Problém s IDE
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Petr Dalajka
- Nováček

Problém s IDE
Mám problém, který určitě souvisí se základní deskou. Problém je v tom, že mi na sekundárním IDE kanálu (IDE1) nefungují žádné disky nebo mechniky. Resp. bios i windows je rozpozná, ale nejde s nima pracovat. (přesněji mechanika je normálně nalezena, zobrazena v tomto počítači, ale nic nenačte; harddisk to najde jen ve správci hardwaru (ve správci disků hlásí, že chce inicializovat, poté co dám inicializaci, počítač za chvíli zatuhne), v tomto počítači není disk vůbec zobrazen. Na primárním kanálu (IDE0) vše funguje. Mám desku DFI nF4 Ultra Infinity.
Nevím čím to může být. Prosím poraďte.
Nevím čím to může být. Prosím poraďte.
- Helstik
- Začátečník

Cago.Mrkni se do biosu jestli tam nemas moznost volby u IDE radice jestli se ma ten IDE radic chovat jako raid nebo klasicke ATA.Jestli tam budes mit ze se ma chovat jako raid tak ti nepojede mechanika.Jestli jsem se dobre dival na tu desku tak tam mas jen dva IDE konektory a ty se bud chovou jako klasicke ATA nebo RAID.Jestli je v biosu vse ok tak mrkni do spravce zarizeni jesti tam nemas nejaky vykricnik u radicu ATA/ATAPI nebo u radice SCSI/ RAID.Zkousel jsi treba pripojit jen disk?a naopak?Mas dobre nastaveny master/slave?Pripadne si zkus stahnout nove ovladace na ten radic a jeste i ku chipsetu.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- Petr Dalajka
- Nováček

Zkusil jsem jen Harddisk, napojený na jednom kabelu. Když byl zastrčený v jednom IDE slotu (IDE0), tak systém naměhl a když v druhém (IDE1) tak ne. V Biosu harddisk detekuje, ale ne systém/data na něm. Zkoušel jsem i upgrade BIOSu. Stále nic. Teď, když jsem chtěl i pustit počítač, dokonce chvíli nechtěl načíst systém ani z IDE0, hlásilo to poškozená data, ne ale že by ty data nenašlo, hlásil je poškozené. Po několika restartech systém naběhl. Toto všecno bylo ještě před upgradem BIOSu.
- Helstik
- Začátečník

Predpokladam ze mas spravne nastavene bootovani disku v biosu a spravne najumperovane.Co to je za disk?Zkousel jsi i jine moznosti najumperovani disku.Bud je jen master a nebo master with slave.Ale to budes asi vedet.No kdyz budes v oknech tak se zkus mrknout na net jestli tam nenajdes new drivery na ten radic co mas na nem disk.Nainstaloval jsi tam vsechny srandy z prilozeneho CD k desce???A jak jsi nahodil system kdyz ti nejde druhy IDE1, kdyz vidis v tomto pocitaci mechaniku, ale nic z ni nenactes???Spis bych to videl na nejaky konflikt s ovladaci toho radice nez na chybu v hardwru.Jestli je v biosu vse OK, ze bios vidi disk i mechaniku tak pak bude konflikt nekde v ovladacich.Zkus aktualizovat ovladace toho radice a uvidis.Jeste se mrkni na to CD, zkus nainstalovat vse potrebne ku desce.
Kdovi mozna se ti posralo neco v registrech a mozna by tvuj problem vyresila cista instalace oken.To mas novou desku?A od zacatku mas tyto problemy?Instaloval jsi cisty system nebo jsi tam mnel nejaky stary system????
Kdovi mozna se ti posralo neco v registrech a mozna by tvuj problem vyresila cista instalace oken.To mas novou desku?A od zacatku mas tyto problemy?Instaloval jsi cisty system nebo jsi tam mnel nejaky stary system????
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- Petr Dalajka
- Nováček

