transformace vs. tlumivka

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

transformace vs. tlumivka

Příspěvek od masakr_cz »

mam udelany zdroj (jeden kondenzator a tlumivka) pro rtutovou vybojku, potreboval bych vedet jestli napeti co se privadi do vybojky lze transformovat a pote usmernit, potrebuji vedet jestli to nebude delat nejake problemy kvuli ty tlumivce
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

Není to náhodou vysokotlaká rtuťová výbojka, co se (ještě někde) používá u pouličního osvětklení? Ta tlumivka tam má dvě funkce:
1) slouží pro pro vytvoření napěťového pulsu při startu a tím zapálení výbojky
2) když už výbojka svítí, tak omezuje proud svou rektancí

Z dotazu jsem pochopil, že chceš výbojku provozovat na stejnosměrné napětí, to ale asi fungovat nebude.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

tydle vybojky na stejnosmerny nejedou.....
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

JendaLinda píše:Není to náhodou vysokotlaká rtuťová výbojka, co se (ještě někde) používá u pouličního osvětklení? Ta tlumivka tam má dvě funkce:
1) slouží pro pro vytvoření napěťového pulsu při startu a tím zapálení výbojky
2) když už výbojka svítí, tak omezuje proud svou rektancí

Z dotazu jsem pochopil, že chceš výbojku provozovat na stejnosměrné napětí, to ale asi fungovat nebude.
Jo je to presne ona, pouzivam ji na osvetlovani pri vyrobe DPS.
Asi myslels reaktanci ze? :wink:
Ne na ss napeti ji opravdu nechci provozovat.

srna píše:tydle vybojky na stejnosmerny nejedou.....
Moje situace je takovato, mam zdroj umisten samostatne, a z nej vede kabel do takove male plechove bedny ve ktery je ta vybojka, ale jelikoz se mi to trochu prehriva, tak tam chci dat ventilator ktery bude ofukovat predlohu, proto me zajima, jestli muzu vzit ss napeti tim, ze pretransformuju a usmernim to, co pouziva ta vybojka (ta samozrejme bude mit porad to jake vyzaduje a nikoliv 12V ss), doufam ze se to z toho da pochopit, takze asi takhle.
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Myslel jsemt reaktanci, překlep...
Teď už je mi jasný, co potřebuješ. Takže na té výbojce je při staru přepětí a za provozu je napětí menší než 230V, protože je omezené tou tlumivkou. Zkus to napětí změřit, ale IMHO bude docela nízké.
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

JendaLinda píše:Myslel jsem reaktanci, překlep...
Ja vim. :)
JendaLinda píše:...Teď už je mi jasný, co potřebuješ. Takže na té výbojce je při staru přepětí a za provozu je napětí menší než 230V, protože je omezené tou tlumivkou. Zkus to napětí změřit, ale IMHO bude docela nízké.
No to prepeti muze byt kolik asi? abych nevoddelal merak (mam takovej obycejnej shit), to ze tam bude podpeti mi nevadi to vyresi volba vhodnyho transformatoru, me jde jen o to, jestli to ma sinusovy prubeh, nebo neco co se da transformovat, proste aby to nedelalo nejakej bordel
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

no zapalovaci napeti muzou bejt i jednotky kV
a kdyz das paralelne k ty vybojce trafo (bude az za LC) tak se ta vybojka nikdy nezapali, protoze celej zapalovaci impulz protece tim trafem
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Pro osvit DPS taky používám 80W rtuťovou výbojku(vysokotlaká rtuťová výbojka - btw.dá se snadno udělat "odstraněním" vnější baňky s luminoforem z běžný osvětlovací výbojky(původně bílý světlo) - třeba Philips HPL-N. Pak zbyde jen samotná UV výbojka jako v horským slunci.
Tyhle výbojky se nezapalujou impulsem(mají jen pomocnou zapal.elektrodu a nejdřív malej výboj ohřeje výbojku, páry rtuti začnou vodit a pak naskočí hlavní výboj). Ta tlumivka je tam jen pro snížení napětí po zapálení hlavního výboje, protože pak vyžaduje nižší napětí(100-125V podle výkonu) než má síť. Kondík je tam kvůli zlepšení účiníku.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

