Jáké distro na domácí server

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Zamčeno
Switcher
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jáké distro na domácí server

Příspěvek od Switcher »

měl by to být obyčejný FTP server a zároveň router. Jakou tam mám hodit distribuci. Teď tam mám SuSE a většina lidí mi to vyčítá. Prý Debian, ale to je pro začátečníka porod :) Tak vázám mezi Fedorou a MDK a SuSE? Co si o tom myslíte vy?
AMD Athlon XP 2500+@3200+ / Soltek SL-75FRN2-RL - nVidia nForce2 / Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz CL2.5 / Sapphire Atlantis ATI Radeon 9600 128MB / Seagate Barracuda 7200.7 - 200GB 8MB / Seagate Barracuda 7200.7 - 120GB 8MB / Tv + FM karta Aver TV Studio / Creative Labs Sound Blaster Live 24-bit 7.1 / Case bigtower CHIEFTEC, modrá, 360W
Motorola MPx/200 powered by WinMobile05
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Je to naprosto nepodstatne. Mam na serverech zkusenosti se SUSE, Debianem, RedHatem a vsechny jsou OK. Pro mne je Debian nejlepsi, protoze se tam nejmi veci "dela samo", tak jsem schopny nejlip kontrolovat, co se deje. Dej tam to, co znas, nebo co mas.
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já mám na serverech Gentoo, ale to je pro začátečníka masakr... :)

Prostě jak říká tosuja - dej tam to, co máš, nebo znáš. Na domácím serveru vyhoví i MDK (ke kterému mám osobně trochu odpor).
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

no pozri sa, moj isp ma asi 1000 pripojek a hadaj aku distribuciu dal na server?ano, je to mandrake :wink: takze to mas myslim jedno :)
Switcher
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Switcher »

už jsem šťastným uživatelem Debiana, fakt paráda :worship:
AMD Athlon XP 2500+@3200+ / Soltek SL-75FRN2-RL - nVidia nForce2 / Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz CL2.5 / Sapphire Atlantis ATI Radeon 9600 128MB / Seagate Barracuda 7200.7 - 200GB 8MB / Seagate Barracuda 7200.7 - 120GB 8MB / Tv + FM karta Aver TV Studio / Creative Labs Sound Blaster Live 24-bit 7.1 / Case bigtower CHIEFTEC, modrá, 360W
Motorola MPx/200 powered by WinMobile05
lipo_
Nováček
Nováček

Příspěvek od lipo_ »

vcem spociva onen zminovany "masakr" pri pouziti gentu jako serveroveho systemu ?
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

obecně v ničem. jen to není klikačka a co si nenastavíš to nemáš :)
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Debian, SuSE (nejjednoduší), Gentoo (sice složité, ale pokud nedokážeš naistalovat gentoo tak myslím ani nedokážeš dobře nakonfigurovat linuxovej server), Slackware (přijde mi dost pozadu)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

lipo_ píše:vcem spociva onen zminovany "masakr" pri pouziti gentu jako serveroveho systemu ?
V ničem. Gentoo je výbornej serverovej systém. Osobně provozuju na Gentoo tři servery. Ale jak říká sheriff, nesmíš bejt línej se naučit pár příkazů a konfiguráků, Gentoo rozhodně není blbuvzdorná klikačka.
lipo_
Nováček
Nováček

Příspěvek od lipo_ »

no nevim "klikacka " to je kdo by nedokazal pouzivat emerge a pouzivat hesla typu "co si nenastavis nemas" snad plati vsude ne

rad bych vedel nejaky ty vase vyhody oproti jinym distribucim osobne bych si ten bazmek nedal ani na pc ktery bude vypnuty
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

lipo_ píše: bazmek nedal ani na pc ktery bude vypnuty
v tom pripade se zdrz offtopicu a soupej nohama.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

lipo_ píše:no nevim "klikacka " to je kdo by nedokazal pouzivat emerge a pouzivat hesla typu "co si nenastavis nemas" snad plati vsude ne rad bych vedel nejaky ty vase vyhody oproti jinym distribucim osobne bych si ten bazmek nedal ani na pc ktery bude vypnuty
Za prvý se nauč používat interpunkci, protože bez těch čárek a teček mezi větama se to fakt nedá číst.

A za druhý je tady zase někdo chytrej jak rádio. Gentoo je většinou linuxové komunity považováno za nejvyspělejší distribuci současnosti a já s tím po několikaleté zkušenosti (3 moje a 7 cizích serverů + několik desktopů) nemůžu než souhlasit. A že jsem těch distribucí vyzkoušel, to mi věř.

