Jaký element v RPG hrách považujete za nejdůležitější?

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Vývoj charakteru (character development)
35
52%
Prozkoumávání herního světa (exploration)
8
12%
Příběh (story)
20
30%
Rozhovory s NPC (NPC interaction)
1
1%
Souboje (combat)
2
3%
Kořistnění (loot)
1
1%

Celkem hlasů: 67
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Nedávno proběhl na RPGDotu obdobný poll na danou otázku a vyhrál to se 30 procenty vývoj charakteru, zatímco souboje dosáhly jen na 4 procenta a kořistnění obdrželo dokonce pouhá 3 procenta hlasů.

Zajímalo by mě, jak je to s Vámi. Ve svém důsledku nám to snad i pomůže definovat samotný RPG žánr :) A to není rozhodně jednoduchá otázka :).

Případné další elementy do hlasování ještě rychle navrhněte a někdy před osmou hodinou je ještě do hlasování přidám :)
show must go on..
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nathan Rahl »

jsou to dva silny prvky - a to vyvoj charakteru a pribeh - malinko navrh je ta piplacka s postavou takze hlasuju pro prvni moznost, ale je to fakt o prsa
.: PC :. AMD Ryzen 5 1400, Wraith Stealth, 2x8GB 3000 MHz DDR4 Corsair Vengeance LPX Blue, Intel 600p M.2 256GB NVMe + 2x 2,5" 250GB SATA (Toshiba, Fujitsu), ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, Corsair HX620, Cooler Master Elite 110, Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB, Dell S2721DS, Epson WorkForce WF-2750DWF, W10pro .: PC2:. MiniPC AMD R7 8745HS(8c,16t), 2x32GB 5600 MHz DDR5, 512GB+1TB SSD, RX780M .: HTPC :. Athlon 5150, ASRock AM1B-ITX, 2x4GB RAM, 64GB SSD + SATA 500/750/1500/3000 GB, Axago PCES-S1, Fractal Design Node 304, Enermax NAXN450, W10pro, i-tec MySafe 640/640 GB .: Raspberry Pi 3 model B :. .: PB :. A64 X2 3800+, Asus A8N-SLI SE, 2GB RAM, MSI X1950Pro 256MB, HDD 500GB, EC ML5470, Enermax Liberty 400W, Samsung 940T, CanoScan 4400F, Konica Minolta PagePro 1350W, W7 .: NB :. MSI Alpha 15 B5EEK (Ryzen 5600H, 16GB DDR4, 512GB SSD, Radeon 6600M); Acer TravelMate 4502LCi WXP .: Tablet :. Samsung Galaxy P3100 TAB 2 7.0 3G + 32GB karta .: GSM :. iPhone 14 Pro 256GB .: PC OLD :. C2D E8200, GB P35-DS4, 8GB RAM, Radeon HD 4670 512MB GDDR4, SDD 128GB, Ubuntu
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

U mě taky vítězí tvorba, vylepšování a vývoj postavy. Kvalitní příběh je pro RPG taky nepostradateným prvkem (stejně jako u každé jiné hry). Škoda že nejde rozdělit třeba 100% do různých možností (potom by minimálně 40% dostal vývoj postavy a takových 25-30% příběh, zbytek už bych nějak rozdělil :wink: ). (nebo rozděleni třeba 10 bodů v hlasování).
NOTE ACER TM 5720G (111) C2DM T7500 4GB HD2600 512MB
ManchesterUnited
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ManchesterUnited »

Pro mě je nejvíce důležitý vývoj postavy, pak taky příběh.... pokračoval bych pak prozkoumáváním... takhle nějak po sobě mě RPG zaujímaj...
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
Rajče
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Rajče »

To se takhle nedá říct...ale jestli musim :roll: ...tak :
1.Vývoj postavy
2. Prozkoumávání
3. Rozumné souboje
4. Zbytek

// jinak bych snad ještě přidal Variabilitu a vyváženost zbraní, vybavení a protivníků...
Skeeter
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skeeter »

Nejdulezitejsi je podle me pribeh a pak tvorba postavy.Pribeh tvori hru jako celek a bez kvalitniho pribehu nikdy nebude kvalitni rpg....
CPU:Athlon64 3800+ -Venice- ,MB:EPoX 9NPA+,VGA:ATI Sapphire X700,RAM:4x 512Mb DDR400 A-Data,HDD:Maxtor 80Gb,200Gb + WD RE2 500gb
bukva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bukva »

Jediny RPG, ktery sem za posledni dobu (3 mesice) hral je Pocket Everquest, tak muj hlas mozna nema valnou vahu, ale zkusim to.

