Softwarove chlazeni

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Fuzzi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Softwarove chlazeni

Příspěvek od Fuzzi »

Chtel bych se zeptat, jestil neznate nejake programky na chalzeni pro moji sestavu co mam v infu ... Mam tedka new PC, predtim jsem mel Vcool ...
CPU AMD Athlon 64 3000+ (socket 939) BOX, MB Epox 9NPA+ Ultra - nForce4 Ultra, s.939, RAM Kingston 2x1GB DDR PC400 CL2 KHX3200AK2/2G + Kingston 2x256MB DDR PC400 CL2 KHX3200AK2/512, GPU Sapphire ATI Radeon HD 3850 512MB 669/829@720/950, PCI-E, full retail, TV tuner VGA AVer TV Hybrid + FM PCI, analogový + digitální, HDD Western Digital Caviar XL WD2500KS - 250GB SATA II 16MB, DVD-R/+R LG SuperMulti GSA-4165B ATAPI OEM DualLayer černá, myš Logitech® MX™510 Performance Optical Mouse + podložka EverGlide Destrukt, KB Genius KB-21e multimediální 21 tlačítek PS/2, sluchátka KOSS SB/40, monitor LCD LG 26" W2600HP-BF, CASE Middletower ATX EuroCase 350W P4 ML Q11, OS Windows XP - Service Pack 3
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

presunuto ze sekce AMD...

And ye shall know the truth and the truth shall make you free
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Mám s těmi programy špatnou zkušenost, tak jsem to zkoušel, ale nějak mi to padalo. Konkrétně VCool byla katastrofa.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Butcherson
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Butcherson »

Zdravim,no ja zkousel CPUCOOL a krome informaci o rychlosti vetracku a teplot to nic moc nedavalo. Nekdo si navic stezuje,ze je s tim potom problem to dostat z registru a tak,takze radej nic..
Case: Chieftec LCX-01SL-SL-B Cpu: Intel P4 3,4 GHz 800FSB 1MB 775 Motherboard: Abit AG8 915 Grafika: Asus x1950 256MB pci-e HDD: Hitachi 7K250 500GB,Maxtor 250GB Palírna: DVD-RW LG4081B Repro: Genius HT 5.1Cpu Fan: Zalman 7700al/cu System: WinXP SP2 Router: SMC Barricade router 7004VBR Internet: Netbox 10mbit
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Taky jsem to zkoušel, konkrétně VCool na KT400, ale nechutně to padalo a výsledek žádnej...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Neoman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Neoman »

Já jsem zkusil CPUIdle a mě teda na mé desce ASUS A7V600 fachal v pohodě, teplotu v klidu, mi to snížilo z 54 na 40 8)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Já sám musím pochválit softwarové chlazení které má moje Abit NF7-S už od výrobce povolené. Stačí povolit ACPI a jede to jak drak. Mám 41°C v klidu s B2500+@3200+ a BOX chladičem... Nikdy to nezlobilo (zatím)
ignorelist: kremrole a dezoláti
VerteX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VerteX »

Myslim, ze po precteni tohohle Eaglova clanku a prislusny diskuse vam bude vsechno jasny, vcetne toho, proc CPUCool apod. nezabiraji:

http://www.svethardware.cz/art.jsp?doc= ... F200546DED
>>> Nové systémy přinášejí nové problémy. <<<
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Každopádně zvažte jednu věc - jestliže počítáte nějaký distribuovaný výpočet (UD, Seti,...), tak se veškeré softwarové chlazení míjí účinkem, protože v podstatě "chladí" jen tehdy, když není od procesoru očekávána žádná práce, což v tomto případě není v podstatě nikdy... Mně třeba běží UD (a předtím Seti) nonstop, takže se touto otázkou vůbec nemusím zabývat... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

CPU Cooling Software - test

Příspěvek od ka-spel »

Na stránkách

http://www.dirkvader.de/frame.php?site= ... oling.html

je zajímavý srovnávací test softů na softwarové chlazení (S2kCtl, VCool, CPU Cool, CPU Iddle). Vítězové v tomto pořadí.

Další zajímavé stránky:

http://free.pages.at/coolingsoftware/ zde linků na kvanta podobných utilit.