Co tě vede k takovému názoru ? Můžeš to nějak zdůvodnit ? (a pozor, jak se tu objeví OT, tak to mažu a zamykám!)
lipo_
Nováček
Nováček

Příspěvek od lipo_ »

"Gentoo je většinou linuxové komunity považováno za nejvyspělejší distribuci současnosti..." jiste mas tuto frazi podlozenou nejakym hmatatelnym dukazem

to ze provozujes gentu na nejakych svych trech serverech neni zadny argument ma otazka je polozena vyse a stale nezodpovezena
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

lipo_ píše:"Gentoo je většinou linuxové komunity považováno za nejvyspělejší distribuci současnosti..." jiste mas tuto frazi podlozenou nejakym hmatatelnym dukazem

to ze provozujes gentu na nejakych svych trech serverech neni zadny argument ma otazka je polozena vyse a stale nezodpovezena
Ty máš jistě pro tohle své tvrzení
lipo_ píše:osobne bych si ten bazmek nedal ani na pc ktery bude vypnuty
mnohem hmatatelnější argument, než mých 6 let zkušeností s linuxem obecně a 3 roky s Gentoo, že ? Můj názor je samozřejmě subjektivní, ale kupodivu se shoduje s názory, které lze často číst jak na českých, tak i zahraničních linuxářských konferách a fórech, kde je Gentoo stále populárnější. A co jsem se tak naposledy bavil s Láďou Lhotkou z Cesnetu (mimochodem jedna z největších kapacit mezi českou linuxovou veřejností), tak si ho taky moc pochvaloval...

Jen ten tvůj názor jsem ještě nikde neviděl. Tak buď poskytni TVÉ vlastní důkazy, PROČ je podle tebe Gentoo bazmek, co bysis nedal ani na vypnuté PC, nebo buď zticha.
lipo_
Nováček
Nováček

Příspěvek od lipo_ »

nevim cim to je ale porad nikde nevidim ty plusy ktere ghentoo nabizi oproti ostatnim za ty 3 roky si jiste na nektere narazil

pokud beres nazor vetsiny a nejakou popularitu jako primarni argument tak se radeji zdrz dalsich komentaru
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

chlapče pleteš si pojmy a dojmy. jen dej do googlu vyhledat gentoo ...ty knowlege base musí někdo psát a vzhledem k tomu že poznatků o něm je opravdu hodně tak to asi nedělá 1 člověk na koleně. btw s největší pravděpodobností je tvůj "nový" problém již "předem" vyřešen a vše je kvalitně popsáno, jde jen o to najít kde. nejčastěji forums.gentoo.org, gentoo wikipedia atd. tohle u jiných distribucí není tak běžné/rozsáhlé. jen si zkus hledat řešení problému s mdk apod
http://www.linuxexpres.cz/rozhovor-martin-tesar píše:
Gentoo je především cenná zkušenost. Naučíte se o svém operačním systému přemýšlet a aktivně jej vytvářet. I za cenu bonmotu bych Gentoo stručně charakterizoval jako distribuci naruby. To, co v jiných distribucích většinou bezmyšlenkovitě odklikáte, přinutí vás Gentoo napsat ručně. Tím získáte zároveň užitečné vědomosti o nejdůležitějších konfiguračních souborech Linuxu. Naopak instalace nových programů, pravidelný update a kompilace na míru je díky portage velice dobře automatizována, takže si ušetříte shánění balíčků kompilovaných pro specifickou verzi distribuce i řešení problémů závislostí při vlastní kompilaci ze zdrojových kódů.

To s sebou nese nepříjemný fakt, že se vaše první instalace Gentoo může protáhnout až na několik dní či dokonce týdnů. Pro uživatele jiných distribucí tohle bývá tak trochu šok. Zejména začátečníci v Linuxu si toho v rámci instalace budou muset hodně přečíst a časy kompilací (až několik hodin v případě glibc, X.org nebo KDE) vypadají na první pohled hrůzostrašně.

Když si ale na druhou stranu uvědomíte, že jste najednou vlastně tvůrcem své vlastní distribuce a sestavujete ji na míru z jednotlivých stavebních kamenů, dostaví se úplně jiný pocit.

Gentoo můžete navíc pohodlně instalovat z prostředí jiné linuxové distribuce nebo dokonce z live distribuce, jako je Knoppix nebo Slax, a tak během té dlouhé instalace pokračovat v práci, hrát hry nebo se brouzdat Internetem. Můžete také stahovat zdrojové kódy i kompilovat na daleko výkonnějším stroji, než je ten konečný – pro tohle všechno nabízí Gentoo pohodlné nástroje.

