Problém s bootováním ze SATA při přidání řadiče

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Problém s bootováním ze SATA při přidání řadiče

Příspěvek od SpeedyJ »

Mám MSi k7n2 ilsr, systém mám na sata disku a aby počítač nabootoval, tak musím nastavit v biosu bootování z scsi, to je vše OK, ale koupil jsem si řadič do pci 4*pata a jsem v koncích, počítač zřejmě zkouší bootovat z tý pci karty a na sata řadič už jaksi nedojde, nevíte co s tím, v biosu není volba scsi 1,2 :( ,připadá mi nějaký divný, že preferuje kartu v pci a né řadič který má připojený přímo k southbridge. :?
Proč KT600 v biosu vidí přímo typ disků na SATA a n-force ani ho... ?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

v BIOSu by měla být položka "try other boot devices" nebo tak něco...která způsobí, že když BIOS nenajde žádné bootovatelné zařízení z těch, co jsi vybral, tak zkusí znova projít všechno, co je připojeno, zda se z z něčeho nedá bootovat.
jinak jakou hlášku to přesně píše ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

To jsem zkoušel,ale pustí se nějakej nvidia boot agent,ten celkem dlouho hledá asi zkouši i LAN,nebo co a pak napíše no bootable device :( takže ten SATA řadič asi ani nezkusí, zkoušel jsem víc PCI PATA karet,ale je to to samé, ze zoufalství jsem nastavil i 1 až 3 zdroj bootování jako SCSI :) v domnění,že je třeba vyzkouší,ale kulový :sad: mám pocit, že na starý kt266 desce byla volba scsi-1 a scsi-2.
Začínám mít pocit, že na SATA je hezký akorát ten kablík.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

co je to za kartu ? nějaký Kouwell ? zkoušel si víc pci slotů ? jde v BIOSu natvrdo nastavit přerušení pro daný PCI slot ? nevypnul se nějak automaticky ten SATA řadič ? disk se roztočí ? ten nVidia boot agent by to prostě najít měl... :x
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Problém s bootováním ze SATA při přidání řadiče

Příspěvek od Shit »

SpeedyJ píše:Mám MSi k7n2 ilsr, systém mám na sata disku a aby počítač nabootoval, tak musím nastavit v biosu bootování z scsi, to je vše OK, ale koupil jsem si řadič do pci 4*pata a jsem v koncích, počítač zřejmě zkouší bootovat z tý pci karty a na sata řadič už jaksi nedojde, nevíte co s tím, v biosu není volba scsi 1,2 :( ,připadá mi nějaký divný, že preferuje kartu v pci a né řadič který má připojený přímo k southbridge. :?
Proč KT600 v biosu vidí přímo typ disků na SATA a n-force ani ho... ?
Protože NForce :cry: Proto mám na "svým" ne "work" KT600 :) :D Možná o 1-2%nižší výkon, ale no problems :)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Marsellus Wallace píše:v BIOSu by měla být položka "try other boot devices" nebo tak něco...která způsobí, že když BIOS nenajde žádné bootovatelné zařízení z těch, co jsi vybral, tak zkusí znova projít všechno, co je připojeno, zda se z z něčeho nedá bootovat.
jinak jakou hlášku to přesně píše ?
S tím jsem se taky trápil, ale bez efektu.... :(
Luboss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luboss »

já mam v Biosu Control SATA Enable a Bootování mam nastavený na disk 0 a vše v pohodě :? v Biosu mam přímo vidět HDD
Naposledy upravil(a) Luboss dne ned 18. led 2004, 14:42, celkem upraveno 1 x.
Barton 2500+ @2200MHz (11x200 1,675V)+ WhisperRock IV + sání a výfuk (38°C při netu 56°C v P95), MB DFI NFII Ultra AL, 1x DDR Seitec 512MB 400MHz (11-3-3-2CL), Hitachi 7K250 160GB + cool, combo DVD Teac 16x 48x24x48, MSI FX5900SP VTD 128MB (450/780), AOC Klr 19'', Logitech klávesnice a myš, pohon 300W v case Sweex Xenon XB
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

