S/P DIF Output- K čemu to je dobrý????

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

To cabman: z desky(zvukovky) leze jen neupravenej AC3/DTS stream, kterej přímo posílá aplikace(AC3 filter), dekódování dělá receiver. A ten když zobrazí typ streamu DD/DTS, tak to asi simulace nebude. Mimochodem přesně napíše typ streamu(který kanály hrajou), co do toho leze - třeba film z DVD je anglicky DD 5.1 a česky DD5.0, zobrazí symbol DD a L,C,R,LS,RS,LFE kanály a po přepnutí do češtiny(DD5.0) zmizí symbol LFE.
Zajímalo by mě, jak by podle tebe deska simulovala třeba DTS surround, když na dékodování i kódování DTS streamu musí být licencovanej dekodér, kterej je v mým případě v receiveru.
Nemusím mít nainstalovaný žádný spešl aplikace pro surround, jen se aktivuje SPDIF out.
Jestli to tak není, tak se rád poučím.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 Delorean : Jo, tak by to mělo být dobře...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Mám audigi2 ZS a ta má spdfi udělaný tak, že ve 4pinovým jacku má zvlášť přední, zadní, sub+centr. Takže přez jeden drát je možné protáhnout buď stereo nebo PCM. Ani jedno není vhodné na DD/DTS. Existují kx drivery, ale ani tam se mi nepodařilo na AC3/2.1 přepnout.

Nevěř moc tomu co ti ukazuje display receiveru ale poslechni si to. Pokud ti to hraje DD/DTS tak to na provní poslech poznáš. U toho co ukayuje display a nastavení receiveru se ohromě liší použitými vstupy a nastaveními. Ale pokud slyšíš DD/DTS tak to tak asi bude.

Kontrolní otázka :
1. Slyšíš prostorový zvuk ve všech filmech v DivX,XviD?
2. Hrajou to přední repro skoro to samé jako zadní?
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

cabman píše:Mám audigi2 ZS a ta má spdfi udělaný tak, že ve 4pinovým jacku má zvlášť přední, zadní, sub+centr.
Eh ?!? :? :o To má jako vytažený ven tři stereo digitály ? Cože !? :? Btw, co to je "čtyřpinovej jack" ? :-)
cabman píše:Nevěř moc tomu co ti ukazuje display receiveru ale poslechni si to. Pokud ti to hraje DD/DTS tak to na provní poslech poznáš. U toho co ukayuje display a nastavení receiveru se ohromě liší použitými vstupy a nastaveními. Ale pokud slyšíš DD/DTS tak to tak asi bude.
Pokud svítí DD, nebo DTS, tak to na 99% hraje DD/DTS. Ten receiver není zas tak blbej, aby to nepoznal. Jinak, jak už jsem tady dneska říkal (evidentně to nikdo nečetl), přes jeden drát (ať už koax, nebo optika) digitálního standardu S/PDIF může jít i šestikanál. Buď PCM stereo, nebo komprimovanej datastream. Takže na tom nevidím nic neobvyklého. Že to na Audigy nejde (jsem rovněž zhnusen) je jedna věc, ale to neznamená, že to nemůže jít jinde...
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

1. Aha, ty nevíš že ten spdif je u SB 5.1, Audigi ... čtyř pinový? Tak to asi pročti diskuse a manual - někde jsem to psal.
2. Čtyřpólový jack je jako tří-pólový a akorád má čtyři želízka.
3. Mě se jako jediná možnost jevilo připojení receiveru 6-ti kanílově analogově.
4. To, co receiver v dobré víře píše je jedna věc a druhá věc je co mu podstrčí te zvukovka. Ale při poslechu se samozdřejmě hned pozná jaký zvuk to je.

ps: Jinde to jít může, ale nejde to na většině integrovaných zvukovek za pár korun. DVD přehrávač mám přez spdif a jede to DTS.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

