POMOZTE - jak spravně zprovoznit HDD ? prosím

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Paluš
Nováček
Nováček

POMOZTE - jak spravně zprovoznit HDD ? prosím

Příspěvek od Paluš »

Mám hardisk zn. Seagate Barracuda (PATA) 7200.9, 160G model: ST3160212A viz. tady: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33470
a můj dotaz je, jak jej správně naformátovat pro novou instalaci WIN XP ?
Jde o to, že už byl používaný a já jej chci rozdělit na dva oddíly např. C: pro WIN XP a druhý např. D:.
Problém je v tom, že mi ho bios sice přečte jako 160G, ale ve skutečnosti ve spuštěném Windows XP má 149G. Navíc tam mám nějakých 64MB dat, kterých se nedá zbavit i po formátu - není čistej. Je to normální, nebo dělám někde chybu ?
Rozumějte tomu tak, že jsem jej dal zatím jako přídavný disk - šuplík.
Zatím používám ještě svůj starší 60G disk ve kterém mám WIN XP.
Desku mám zn: ASUS A7N8X-X

Můžete mi někdo podrobně vysvětlit, jak správně postupovat při přípravě disku na novou instalaci XP. Prosím :( :?
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

To s těma 149GB je normální, je tam 1024 přepočet či co... Je to i ve FAQu
MaWa píše:Q: Jaktože výrobce udává velikost disku 80GB, ale po naformátování má disk jen cca 76GB ???
A: Protože výrobci disků (vyjímkou je částečně IBM/Hitachi) uvádějí velikost v tisícíh bytů, ale kilobyte není 1000 bytů ale 1024bytů (stejně tak MB, GB apod)

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: POMOZTE - jak spravně zprovoznit HDD ? prosím

Příspěvek od sh »

Paluš píše:Mám hardisk zn. Seagate Barracuda (PATA) 7200.9, 160G model: ST3160212A viz. tady: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33470
Jde o to, že už byl používaný a já jej chci rozdělit na dva oddíly např. C: pro WIN XP a druhý např. D:.
Problém je v tom, že mi ho bios sice přečte jako 160G, ale ve skutečnosti ve spuštěném Windows XP má 149G. Navíc tam mám nějakých 64MB dat, kterých se nedá zbavit i po formátu - není čistej. Je to normální, nebo dělám někde chybu ?

Můžete mi někdo podrobně vysvětlit, jak správně postupovat při přípravě disku na novou instalaci XP. Prosím :( :?
od zacatku , jak naformatovat?nabootuj z tech XP tj z CD (to zapnes v biosu je tam polozka neco jako boot from atd) , kdyz pustis ty XP z CD tak se te to zepta jestli to chces hodit na stavajici oddil ci ne a jestli chces udelat novy ci odebrat stary , tak dej odebrat , az ho odeberes udelas novej ale napises tam jen velikost treba 60gb a pak vytvoris jeste jeden akorat treba 100gb to je na tobe jakej zvolis pomer , jinak tech 149GB je zpusobeno tim ze vyrobci zaokruhluji pomery mezi KB a MB a GB , jak?

1MB=1024KB=1024x1024B , a oni to pocitaji jako 1MB=1000KB=1000x1000B

proto tam je ten rozdil , kdyz to vydelis a rozpocitas tak ti to vyjde :) takze to je v poradku a nevsimej si toho

jinak ty 64MB neres..
Paluš
Nováček
Nováček

Příspěvek od Paluš »

Kluci díky :D ... já myslel, že dělám pořád dokola někde chybu.
Takže pokud tomu správně rozumím, tak nikdy nebude mít žádný disk kapacitu co má napsanou, ale vždy míň ?
149G nebo 160G je celkem rozdíl :? A k těm 64MB dat po formátu ... to tam jsou proč :?: Nevíte :roll:
Jsem jen uživatel ... tak se omlouvám za nezkušenost.
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

Paluš píše:Kluci díky :D ... já myslel, že dělám pořád dokola někde chybu.
Takže pokud tomu správně rozumím, tak nikdy nebude mít žádný disk kapacitu co má napsanou, ale vždy míň ?
149G nebo 160G je celkem rozdíl :? A k těm 64MB dat po formátu ... to tam jsou proč :?: Nevíte :roll:
jj presne nikdy nebude mit to co pisou :)
64mb to ti zmizi po te instalaci XP tj po odebrani a pridani oddilu behem instalace , takze to neres :wink:
Paluš
Nováček
Nováček