Pro me je nejdulezitejsi neco, co se spatne popisuje, ale nejlip to asi zapada do slova "atmosfera". To je vsechno. Tak malo a je v tom obsazeno tak moc. Ono vlastne nejde o vyvoj postavy - prezil sem uz ruzny styly - Morrowind, Gothic, AD&D, Fallout ... vzdycky to melo neco dobryho a neco spatnyho, o souboje nejde uz vubec, spravny RPG by melo jit dohrat s minimem souboju, jinak je to jen mlaticka (ano, Dungeon Seige, Diablo apod. v mych ocoich NEJSOU RPG).
Pro me proste nektery ty hry atmosferu maji a jiny ne, nezalezi na tom, jestli je to klasika klasik, nebo nejakej ulet - proto sem mel rad Fallout, Torment a nemam rad BG a IWD, ty jsou pro me proste strasne "plochy".
Ale hlasoval sem pro "pribeh", ten k tomu vyjadreni ma asi nejbliz.
Smolda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smolda »

bukva píše:...proto sem mel rad Fallout, Torment a nemam rad BG a IWD, ty jsou pro me proste strasne "plochy"...
Já se v rpg az tak moc neorientuju,ale urcite jsem nikde nevidel komplexnejsi a propracovanejsi pribeh nez v serii BG,i kdyz je fakt ze Planescape sem nehral :oops:
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

pro mě jednoznačně příběh, hra by se měla dát dokončit jak stylem "rambo" tak stylem "thief". Jde o variabilitu, taky mám rád hafo moc zbraní a brnění a pod.
A taky neni na škodu něco originálního, např. jestli jste někdo hál Arcanum tak tam je zkloubení techniky a magie (imho hoodně dobrá hra :) )
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Hmm ... imho jsou důležitý všechny, vzájemně se doplňují a absence jednoho z těchto faktorů dokáže hře uškodit.

Podle důležitosti pro mě bych je seřadil takto :

Příběh - bez něj to prostě nejde, příběh je to, co podle mě dělá pořádný RPG, to co mě žene dál a proč mě hra pořád baví. Příběh bych nadřadil i nad Vývoj charakteru, kteří mnozí považují za znak RPG

Vývoj charakteru - pro mnohé alfa a omega, pro mě také velmi důležitý. Postava se musí vyvíjet, jenom je škoda, že v počítačových hrách je to přece jenom o těch číslech a ne o tom pravém "charakteru". V tomhle jsou papírová RPG stále nedostižná (DrD rulez)

Prozkoumávání herního svět a Interakce s NPC - co dodat, bez obojího by to bylo trochu nudný

Souboje a Kořistění - tyhle věci k RGP patří, je to takový to koření, který dodá RPG tu správnou "chuť". Ale jsou to dva faktory, bez kterých bych si RPG představit dokázal

Nakonec napíšu hru, která je pro mě králem RPG a kde se všechny tyto faktory podařilo dokonale skloubit. Tou hrou je pro mě Baldur's Gate 1 ...

EDIT : Zahlasoval jsem a když tak na to hlasování koukám, tak se moje preference od ostatních příliš neliší :)
Goldnoob team proud member!
BRKO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BRKO »

Nejdulezitejsi je imho mnostvi predmetu, ktery muzu najit/koupit/vyhrat/vybojovat/dostat a jejich kombinace. Proto musi character mit velky, ale opravdu VELKY inventar a co nejvice slotu kam itemy davat. V tomto smeru je co vylepsovat! Zatim se obvykle davaji veci na hlavu, trup, nohy a do ruky + prsteny a nahrdelniky. Kde jsou magicke nausnice, elfi piercing a tattoo dodavajici 20% odolnosti vuci pivu?
A taky solidni NPC hardware dealer by nemel chybet. A to nemyslim nekoho kdo Vam porad dokola nabizi prkno s hrebikem a prosivany vatak.