Už jsem to vyřešil. Deda částečně. byly to vadné ovladače k IDE řadiči. Zkoušel jsem snad všechny od nVidie k nF4, to nešlo. Pak jsem tam dal normální od microsoftu a ty jdou.
Jen mám problém že ty zařízení na tom IDE1 jdou strašně pomalu. Je tam napsané režim PIO, DMA není k dispozici. Nevím čím to je. Myslíš že to může být káblem? Mám tam tohle http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00009829
Nevím, měl by to být obyč. nevím jestli 40-ti, nebo 80-ti žilový.
Vím že když jsem měl mechniku na starém kompu tak to valilo dobře na obyčejném plochém 40žilovém. Myslím že to byl tento http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00000713
Nevíš čím by mohlo být, že je to DMA vyplé? Je to i na disku, co je na tom IDE1. Ve správci zařízení je všechno správně zaplé
Jen mám problém že ty zařízení na tom IDE1 jdou strašně pomalu. Je tam napsané režim PIO, DMA není k dispozici. Nevím čím to je. Myslíš že to může být káblem? Mám tam tohle http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00009829
Nevím, měl by to být obyč. nevím jestli 40-ti, nebo 80-ti žilový.
Vím že když jsem měl mechniku na starém kompu tak to valilo dobře na obyčejném plochém 40žilovém. Myslím že to byl tento http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00000713
Nevíš čím by mohlo být, že je to DMA vyplé? Je to i na disku, co je na tom IDE1. Ve správci zařízení je všechno správně zaplé
- Helstik
- Začátečník

Cago.No vidis.Zkus se mrknout jeste do Biosu.Najed na tu mechaniku kterou mas zobrazenou hned na prvni strane v biosu a hod enter mnela by se ti otervrit jeste podrobnejsi nanabidka o tomto zarizeni-to same i u HDD.Budes tam mit asi nastavene PIO MODE tak to zkus zmnenit na DMA a zkontroluj si i disky a nebo zkus Autodetekci a uvidis.Pripadne resetni Bios.
- Petr Dalajka
- Nováček

Takže jsem zjistil, že to jede i s těma ovladačema od nVidie, ale musí se tam ve správci hardwaru, vnutit ten mód PIO. Jinak to nejede. Bios jsem zkoušel resetovat, dokonce jsem tam hodil novější verzi, nic nepomohlo.
Zkoušel jsem různě zapojovat mechaniky, i použít různé kabely 40-ti i 80-ti žilové a nic.
No ještě se zkusím podívat do toho BIOSu.
Zkoušel jsem různě zapojovat mechaniky, i použít různé kabely 40-ti i 80-ti žilové a nic.
No ještě se zkusím podívat do toho BIOSu.
- Petr Dalajka
- Nováček

- Petr Dalajka
- Nováček

Nesehnal jsem foťák, takže se ti to budu snažit popsat:
první stránka -> mechanika/disk (všechny to mají stejné)
-> detekce - nastavena na ,,auto,,
-> access mode - možnosti auto,CHS,LBA,Large (nastavena na ,,auto,,)
Další menu co souvisí s IDE je Intergrated peripherials-> IDE function set->
tam je:
povolení IDE0 (nastaveno na enabled)
primary master PIO (možnosti jsou auto, mode 1-5)
primary slave PIO (možnosti jsou auto, mode 1-5)
primary master DMA (možnosti jsou auto a disabled)
primary slave DMA (možnosti jsou auto a disabled)
povolení IDE1(nastaveno na enabled)
zbytek je stejný (jen místo primary je secundary)
ještě je tam SATA1 a SATA2, nastaveno na enabled
jakási funkce blocking HDD (nastavena na enabled-zkoušel jsem to i vypnout, ale nic)
první stránka -> mechanika/disk (všechny to mají stejné)
-> detekce - nastavena na ,,auto,,
-> access mode - možnosti auto,CHS,LBA,Large (nastavena na ,,auto,,)
Další menu co souvisí s IDE je Intergrated peripherials-> IDE function set->
tam je:
povolení IDE0 (nastaveno na enabled)
primary master PIO (možnosti jsou auto, mode 1-5)
primary slave PIO (možnosti jsou auto, mode 1-5)
primary master DMA (možnosti jsou auto a disabled)
primary slave DMA (možnosti jsou auto a disabled)
povolení IDE1(nastaveno na enabled)
zbytek je stejný (jen místo primary je secundary)
ještě je tam SATA1 a SATA2, nastaveno na enabled
jakási funkce blocking HDD (nastavena na enabled-zkoušel jsem to i vypnout, ale nic)
- Helstik
- Začátečník

