Pripojenie za chodu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Czernobyl
Nováček
Nováček

Příspěvek od Czernobyl »

Ja jsem se starym WD 850 MB (mozna to byl 1GB) dokazoval kamosovi ze pripojit HDD za chodu PC jde (predtim jsem to nahodou udelal a to byla prdilka stazena), ale nama to smysl. Protoze wokna berou info od BIOSu a kdyz BIOS testoval pri startu HDD, tak ten disk samozrejme nemel pripojenej -> nenasel ho -> nebylo co predat woknum -> HDD nebyl pristupnej (nebyl videt). Zadnej zatuh se nekonal :shock: . Uz nevim co jsem pripojil driv, jestli ksandu nebo napajeni. Detekovat hardware jsem neskousel (to me napadlo az pri psani tehle pismenek). Zkouset to znova nebudu, protoze disk uz nemam :( . Bylo to na WinXP SP1 a ASUS P4B533 - M.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Win and Bios

Příspěvek od Sentenced »

Nejsem si jistej, jestli berou Win informace o HD z biosu... Kdysi jsem mel problem s pripojenim disku >30 GB k desce na BX chipsetu... Bios ten HD vubec nevidel.... Nechtel jsem to resit pridavnym radicem, okna ten HD normalne videly. Bios nikoliv. Myslim ze v nekterych vecech okna bios uplne obchazej..... mozna se pletu.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

KuKla

Re: Win and Bios

Příspěvek od KuKla »

Mort píše:Nejsem si jistej, jestli berou Win informace o HD z biosu... Kdysi jsem mel problem s pripojenim disku >30 GB k desce na BX chipsetu... Bios ten HD vubec nevidel.... Nechtel jsem to resit pridavnym radicem, okna ten HD normalne videly. Bios nikoliv. Myslim ze v nekterych vecech okna bios uplne obchazej..... mozna se pletu.
nepleteš. všechny trochu novější OS (nejen windowsy) už přes bios nejdou - poslední okna co musely jet přes bios byly win95... 8-)
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

KuKla píše:
Mort píše:Nejsem si jistej, jestli berou Win informace o HD z biosu... Kdysi jsem mel problem s pripojenim disku >30 GB k desce na BX chipsetu... Bios ten HD vubec nevidel.... Nechtel jsem to resit pridavnym radicem, okna ten HD normalne videly. Bios nikoliv. Myslim ze v nekterych vecech okna bios uplne obchazej..... mozna se pletu.
nepleteš. všechny trochu novější OS (nejen windowsy) už přes bios nejdou - poslední okna co musely jet přes bios byly win95... 8-)
Pokud není disk připojený po startu Windows, alespoň těch novějších později už ho nenadetekují, samozdřejmě pokud není připojen jako Hot Swap. Vyzkoušeno.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
KuKla

Příspěvek od KuKla »

Jafido píše:
KuKla píše: nepleteš. všechny trochu novější OS (nejen windowsy) už přes bios nejdou - poslední okna co musely jet přes bios byly win95... 8-)
Pokud není disk připojený po startu Windows, alespoň těch novějších později už ho nenadetekují, samozdřejmě pokud není připojen jako Hot Swap. Vyzkoušeno.
tj, ale to není způsobeno tím, že disk nedetekuje BIOS, ale tím, jak funguje IDE :wink:
Yuri
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yuri »

Zkoušel sem to, když sem vyndal šuplík, všechno v pohodě, tak mě napadlo kdybych se na něj ve winech podival. Jen co sem klik na ikonku, XPčka to málem nerozdejchaly, ale po chvily se to zase rozběhlo. Tak sem to zase připojil, ale to už bych chtěl moc. Disk se tam neobjevil.
Eurocase BT 763A | Soltek 75DRV5 | Ahlon XP JUIHB 11x133=>12.5x150 | 2x256MB DDR 333 Apacer CL 2,5@2 | GF 3 Ti 200 Palit 175/400@240/500 | Maxtor 80 GB ATA 133 | Teac 52x52x24 | SB Live 5.1 | Realtek 8139D 100Mbit
Gygabyte 6ZX2 | PIII450=>512 | 192 MB RAM | GF 2 MX 400 175/160=>200/160 | SB Live | ST Barracuda ATA III 20GB | Realtek 8139D 100Mbit|
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

Tak moje zkušenosti:
mám Win 2000 a připojoval jsem disk 2-3x denně (Seagate Barra IV 40GB). Trik byl následující... šuplík pro HDD.
disk se dal dovnitř a zasunul se - až pak se zaplo šoupátko, které k němu přivedlo napětí (je to celkem obyč. šuplík od Vipoweru)
pak se pustil prográmek (už nevím jak se jmenoval, byl ke stažení na Vipower.com.tw) ... ten program proscanoval IDE rozhraní a připojil disk. Přiřadilo se volné písmeno jednotky a fičelo to.. vypnutí probíhalo podobně, prográmek jej odpojil softwarově a pak se típlo napětí.

je potřeba dávat si pozor a za chodu nenacvakávat napěťový kabel ručně, ale v tom šupleti až sedí v konektoru

disk jsem takto používal cca měsíc a bez úhony..
Toshiba Tecra A6
Atom
Nováček
Nováček

mm

Příspěvek od Atom »

