Vodní průtokové čerpadlo - rychlé nebo pomalé ?

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
Ełven
Nováček
Nováček

Vodní průtokové čerpadlo - rychlé nebo pomalé ?

Příspěvek od Ełven »

Zdravim všechny, vybírám teď vodníka a pozastavil jsem se u položky pumpa, přemýšlím, zda bude účinější pomalejší nebo rychlejší čerpadlo, popř. zda vůbec nějaký rozdíl bude. Když bude voda protékat pomalu, stihne do sebe "nasát" více tepla a pak jej účiněji v radiátoru odevzdat, naprotiu tomu u rychlejšího se zase "nasaje" a odevzdá méně, nebo nemám pravdu?
Intel Core2Duo E8400 (cooled by ThermalTake BigWater SE); Gigabyte EP45-DQ6; 8192 OCZ RAM; MSI GTX280 SuperOC; DVD+-R/W LG; Thermaltake Armor Silver; Corasair 750W;Western 2x250GB RAID 0+WD 500GB|||Notebook - HP EliteBook 8530w (15,4", 2,53GHz Centrino 2, nVidia Quadro FX770 512MB, 4096 DDR2 RAM, 250 GB 7200rpm HDD, WLAN, BT, LCD 1600x1080, FingerPrint reader, Memory card reader, eSata, HDMI, webcam)
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

tady bys měl najít odpověď snáz.

btw: ty rozumy o pomalém průtoku radiátorem aby se voda líp ochadila a rychlém v bloku aby se snáz ohřála je blbost. když bude voda stát, tak se bude teplo šířit jen rychlostí, jakou dovolí prostředí - stojatá voda.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
mee.too
Začátečník
Začátečník

Re: Vodní průtokové čerpadlo - rychlé nebo pomalé ?

Příspěvek od mee.too »

Ełven píše:Zdravim všechny, vybírám teď vodníka a pozastavil jsem se u položky pumpa, přemýšlím, zda bude účinější pomalejší nebo rychlejší čerpadlo, popř. zda vůbec nějaký rozdíl bude. Když bude voda protékat pomalu, stihne do sebe "nasát" více tepla a pak jej účiněji v radiátoru odevzdat, naprotiu tomu u rychlejšího se zase "nasaje" a odevzdá méně, nebo nemám pravdu?
já si myslim že když budešmít čerpadlo 300l/hod nebo 600l/hod je jedno protože v 300l ta voda teče 2krát pomalej než v 600l ale stihne přijmout 2krát víc tepla než 600l a taky 2krát víc odevzdat. Ale 600l není hroší protože to celé stihne 2krát takže je ůplně jedno jaký čerpadlo si koupíš.
Ełven
Nováček
Nováček

to: karf

Příspěvek od Ełven »

samozřejmě jsem nemyslel stojatou vodu, ale např. compův příklad...
Intel Core2Duo E8400 (cooled by ThermalTake BigWater SE); Gigabyte EP45-DQ6; 8192 OCZ RAM; MSI GTX280 SuperOC; DVD+-R/W LG; Thermaltake Armor Silver; Corasair 750W;Western 2x250GB RAID 0+WD 500GB|||Notebook - HP EliteBook 8530w (15,4", 2,53GHz Centrino 2, nVidia Quadro FX770 512MB, 4096 DDR2 RAM, 250 GB 7200rpm HDD, WLAN, BT, LCD 1600x1080, FingerPrint reader, Memory card reader, eSata, HDMI, webcam)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ja jedu na Micru...ta ma 300L/h a staci to..
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

taky počítej s tim že ti bloky, radiátor a hadice průtok zbrzdí, brutálně zbrzdí takže když máš 300l čerpadlo tak se klidně dostaneš na 30l takže bych bral o něco výkonější, např Eheima 1048 nebo Hydora l20
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

Hodně taky záleží na radiátoru, protože já mám topení z žigulika a z něj se te vodě vůbec nechce ven, takže bych koupil čerpadlo s průtokem aspoň 600l za hodinu, protože to moje má ptý 350l a zdá se mi, že to je málo...

Nevíte náhodou někdo kolik stoji čerpadlo do motokáry do chladicího okruhu?
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

SS_Rambo píše:Nevíte náhodou někdo kolik stoji čerpadlo do motokáry do chladicího okruhu?
To sice nevim, ale jak myslíš že bude tichý? Asi moc ne co? :wink:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to comp: Jedno to opravdu neni...ty to teplo potrebujes co nejrychleji odvest...tozdily sou treba relativne male,ale je dost velkej rozdil jestli mas cerpadlo 300l/h nebo 3000l/h..otom to uz poznas... :wink:
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

To čerpadlo je právě bez motoru a je průtokový a celokovový a malý asinchroní motor doma mám a je tichý, takže to by pro mně problém nebyl...
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
mee.too
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mee.too »

Flegy píše:to comp: Jedno to opravdu neni...ty to teplo potrebujes co nejrychleji odvest...tozdily sou treba relativne male,ale je dost velkej rozdil jestli mas cerpadlo 300l/h nebo 3000l/h..otom to uz poznas... :wink:
no.... me to je uplne jedno protože já wc asi nikdy mít nebudu
Odpovědět

Zpět na „Voda“