Asus A8N-E /Deluxe (939, nF4 Ultra) - tipy a rady

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
<Charon>
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Asus A8N-E /Deluxe (939, nF4 Ultra) - tipy a rady

Příspěvek od <Charon> »

Asus A8N-E

Obrázek

Zakladni parametry:
* Cipova sada: nForce4 Ultra, socket 939
* Frekvence systemove sbernice [MHz]: 1000 (2000 DDR)
* Pameti: DDR SDRAM PC3200, Dual DDR, 4 sloty, max. 4GB

Sloty, konektory:
* Pocet slotu PCI: 3
* Pocet slotu PCIe x16: 1
* Pocet slotu PCIe x1: 2
* Pocet slotu PCIe x4: 1 (podporuje pouze PCIe x2 karty)
* Výstupní konektory: 2x PS/2, 1x paralelni port, 4x USB 2.0, 1x GLAN, 1x opt. S/PDIF vystup, 1x koax. S/PDIF vystup, 8k audio

Diskove radice:
* 2x PATA133 nV
* 4x SATA2 nV
* nV RAID 0,1,0+1, Jbod

Integrovane technologie:
* Sitova karta: 1Gbit nV
* Zvukovy cip: Realtek ALC850 (8kanalovy)

Doporuceni a rady:
:!: Asus vseobecne nema prilis povedene desky pro AMD 64 procesory
:idea: pri osazene grafice jdou spatne vytahovat pameti
:arrow: vetracek na cipsetu je hlucny
:!: vetracek ma sroubky z vnitrni strany, tzn. je nutne rozebrat slozeny PC
:( pretaktovani nad 250 MHz funguje podle verze revize a BIOSu
:wink: se starsim BIOSem (< 11/05) se misto resetu muze prepnout do power save modu - pomuze novy BIOS
:arrow: deska standardne napaji PS2 a USB kvuli moznosti zapnuti PC klavesnici/mysi - je potreba prepnout v BIOSu S3 -> S3/STR
:arrow: chladic cipsetu jde bez problemu vymenit za Zalman ZM-NB47J, ale je potreba, aby se skrini proudil vzduch
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Zkušenost pozitivní

Příspěvek od Antonín Chromý »

Dělal jsem na téhle desce jeden počítač pro známého a zkušenosti jsou pozitivní. Všechno šlapalo, tak jak mělo (bios 1006 tuším), paměti jsem tam měl 2x512MB Transcend JetRam (2,5@400MHz). Absolutní spokojenost, jen ten větráček podle všech diskusí půjde asi brzo do háje - ale zatím funguje.

Jedna zásadní věc - NEPŘETAKTOVÁVAL jsem, takže co se týče možností OC, nemohu sloužit. Ale jinak taková pěkná value deska :-)
Surgical
Začátečník
Začátečník

Zkusenosti

Příspěvek od Surgical »

A8N-E = nejlevnejsi znackova deska s NForce4 Ultra chipsetem.

Perfektni je umisteni PCI-E slotu, ktere umoznuje pouzit grafickou kartu s objemnym chladicem bez blokovani PCI slotu, coz je u value desky, vyzadujici k rozsireni vyuziti vsech 3 PCI slotu podstatne.

Kvalita provedeni pres value cenu je excelentni.

Oveclocking na tehle desce je take bezproblemovy a nelisi se ve vyslednem realnem efektu od vykonu dosahovanych na DFI deskach s timhle chipsetem.

Resume: Doporucuji tuto desku vsem zajemcum o levnou kvalitni zakladnu pro jejich levne a pritom vykonne masiny, kdy je lace dosazeno nakupem levneho procesoru a vykonu jeho pretaktovanim.
Jirin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirin »

Tenhle ASUS umi nastavit male napeti, tusim pouze 1,55 V coz je oproti DFI hooodne malo... Osobne bych radeji nez tenhle ASUS bral DFI nF4 Ultra Infinity.... Jirin
Suzuki SV 650 && ČZ 250 / 471 rider
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

no JO, ale A8N-E má za svoji skvělou cenu taky 5 reg. výstupů na větroně a SATAII ! na to se nesmí zapomenout ! už bych bral DFI nf4 infinity ale . . SATAII mi tam dělá bor*el
x655
Nováček
Nováček

Příspěvek od x655 »

Tak hlavní mínus desky je asi větrák, sice mam asi novější revizi 2, kde je jiný, ale i tak se projevoval ne moc hezky, tak sem ho namazal, tak je zatim OK, problém je ale v tom, že již nemá šroubky nahoře (viz CZC) ale zespoda! Takže se musí sundat komplet! Jinak sem jen tak zkoušel vyšší takty, ale nehci z toho mít turbínu, takže jen zkouška bez dalších dlouhodobých testů, 266×9, pak 300×8,5 (napětí auto-cpuz řikal 1,52V), obě jelo, jak dlouho by šlo nevim, neni potřeba, stačí mi to. Ještě při pohledu na verzi PREMIUM si řikám, kde sehnat jejich "cool pipe".
elipsoid
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elipsoid »