Je to Kouwell 571b, mám ho v PCI 3, irq jdou nastavit zvlášť pro 1/4, 2/5, 3,zkoušel jsem,ale bez efektu. SATA se nadetekujou v pořádku SATA má irq 10 a Kouwell 11. Když si hraju s irq pro Kouwell, tak počítač vytuhne po detekci SATA - bliká čárka a nefunguje ctrl+alt+del.
Jinak když naběhne nvidia boot agent tak se mě zdá, že SATU opravdu vynechá. ten boot agent se nedá nějak nastavit? Ani nevím kde je, v BIOSu? Koukám, že máš taky pěkný stádo disků, ale tobě to asi chodí v pohodě. já mám 2*rw,dvd,hd na ide, oba kanály SATA po 160 GB a potřebuju připojit ještě dva přenosný disky a zřejmě to skončí výměnou desky. :( že já nešel do epoxe kt600 :x
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

njn :(

zkusil bych si s tim ještě pohrát - hlavně různý sloty a nastavování IRQ a pořadí bootování. vinu bych spíš viděl v kouwellu než v desce :?
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

Zkoušel jsem i Highpointa a stejný výsledek, já si myslím že je to nedomyšlenej bios :x
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

SpeedyJ píše:Zkoušel jsem i Highpointa a stejný výsledek, já si myslím že je to nedomyšlenej bios :x
hmmm. co zkusit napsat na support MSI ? ale ne na českej, ale na US... :roll:
něco ve smyslu, jestli o tomhle problému vědí a jestli bude nějakej novej BIOS...
my-key
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

mam podobny problem - radic 571S - SATA na PCI

Příspěvek od my-key »

zdravim,

mam v pc nainstalovany win xp,ale nedari se mi je rozjet..mozna bude problem v disku - Barracuda 160 GB SATA pres radic Kouwell 571S a v tom to asi bude..kdyz mrknu do biosu,zadnej disk mi to nenajde ale nabootuje se tak jak ma a pak dojede az k uvodni obrazovce win xp kde to zahlasi chybu pipnutim z desky a oznacenim chyby jako 0x80004005..

nevite nekdo cim to je?jestli je chyba v instalaci win xp nebo v tom disku,kdyz nejde nacist?a jak tohle vyresit?

dik za pomoc :-)
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Už se tady o tom psalo, řadič Kouwell 571B dělá na deskách s nForce2 dost problémů. Pokud jsi ho koupil jako nový, doporučuji reklamovat a zkusil bych 571A. A ještě se tady psalo, že problémy nedělá řadič s čipem ITE (ale co to je nevím).
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: mam podobny problem - radic 571S - SATA na PCI

Příspěvek od Jiri Drak »

my-key píše:zdravim,

mam v pc nainstalovany win xp,ale nedari se mi je rozjet..mozna bude problem v disku - Barracuda 160 GB SATA pres radic Kouwell 571S a v tom to asi bude..kdyz mrknu do biosu,zadnej disk mi to nenajde ale nabootuje se tak jak ma a pak dojede az k uvodni obrazovce win xp kde to zahlasi chybu pipnutim z desky a oznacenim chyby jako 0x80004005..

nevite nekdo cim to je?jestli je chyba v instalaci win xp nebo v tom disku,kdyz nejde nacist?a jak tohle vyresit?

dik za pomoc :-)
Na jake je to desce ? Ten radic by mel slapat relativne v pohode. V biosu ti to disk najit nemuze, kdyz ho mas pripojeny pres PCI radic.
Jak si na ten disk vlastne dostal system, kde byl drive pripojeny ?
Mas v tech XP uz vubec nainstalovane ovladace pro ten radic ?
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Nemate nekdo zkusenost s tim jestli radic Kouwell 571S umi pracovat i s disky nad 120GB ? ja na nem ted mam prave onu 120 a ta jede jako jeden oddil v klidu ale chci tam ted dat 200 nebo 250 nejlip taky jako jeden oddil a nevim jestli to pojede bez problemu. Protoze se treba na czechcomputeru pise ze tento radic podporuje 48bitovy adresovani tak by to umet mel ale zajima me vas nazor.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“