2 TomV: děkuji za podporu. Jestli to hraje DTS nebo DD poznám, mám třeba origo prezentační DVD přímo od DTS s ukázkami filmů v DTS5.1 a to je sakra znát.
2 cabman: co receiveru podstrčí zvukovka - asi těžko přechroustá zvuk a hodí to receiveru s hlavičkou DTS nebo DD. Věř tomu, že by to tak asi majitelé licencí nenechali. Nechci tu způsobovat flame, ale za tímhle si stojím.
Přední a zadní repra mi rozhodně nehrajou to samý, troufnu si říct, že digitální surround je poznat a těžko by to zvukovka nějak nasimulovala tak dobře. Nehledě co by potřebovala za HW signálovej procesor, aby to zvládla v realtimu.
P.S.: že jeden kabel(cinch) není dost pro 5.1 surround stream? Cha, cha! A jak tedy propojuješ stolní DVD s receiverem? Stačí přece koax nebo optika, tedy jeden kabel(spoj), přesně jak psal TomV a pojede ti 6-kanál bez problémů. Proč propojovat 6-kanál analogově, když stačí jedno dig.propojení? Nehledě na to, že ti stačí jedinej dekodér v receiveru.
Jestli to konkrétní zvukovka 6-kanálově přes SPDIF "nedá", to je jen její problém(nebo ovladačů).
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Také se nemám v úmyslu hádat a budu rád když mi uvedeš předné označení zvukováho čipu na té int zvukovce.
Že jeden chinch není dost pro 5.1 jsem netvrdil. To potvrzuje moje poznámka že DVD mám tak připojené. Co jsem tvrdil je, že záleží na konkrétní zvukovce a třeba u SB Audigi2 ZS po prostudování návodu zjistíš to, co jsem uváděl výše...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

cabman píše:1. Aha, ty nevíš že ten spdif je u SB 5.1, Audigi ... čtyř pinový? Tak to asi pročti diskuse a manual - někde jsem to psal.
Já ti budu věřit... sice jednu Audigy mám, ale S/PDIF out jsem u ní ještě nepoužil...

S levnýma onboardama jsou kupodivu menší problémy, než se SoundBlasterama... Pokud něco nedokážou dekódovat (ať už hardwarově, nebo softwarově), tak to pošlou (podle nastavení) na digitální výstup a víc se o to nestaraj... A jak říká Delorean - zvukovka tomu receiveru nemá co podstrkovat. Když dostane jiný data, než DD, nebo DTS, tak nemá jedinej důvod ti indikovat DD/DTS.

//Edit : poslední dobou zjišťuju, že nový SoundBlastery jsou pěkný dobytčárny... :(
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

To cabman - vždať se nehádáme, ale vedeme(doufám plodnou) diskuzi.
Ten zvukovej čip - teď mám Realtek ALC850(deska Epox 8RDA3+ PRO), předtím jsem měl půjčenou desku s čipem ALC655(8RDA3I PRO) místo reklamovaný 8RDA3+ a ta měla čip C-media 9339A a na všech se SPDIF výstup choval úplně stejně, jak jsem psal. Dokonce u tý současný desky je SPDIF out v blokovým schématu zakreslenej mimo zvukovej čip, jde přímo ze southbridge a píšou "Supports S/PDIF-out from nForce2 MCP south bridge".
Mimochodem - když třeba hraje DVD v DD/DTS, tak nemá na hlasitost vliv žádný nastavení(mixér, Ovládání hlasitosti ve woknech), protože jede stream přímo do SPDIFu (třeba v PowerDVD zaškrtnuto v nastavení zvuku "SPDIF", podobně třeba ve WinDVD a jiných).
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

nekde v pulce prvni stranky se me prestalo chtit cist takze mozna uz pisu neco co tady je. mam audigy 2 ZS jednou sem nemel co delat tak sem se zacal v tomhla hrabat. rozchodil sem to digitalne v 5.1 pres SPDIF pak sem to skusil i analogove a ten analogovi signal me prisel mnohem kvalitnejsi. celkova dynamika zvuku, hloubka, odstup jednotlivich nastroju, celkove to bylo zretelnejsi a jakoby jasnejsi. (nepouzivam nejaky 5.1 repracky ke kompu za 10k ale poradny maso) podle me je tada lepsi si misto jednoho digitalniho kabelu raci natahat po mistnosti 3 nebo 4 analogovi protoze vysledna kvalita byla u me o nekolik trid lepsi. nehlede na to ze nebyly vubec zadne problemi a v 5.1 me jednou jak Mp3 tak filmi v avi. tak DVD, hry proste vsechno a nastavite to za 1 minutu.
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

