Velký disk a omezení BIOSu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- janis
- Začátečník

Velký disk a omezení BIOSu
Potřeboval bych píchnout v následujícím problémku: mám starou základku FIC VA503+ s VIA MVP3 chipsetem, kterou potřebuju na cca rok jako kanclkomp s W98SE.Jelikož je tam starej 400MB HDD, rád bych tam vrazil ladem ležící 40GB Barracudu.Myslel jsem, že mi BIOS pozná aspoň 4 nebo 8GB, což by nevadilo, ale ouha: při pokusu o identifikaci disku (AUTO) zamrzne komp při POSTu u rozpoznání disku.Zkoušel jsem tam nacpat i USER s vepsáním cylindrů,sektorů a hlav podle nálepky na disku, ale to taky nevyšlo (ani se nedivím).Ať zkouším cokoliv, tak to ten disk nevidí - vůbec.Disk je 100% ok, ten starý Maxtor 400MB to najde v poho a jede bez problému.Update BIOSu je nemožný,mám poslední BIOS.Omezení bude způsobeno INT13.
Potřeboval bych vědět, je-li šance a způsob nějak zprovoznit alespoň část té kapacity na Barracudě - ať už utilitou (DiscWizzard apod.) nebo dokoupením PCI IDE/ATA řadiče.Nebo mám koupit starší bazarovej HDD do 4,3GB?
Má-li někdo zkušenosti s řešením podobnýho problému, dík předem za pomoc.
Potřeboval bych vědět, je-li šance a způsob nějak zprovoznit alespoň část té kapacity na Barracudě - ať už utilitou (DiscWizzard apod.) nebo dokoupením PCI IDE/ATA řadiče.Nebo mám koupit starší bazarovej HDD do 4,3GB?
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Velký disk a omezení BIOSu
takto , pokud mas vetsi disk , tak ho tvoje staricka (ale drive mou oblibena levne deska) nepozna vubec , ne ze napise mensi velikost , to je blbost , proste se to kousne , takze jak k tomu docilit?za prve je tu FAQ kde najdes odpoved na vsechny svoje otazky , je tam system jak obejit tohle maximum , takze si to precti , jinak tvoje deska umi max 20gb disk , 40ku uz to opravdu nevezme, ale ve FAQ najdes svoji odpovedjanis píše:Potřeboval bych píchnout v následujícím problémku: mám starou základku FIC VA503+ s VIA MVP3 chipsetem, kterou potřebuju na cca rok jako kanclkomp s W98SE.Jelikož je tam starej 400MB HDD, rád bych tam vrazil ladem ležící 40GB Barracudu.Myslel jsem, že mi BIOS pozná aspoň 4 nebo 8GB, což by nevadilo, ale ouha: při pokusu o identifikaci disku (AUTO) zamrzne komp při POSTu u rozpoznání disku.Zkoušel jsem tam nacpat i USER s vepsáním cylindrů,sektorů a hlav podle nálepky na disku, ale to taky nevyšlo (ani se nedivím).Ať zkouším cokoliv, tak to ten disk nevidí - vůbec.Disk je 100% ok, ten starý Maxtor 400MB to najde v poho a jede bez problému.Update BIOSu je nemožný,mám poslední BIOS.Omezení bude způsobeno INT13.
- janis
- Začátečník

Díkec moc za odpověď, už jsem v to moc nedoufal, že se někdo ozve.FAQ jsem poctivě prolízal,ad. "MEZE BIOSU...." apod.Jenže mně BIOS nerozpoznal vůbec disk a utility typu overlay z Disc Wizzardu od Seagate jsem moc používat nechtěl - nerad bych ten hard odrovnal kvůli pár měsícům.
Nakonec jsem to po laborování vyřešil jinak: na hardu byla kromě standardních tří dvojic jumperů ještě čtvrtá na omezení kapacity na 32GB.Když jsem ji propojil, neočekávaně byl hard v BIOSu rozpoznanej a dokonce mi nabídnul tři módy (LARGE, NORMAL a LBA).Samozřejmě jsem tam nechal poslední.Takže tahle deska pracuje s disky do 32GB.(Mimochodem, OS rozpozná celou kapacitu hardu).S novějším hardem bych se ale nechytal, protože třeba na mé 80GB Barče ty omezovací jumpery nemám...
Nakonec jsem to po laborování vyřešil jinak: na hardu byla kromě standardních tří dvojic jumperů ještě čtvrtá na omezení kapacity na 32GB.Když jsem ji propojil, neočekávaně byl hard v BIOSu rozpoznanej a dokonce mi nabídnul tři módy (LARGE, NORMAL a LBA).Samozřejmě jsem tam nechal poslední.Takže tahle deska pracuje s disky do 32GB.(Mimochodem, OS rozpozná celou kapacitu hardu).S novějším hardem bych se ale nechytal, protože třeba na mé 80GB Barče ty omezovací jumpery nemám...
- Helstik
- Začátečník