Uvazuju o tyhle desce, DFI Infinity me taky laka, ale vadi mi blbej layout - bojim se, ze mi grafika bude zasahovat nad vetrak a ten pak nepujde vymenit za tissi, prip. pasiv. Mate nekdo zkusenosti s vymenou vetraku na tyhle (asus) desce?
Nezkousel jste nekdo OC?
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

pouzivam tuto desku, jedu na 8,5x300, vyslednych 2561 mhz neni max, nicmene nemam cas si s tim ted hrati... s timto asusem sem spokojen na vybornou... detekoval sem jediny problem a to ze nenabiha os pokud je pripojen usb hdd ackolif je v biosu boot z hdd, nechapu proc to newezme ze saty ale dejme tomu... jinag spokojenost... chlazeni nf4 cipsetu znacne mene hlucne nez u msi, nehlede na to ze u msi k8n sli se mi 1 z desky zacudilo a na druhy nesel 1 usb port... takze 2 reklamace... asus zatim fakacenkuje lepeji ackolif se jedna o 2k levnejsi desku na ktere je jen fake sli... takze ja bych se teto wolby vubec nebal :D , jen mi chybi od asusu varianta A8N-E deluxe -> pasivni chlazeni s heatpipe jako u top modelu ... itz nice dream :)...

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
elipsoid
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elipsoid »

Vzhledem k tomu, ze stavim relativne tichej system (pasivni chladic na GK, arctic cooler na procesor), rad bych zkusil vymenit chladic na chipsetu za pasiv, ale nejsem si jistej, ze to uchladi.
Ale na druhou stranu je jisty, ze se tam vejde, narozdil od DFI Ultra infinity, ktera sice stoji o stovku vic, ale chladic zasahuje do GK.
Dalsi variantou je Gigabyte s pasivem, ale ten uz je drazsi o pet stovek...
x655
Nováček
Nováček

Příspěvek od x655 »

Co se týče větráku, tak zatim moje konečné řešení je regulace za 60,- Kč, otáčky pěkně pod 2000, teplota je i tak stejně 36° +-, randál je doufám pryč (i když to byla rev2 s jiným větrákem-točil 5000)
regualce: http://www.pavouk.org/hw/fan/regul.html dělal sem to druhé schéma, prvně sem dělal (na starý Duron700) i tišťák, ale teď jen vzdušnou konstrukci a je to.
Ferdo
Nováček
Nováček

Ja tú dosku mám

Příspěvek od Ferdo »

asi tak týždeň, zatiaľ som s ňou plne spokojný, aj keď je pravda, že ten spomínaný "chladič" je asi to najhlučnejšie na tom PC (s výnimkou DVD). Inak ten druhý PCIe je fakt umiestnený úplne haluzne, ale inak všetko bez problémov. Do case zapadla ako riť na šerbel, všetko šlape ako má (trikrát klopem). Ale je to ešte čerstvý matroš, tak som zvedavý ako ďalej.
Jediné čo ma štve, že tam nenarvem W 98.....
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

neco podobnyho se mi stavalo pri oc ale bez nej snad ne, jenom muzu rici ze zajimave je ze s hdd pripojenym do usb (2.5" tohsiba 20GB/40GB) to vytuhne po postu je proste black screen a nic se nedeje, kdyz vytahnu disk z usb comp nabiha ;]... divny je ze boot sequence vubec neobsahuje nejaky usb blabla a stejne to s usb bootuje jako prvni ? jinak super deska... nicmene pujde pryc nebot dnes dorazil abit AN8 Ultra, takze se tu pomalu loucim a du hledat neexistujici thread od abitu :)

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
_Geralt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _Geralt »

mel bych 1 konkretni dotaz na majitele tehle desky: tady http://vip.asus.com/forum/bbs.aspx?SLan ... odel=A8N-E se pise o problemech pri zapojeni SATA-II disku (s NCQ) Je to casty jev, zalezi na typu HDD, jak jste na tom vy?
EPoX 9NPA+ Ultra, X2 4200+, AC Freezer64 Pro, 2x512 DDR400 A-Data, Palit1950GT, Hitachi T7K250 160GB, NEC 4550, LC Power 420W, Samsung 959NF
rousini
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rousini »

