nadpis asi hovoří za vše.....
mám si na kompu nainstalovat FW ? bude mi případně stačit jen ten "widlovej" ?
jsou potřeba firewaly i za routerem s firewalem ?
Moderátor: Don
- DJ_BuBen
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
byl jsem rok na koleji a vím, jak se šíří viry po kolejní síti (za routerama s firewallem) takže jesli to nejsou vyloženě plečky kterým by těch 10MB v paměti vyloženě vadilo...i když nepředpokládam nějakou velkou podnikovou síť
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- TomAker
- Začátečník

Re: jsou potřeba firewaly i za routerem s firewalem ?
Router s firewallem chrání lokální síť před nepovolaným přístupem z Internetu. Firewall na počítači uživatele chrání počítač před nepovolaným přístupem z lokální sítě z jiných počítačů. Takže odpověď zní: ano.DJ_BuBen píše:nadpis asi hovoří za vše.....
mám si na kompu nainstalovat FW ? bude mi případně stačit jen ten "widlovej" ?
Ohledně výběru firewallu bych doporučoval Kerio http://www.kerio.cz/ nebo ZoneAlarm http://www.zonelabs.com.
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
- jessie.james
- Začátečník

- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
hlavně zapomínáte na to hlavní, firewall v routerech (aspoň těch běžných) je založený na principu NAT a stateful packet inspection, rozhodně to není aplikační firewall jako třeba ten wokení nebo kerio
no a dneska si síť jen pomocí SPI ochráníš jen velice těžko, pokud s počítačem k tomu pracují ještě lamy, tak bez aplikačního firewallu nemáš šanci
příkladem HW aplikačního firewallu je napříkla Zyxel ZyWall, jiné příklady mě moc nenapadají, takže tento firewall stačí na jakoukoliv síť bez nutnosti používat firewall na koncových stanicích
no a dneska si síť jen pomocí SPI ochráníš jen velice těžko, pokud s počítačem k tomu pracují ještě lamy, tak bez aplikačního firewallu nemáš šanci
příkladem HW aplikačního firewallu je napříkla Zyxel ZyWall, jiné příklady mě moc nenapadají, takže tento firewall stačí na jakoukoliv síť bez nutnosti používat firewall na koncových stanicích
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)