). TomV mi poradil že mam ještě zkusit zapojit HDD na sekundární kanál (že by primár blbnul?) tam normálně nabootoval a fungoval úplně v pohodě, ale asi jen 30min, když jsem ho projížděl windowsí kontrolou disku. Stáhl jsem si Diagnostic Tools z webu WD (zapoměl sem říct že je jedná o WD1800JB) a quick test nic nenašel, plnej test právě probíhá a jak dopad se dovim až se vrátim ze školy. Otázka zní co s tim? Klidně pořídim novej HDD, ale abych pak nezjistil že to dělá třeba deska (btw... mechaniky co jsou zapojený na slavech na obou kanálech, vždy jely v pohodě). Vzhledem k tomu že študuju výpočetku tak mě poměrně tlačí čas a než bych sehnal desku tak by mi to v mém životě napáchalo značné komplikace :(
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Umřel HDD (nebo chcípá deska?)

Příspěvek od Orbithek »

Mno tohle se mi taky přesně stalo taky...mám 2x WD 250 GB a začli mi to dělat oba disky...jenže jsem zjistil že ta nestabilita disků u mě byla tím že jsem je napájel těma konektorama pro SATA disky...přehodil jsem je na klasické 12V molexy a už jedou normálně...taky nechápu :oops:
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

Orbithek píše:...
a to ti začalo dělat hned nebo až po čase? mě to 3 roky chodilo všechno v pohodě (a SATA mi neumí deska :razz: )
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

NoTHX píše:
Orbithek píše:...
a to ti začalo dělat hned nebo až po čase? mě to 3 roky chodilo všechno v pohodě (a SATA mi neumí deska :razz: )
Z ničeho nic cca před týdnem....myslel jsem že mi to dělá disk tak jsem ho chtěl poslat na reklamaci, jenže stačilo to přehodit na ten molex a problém vyřešen....taky modrá obrazovka se stejnou chybou, při bootování zase chyba disk nečitelný, chyba ve win32 že chybí soubor atd :) Asi jsou ty disky náchylné na výkyvy napětí. :oops:
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PcBuh »

A co napsat na jakem Pc to děla
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“