Velký disk a omezení BIOSu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
janis
Začátečník
Začátečník

Velký disk a omezení BIOSu

Příspěvek od janis »

Potřeboval bych píchnout v následujícím problémku: mám starou základku FIC VA503+ s VIA MVP3 chipsetem, kterou potřebuju na cca rok jako kanclkomp s W98SE.Jelikož je tam starej 400MB HDD, rád bych tam vrazil ladem ležící 40GB Barracudu.Myslel jsem, že mi BIOS pozná aspoň 4 nebo 8GB, což by nevadilo, ale ouha: při pokusu o identifikaci disku (AUTO) zamrzne komp při POSTu u rozpoznání disku.Zkoušel jsem tam nacpat i USER s vepsáním cylindrů,sektorů a hlav podle nálepky na disku, ale to taky nevyšlo (ani se nedivím).Ať zkouším cokoliv, tak to ten disk nevidí - vůbec.Disk je 100% ok, ten starý Maxtor 400MB to najde v poho a jede bez problému.Update BIOSu je nemožný,mám poslední BIOS.Omezení bude způsobeno INT13.
Potřeboval bych vědět, je-li šance a způsob nějak zprovoznit alespoň část té kapacity na Barracudě - ať už utilitou (DiscWizzard apod.) nebo dokoupením PCI IDE/ATA řadiče.Nebo mám koupit starší bazarovej HDD do 4,3GB?
Má-li někdo zkušenosti s řešením podobnýho problému, dík předem za pomoc.
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Velký disk a omezení BIOSu

Příspěvek od sh »

janis píše:Potřeboval bych píchnout v následujícím problémku: mám starou základku FIC VA503+ s VIA MVP3 chipsetem, kterou potřebuju na cca rok jako kanclkomp s W98SE.Jelikož je tam starej 400MB HDD, rád bych tam vrazil ladem ležící 40GB Barracudu.Myslel jsem, že mi BIOS pozná aspoň 4 nebo 8GB, což by nevadilo, ale ouha: při pokusu o identifikaci disku (AUTO) zamrzne komp při POSTu u rozpoznání disku.Zkoušel jsem tam nacpat i USER s vepsáním cylindrů,sektorů a hlav podle nálepky na disku, ale to taky nevyšlo (ani se nedivím).Ať zkouším cokoliv, tak to ten disk nevidí - vůbec.Disk je 100% ok, ten starý Maxtor 400MB to najde v poho a jede bez problému.Update BIOSu je nemožný,mám poslední BIOS.Omezení bude způsobeno INT13.
Potřeboval bych vědět, je-li šance a způsob nějak zprovoznit alespoň část té kapacity na Barracudě - ať už utilitou (DiscWizzard apod.) nebo dokoupením PCI IDE/ATA řadiče.Nebo mám koupit starší bazarovej HDD do 4,3GB?
Má-li někdo zkušenosti s řešením podobnýho problému, dík předem za pomoc.
takto , pokud mas vetsi disk , tak ho tvoje staricka (ale drive mou oblibena levne deska) nepozna vubec , ne ze napise mensi velikost , to je blbost , proste se to kousne , takze jak k tomu docilit?za prve je tu FAQ kde najdes odpoved na vsechny svoje otazky , je tam system jak obejit tohle maximum , takze si to precti , jinak tvoje deska umi max 20gb disk , 40ku uz to opravdu nevezme, ale ve FAQ najdes svoji odpoved :wink:
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Díkec moc za odpověď, už jsem v to moc nedoufal, že se někdo ozve.FAQ jsem poctivě prolízal,ad. "MEZE BIOSU...." apod.Jenže mně BIOS nerozpoznal vůbec disk a utility typu overlay z Disc Wizzardu od Seagate jsem moc používat nechtěl - nerad bych ten hard odrovnal kvůli pár měsícům.
Nakonec jsem to po laborování vyřešil jinak: na hardu byla kromě standardních tří dvojic jumperů ještě čtvrtá na omezení kapacity na 32GB.Když jsem ji propojil, neočekávaně byl hard v BIOSu rozpoznanej a dokonce mi nabídnul tři módy (LARGE, NORMAL a LBA).Samozřejmě jsem tam nechal poslední.Takže tahle deska pracuje s disky do 32GB.(Mimochodem, OS rozpozná celou kapacitu hardu).S novějším hardem bych se ale nechytal, protože třeba na mé 80GB Barče ty omezovací jumpery nemám...
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Cago.Kamos mi nedavno privezl svuj stary komp pentium500MHz do ktereho jsem mu koupil novy 80G disk WD s tim, ze mu nejde nahodit WIN98.Bios disk nevidel!!!Nakonec jsme to vyresili tak, ze jsme tam hodili instalacku XP,ten disk nasel.Na system jsem mu dal 15G nainstaloval XP a zbytek doformatoval v XPckach a vse funguje OK.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

