Co je WLAN?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Co je WLAN?

Příspěvek od bmobil »

Zdravim vas, experti, potrebuju poradit. Kdyz ma notebook integrovany WLAN, co jeste potrebuju k provozovani bezdratové site? Dik za info
..full throttle..
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Chces mit doma sit postavenou na Wi-Fi? Nejak jsem nepochopil co s tim presne chces delat...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

WLAN adaptér podporující AdHoc mod a to pro každé zařízení (PC), které má být součástí sítě nebo APčko a WLAN adaptér pro každé zařízení (PC), které má být součástí sítě

(na debilní otázku debilní odpověď :D )
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmobil »

Don Martinez píše:Chces mit doma sit postavenou na Wi-Fi? Nejak jsem nepochopil co s tim presne chces delat...
Jo presne tak
..full throttle..
bananalama
Nováček
Nováček

Příspěvek od bananalama »

pavel.minarik píše:WLAN adaptér podporující AdHoc mod a to pro každé zařízení (PC), které má být součástí sítě nebo APčko a WLAN adaptér pro každé zařízení (PC), které má být součástí sítě

(na debilní otázku debilní odpověď :D )
podla formulácie otázky pochybujem že tvoju odpoved pochopil :onfire:

...a ešte doplním: alebo WLAN adaptér (v nejakom PC) podporujúci AP mód aspoň softwarovo.
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmobil »

No dobre, tak znovu a tentokrat neexperti! Lidi jako minarik jsou k nicemu. Potrebuju lidi co nezijou mimo svet. Kdyz je v notebooku zabudovanej WLAN, co jeste potrebuju za hardware nebo zarizeni abych na tom notasu mohl spustit inet pres Wi-Fi? Nebo jinak receno co ma v sobe ten notas vlastne zabudovaný, pokud mluvime o WLAN?? Diky
..full throttle..
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

děkuji za důvěru, potřebuješ zařízení, které je připojené k internetu a tuto konektiviru poskytuje dále přes wifi, když nám prozradíš, jaké máš připojení, dá se Ti odpovědět velmi rychle :D
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmobil »

No zatim zádne, ale spis by me zajimalo co konkretne ten notas umi kdyz je v nem WLAN. Co je LAN je jasny. Ale co v sobe vsechno obsahuje ten notebook kdyz ma WLAN? To je nejakej zabudovanej adapter ci co? Jde mi fakt jen o to abych pochopil tuhle funkci. A muzes mi i vypsat vsechny zpusoby jak se da pres ten WLAN pripojit k siti. Jen tak zbezne pro predstavu. Dik
..full throttle..
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

LAN = sitova karta
WLAN = wi-fi (bezdratova) sitova karta

pokud chces na NB prijimat internet pres WLAN musis mit doma zarizeni, ktere ti zacne internet vysilat bezdratove, tj. Access Point (pristupovy bod).
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmobil »

A ten NB ma teda nejaky vstup do kteryho se to zarizeni, ktery vede tu sit, zapoji? Ja myslel ze to se da resit i obycejnou LAN
..full throttle..
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

jediný vstup pro síť je klasická RJ45 pro LAN
co se týčen WLAN v NB, mezi displejem a jeho krytem je anténa, která vede do těla NB, ve kterém je schovanej chip co umí signál vysílat, příjmat a zpracovávat

je třeba si uvědomit, že Ethernet i Wifi jsou stručně řečeno různé technologie nad kterými lze vybudovat běžnou počítačovou síť Microsoft (s protokolem TCP/IP) a např. Internet Explorer vůbec neví jestli něco posílá po kabelu nebo to lítá vzduchem

z výše uvedeného je zřejmé, že vypsat Ti všechny možnosti je mimo síly kohokoliv, způsobů jak to rozjet a použít je velmi mnoho, zkus aspoň naznačit jaké připojení pro Tebe připadá v úvahu
Alkarion
Nováček
Nováček

Příspěvek od Alkarion »

Intel Wireless LAN 802.11b/g je WLAN?
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Alkarion píše:Intel Wireless LAN 802.11b/g je WLAN?
Ano.
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmobil »

pavel.minarik píše:zkus aspoň naznačit jaké připojení pro Tebe připadá v úvahu
Pro me zadne, ja pouzivam CABLE. Jen jsem potreboval vedet co je WLAN. Ale stejne bych rekl ze osobni zkusenost je asi nejlepsi. :wink: Dik
..full throttle..
Alkarion
Nováček
Nováček

Příspěvek od Alkarion »

Když už tu je téma tak se zeptám ja mohu vyrešit problém mám doma stolní PC do, ktereho mám přivedený Chello net a potřeboval bych něco co mi zajistilo, že to ten net rozdělí a že ja po cely svym pokoju mužu připojit k netu tak aby nemusel běžet stolní pc je to realné? pokud ano co si mám pořídit jak to rozchodit atd... ?
bmobil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmobil »

Alkarion píše:Když už tu je téma tak se zeptám ja mohu vyrešit problém mám doma stolní PC do, ktereho mám přivedený Chello net a potřeboval bych něco co mi zajistilo, že to ten net rozdělí a že ja po cely svym pokoju mužu připojit k netu tak aby nemusel běžet stolní pc je to realné? pokud ano co si mám pořídit jak to rozchodit atd... ?
Precti si to po sobe a zkus to zformulovat znovu a lepe. Tvoji otazce nikdo nerozumi
..full throttle..
Alkarion
Nováček
Nováček

Příspěvek od Alkarion »

abych měl pokoj pokrytej wifi signálem když mám net od upc jak to udělat? aby nemuselo běžet pc do kterého je připojen modem.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

bmobil píše:Tvoji otazce nikdo nerozumi
Mluv laskave priste za sebe :wink:

Ad pokryti signalem - at uz jde o pokoj ci treba cely dum. Musis mit zarizeni (krabicku) Accesspoint (AP, tj. pristupovy bod) - do neho se zapoji klasicky sitovy konektor, ktery k tobe privadi internet pres Chello. AP pak bude "vysilat internet" vzduchem. Kazdy kdo bude v dosahu a bude mit WiFi kartu (at uz ve stolnim PC, nebo v notebooku), tak se bude moci pripojit.

Dale existuje Router (smerovac), ktery umozni na jednu pripojku internetu pripojit az nekolik PC (nebo celou jinou sit) soucasne. Tzn. jestlize mam doma vice PC, ktere chci najednou pripojovat k internetu potrebuju router.

Switch (prepinac) umoznuje vytvorit PC sit - tj. vzajemne propojit jednotlive PC mezi sebou s tim, ze komunikace mezi PC je prepinana od/ke konkretnimu PC, ktery komunikuje.

Hub (rozbocovac) - totez co switch, ale komunikace je vysilana po cele siti nez si "sama najde svuj cil".

Existuji i AP, ktere v sobe uz maji jak switch, tak router.

Clanek o sitich na PCT pro zacatecniky - http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=0
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

bmobil píše:Precti si to po sobe a zkus to zformulovat znovu a lepe. Tvoji otazce nikdo nerozumi
Myslící bytost rozumí, já se orientuju docela dobře, Wilik evidetně taky, takže demokratickou většinou je rozhodnuto. Doporuču se přiště zdržet komentářů.

Wildova odpověď je vyčerpávající, není co dodat.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“