Podle toho co jsi mi popsal to vypada vse na OK.
Tak te asi nepotesim,ale problem bude zrejmne v oknech.Kdyz jsi stahnul nove ovladace i aktualizoval bios.Zarizeni ti sice jede ale pomalu, na tvem miste bych zkusil jeste bud reinstal nebo novou cistou instalaci spise se priklanim k moznosti cislo 2.Biosem to nebude tam je vse OK.
Dival ses poradne na CD od desky jestli ti neco nechbi?Ovladace od chipsetu mas nahozeno jo?A DMA mu vnutit nemuzes?Ja si ve spravci muzu vybrat jestli mi to ma jet v PIO nebo DMA.Ty tam tu moznost nemas zrejmne.Zkus jeste odinstalovat sekundarni kanal IDE.Resetni, okna by mnela najit new zarizeni tak uvidis jestli se neco zmnenilo.
Tak te asi nepotesim,ale problem bude zrejmne v oknech.Kdyz jsi stahnul nove ovladace i aktualizoval bios.Zarizeni ti sice jede ale pomalu, na tvem miste bych zkusil jeste bud reinstal nebo novou cistou instalaci spise se priklanim k moznosti cislo 2.Biosem to nebude tam je vse OK.
Dival ses poradne na CD od desky jestli ti neco nechbi?Ovladace od chipsetu mas nahozeno jo?A DMA mu vnutit nemuzes?Ja si ve spravci muzu vybrat jestli mi to ma jet v PIO nebo DMA.Ty tam tu moznost nemas zrejmne.Zkus jeste odinstalovat sekundarni kanal IDE.Resetni, okna by mnela najit new zarizeni tak uvidis jestli se neco zmnenilo.
- Petr Dalajka
- Nováček

Cau
Já jsem Windowsy už instaloval 1x znovu. Měl jsem tam nejdřív ovladače od nVidie (zkusil jsem ty z cd a i nejnovější forceware 6.66), tam to je takto:
Řadiče IDE/ATAPI
- nVidia nForce4 Parallel ATA Controller
- nVidia nForce4 Serial ATA Controller
-Serial ATA nemám, takže dám PATA a objeví se nové okno:
záložky: Ovladač, podrobnosti, prostředky, obecné, primary ATA channel, Secundary ATA channel.
Primary ATA je vče v poho (harddisk na UDMA5 a mechanika na UDMA2)
Secundary ATA, když dám aby to nastavil automaticky BIOS, tak to nefunguje (nastaví tam UDMA2), musím dát ručně a zvolit z nabídky PIO (jsou tam ještě další možnosti UDMA1,2 Multi-word DMA 0,1,2). Pokud dám něco jiného než PIO, mechanika nefunguje. Jsou tam zvlášť položky pro první a druhé zařízení na tom Sec ATA, ale reagují stejně (musí být PIO)
Zkoušel jsem i obyčejné ovladače od Microsoftu (na cd s XP) a tam bylo ve správci zařízení:
Řadiče IDE/ATAPI
- Primární ATA kanál
- Sekundární ATA kanál
- další věci...
uvnitř položek to vypadalo skoro stejně, jen tam nešlo nic nastavit ručně. Na primárním kanálu to bylo správně DMA5, DMA2 a na sekundární bylo automaticky zvolené PIO.
Nejdřív jsem tam měl teda nVidia ovladače, pak Microsoft a teď zas nVidia.
Zkoušel jsem zařízení odebrat, ono se mo restartu hned znovu nainstalovalo a všechno bylo při starém...
Já jsem Windowsy už instaloval 1x znovu. Měl jsem tam nejdřív ovladače od nVidie (zkusil jsem ty z cd a i nejnovější forceware 6.66), tam to je takto:
Řadiče IDE/ATAPI
- nVidia nForce4 Parallel ATA Controller
-Serial ATA nemám, takže dám PATA a objeví se nové okno:
záložky: Ovladač, podrobnosti, prostředky, obecné, primary ATA channel, Secundary ATA channel.
Primary ATA je vče v poho (harddisk na UDMA5 a mechanika na UDMA2)
Secundary ATA, když dám aby to nastavil automaticky BIOS, tak to nefunguje (nastaví tam UDMA2), musím dát ručně a zvolit z nabídky PIO (jsou tam ještě další možnosti UDMA1,2 Multi-word DMA 0,1,2). Pokud dám něco jiného než PIO, mechanika nefunguje. Jsou tam zvlášť položky pro první a druhé zařízení na tom Sec ATA, ale reagují stejně (musí být PIO)
Zkoušel jsem i obyčejné ovladače od Microsoftu (na cd s XP) a tam bylo ve správci zařízení:
Řadiče IDE/ATAPI
- Primární ATA kanál
- Sekundární ATA kanál
- další věci...
uvnitř položek to vypadalo skoro stejně, jen tam nešlo nic nastavit ručně. Na primárním kanálu to bylo správně DMA5, DMA2 a na sekundární bylo automaticky zvolené PIO.
Nejdřív jsem tam měl teda nVidia ovladače, pak Microsoft a teď zas nVidia.
Zkoušel jsem zařízení odebrat, ono se mo restartu hned znovu nainstalovalo a všechno bylo při starém...
- Helstik
- Začátečník