HDD bych asi nezkousel ale FDD sem za chodu pripojoval celkem casto (test starych FDDcek). Pripojoval jsem je za chodu PC v DOSu a ani jednou se zadna z nich neodporoucela ani nezatuhl system. (ono taky k tomu neni duvod). Jen jednou sem jednu odpalil i s kabelem od zdroje kdyz sem zasunul napajeci kablik o pin vedle :-D
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Tady bych se mozna hadal.... zapojeni disketovky za chodu muze znamenat jeji smrt. mam to vyzkouseny :D rozhodne bych to jen tak "ze srandy" nedelal... o disketovku sice nejde ale stejne.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Tremor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tremor »

Vsechny IDE zarizeni jdou pripojit za chodu a disketovku jsem sice nezkousel ale verim ze taky.
Samozrejme myslim ve Win XP...
Tak jde čas...
386/40Mhz>486/100Mhz>486/133Mhz>AMDK5/150Mhz>AMDK6II/266Mhz>AMDK6II/450Mhz>AMDK6III/500Mhz>
AMDduron750Mhz>AMDDuron933Mhz>AMDDuron1000Mhz>AMDAthlon/1800+>AMDAthlon/2500+
AMD Rulezz
To[m]aS
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od To[m]aS »

Co sa stane :) Mal som tu cest zo starym WDckom, odpalila sa hned prva suciastka za napajanim :-D A ted smrad no fuj. No disk som nejak opravil, ak by bol zaujem tak nahodim aj foto toho trosku prihoreneho plosaku :roll:
To[m]aS Silent PC: AMD Sempron 2500+ cooled by Arctic Cooling Cooper Lite @7V, ASUS A7V880-DeLuxe, Blitz 512 MB DDR, GIGABYTE MAYA GeForce FX 5500 300/500@333/610 cooled by Primecooler napodobenina Zalmanu, Sound Blaster Audigy, LG DVD-RW Dual Layer 16x,Western Digital 80GB/8MB, IBM Hitachi 160 GB/8MB, PSU Frontier 350W Modded. Water Cooling in progress....
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

To[m]aS píše:Co sa stane :) Mal som tu cest zo starym WDckom, odpalila sa hned prva suciastka za napajanim :-D A ted smrad no fuj. No disk som nejak opravil, ak by bol zaujem tak nahodim aj foto toho trosku prihoreneho plosaku :roll:
Je to zvlastni, ja to praktikoval nekolikrat a me to funguje bez problemu... Pokud ta ksanda byla predtim volna, tak ho zapojim, on se rozebehne a ve spravci zarizeni dam obnovit a on ho normalne najde :), pokud na te ksande byl predtim dik, tak uz se mi stalo ze sem si z 40GB udelal 6 GB, ale nove vytvoreni odilu to vyresilo, nastesti sem na nem nemel zadna dat :)

Motherboard: ASUS Maximus II Formula; CPU: Intel Core 2 Quad E6600; Cooling: Zalman CNPS7500; RAM: 2×Corsair XMS2 2048MB DHX;
VGA:Leadtek Winfast PX8800 GTS TD 512MB; HDD: Hitachi 160GB SATAII + WesternDigital 750GB SATAII; DVD: DVD±RW LG SuperMulti GSA-H22L;
PSU: Enermax Liberty 620W DXX; Case: Thermaltake Armor Jr. VC3000BWS; OS: Microsoft Windows Vista Ultimate x64; LCD: DELL UltraSharp 2408wfp
Notebook: IBM ThinkPad R61; Intel Core2Duo T7100; 4GB DDR2; 320GB HDD 7200rpm; nVidia Quadro NVS 140M; 15,4" WSXGA+; Microsoft Windows Vista Business
Mili
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mili »

Já bych nikdy ATA HDD, nebo disketovku na chodu PC nepřipojil. To radši vypnu PC. Jedině, a to mám vyzkoušený, se bezpečný připojit SATA disk. je to taky v jeho specifikaci. Ať žijou SATA disky.
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

U kámoše mněli disk v šuplíku a jeho brášove svij disk s roztržitosti vytáhli a okamžitš strčili zpět a nerozchodil to řadič, ale byla to 486....
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
MYTH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MYTH »

Sentenced píše:Nejsem si jistej, jestli berou Win informace o HD z biosu... Kdysi jsem mel problem s pripojenim disku >30 GB k desce na BX chipsetu... Bios ten HD vubec nevidel.... Nechtel jsem to resit pridavnym radicem, okna ten HD normalne videly. Bios nikoliv. Myslim ze v nekterych vecech okna bios uplne obchazej..... mozna se pletu.
mel jsem starej disk z 486 a system se nenabootoval tak hned
po začátku bootování jsem ho připojil a windows ho normálně viděl
nápájení bylo už zapojený
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

hm tak nevim , ale pripojovat disk za chodu?ATA ani SATA na to nejsou delany.. teprve az SATA 2 , splnuje 100% specifikace Hotswapu , ATA a SATA nejsou na hot swap 100% pripraveny a sem tam se muzete s diskem rozloucit..
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“