Dr Meduza píše:no zapalovaci napeti muzou bejt i jednotky kV
a kdyz das paralelne k ty vybojce trafo (bude az za LC) tak se ta vybojka nikdy nezapali, protoze celej zapalovaci impulz protece tim trafem
hm skoda, budu to muset vyresit jinak (treba solarni clanek :lol: )
Delorean píše:... odstraněním vnější baňky s luminoforem ...
No a neni to zbytecny? to musi fungovat i s tou bankou ne?
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Ono to s tou baňkou fungovat bude, ale výrazně se prodlouží čas osvitu - fotorezistivní lak na DPS je nejcitlivější na vlnový délky okolo 360-410nm(UV je do 390nm). Vnější baňka je z obyč skla(skoro nepropouští UV) a k tomu luminofor mění UV na viditelný světlo, takže výbojka pak vydává méně světla s vlnovou délkou, na kterou je lak na DPS nejcitlivější.
btw: ty osvituješ s baňkou - jak dlouhej máš osvit?
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

Delorean píše:Ono to s tou baňkou fungovat bude, ale výrazně se prodlouží čas osvitu - fotorezistivní lak na DPS je nejcitlivější na vlnový délky okolo 360-410nm(UV je do 390nm). Vnější baňka je z obyč skla(skoro nepropouští UV) a k tomu luminofor mění UV na viditelný světlo, takže výbojka pak vydává méně světla s vlnovou délkou, na kterou je lak na DPS nejcitlivější.
btw: ty osvituješ s baňkou - jak dlouhej máš osvit?
Aha tak dik za vysvetleni, ja sem to do ted totiz nedelal fotocestou na tu prechazim az ted, takze se sklem hned pryc.
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

V té vnější baňce je vakuum a slouží zároveň jako tepelná izolace, protože hořák výbojky má dost vysokou teplotu.

BTW co jsem psal o těch napěťových pulsech při startu, tak to platí u vysokotlaké sodíkové výbojky. Sorry. :oops:
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

JendaLinda: ano, je tam vakuum. Po odstranění baňky zůstane jen samotná UV výbojka jako je v horským slunci.
masakr_cz: odstranění baňky není problém, doporučuju zabalit jí do silnějšího igelit.sáčku a obalit hadrem(kvůli střepům). Pak pomalu utahovat ve svěráku až praskne. Radši jí nerozbíjet klepnutím, mohla by prasknout rychlým vyrovníním tlaků i ta vnitřní výbojka(je v ní jedovatá rtuť - proto obalení do igelitu, kdyby náhodou praskla, tak aby se rtuť nerozprášila kolem). A v sášku se střepy pak vyhodí.
Každopádně s takto obnaženou výbojkou je nutný pracovat obezřetně, vyzařuje velký množství UV-A i UV-B => brýle. Navíc je nutný předejít mech.poškození baňky(pozor i na vodu, výbojka hodně hřeje) - já to mám celý v izolační krabici i s tlumivkou, zepředu krytý silnější průhlednou plastovou fólií.
Četl jsem, že někdo osvicuje s tou baňkou, akorát delší dobu. Já jsem baňku odstraňoval proto, že ze začátku jsem používal sprej "Transparent" pro zprůhlednění papírový předlohy DPS(z laser.tiskárny) a potřeboval jsem co nejkratší osvit(sprej se teplem vypařoval a předloha zneprůhledněla). Teď předlohy tisknu laserem na fólie(což je mnohem přesnější a jednodušší), takže už by delší osvit nevadil, ale výbojku stejně mám.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

no jestli to capu spravne.....tak proc pred tu tlumivku(tam kde je 230V) nenacpes traficko+usmernovac na 12V na krmeni toho vetraku?
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

srna píše:no jestli to capu spravne.....tak proc pred tu tlumivku(tam kde je 230V) nenacpes traficko+usmernovac na 12V na krmeni toho vetraku?
proto ze to mam samostatne v jiny bedne, a nechtelo se mi tahat dalsi kably.

Jen tak mimochodem, jak dlouho to osvetlujete a jak silnou vybojkou?
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

tak uz je to v pohode, vsechno vyreseno :-D :-D
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Osvituju okolo 3minut ze vzdálenosti asi 25cm, výbojka je 80W Philips HPL-N(bez vnější baňky). Samozřejmě osvit začít až po úplném naběhnutí výbojky(pár minut). Dobu osvitu je nutný vyzkoušet, bude záležet na uspořádání svítidla, reflektoru, vzdálenosti od DPS atd.
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

hm tak uz to mam odzkouseny
rtutova vabojka 125W (taky teda bez banky)
vzdalenost 15cm
cas 2:30
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“