Příspěvek od Paluš »

sh píše:
Paluš píše:Kluci díky :D ... já myslel, že dělám pořád dokola někde chybu.
jj presne nikdy nebude mit to co pisou :)
64mb to ti zmizi po te instalaci XP tj po odebrani a pridani oddilu behem instalace , takze to neres :wink:
... a já se s tím tady tak zbytečně trápil :comp: ... ,, ale co, něco špatné je k něčemu dobré ´´ ... aspoň jsem o něco moudřejší :-D
Frtka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frtka »

Ted me opravte, ale mam pocit, ze IBM mely jednu dobu (nebo mozna porad maji) stejnou velikost udavanou i realnou.
X2 4400+, AC Freezer64, DFI LANparty NF4-Ultra, 2x1GB, 9600GSO 384MB, Chieftec LCX-01SL-SL-B , 500W bluestorm, 200GB+250GB+500GB)
i5- 2500K@3500, 8GB, 560Ti, 21' CRT Dell
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

Frtka píše:Ted me opravte, ale mam pocit, ze IBM mely jednu dobu (nebo mozna porad maji) stejnou velikost udavanou i realnou.
tak to opravdu nevim , ale na 99% ne , mel jsem tady 180gxp a ta to ukazovala spatne , 7k250 jsem do PC jeste nedostal , takze nevim , ale tezce pochybuju , to je ale dotaz na nekoho kdo ho ma v PC
Frtka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frtka »

Nerikam, ze to je pravda - jen mam pocit, ze sem tohle cetl v nejaky diskuzi nebo testu, kde se prave probiral rozdil mezi znacenim disku a realitou.

/edit: Ted sem se koukal na stary 40GB disk ibm a mam ho rozdeleny na 2 oddily 10,2GB a 29,7GB.
X2 4400+, AC Freezer64, DFI LANparty NF4-Ultra, 2x1GB, 9600GSO 384MB, Chieftec LCX-01SL-SL-B , 500W bluestorm, 200GB+250GB+500GB)
i5- 2500K@3500, 8GB, 560Ti, 21' CRT Dell
freelan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: POMOZTE - jak spravně zprovoznit HDD ? prosím

Příspěvek od freelan »

sh píše:
Paluš píše:Mám hardisk zn. Seagate Barracuda (PATA) 7200.9, 160G model: ST3160212A viz. tady: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33470

jamam ten problem ,ze mi instalace winxp hlasi ze na disku neni oddil kompatibilni se systemem windows,tak jsem dal odebrat a vytvorit novy pres tuhle instalaci systemu ,ale ono to pise to samy:-!/((..dela mi to na vsech discich a i na ideckovym disku :-(..kluci ja uz nevim co s tim..je mozny ze partition magic udelal nejakou neplechu???vsechny jsou totiz formatovany pres nej...a na jednom z nich jsem dotedka bezel a bezim ,ale chci si preinstalovat sys a dela to tohle :-(...vsechny hdd v poho detekuju..ale ze to dela i na ideckovym

od zacatku , jak naformatovat?nabootuj z tech XP tj z CD (to zapnes v biosu je tam polozka neco jako boot from atd) , kdyz pustis ty XP z CD tak se te to zepta jestli to chces hodit na stavajici oddil ci ne a jestli chces udelat novy ci odebrat stary , tak dej odebrat , az ho odeberes udelas novej ale napises tam jen velikost treba 60gb a pak vytvoris jeste jeden akorat treba 100gb to je na tobe jakej zvolis pomer , jinak tech 149GB je zpusobeno tim ze vyrobci zaokruhluji pomery mezi KB a MB a GB , jak?

1MB=1024KB=1024x1024B , a oni to pocitaji jako 1MB=1000KB=1000x1000B

proto tam je ten rozdil , kdyz to vydelis a rozpocitas tak ti to vyjde :) takze to je v poradku a nevsimej si toho

jinak ty 64MB neres..
:( ..nechapu to, za rady predem dekuji
EuroCase ML5412 černo/stříbrná - Middletower 400W Eurocase, Motherboard DFI LAN PARTY NFORCE 4 ULTRA-D, CPU AMD Athlon Venice 3000+ @2,5 GHz , 1024 MB DDR 400MHz KINGSTON (KIT 2* 512 ,DUAL CH.), VGA ATI X800 GTO 256MB DDR3, HDD MAXTOR 250GB 7200ot/min (MAXLINE 10) + 2x 200GB (MAXTOR+WD)= 650 GB:-)), DVDRW LG SuperMulti GSA-4163B DualLayer , SOUND ONBOARD, WIRELLES LAN Realtek RTL 8180 11MB/s, Monitor Hyundai Image Quest V770+ 17“, WIN XP Prof Service Pack 1
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“