Myslel jsem si, že taktovat Venice na nForce4 je máček do doby, než jsem si to pořídil. Systém s Biosem 1006 nabíhá jen na default a žádný OC neumožňuje. Situace se změní po nabootování, kdy pomocí ClockGenu nataktím vpodstatě cokoliv. Ještě jsem nenastudoval flešnutí Biosu a taky podle ohlasů nepřináší 1008 ani 1010beta žádný pokrok. HDD mám na 3. SATA, HTT shozený, stejně tak děličku, C&Q + HDD SMART disable...
Jsem bez nápadu. Dík za rady
Když se zeptáš budeš vypadat jako blbec jen 5 minut, když se zeptáš na Google nikdo nepozná, že seš blbec
rousini
Začátečník
Začátečník

Re: Zkušenost pozitivní

Příspěvek od rousini »

Neuron_true-born píše:
rousini píše:
Musíš vymontovat desku z case a pak uvolnit 2 rozpěrné kolíky s pružinkami, které přitlačují chladič na chipset. Ještě jsem rozmontoval chladič a prostříkl motorek WD-40. Občasné pazvuky zůstaly.
koliky jsem uvolnill, ale zda se ze je chladic jeste prilepeny.
Já měl na chisetu bílej silikon a šlo to bez problémů (2 týdny po koupi) narozdíl od procíku, kterej se zapek do stříbrný žvýkačky, že jsem vytáh chladič s přilepeným procíkem aniž bych odjistil soket...

Napiš s jakým jedeš biosem a jak máš OC. Já jsem zatím 9x244. Byl to porod. deska vše shazovala. Musel jsem snížit HTT a restartovat, nastavit děličku a restartovat. Prostě do Biosu vždy s jednou změnou....volaké čudné...
Když se zeptáš budeš vypadat jako blbec jen 5 minut, když se zeptáš na Google nikdo nepozná, že seš blbec
Neuron_true-born
Nováček
Nováček

Re: Zkušenost pozitivní

Příspěvek od Neuron_true-born »

rousini píše: Napiš s jakým jedeš biosem a jak máš OC. Já jsem zatím 9x244. Byl to porod. deska vše shazovala. Musel jsem snížit HTT a restartovat, nastavit děličku a restartovat. Prostě do Biosu vždy s jednou změnou....volaké čudné...
jedu s puvodnim 1006. Procesor Opteron 144 tmax57. OC v pohode na 300(mozna by slo i vic) se snizenym HT na 3x, pameti na DDR266.
Ja ovsem jedu normalne na puvodni hodnoty. OC zatim nepotrebuju.
cormack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cormack »

Objevil se mi následný problém:

- pracuji na PC, na pozadí WMP s mp3 a jen tak přepínám mezi programy (Word a Photoshop) a buch PC zatuhne a neozývá se zvuk

- pak hraju Quake4 a asi po 10-15 minutách buch a PC zatuhne se zvukem (opakující se smyčkou)

- tak jsem projel všechny možný 3D Marky (min. 3 passy) - OK

- Prime95 - 2 h - OK! SuperPI 32M - Ok!

Hrome, netuším, kde je problém!!!

Prosím Vás, nevíte, co se může dít?

Díky.
1. CPU: Ryzen 2600
2. THREADRIPPER 1900X
3. Ryzen 1200
Kalaeon
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalaeon »

No neviem ale moje nazory:
Asus. No ja som si po skusenostach s A80-SLI Deluxe povedal ze uz nikdy koli tomu, ze chladenie chipsetu je moc biedne, hlucne, a nechladi dobre nato ze ma cca 8000 otacok. Je to koli tomu ze to nema dost velky statik a natom chladic ale je to skoro tak ze je tam mala vrstvicka statiku a vetrak to ma akoze uchladit :O. Krutil sa stale ale ked sa to prehrialo... ani PC sa nevypol lebo to ma ochranu, tak sa odpiekly 2x sloty na ram, south bridge, a este audio... toto sa mi stalo 3 krat... uz iba cakam na peniaze a idem si kupit MSI...
DFI: Ani som ju nekukal takze nefim.
MaraM
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaraM »

Jak je to u tehle desky s audio vystupem, lze mit 5+1 repro a zaroven sluchatky a mic pro telefonovani? u toho MSI RS482 to slo a ta zvukovka by mela byt stejna.
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

stejna pisnicka... mel sem jen k8n sli platinum a na nem byl prvni SB co kdy kdo dal na mobo... 3 kus co prisel z reklamace uz sice nevlastnim ale jede na nem winch 3k+ oc cca 3k7 uz 3/4 roku stabilne no problem. jen porad ty desky reklamovat :)...

zvuk mas vsude cirka stejej. vetsina kodeku dnes pouzivanych uz takoveto veci zvladne... pokud hodlas chtit neco navic je nejlepsim resenim naky ten SB...

Gygabite - ©Hlupak
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“