To sket: já s digitálem taky nemám žádný problémy, hlavně nepotřebuju žádnou zvukovku s dekodéry DD/DTS, abych měl 5.1 zvuk. Z woken ženu přímo digitální stream bez úprav. Dekodéry DD+DTS už jsem si jednou zaplatil v receiveru, tak je využívám. Pokud ti šel digitál hůř(což se mi zdá divný), tak záleží, čím jsi to dekódoval mimo počítač. A já taky nemám žádný šlupky bedny.
Já zase radši natáhnu jeden 75ohm koax (5m maximálně za stovku i se kovovýma pozlacenýma cinchema), než 6 audio kabelů, kam se ti určitě nějaký rušení vnese. Už takhle mám kabeláže až až.
A nastavení SPDIF? Nepotřebuješ nic víc, než AC3 filter (open source: www.sourceforge.net, nebo přímo http://ac3filter.sourceforge.net/), kterej nahrne stream rovnou do SPDIFu bez vlivu zvukovky. Žádný speciální ovladače, filtry nebo aplikace pro zvukovku. A taky mi jede všechno v 5.1 - filmy, hry, DVD. A stačí ještě plugin do winampu a můžu v něm přehrávat AC3 (http://winampac3.sourceforge.net/) přímo přes SPDIF.
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

Delorean píše:To sket: já s digitálem taky nemám žádný problémy, hlavně nepotřebuju žádnou zvukovku s dekodéry DD/DTS, abych měl 5.1 zvuk. Z woken ženu přímo digitální stream bez úprav. Dekodéry DD+DTS už jsem si jednou zaplatil v receiveru, tak je využívám. Pokud ti šel digitál hůř(což se mi zdá divný), tak záleží, čím jsi to dekódoval mimo počítač. A já taky nemám žádný šlupky bedny.
Já zase radši natáhnu jeden 75ohm koax (5m maximálně za stovku i se kovovýma pozlacenýma cinchema), než 6 audio kabelů, kam se ti určitě nějaký rušení vnese. Už takhle mám kabeláže až až.
A nastavení SPDIF? Nepotřebuješ nic víc, než AC3 filter (open source: www.sourceforge.net, nebo přímo http://ac3filter.sourceforge.net/), kterej nahrne stream rovnou do SPDIFu bez vlivu zvukovky. Žádný speciální ovladače, filtry nebo aplikace pro zvukovku. A taky mi jede všechno v 5.1 - filmy, hry, DVD. A stačí ještě plugin do winampu a můžu v něm přehrávat AC3 (http://winampac3.sourceforge.net/) přímo přes SPDIF.
parada ale analog je analog (usmevna hlaska kdyz mluvime o zvuku z PC) :lol:
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

to sket: To, že audigi hraje "lépe" přez analogové spojení s receiverem je tím, že při analogu protahuješ do receiveru DD/DTS přez šest kanálů. Kdežto přez digitál protáhneš jen PCM. Situace je jiná při stereo poslech - tam bych připřáhl vždy digitál.
to cabman: Podle reakcí výše, jsem se špatně vyjádřil v příspěveku ve kterém tvrdím že záleží co zvukovka receiveru přehhodí... (výše se to nechá přečíst). Myslel jsem to tak, že pokud mám int. zvukovku která podporuje AC3/2.1 přez SPDIF (už vím že to si jde) a pošlu tam mp3, nebo DivX se stereo kódováním s nějakým efektem (například hrůza pod vodou ), tak mi sice na displayi svítí AC3/2.1, repro hraje 6kanálů, ale o prostorový skutečný prostorový zvuk se nejedná.
12345
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 12345 »

mužete mi nekdo říct jestli to jde nějak napojit na geniusy HT 5,1 dík..
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Geniusy HT 5.1 mají myslím jen analogový audio vstupy - pro každý kanál jeden vstup. Takže digitální signál(SPDIF) připojit nejde.
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