Hm to je opravdu zajimave.Pomalu mi zacinaji dochazet napady
Takze kdyz das disk nebo mechaniuku na druhy Secondare IDE tak ti to jede jen v PIO modu jo?
Takze kdyz das disk nebo mechaniuku na druhy Secondare IDE tak ti to jede jen v PIO modu jo?
- Helstik
- Začátečník

Treba na primarnim IDE mas zapojeny disk a na sekundarnim IDE jen mechaniku.Na primarnim IDE ti jede disk v UDMA5 a kdyz mas u neho pripojenou i mechaniku tak ta jede v UDMA2 - vse je OK.
Kdyz prehodis disk na sekundarni IDE a mechaniku nechas na primarnim IDE tak ti jede mechanika v UDMA2 a disk jen v PIO jo?A nebo naopak.
A oboje kdyz zapojis na na sekundarni IDE tak to jede jen v rezimu PIO jo?
Sorac jestli se tu opakuju,uz se v tom pomalu ztracim
Je to zvlastni.To mas celkem novou desku a tam by ses uz nemnel srat s takovym nastavovanim,nereknu kdybys to mnel nejakou starou haitru.Vetsinou to je vsechno nastave na AUTO a vse by mnelo frcet.Zapojis a fungujes.
Asi bych se obratil na prodejnu kde jsi to koupil,jestli je to normalni.Bios si upgradoval,nove ovladace si stahnul,preinstaloval system zkousel poprehazovat disky s mechanikou najuprovane to mas spravne a porad nic.
Kdyz prehodis disk na sekundarni IDE a mechaniku nechas na primarnim IDE tak ti jede mechanika v UDMA2 a disk jen v PIO jo?A nebo naopak.
A oboje kdyz zapojis na na sekundarni IDE tak to jede jen v rezimu PIO jo?
Sorac jestli se tu opakuju,uz se v tom pomalu ztracim
Je to zvlastni.To mas celkem novou desku a tam by ses uz nemnel srat s takovym nastavovanim,nereknu kdybys to mnel nejakou starou haitru.Vetsinou to je vsechno nastave na AUTO a vse by mnelo frcet.Zapojis a fungujes.
Asi bych se obratil na prodejnu kde jsi to koupil,jestli je to normalni.Bios si upgradoval,nove ovladace si stahnul,preinstaloval system zkousel poprehazovat disky s mechanikou najuprovane to mas spravne a porad nic.
- Petr Dalajka
- Nováček