oemezeni toho BIOSu je prave 32gb , vtip je v tom ze BIOS to proste nedetekuje , ale nejde o to aby to detekoval , musis to udelat tak jak psal uzivatel nad mnou , vtip je v tom ze BIOS to nepozna ale XP uz jo , jenze ti nastane situace , ze kdyz to XP vidi a naistalujes to , tak po resetu kde to ma bootovat z disku ti to nenabootuje a proc?protoze to nevidi BIOS :)) celkem mazec ale je to tak , takze pokud by si chtel full format ty velikosti disku , musel bys udelat boot CD ci disketu , pres kterou by si nacet ten disk a pustili by se widle , ale to je celkem sileny..
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Vtip je v tom, že bez rozpoznání hardu se comp zastavil a nepokračoval v bootu, takže rozpoznávání v XP nehrozilo.OS od cca W98 nemá problémy, horší je to s BIOSama, jak je donutit, aby ignorovaly problém a nechaly proběhnout boot PC.Pomocí je pouze update opravenýho BIOSu, eventuálně upravit si BIOS sám (nehrozí u mě :lol: ) nebo koupit starší hard či řadič, pokud nepomůže žádný laborování s diskem...
Apropos, teď mám hard zkrouhlej v BIOSu na 32GB, ale už nelze nastavit MASTER, takže je jako SLAVE (nastavím-li MASTER,zmizí omezení na 32GB a disk je neviditelnej - naštěstí je na kšandě sám).Ale problém je aspoň takhle vyřešen a OS nainstalovanej.Dík za pomoc!
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

janis píše:Vtip je v tom, že bez rozpoznání hardu se comp zastavil a nepokračoval v bootu, takže rozpoznávání v XP nehrozilo.OS od cca W98 nemá problémy, horší je to s BIOSama, jak je donutit, aby ignorovaly problém a nechaly proběhnout boot PC.Pomocí je pouze update opravenýho BIOSu, eventuálně upravit si BIOS sám (nehrozí u mě :lol: ) nebo koupit starší hard či řadič, pokud nepomůže žádný laborování s diskem...
Apropos, teď mám hard zkrouhlej v BIOSu na 32GB, ale už nelze nastavit MASTER, takže je jako SLAVE (nastavím-li MASTER,zmizí omezení na 32GB a disk je neviditelnej - naštěstí je na kšandě sám).Ale problém je aspoň takhle vyřešen a OS nainstalovanej.Dík za pomoc!
pozor pletes sem jatra se zaludkem , takze poporade pokud chces aby ho detekovali XP , v biosu vypnes autodetekci a nebudes ho detekovat vubec v BIOSU , proste das "none" a hotovo , zapnes akorat boot na XP a nabootujes z CD a XP ti ho rozeznaji , nesmis to delat v biosu !! , proste BIOS nedetektuje ten disk i kdyby ses rozkrajel :)
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

No, to mě nenapadlo, přiznám se - jenomže jak už píšu výš, není problém rozpoznat disk v OS, ale na desce BIOSem.Máš pravdu, že by šlo přeskočit identifikaci v BIOSu a nastavit boot z CD s instalačkou Winů, ale ve finále bych stejně musel a)nastavit boot z hardu a jsem tam, kde jsem začal (u nerozpoznání disku BIOSem), nebo b)bootovat z CD a systém mít na hardu (což je trošku nepraktický).Ale i tak dík za snahu.
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

janis píše:No, to mě nenapadlo, přiznám se - jenomže jak už píšu výš, není problém rozpoznat disk v OS, ale na desce BIOSem.Máš pravdu, že by šlo přeskočit identifikaci v BIOSu a nastavit boot z CD s instalačkou Winů, ale ve finále bych stejně musel a)nastavit boot z hardu a jsem tam, kde jsem začal (u nerozpoznání disku BIOSem), nebo b)bootovat z CD a systém mít na hardu (což je trošku nepraktický).Ale i tak dík za snahu.
ee to neni pravda , jde udelat instalacka , kde ti to nabootuje z CD a samo to pak jede z disku , nacte se do pameti pouze ovladac na disk a uz jedes z disku , neni to klasicky boot cd musel by sis ho udelat , neco jako driv bootovacka na 98
kde si mel config.sys a autoexec.bat , takze by si promazal prikazy do configu nacpal device=a:\ifshlp.sys pak bys tam hodil smartdrv asi dos high umg , a do autoexecu napsal c:\windows\win

rozdil tam je akorat v ovladaci na nacteni disku :) takhle jsem to myslel :wink:
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Na starem PC od tatika jsem to vyresil radicem za 400kc a vse funhuje tak jak ma.V biosu je vypla autodetekce a vse funguje tak jak ma!Muzes zvojit jeste tuto moznost ktera neni tak draha :wink:
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

ještě existuje možnost na ten disk dát EZ-BIOS, pak je vše nadetekováno a je svatej pokoj :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“