Existuje nějaký podobný soft i pro Intel 865?
Vampireslayer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vampireslayer »

Mne treba Vcool jede uplne v pohode, kdyz jenom surfuju a nemam nic pustenyho, tak srazi teplotu na minimum, prirozene, ze pri zatezi CPU tyhle programy neplni zadnou fci (presne jak psal TomV)
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Používám free prográmek DRAGNOTT(dříve PRCNM) (http://cbid.amdclub.ru/), používám ho už dobu bez jakýchkoliv problémů či padání systému. Vyhovuje mi, že je zadarmo, jen se spustí, aktivuje chlazení a nezůstává v paměti. Předtím jsem používal program CPUIdle(verze Pro a Extreme), výsledky chlazení prakticky stejný, ale nemám rád zbytečný programy v trayi a navíc CPUIdle byl placený.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Programky jsou na nekterych Chipsetech zbytecny. Staci pomoci WCPreditu zmenit jednu hodnotu a uz to funguje stejne a lepe. SW chlazeni ma tu nevyhodu ze snizuje vykon CPU (2-5% podle pouzitych instrukci) a pri plnem vytizeni nepomuze skoro vubec. V mem pripade doslo o snizeni 2st coz pri mych teplotach je zbytecne (40-45 na 60% vykonu chladice). HW nicim nenahradis.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Woyta: to právě dělá ten Dragnott, že zapíše bit pro aktivaci "chlazení", popř. ho zase deaktivuje.
Jasně že hw chlazení nenahradíš, o tom tahle diskuze asi není, ale aspoň u mě se procesor většinou fláká(kreslení v CorelDraw, DC, surfování, koukání na filmy), hry nehraju - sw chlazení je u mě znát, komp i míň žere a větráky tolik netočí. Tak když třeba stahuju dlouhodobě a přes noc, tak jedu na základu (11x166=1833MHz, při 1,425V) a s teplotně řízenýma ventilátorama komp ani neslyším(je v ložnici).
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

V tom pripade je podle mne u AXP lepsi propojit jeden mustek a udelat z nej tak mobilni verzi ktera si umi menit nasobic za chodu. Jen co prestehuji PC tak se na to chystam.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Sajm0n
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajm0n »

Zdravim !!

Chcel som vyskusat nejake to sw chladenie,ale vobec ni nereaguje.
Najprv som vyskusal PRCNM, kde sa tento subor *cfg nastavoval a kopiroval do start-po spusteni..Skusal som,testoval som, ale teplota z mojo AMD 3800+ /dualcore/ nesla dola a stale sa pohybovala na 42 stupnoch.

Tak som vyskusal VCool 1.8 , ale ten mi pisal, ze nie je podporovany Chipset,tak som vyskusal verziu 2.0 alpha,ale ked som zapol tento sw do spodneho panela sa mi impoortovala ikonka VC ale ked som klikol nanu pravym tl. , na moznosti coolbit,halt detected nebolo mozne kliknut,dallo sa kliknut len na setup channels ale tam dokopy absolutne nic nebolo.A aj ked som tam nieco nastavil,tak sa to hned vratilo do povodneho stavu

Potom som skusil S2kCtl ale pos sputeni mi napisalo ze supported proccesor not found

Poradte mi este nejaku alternativu prosim,ktore bude fungovat.dik
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Sajm0n píše:...
a co takhle obycejny SpeedFan? pokud najde vhodny clock generator, tak muzes podle potreby menit frekkvence vseho v pc a regulovat rychlost fanu...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Sajm0n
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajm0n »

myom píše:
a co takhle obycejny SpeedFan? pokud najde vhodny clock generator, tak muzes podle potreby menit frekkvence vseho v pc a regulovat rychlost fanu...
Speedfan som este nemal nikdy, lebo som pocul ze casto poserie ventilatory a chod pc / hlavne teplota )
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ne neposere, pouze nekdy je zobrazuje blbe, ale jinak nic neudela.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

Sajm0n píše:Poradte mi este nejaku alternativu prosim,ktore bude fungovat.dik
RightMark CPU clock utility
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“