Tak to ještě jednou shrnu:
Ať dám cokoliv (Hlavní disk, DVD palírnu, dvd mechaniku, druhý disk) na Sekundární IDE tak to jede jen v PIO módu. Pokud tam nějakým způsobem ve windows vnutím DMA, tak to okamžitě přestane detekovat data na těch zařízeních co jsou na tom sekundárním módu zapojeny). A to v jakékoliv kombinaci zapojení zařízení (i na různých typech kabelů).
Když jsem na sekundární dal hadr s nainstalovaným systémem, tak ho to ten systém nenašlo (protože byl ten disk určitě nastavený v DMA módu, pokud bych v biosu u toho disku dal PIO, tak by to podle mě jelo, ale jen na to PIO)
Řešil jsem to skoro celý pátek s technikem z obchodu.cz, kde jsem tu desku koupil. Dával mi nějaké návrhy, ale nic nevedlo k výsledku. Pravděpodobně mi asi nedokážeš pomoct, myslím že ten problém bude nejspíš v těch Windowsech (jak říkals i ty), v ovladačích na IDE. Uvidím jestli toho technika něco napadne v pondělí.
Jinak já naštěstí nezbytně podřebuju jen hlavní hadr a DVD palírnu (ty jsem teď hodil na první IDE) Ten druhý hadr mám jen na přenášení dat a stejně ho tam nemívám zapojený (protože dělá randál) a DVD-ROMku taky nezbytně potřebuju...
Ať dám cokoliv (Hlavní disk, DVD palírnu, dvd mechaniku, druhý disk) na Sekundární IDE tak to jede jen v PIO módu. Pokud tam nějakým způsobem ve windows vnutím DMA, tak to okamžitě přestane detekovat data na těch zařízeních co jsou na tom sekundárním módu zapojeny). A to v jakékoliv kombinaci zapojení zařízení (i na různých typech kabelů).
Když jsem na sekundární dal hadr s nainstalovaným systémem, tak ho to ten systém nenašlo (protože byl ten disk určitě nastavený v DMA módu, pokud bych v biosu u toho disku dal PIO, tak by to podle mě jelo, ale jen na to PIO)
Řešil jsem to skoro celý pátek s technikem z obchodu.cz, kde jsem tu desku koupil. Dával mi nějaké návrhy, ale nic nevedlo k výsledku. Pravděpodobně mi asi nedokážeš pomoct, myslím že ten problém bude nejspíš v těch Windowsech (jak říkals i ty), v ovladačích na IDE. Uvidím jestli toho technika něco napadne v pondělí.
Jinak já naštěstí nezbytně podřebuju jen hlavní hadr a DVD palírnu (ty jsem teď hodil na první IDE) Ten druhý hadr mám jen na přenášení dat a stejně ho tam nemívám zapojený (protože dělá randál) a DVD-ROMku taky nezbytně potřebuju...
- Petr Dalajka
- Nováček

No je taky možné že bude něco s deskou, jo ale já už fakt nevím.
Já jsem tu desku koupil (+ ostatní komponenty) postavil komp. Všechno valilo v pohodě včetně toho sekundárního IDE (teda myslím, ruku do ohně bych za to nedal
). Pak asi po 4 hodinách provozu se na desce posral tranzistor (skratovával systém a vůbec se nepustil zdroj), tak jsem to zkoušl vypínat zapínat... -> tranzistor zhořel -> pak u6 to běželo, ale ten tranzistor mohl zastávat bůhví jakou funkci, takže jsem to poslal reklamovat.
Tuto středu mi poslali novou desku (asi po týdnu, docela rychle) a mám ten problém s IDE. První mi technik radil že mám zkusit ten nový BIOS (taky jsem si to myslel, protože je u toho BIOSu přímo zmíněno že opravuje nějaký problém s IDE2 http://www.dfi.cz/biosy.php?id_produkt=885 , je to ta verze z 31.
Dál jsem zkoušl snad všechno, ale nic...
Reklamovat se mi to fakt nechce, protože ten počítač potřebuju, na internet, musím psát seminárky do školy. Nevím jak dlouho by to zas trvalo...
Co to je vůbec za režim to PIO?
Já jsem tu desku koupil (+ ostatní komponenty) postavil komp. Všechno valilo v pohodě včetně toho sekundárního IDE (teda myslím, ruku do ohně bych za to nedal
Tuto středu mi poslali novou desku (asi po týdnu, docela rychle) a mám ten problém s IDE. První mi technik radil že mám zkusit ten nový BIOS (taky jsem si to myslel, protože je u toho BIOSu přímo zmíněno že opravuje nějaký problém s IDE2 http://www.dfi.cz/biosy.php?id_produkt=885 , je to ta verze z 31.
Reklamovat se mi to fakt nechce, protože ten počítač potřebuju, na internet, musím psát seminárky do školy. Nevím jak dlouho by to zas trvalo...
Co to je vůbec za režim to PIO?
- Helstik
- Začátečník

