Životnost komponent u notebooků?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Pavloš
Začátečník
Začátečník

Životnost komponent u notebooků?

Příspěvek od Pavloš »

Mám takový dotaz na ty největší machry tady na pctuningu.
Dost by mě zajmalo jakou životnost má u notebooků...
LCD displej,hardisk,klávesnice,větráček a mechaniky CD/DVD?
U LCD mě zajmá je LCD limitováno počtem celkových hodin jak dlouho bylo zaplé nebo má vliv na jeho životnost počet vypnutí a zapnutí?
Může určitý počet ciklů vypnutí LCD ať už komplet s notebookem nebo vypnutím pomocí správce power saver,nebo určitý počet hodin kdy je zaplé určit že se displej vysvítí,nebo se mu budou postupně zobrazovat vadné pixly nebo že přestane úplně zobrazovat?
To samý mě zajmá u hardisku má na jeho životnost a spolehlivost uchování dat v notebooku vliv,počet jeho zapnutí a vypnutí a počet hodin kterých běžel?A to stejný platí pro větráky a mechaniky CD/DVD?
Nejvíc mě zajmá asi LCD a hardsik v notebooku.
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

No, nevím jestli zrovna největší machr, ale zkusím odpovědět...
Ad LCD - LCD display je podsvětlený několika svítícími trubicemi. Pokud ho budeš často zapínat a vypínat, tak se logicky trubice zničí a jejich oprava, pokud je vůbec možná, je velmi nákladnou záležitostí.
Odcházející LCD poznáš tím že ti buďto úplně zhasne nebo svítí jen z poloviny - jednotlivé vadné pixely vidíš okamžitě a pokud se k nim nebudeš chovat nehezky tak mají životnost prakticky neomezenou (tj. 20 let+).

Ad HDD - HDD ničí časté rozjíždění a zastavování - optimální doba běhu u 3,5" disku (tuším že to zde dříve řešil miho) je cca 40 hodin a více. Proto by jsi měl vypnout automatické vypínání HDD po určité době, jak občas ve windows bývá nastaveno. Také není dobře když se disk "vytavuje" přehříváním a dlohým provozem v těchto podmínkách.

Větráky a CD/DVD mechaniky obsahují velké spektrum mechanických částí, které se pochopitelně po čase zanesou a začnou omírat a následně se zcela zastaví. Počtem zapnutí a vypnutí (pokud nebudeš PC zapínat 12x denně) jejich životnost prakticky neovlivníš.
Francie ... sladká Francie
Pavloš
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavloš »

Pokuď chápu tak LCD displej má životnost až 20let????
PS:a kolik ty trubice v něm vydrží zhruba zapnutí,vypnutí těch ciklů a jak poznám na těch trubicích zhruba jejich životnost nebo to jak je uživatel mučil?????
Teď jsem začal uvažovat o trochu jetých levných notebookech ale lidi se k tomu chovají každej jinak,tak i proto mě to zajmá.
A nejen proto chci vědět jak dlouho mě to může sloužit už jeden notebook doma mám a celkově to chci pro svoji informovanost.
Jinak ti prozatimně díky.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Už mi rukama prošlo několik opravdu kvalitních laptopů. Nejvíce mne svou funkcí i po letech potěšilo IBM a Toshiba. Nejsem si jist jestli LCD panel vydrží 20 let. Podle mne je to velmi obtížné ověřit, protože před dvaceti lety jsme byli rádi za displaye s jen několika barvami. Zhruba u desetiletého NB od IBM je vidět i po vypnutí hrubý rys okna, které bylo otevřeno. Do několika minut zmizí.

HDD patří k nejporuchovějším součástkám v NB. Zde bych si dovolil odhadnout životnost na zhruba pět let.
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

Nedá se určit přesný počet zapnutí a vypnutí, kdy už to nebude dobré...

Ale vadnou (či starší) trubici poznáš tak, že monitor nebude mít všechny rohy stejně podsvícené, popř. obraz bude poblikávat nebo dokonce vypadávat - také když bude polovina obrazu tamavší tak poznáš že jedna trubice už nebude ve svých nejlepších letech.

Dnes se již trubice tolik nepoužívají, spíše už se přesedlává na kompletní diodové podsvícení, ale nevím nevím jak je to s praktickým zavedením ...

//edit: samozřejmě že nevydrží dvacet let celé LCD, ale pixely pokud se nevysvítí nemají nějak extra limitovanou životnost, narozdíl od podsvicovací jednotky ;)
Francie ... sladká Francie
Pavloš
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavloš »

mě známý nabízel asi 3roky starý notebook za super cenu vypadal skvěle,ale co jsem slyšel měl ho od majitele který ho chtěl prodat a ten se s ním moc nepáral.A myslým si že zapínání y vypínání LCD i celého komplet notebooku moc neřešil.
Dokonce jsem jej před tím u něj kdysi viděl a musel tam mít minimální dobu ve spoření,protože mu po minutce nabíhal animov.spořič a pak po nějaký minutce mu zhsalo LCD a po pár minutách snad i hardisk.
Ale jak říkám fajn cena to byla a vše vypadalo ok,viděl jsem ho zaplej ale bojím se.
Spíše teď půjdu do nabídky velmy krátce užitých notebooků-skoro nových za ceny leší než mají levné e-shopy.
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

dale co se tyce vnitrnosti , tak zalezi na znacce , kterou kupujes , u ACERu atp je totalne jina zivnotnost nez u IBM , DELL , Sony ci ASUS.. jinak s vyse uvedenymi prispevky se neda nez souhlasit
SneakerXZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od SneakerXZ »

No ty disky co tam strká sony třeba do FS395 je humus...
Intel Core 2 Duo E8400, Asus GTX 260, Asus P5Q DELUXE, 8 GB
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“