Nedávno proběhl na RPGDotu obdobný poll na danou otázku a vyhrál to se 30 procenty vývoj charakteru, zatímco souboje dosáhly jen na 4 procenta a kořistnění obdrželo dokonce pouhá 3 procenta hlasů.
Zajímalo by mě, jak je to s Vámi. Ve svém důsledku nám to snad i pomůže definovat samotný RPG žánr A to není rozhodně jednoduchá otázka .
Případné další elementy do hlasování ještě rychle navrhněte a někdy před osmou hodinou je ještě do hlasování přidám
jsou to dva silny prvky - a to vyvoj charakteru a pribeh - malinko navrh je ta piplacka s postavou takze hlasuju pro prvni moznost, ale je to fakt o prsa
U mě taky vítězí tvorba, vylepšování a vývoj postavy. Kvalitní příběh je pro RPG taky nepostradateným prvkem (stejně jako u každé jiné hry). Škoda že nejde rozdělit třeba 100% do různých možností (potom by minimálně 40% dostal vývoj postavy a takových 25-30% příběh, zbytek už bych nějak rozdělil ). (nebo rozděleni třeba 10 bodů v hlasování).
Jediny RPG, ktery sem za posledni dobu (3 mesice) hral je Pocket Everquest, tak muj hlas mozna nema valnou vahu, ale zkusim to.
Pro me je nejdulezitejsi neco, co se spatne popisuje, ale nejlip to asi zapada do slova "atmosfera". To je vsechno. Tak malo a je v tom obsazeno tak moc. Ono vlastne nejde o vyvoj postavy - prezil sem uz ruzny styly - Morrowind, Gothic, AD&D, Fallout ... vzdycky to melo neco dobryho a neco spatnyho, o souboje nejde uz vubec, spravny RPG by melo jit dohrat s minimem souboju, jinak je to jen mlaticka (ano, Dungeon Seige, Diablo apod. v mych ocoich NEJSOU RPG).
Pro me proste nektery ty hry atmosferu maji a jiny ne, nezalezi na tom, jestli je to klasika klasik, nebo nejakej ulet - proto sem mel rad Fallout, Torment a nemam rad BG a IWD, ty jsou pro me proste strasne "plochy".
Ale hlasoval sem pro "pribeh", ten k tomu vyjadreni ma asi nejbliz.
bukva píše:...proto sem mel rad Fallout, Torment a nemam rad BG a IWD, ty jsou pro me proste strasne "plochy"...
Já se v rpg az tak moc neorientuju,ale urcite jsem nikde nevidel komplexnejsi a propracovanejsi pribeh nez v serii BG,i kdyz je fakt ze Planescape sem nehral
pro mě jednoznačně příběh, hra by se měla dát dokončit jak stylem "rambo" tak stylem "thief". Jde o variabilitu, taky mám rád hafo moc zbraní a brnění a pod.
A taky neni na škodu něco originálního, např. jestli jste někdo hál Arcanum tak tam je zkloubení techniky a magie (imho hoodně dobrá hra )
Hmm ... imho jsou důležitý všechny, vzájemně se doplňují a absence jednoho z těchto faktorů dokáže hře uškodit.
Podle důležitosti pro mě bych je seřadil takto :
Příběh - bez něj to prostě nejde, příběh je to, co podle mě dělá pořádný RPG, to co mě žene dál a proč mě hra pořád baví. Příběh bych nadřadil i nad Vývoj charakteru, kteří mnozí považují za znak RPG
Vývoj charakteru - pro mnohé alfa a omega, pro mě také velmi důležitý. Postava se musí vyvíjet, jenom je škoda, že v počítačových hrách je to přece jenom o těch číslech a ne o tom pravém "charakteru". V tomhle jsou papírová RPG stále nedostižná (DrD rulez)
Prozkoumávání herního svět a Interakce s NPC - co dodat, bez obojího by to bylo trochu nudný
Souboje a Kořistění - tyhle věci k RGP patří, je to takový to koření, který dodá RPG tu správnou "chuť". Ale jsou to dva faktory, bez kterých bych si RPG představit dokázal
Nakonec napíšu hru, která je pro mě králem RPG a kde se všechny tyto faktory podařilo dokonale skloubit. Tou hrou je pro mě Baldur's Gate 1 ...