2 Cabman: Optika kazdopadne je skvele galvanicke oddeleni receiveru/kompu, takze IMHO velice ucinne zabraneni zemni smycky + odruseni od bordelu z ATX zdroje, jina vyhoda v tom asi nebude.
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
lelvicek
Žlutá karta
Žlutá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lelvicek »

Marek Kovanda píše:podarilo se nekdy nekomu rozchodit OPTIKU (nebo SFDIF) na jakekoli zvukovce kompletne? - to znamena ze vsechny aplikace hraji 5.1 zvuk.

podle mych zkusenosti
Audigy to neumi
Realtec AC 97 taky ne
Hercules Digifire 7.1 pri prepinani mezi zvukem z Power DVD a zvukem Woken XP vyžaduje reset PC coz mi pripada prinejmensim nekomfortni.
(Mam Panasonica a ten ma pouze opticke vstupy)

Jsem pripraven koupit i trochu drazsi zvukovku, ale nevim jakou.
No nejsem nějaký odborník, ale myslím, že na mé staré SB Extigy to jede krásně, DTS je naprosto super
MikEdge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MikEdge »

Možná již to tady bylo řečeno, ale já se už v tom trošku ztrácím. Chci se zeptat, jestli existuje levný a jednoduchý způsob, jak převést S/PDIF signál na analogový (stereo). Mám na kartě (Emu 1212M) kromě analogového i tento výstup (dáke taky ADAT) a rád bych ho zužitkoval, ale nemám nic s digitálním vstipem. Děkuji předem za odpověď.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

MikEdge píše:Možná již to tady bylo řečeno, ale já se už v tom trošku ztrácím. Chci se zeptat, jestli existuje levný a jednoduchý způsob, jak převést S/PDIF signál na analogový (stereo). Mám na kartě (Emu 1212M) kromě analogového i tento výstup (dáke taky ADAT) a rád bych ho zužitkoval, ale nemám nic s digitálním vstipem. Děkuji předem za odpověď.
Jednoduchý ano, levný ne. Máš dvě možnosti, jak zužitkovat digitální I/O té zvukovky. V obou případech si musíš koupit D/A převodník. V tom prvním předpokládáme využití S/PDIF výstupu, což by znamenalo stereo D/A převodník. Ten se dá normálně koupit, ale bývá většinou dost drahý (protože samostatné převodníky většinou spadají do audiofilské cenové kategorie), takže je otázkou, jestli by se ti to vyplatilo. Druhá možnost je, pokud chceš víc výstupů, využít ADAT. Třeba Behringer dělá docela slušnej externí rackovej D/A a A/D převodník s ADATem (http://www.behringer.com/ADA8000/index.cfm?lang=ENG). Je to osmikanál (24bit 48 kHz oběma směry, víc ADAT v osmi kanálech nepřenese) a má dokonce i mikrofonní předzesilovače. Takže záleží na tom, na co konkrétně ty další výstupy chceš a co se zvukem děláš. Podle toho si vyber buď první, jednodušší možnost, nebo druhou, komplexnější.
bruggi
Nováček
Nováček

Příspěvek od bruggi »

2MikEdge: netusim proc chces brat digit. vystup z emu, pac zrovna tahle karta je hodne kvalitni. jestli chces jit jeste vys, tak si priprav pajku nebo sezen sikovnyho kamarada :D a pust se do modovani -> operaky, kondiky atd.
btw jestli dal trvas na externim dacu, tak bych se ohlidnul po diy reseni napr. nonoz dac III s tda1543
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“