K tomu všemu Gentoo nabízí i klasický způsob instalace z předkompilovaných balíčků, jak to známe u běžných distribucí, což netrvá podstatně déle. Zkrátka, když překonáte počáteční obavy a odhodláte se Gentoo zkusit, zjistíte, že máte skutečně možnost volby. To je to hlavní, čím se Gentoo od jiných distribucí liší.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 lipo_ : Teda chlapče, teďs mě pobavil... :) Zrovna ty, co neumíš ani psát pořádně česky, mi tu budeš radit, abych se zdržel komentářů... A ještě ve své sekci... :roll: No nic. Ale abych si tu sám neOTčkoval, tak k věci : on názor většiny (resp. kompetentní většiny s dostatečnými znalostmi k tomu, aby to mohla objektivně posoudit) totiž je argument, ať se ti to líbí, nebo ne. A ikdyž s mým pohledem na věc evidentně nesouhlasíš, ještě pořád jsi neodůvodnil svůj (mj. dosti provokativní) výrok, že je Gentoo bazmek, kterej bysis nedal ani na vypnutý PC. Mně zajímá proč si to myslíš. Když mám nějaký názor, tak pro něj mám důvod, ne ? Co je na tom ?

Aby to bylo kompletní, tak plusy Gentoo oproti jiným distribucím pro mně osobně jsou například tyto :
- V systému máš nainstalován jen software, který jsi tam nainstaloval (samozřejmě plus nutné závislosti). Tzn. víš o něm, máš přehled, co tam je a co není. Na distrech postavených na RPM jsem se občas hodně divil, proč si například instalace mailového subsystému na server vyžaduje instalaci KDE.
- Celý systém se dá od základu optimalizovat pro různé HW platformy. Výhoda instalace ze zdrojáků. Výkonnostní nárůst oproti standardní platformě x86 sice není v desítkách procent, ale i jednotky procent potěší (když jsou zadarmo).
- Gentoo ti umožní prohlídnout si ten systém do hloubky, jak co kde funguje, atd., ale zároveň tě v tom nenechá plavat, díky perfektně zvládnuté dokumentaci. Začínal jsem kdysi na RedHatu 6 a tenkrát mi trvalo hodně dlouho, než jsem do toho pronikl. Gentoo nemá blbuvzdornej klikací instalátor, Gentoo tě hodí přímo do linuxových vod, ale s plovací vestou v podobě instalační příručky typu krok za krokem, podle které to nainstaluje i lama (pokud něco neselže, pak je lama ztracená).
- Správa softwaru. Nikde jsem neviděl lepší. Kam se hrabe RPM, nebo dpkg (včetně nadstavby apt) na Portage. Pravda, online update mají i jiné distribuce, ale nikde jsem ho zatím neviděl tak perfektně zpracovaný. Další věc je, že jsou vždycky k dispozici aktuální balíky. Aktualizace portage tree je velmi častá, je vidět, že se lidi od Gentoo neflákaj.
.
.
.
.
mám pokračovat, nebo to stačí ? Rád bych už šel spát... :roll:

//edit : jo a ještě na jedno jsem si vzpomněl : Na Gentoo se mi líbí i to, že na rozdíl od známých binárních distribucí (MDK, Fedora, SuSE) si nehraje na Windows a nesnaží se mi cokoliv vnucovat. Když něco zvořu a systém například nenabootuje, je to moje blbost, musím bootnout z cédéčka a opravit si to. Ale bytostně nesnáším, když já nastavím nějak nějakou volbu, protože já vím, že to tak je správně, ale systém mi tam neustále cpe jinou hodnotu, protože si myslí, že ví, co je pro mně nejlepší. Co dokážou některé konfigurační tooly ve výše jmenovaných distrech udělat s ubohými konfiguráky, to občas zůstává rozum stát...
lipo_
Nováček
Nováček

Příspěvek od lipo_ »

a to jsou argumenty administratora nekolika serveru s dlouholetou unixovou praxi no tak to pozor

je videt ze nejsi schopen diskutovat jiz se dal neponizuj z me strany aktivita konci
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

rofl...

Nutno říct, že Gentoo (ačkoli se mi zatím nikdy nepodařilo nainstalovat :oops: ) mě dalo mnohem víc vědomostí a zkušeností než cokoli předtím (FC3/4, MDK...).

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

lipo_ píše:a to jsou argumenty administratora nekolika serveru s dlouholetou unixovou praxi no tak to pozor

je videt ze nejsi schopen diskutovat jiz se dal neponizuj z me strany aktivita konci
Zaplať pánbůh... :roll: Koukám, že jseš přesně ten typ člověka, co flamuje v nemoderovaných diskuzích, je ze všech nejchytřejší (tady mě napadá jedno na českém Internetu poměrně známé jméno :)), ale jedinej použitelnej argument z něj nevypadne. No nic, tato diskuze mi připomněla, že občas zavítá někdo takový i na moderovaná fóra mezi normální lidi a jsem rád, žes mi to připomněl, protože příště budu opatrnější a dám si větší pozor, s kým se budu pouštět do diskuze, abych náhodou neztrácel čas, jako tomu bylo tentokrát.

A tímto končí aktivita i z mé strany...
Zamčeno

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“