EDIT : Zahlasoval jsem a když tak na to hlasování koukám, tak se moje preference od ostatních příliš neliší
Nejdulezitejsi je imho mnostvi predmetu, ktery muzu najit/koupit/vyhrat/vybojovat/dostat a jejich kombinace. Proto musi character mit velky, ale opravdu VELKY inventar a co nejvice slotu kam itemy davat. V tomto smeru je co vylepsovat! Zatim se obvykle davaji veci na hlavu, trup, nohy a do ruky + prsteny a nahrdelniky. Kde jsou magicke nausnice, elfi piercing a tattoo dodavajici 20% odolnosti vuci pivu?
A taky solidni NPC hardware dealer by nemel chybet. A to nemyslim nekoho kdo Vam porad dokola nabizi prkno s hrebikem a prosivany vatak.
Vývoj charakteru (character development) mě v RPG asi nejvíce zajímá. Ale i ostatní prvky musí být také na vysoké úrovni, jinak se pro mě stává RPG nehratelné. Grafika a jiné vymoženosti jsou u mne na posledním místě. Nejlepší Grafiku mají stejně AD&D.
Dávám hlas prozkoumávání herního světa, na druhém místě příběh... Pokud máte pár lokací podobného rázu tak vás stejně zdokonalování postavy nebude bavit i když bude sebelepší strory...
"roleplay" by se dalo imho nejlíp vystihnout vývojem charakteru, jenže aby to bylo RPG, musí mít hra příběh, jehož musí nutně doprovázet průzkum světa v kterém hrajete, příběh rovněž nemůže být bez haldy rozhovorů, v každym RPG rovněž nesmí chybět souboje, nicméně by se do nich nikdo tolik nehrnul nebýt sladké odměny pro prošacování potvory, které jste zrovna podřízli krk
tahle anketa je nějakej shadowovo chyták protože nejdůležitější neni imho ani jeden, na RPG tam musí být prostě všechny, jak by jedna složka byla slabší nebo chyběla úplně, tak to neni RPG, maximálně tak nepovedený RPG, pokus o RPG, atd... (možná by někdo našel vyjímku, mě teda žádná nenapadá )
mě osobně v anketě chybí možnost "herní systém", ale je to trochu příliš široký pojem (systém vývoje, bojů, skillů, atd...), takže asi to tam ani neni třeba dávat, ale muj hlas to má
NoTHX> To je o predstavivosti ... ja si treba dokazu predstavit RPG bez vyvoje postavy nebo bez souboju ... a prakvapive by to i mohlo fungovat - ale stejne tak by nekdo mohl rict, ze pak uz to nebude RPG, ale napr. akcni adventura nebo logicka hra. To zalezi na tom, jak si ten zanr definujes.
RPG = Role Playing Game ... v nazvu se nic o vyvoji nebo soubojich nepise, dokonce ani o pribehu nebo interakci, ale to uz by vazne byla hodne divna hra
Edit: Napr. hra ve stylu The Sims by po drobnych upravach klidne mohla byt RPG - a nemusely by tam byt vubec zadny souboje.
To je tezka otazka - nejdriv mi napadl pribeh, jenze pak jsem si rekl, ze pribeh by nebyl bez rozhovoru s NPC postavama, prozkoumavani sveta a vyvoje vasi vlastni postavy vubec - imho ty veci spolu pekne souvisi a spravne RPG musi vyvazene obsahovat vsechny - takze vubec nevim, cemu mam dat hlas - asi se bez toho budu muset obejit tzn. nehlasuji.