Items, items, items...

win10: b450, 1600af, 16GB 3200mhz, rx570, 550W
win10: b450, 5700x3d, 32GB 3200mhz, rx 6600, 550W
Agaga
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Agaga »

Jednoznacne vyvoj postavy se skillama, kouzlama a vecma.
Intel Core 2 Quad Q9300, ASUS P5Q PRO, Kingston 2x2GB DDR2, EVGA Geforce GTX260 896MB, HDD Samsung 1TB
Xan
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xan »

jdonznacne příbech potom rozvoj postavy pak prpracovanost herniho sveta
mr_sheen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mr_sheen »

story a vyvoj charakteru
Sapphire Radeon NITRO RX 6800 16G OC Gaming + AMD Ryzen 7 5700X + Seagate FireCuda 530 1TB + Odyssey G50A 32 + ASUS ROG STRIX B550-A GAMING + Kingston Fury Renegade Black 32GB DDR4 3600 CL16 + Seasonic Focus GX-850 + Fractal Design Meshify 2 Compact
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

vyvoj charu.. proto je to vlastne RPG ne?
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Vývoj charakteru (character development) mě v RPG asi nejvíce zajímá. Ale i ostatní prvky musí být také na vysoké úrovni, jinak se pro mě stává RPG nehratelné. Grafika a jiné vymoženosti jsou u mne na posledním místě. Nejlepší Grafiku mají stejně AD&D. :)
Riviera_Kid
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Riviera_Kid »

Dávám hlas prozkoumávání herního světa, na druhém místě příběh... Pokud máte pár lokací podobného rázu tak vás stejně zdokonalování postavy nebude bavit i když bude sebelepší strory...

FALLOUT RULEZ!!!
>> Když chceš blábolit, počítej s bolestí... <<
ObrázekObrázek
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

"roleplay" by se dalo imho nejlíp vystihnout vývojem charakteru, jenže aby to bylo RPG, musí mít hra příběh, jehož musí nutně doprovázet průzkum světa v kterém hrajete, příběh rovněž nemůže být bez haldy rozhovorů, v každym RPG rovněž nesmí chybět souboje, nicméně by se do nich nikdo tolik nehrnul nebýt sladké odměny pro prošacování potvory, které jste zrovna podřízli krk :)

tahle anketa je nějakej shadowovo chyták :roll: protože nejdůležitější neni imho ani jeden, na RPG tam musí být prostě všechny, jak by jedna složka byla slabší nebo chyběla úplně, tak to neni RPG, maximálně tak nepovedený RPG, pokus o RPG, atd... (možná by někdo našel vyjímku, mě teda žádná nenapadá :oops: )

mě osobně v anketě chybí možnost "herní systém", ale je to trochu příliš široký pojem (systém vývoje, bojů, skillů, atd...), takže asi to tam ani neni třeba dávat, ale muj hlas to má :wink:
bukva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bukva »

NoTHX> To je o predstavivosti ... ja si treba dokazu predstavit RPG bez vyvoje postavy nebo bez souboju ... a prakvapive by to i mohlo fungovat - ale stejne tak by nekdo mohl rict, ze pak uz to nebude RPG, ale napr. akcni adventura nebo logicka hra. To zalezi na tom, jak si ten zanr definujes.
RPG = Role Playing Game ... v nazvu se nic o vyvoji nebo soubojich nepise, dokonce ani o pribehu nebo interakci, ale to uz by vazne byla hodne divna hra :)

Edit: Napr. hra ve stylu The Sims by po drobnych upravach klidne mohla byt RPG - a nemusely by tam byt vubec zadny souboje.
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

To je tezka otazka - nejdriv mi napadl pribeh, jenze pak jsem si rekl, ze pribeh by nebyl bez rozhovoru s NPC postavama, prozkoumavani sveta a vyvoje vasi vlastni postavy vubec - imho ty veci spolu pekne souvisi a spravne RPG musi vyvazene obsahovat vsechny :) - takze vubec nevim, cemu mam dat hlas - asi se bez toho budu muset obejit :( tzn. nehlasuji.
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“