jsou potřeba firewaly i za routerem s firewalem ?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
DJ_BuBen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jsou potřeba firewaly i za routerem s firewalem ?

Příspěvek od DJ_BuBen »

nadpis asi hovoří za vše.....
mám si na kompu nainstalovat FW ? bude mi případně stačit jen ten "widlovej" ?
Jabber rulez: DJ_BuBen@jabbim.cz
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

byl jsem rok na koleji a vím, jak se šíří viry po kolejní síti (za routerama s firewallem) takže jesli to nejsou vyloženě plečky kterým by těch 10MB v paměti vyloženě vadilo...i když nepředpokládam nějakou velkou podnikovou síť
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
TomAker
Začátečník
Začátečník

Re: jsou potřeba firewaly i za routerem s firewalem ?

Příspěvek od TomAker »

DJ_BuBen píše:nadpis asi hovoří za vše.....
mám si na kompu nainstalovat FW ? bude mi případně stačit jen ten "widlovej" ?
Router s firewallem chrání lokální síť před nepovolaným přístupem z Internetu. Firewall na počítači uživatele chrání počítač před nepovolaným přístupem z lokální sítě z jiných počítačů. Takže odpověď zní: ano.
Ohledně výběru firewallu bych doporučoval Kerio http://www.kerio.cz/ nebo ZoneAlarm http://www.zonelabs.com.
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jessie.james »

Taky se priklanim k tomu Keriu. Sam jej mam v PC a naprosta spokojenost. Velmi priznive uzivatelske prostredi, freeware a spolehlivost. Precti si kdyz tak nejake testy a na Kerio vetsinou kazdy docela peje chvaly.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

hlavně zapomínáte na to hlavní, firewall v routerech (aspoň těch běžných) je založený na principu NAT a stateful packet inspection, rozhodně to není aplikační firewall jako třeba ten wokení nebo kerio

no a dneska si síť jen pomocí SPI ochráníš jen velice těžko, pokud s počítačem k tomu pracují ještě lamy, tak bez aplikačního firewallu nemáš šanci

příkladem HW aplikačního firewallu je napříkla Zyxel ZyWall, jiné příklady mě moc nenapadají, takže tento firewall stačí na jakoukoliv síť bez nutnosti používat firewall na koncových stanicích
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Firewally je dobré kombinovat, přece jenom HW firewall ať je jak chce dobrý nenahradí SW aplikační firewall nikdy. Osobně používám kombinaci, SMC Barricade Router a KPFko. A zatím jsem spokojen.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“