Klonovanie disku na iny disk

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
kamildu
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Klonovanie disku na iny disk

Příspěvek od kamildu »

Kupil som prednedavnom disk o kapacite 160GB. V PC mam 80GB, ktory je zaplneny tak na 1/2. Na novy disk som vsak nechcel instalovat vsetko od zaciatku a tak som sa rozhodol pre clone.
Vsetko prebehlo bez problemov (nerobil som image, ale rovno klonovanie disku), povodony disk (80GB) som zklonoval na ten 160GB, konkretne na jeho partition1, ktora ma velkost 50GB.
Po restartne, vynati 80GB a zapojeni 160GB ako master sa mi zacne loadovat WIn, avsak ked uz ma dojst k iniciacii do plochy, tak ostane vysiet obrazovka v uvodnej obrazovke (Vitajte (Welcome)) a nic sa nedeje, pomoze len restart. To iste robi aj v nudzovom rezime, proste uvodna obrazovka a nic.
Co s tym je ? Moze to byt inov velkostou danej partition na tej 160 ?
MB: EPOX 8RDA CPU: AMD Athlon XP 2600+ (Barton) (11.5×333) chladenie Titan D5TB/G GPU: Gigabyte ATI Radeon 9200 128 DDRAM VIVO 128bit AGP 8x@250/402MHz RAM: SpecTek 256 DDRAM 2700 chladenie Thermaltake A1933 & Kingston 512 DDRAM 2700 HDD: Seagate Baracuda 7200.7 160GB chladenie Primecooler PC-HDA DVD-RW: NEC 3520A DVD-RW2: TEAC W58G NETWORK: 3Com 3C905TX TV TUNER: LifeView FLY VIDEO 3000 MONITOR: Hansol 730ED CASE: MIDI ANTLER 139 SuperCase chladenie 4x vetrak 8x8cm ZDROJ: EuroCase Super Silent 350W PFC
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Nie, inou veľkosťou to určite nebude.

Prepáč, veľmi sa mi nechce ísť do detailov, takže to bude dosť nepresné a neúplné - príšerná únava - takže len veľmi stručne:
Ako (v akom prostredí: OS, program) - si kopíroval tie oblasti?
Totiž, pokiaľ by si to urobil iba v DOSe, príp. v inom OS, ale pritom by si ho nikdy nemal pripojený vo Windows a zároveň by to rozdelenie vyzeralo podobne ako predtým (t.j. napr. systémová primárna oblasť na 1. disku, by sa dostala ako na rovnaké poradie spomedzi primárnych oblastí na 2. disku), tak by nemal byť problém. OS by sa z toho zrejme mal spamätať, aj keď ostatné DRM-kom zasvinené aplikácie by mohli "hubovať".

Problém však môže nastať, pokiaľ si predtým ten disk pripojil a Windows ho rozpoznal. Neviem síce, ako funguje tvoj program na klonovanie, avšak zrejme ak boli nejaké oddiely vytvárané vo Windows, tak Windows to "vidí", aj keď si tú oblasť nepripojil (napr. jej nepriradil "písmenko"). To "vidí" znamená, že si zaregistruje novú oblasť a priradí jej unikátny identifikátor. Po skopírovaní systémovej oblasti sa skopíruje aj registračná databáza, kde sú (perzistentne) zaznamenané identifikátory jednotlivých oblastí, ktoré sa podľa týchto informácií neskôr pri štarte pripájajú.
No a OS má poznačené, že "písmenko" C: dostane oblasť s takým a takým identifikátorom, no a tie ďalšie nájdené oblasti potom, ak sú rozpoznané, dostanú ďalšie "písmenká" a OS ich automaticky pripojí.

Nenechal si náhodou v počítači niekedy potom aj ten starý disk, keď si spúšťal Windows? Lebo ak áno, tak sa zrejme stalo to, že OS priradil oblastiam na novom disku iné "písmenká" a po spustení z nového disku ten OS odkazoval na systémovú oblasť, ktorá však bola na starom disku (napr. C:), kým OS sa spúšťal z nového disku, ktorý však medzitým dostal označenie napr. E:. Toto sa "krásne" uložilo do registračnej databázy, no a po odstránení toho starého disku to Windows jednoducho "nerozchodil", lebo hľadal oblasť C: a nenašiel ju...
Neviem, či sa stalo toto - hoci z tvojho popisu možno vyplýva niečo iné, ale možno si si to len nevšimol, resp. nepovažoval za dôležité.
Smola, OS spáchal asistovanú samovraždu. Ja fakt neviem, prečo to v Microsofte tak navrhli... Ručná oprava by dosť zdĺhavá je to pre tak trochu "hardcoristov", takže to tu nejdem rozoberať - najlepšie je jednoducho nechať skopírovať tú starú registračnú systémovú databázu z "čistého" počítača (teda tú najnovšiu pred pripojením toho nového disku). Nahradíš ňou tú, ktorá je v adresári %SystemRoot%\System32\Config a má názov "system". Podobnú by si niekde mal mať na počítači - ak používaš funkciu "obnovovania systému", tak by si to mal nájsť niekde v nejakom podadresári "%SystemDrive%\System Volume Information" - pozor, ak je to oblasť alebo zväzok NTFS, tak si budeš musieť nastaviť privilégiá tak, aby si sa tam dostal. Potom si to skopíruj niekde do koreňového adresára disku, aby si to mohol dať na príslužné miesto pomocou "Recovery Console".

Potom by to ten systém mal rozchodiť.

Prepáč, že je to také vágne, ale ja nepoužívam Microsoft(R) Windows(R) XP Professional a ani sa v ňom veľmi nevyznám, t.j. nepoznám ho dobre.
kamildu
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kamildu »

Problem vyrieseny. Bolo to tym, ako si vravel, ze pred klonovanim som vytvoril partitions na tej 160GB vo Windowse v sprave diskov. Ten asi priradil disku zle jednotky a preto to neslo. Tak som v DOSe vyztvoril partitions odznova a zklonoval. Po restarte stacilo dat oblast aktivnu a Win uz startoval bezproblemov zo 160Gb.
Dik za radu.
MB: EPOX 8RDA CPU: AMD Athlon XP 2600+ (Barton) (11.5×333) chladenie Titan D5TB/G GPU: Gigabyte ATI Radeon 9200 128 DDRAM VIVO 128bit AGP 8x@250/402MHz RAM: SpecTek 256 DDRAM 2700 chladenie Thermaltake A1933 & Kingston 512 DDRAM 2700 HDD: Seagate Baracuda 7200.7 160GB chladenie Primecooler PC-HDA DVD-RW: NEC 3520A DVD-RW2: TEAC W58G NETWORK: 3Com 3C905TX TV TUNER: LifeView FLY VIDEO 3000 MONITOR: Hansol 730ED CASE: MIDI ANTLER 139 SuperCase chladenie 4x vetrak 8x8cm ZDROJ: EuroCase Super Silent 350W PFC
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“