Cagos.No mnel by tzo byt predchudce UDMA-starsi rezim(jestli se nemylim)
No dival jsem se i na fora k tehle zakladni desce a nikdo si tam nestezoval, ze by mu to jelo v PIO modu, pokud to vubec zaregistrovali.
Zajimave je ze kdyz se podivas na biosy k ostatnim zakladnim deskam s Nforce4 tak tam je u vsech(nebo alespon u tech co jsem se dival) problem s detekci rezimu u IDE2 a opravuje to nova verze biosu.
Muzes zkusit pockat jestli nevyjdou jeste nove ovladace pro XP nebo nejaka novejsi verze Biosu,ale aby ses pak jeste dockal.
Pokud mas ale desku novou tak bych moc nevahal s tou reklamaci.Aspon ti ji vymneni rychleji.Pak muzes taky cekat mnesic.
Pokud jsi vse aktualizoval tj. ovladace a bios,provedl reinstal XP a nejede to tak jak by menlo tak to bude chtit reklamci, jestli ti uz nedokaze poradit ani technik!!!!!!
Jeste jeden malinky dotaz.Mas to pretaktovane?
Kazdopadne dej prosim vedet jak jsi dopadnul, protoze jsem tuhle desku dal borcovi do sestavy,sice zatim jeste nema prachy,ale az budou tak mu budu skladat sestavu a nerad bych pak resil stejny problem jako ty
No dival jsem se i na fora k tehle zakladni desce a nikdo si tam nestezoval, ze by mu to jelo v PIO modu, pokud to vubec zaregistrovali.
Zajimave je ze kdyz se podivas na biosy k ostatnim zakladnim deskam s Nforce4 tak tam je u vsech(nebo alespon u tech co jsem se dival) problem s detekci rezimu u IDE2 a opravuje to nova verze biosu.
Muzes zkusit pockat jestli nevyjdou jeste nove ovladace pro XP nebo nejaka novejsi verze Biosu,ale aby ses pak jeste dockal.
Pokud mas ale desku novou tak bych moc nevahal s tou reklamaci.Aspon ti ji vymneni rychleji.Pak muzes taky cekat mnesic.
Pokud jsi vse aktualizoval tj. ovladace a bios,provedl reinstal XP a nejede to tak jak by menlo tak to bude chtit reklamci, jestli ti uz nedokaze poradit ani technik!!!!!!
Jeste jeden malinky dotaz.Mas to pretaktovane?
Kazdopadne dej prosim vedet jak jsi dopadnul, protoze jsem tuhle desku dal borcovi do sestavy,sice zatim jeste nema prachy,ale az budou tak mu budu skladat sestavu a nerad bych pak resil stejny problem jako ty
- Petr Dalajka
- Nováček

Přetaktované to zatím nemám, ale určitě to budu chtít taktovat. Mám tam Opteron 144 a X800GTO, takže to určitě pak zkusím.
Ještě se zkusím pobavit s tím technikem. Uvidím jestli třeba na něco přijde, nebo ne. Jinak se snima zkusím dohodnout. Jestli by to mohli třeba vyměnit nějak rychleji.
Nejdřív ale musím napsat všechny seminárky. Mám je odevzdávat v průměhu listopadu. Takže ten počítač fakt potřebuju. No uvídím jak to dopadne.
Ještě se zkusím chvili počkat na nový bios. Nebo kontaktovat sám nebo přes něj DFI...
Ještě se zkusím pobavit s tím technikem. Uvidím jestli třeba na něco přijde, nebo ne. Jinak se snima zkusím dohodnout. Jestli by to mohli třeba vyměnit nějak rychleji.
Nejdřív ale musím napsat všechny seminárky. Mám je odevzdávat v průměhu listopadu. Takže ten počítač fakt potřebuju. No uvídím jak to dopadne.
Ještě se zkusím chvili počkat na nový bios. Nebo kontaktovat sám nebo přes něj DFI...
- Helstik
- Začátečník