Cago.Kamos mi nedavno privezl svuj stary komp pentium500MHz do ktereho jsem mu koupil novy 80G disk WD s tim, ze mu nejde nahodit WIN98.Bios disk nevidel!!!Nakonec jsme to vyresili tak, ze jsme tam hodili instalacku XP,ten disk nasel.Na system jsem mu dal 15G nainstaloval XP a zbytek doformatoval v XPckach a vse funguje OK.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
oemezeni toho BIOSu je prave 32gb , vtip je v tom ze BIOS to proste nedetekuje , ale nejde o to aby to detekoval , musis to udelat tak jak psal uzivatel nad mnou , vtip je v tom ze BIOS to nepozna ale XP uz jo , jenze ti nastane situace , ze kdyz to XP vidi a naistalujes to , tak po resetu kde to ma bootovat z disku ti to nenabootuje a proc?protoze to nevidi BIOS
) celkem mazec ale je to tak , takze pokud by si chtel full format ty velikosti disku , musel bys udelat boot CD ci disketu , pres kterou by si nacet ten disk a pustili by se widle , ale to je celkem sileny..
- janis
- Začátečník

Vtip je v tom, že bez rozpoznání hardu se comp zastavil a nepokračoval v bootu, takže rozpoznávání v XP nehrozilo.OS od cca W98 nemá problémy, horší je to s BIOSama, jak je donutit, aby ignorovaly problém a nechaly proběhnout boot PC.Pomocí je pouze update opravenýho BIOSu, eventuálně upravit si BIOS sám (nehrozí u mě
) nebo koupit starší hard či řadič, pokud nepomůže žádný laborování s diskem...
Apropos, teď mám hard zkrouhlej v BIOSu na 32GB, ale už nelze nastavit MASTER, takže je jako SLAVE (nastavím-li MASTER,zmizí omezení na 32GB a disk je neviditelnej - naštěstí je na kšandě sám).Ale problém je aspoň takhle vyřešen a OS nainstalovanej.Dík za pomoc!
Apropos, teď mám hard zkrouhlej v BIOSu na 32GB, ale už nelze nastavit MASTER, takže je jako SLAVE (nastavím-li MASTER,zmizí omezení na 32GB a disk je neviditelnej - naštěstí je na kšandě sám).Ale problém je aspoň takhle vyřešen a OS nainstalovanej.Dík za pomoc!
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
pozor pletes sem jatra se zaludkem , takze poporade pokud chces aby ho detekovali XP , v biosu vypnes autodetekci a nebudes ho detekovat vubec v BIOSU , proste das "none" a hotovo , zapnes akorat boot na XP a nabootujes z CD a XP ti ho rozeznaji , nesmis to delat v biosu !! , proste BIOS nedetektuje ten disk i kdyby ses rozkrajeljanis píše:Vtip je v tom, že bez rozpoznání hardu se comp zastavil a nepokračoval v bootu, takže rozpoznávání v XP nehrozilo.OS od cca W98 nemá problémy, horší je to s BIOSama, jak je donutit, aby ignorovaly problém a nechaly proběhnout boot PC.Pomocí je pouze update opravenýho BIOSu, eventuálně upravit si BIOS sám (nehrozí u mě) nebo koupit starší hard či řadič, pokud nepomůže žádný laborování s diskem...
- janis
- Začátečník

No, to mě nenapadlo, přiznám se - jenomže jak už píšu výš, není problém rozpoznat disk v OS, ale na desce BIOSem.Máš pravdu, že by šlo přeskočit identifikaci v BIOSu a nastavit boot z CD s instalačkou Winů, ale ve finále bych stejně musel a)nastavit boot z hardu a jsem tam, kde jsem začal (u nerozpoznání disku BIOSem), nebo b)bootovat z CD a systém mít na hardu (což je trošku nepraktický).Ale i tak dík za snahu.
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ee to neni pravda , jde udelat instalacka , kde ti to nabootuje z CD a samo to pak jede z disku , nacte se do pameti pouze ovladac na disk a uz jedes z disku , neni to klasicky boot cd musel by sis ho udelat , neco jako driv bootovacka na 98janis píše:No, to mě nenapadlo, přiznám se - jenomže jak už píšu výš, není problém rozpoznat disk v OS, ale na desce BIOSem.Máš pravdu, že by šlo přeskočit identifikaci v BIOSu a nastavit boot z CD s instalačkou Winů, ale ve finále bych stejně musel a)nastavit boot z hardu a jsem tam, kde jsem začal (u nerozpoznání disku BIOSem), nebo b)bootovat z CD a systém mít na hardu (což je trošku nepraktický).Ale i tak dík za snahu.
kde si mel config.sys a autoexec.bat , takze by si promazal prikazy do configu nacpal device=a:\ifshlp.sys pak bys tam hodil smartdrv asi dos high umg , a do autoexecu napsal c:\windows\win
rozdil tam je akorat v ovladaci na nacteni disku
- Helstik
- Začátečník

Na starem PC od tatika jsem to vyresil radicem za 400kc a vse funhuje tak jak ma.V biosu je vypla autodetekce a vse funguje tak jak ma!Muzes zvojit jeste tuto moznost ktera neni tak draha 
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K