- Petr Dalajka
- Nováček

Systémový disk je Seagate ST340016A 40GB ATA100, druhý disk je starši Seagate, ale ten tam nemám zapojený travale, je jen na přenášení dat.
Jinak problém se mi doposud nepodařilo vyřešit. S tou reklamací fakt nevím. Ale teď asi ne. Komp teď nutně potřebuju...
Jinak jsem hodil k systémovému disku na primární ide ještě DVD-RW, které potřebuju na plnou rychlost. Druhou DVD-ROM a šuplík mám na Sekundárním. Stejně je nějak nepoužívám.
Je to divné, ale když si teď tak uvědomuju tak se něco vzdáleně podobného dělo na mém starém kompu. Popíšu ti to.
Nejdřív jsem měl jen Seagate 40GB a DVD-ROM. Harddisk byl na primárním masteru a DVD na sekundárním masteru. Pak jsem koupil DVD-RW zapojil ho na sekundární master, a původní DVD-ROM hodil na primární slave. Vím že nějakou dobu vše běželo v pohodě (několik měsíců, obě mechaniky na plnou rychlost, šlo plnou rychlostí přímo kopírovat DVD). Pak ale najednou začla DVD-ROMka kopírovat pomalu (když se na to dívam teď ,tak nějak na úrovni rychlosti PIO módu). Nikdy jsem se nedíval, jestli byla na pio nebo ne. Vím ale teď že byla v pořádku, protože jsem ji zkoušel jinde a tam fungovala na plnou rychlost.
Je to opravdu zvláštní. Myslíš, že je možné aby DVD mechniky nejdřív fungovali správně a pak najednou jedna začala běžet jen v PIO?
Jinak problém se mi doposud nepodařilo vyřešit. S tou reklamací fakt nevím. Ale teď asi ne. Komp teď nutně potřebuju...
Jinak jsem hodil k systémovému disku na primární ide ještě DVD-RW, které potřebuju na plnou rychlost. Druhou DVD-ROM a šuplík mám na Sekundárním. Stejně je nějak nepoužívám.
Je to divné, ale když si teď tak uvědomuju tak se něco vzdáleně podobného dělo na mém starém kompu. Popíšu ti to.
Nejdřív jsem měl jen Seagate 40GB a DVD-ROM. Harddisk byl na primárním masteru a DVD na sekundárním masteru. Pak jsem koupil DVD-RW zapojil ho na sekundární master, a původní DVD-ROM hodil na primární slave. Vím že nějakou dobu vše běželo v pohodě (několik měsíců, obě mechaniky na plnou rychlost, šlo plnou rychlostí přímo kopírovat DVD). Pak ale najednou začla DVD-ROMka kopírovat pomalu (když se na to dívam teď ,tak nějak na úrovni rychlosti PIO módu). Nikdy jsem se nedíval, jestli byla na pio nebo ne. Vím ale teď že byla v pořádku, protože jsem ji zkoušel jinde a tam fungovala na plnou rychlost.
Je to opravdu zvláštní. Myslíš, že je možné aby DVD mechniky nejdřív fungovali správně a pak najednou jedna začala běžet jen v PIO?
Opteron 144 1800@2524Mhz, DFI nF4 Ultra Infinity, AC Freezer 64 2x512 DDR RAM A-DATA 400MHz, Sapphire X800GTO 256 DDR3 400/980@480/980, HDD Seagate ST340016A 40GB ATA100, LG GSA-4120B, TEAC 516D, Seagate 6,3GB, Eurocase 500W
- Helstik
- Začátečník

Hm to ne.Kdyztak muzes zkusit stahnout firmware k tem mechanikam.