PC sestava s dual procesorama

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

DeathFriend
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

PC sestava s dual procesorama

Příspěvek od DeathFriend »

Zdravím.Mám specifickej problem.
Na Grafiku si skládám PC,spíše už takovou Workstation.No a celkem bych to dal vklidu dohromady jenže v dual procesorech se moc nevyznám.Zase uplně mimo nejsem,ale diskuse je diskuse.
Takže cena by měla být do 60tisíc s DPH.
Zajímá mě hlavně PROCESOR,RAMKY,DESKA a jak to uchladit.Přemýšlel bych o dual Xeonu nějakým.Jo a ještě měly by to být dva procesory.
Ostatní věci dám podle ceny do kupy.Díky
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radekhulan »

1x Intel D830 CPU (vynikající dualcore Intelu, pro práci podstatně lepší než AMD X2; Photoshop CS2, Maya, 3DMax je optimalizováno pro Intel)
1x Asus P5WD2 Premium - Intel 955X základní deska, absolutně stabilní, na rozdíl od nForce4-SLI odpadu pro AMD
1x NVIDIA Quadro grafická karta (popřípadě NVIDIA 7800GTX od Asus či Leadtek)
4x Kingston DDR2-667 CL4 512MB RAM
2x Hitachi SATA-II 160GB HDD s NCQ do RAID-0 jako pracovní disk
1x Hitachi SATA-II 250GB HDD s NCQ jako backup
1x Thermaltake TWV500 zdroj - vynikající zdroj, včetně Wmetru
1x CoolerMaster Centurium 530 zdroj + Akasa 12cm zadní větrák - skvělá a výborně větraná skřín

Jako chlazení CPU doporučuji Scythe Ninja opět s Akasa 12cm větrákem nebo tento Akasa chladič CPU, oboje prodává třeba AlzaSoft.cz, zbytek třeba CzechComputer.cz.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Já bych se X2 nebál. Nabízí slušnej oc potenciál (budeš taktovat?), vyšší výkon než intel (viz objektivní testy na netu) a v neposlední řadě i nižší nároky na chlazení.
paměť ber 2 nebo 4 1GB moduly a desku s Nf4 ultra. (dfu, asus, msi)

btw: o jaké programy jde? využijí DC nebo budeš spouštět souběžně víc aplikací?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

jenom tak naokraj zde postnu nejnověší test jak to s dualcore AMD vs Intel vypadá (do intelu 830 bych určo nešel strašnej CPU ... ) ... http://reviews.cnet.com/4520-10442_7-63 ... ml?tag=btn

takže pro pracovní stanici to doporučím ideálně takhle:

CPU: AMD Athlon64 X2 4400+BOX (2.2GHz, s939, Toledo, 2x1MB) ... 16831,-( http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00022167 )

(mnohem lepší CPU než intelácké dulacore, překonává ho vevšem i v programech prý optimalizovaných pro intel a navíc daleko méně žere a znatelně méně topí nároky na chlazení tak nejsou nijak velké)

deska: DFI LP NF4 SLI-DR (s939, nF4SLI, 2xPCI-Ex16, D-DDR, 2xL, S) ... 6290,-
( http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00019605 )

(naprostá stabilita (ono porovnávat stabilitu intel sestavy a AMD sestavy je stejně jedno protože stabilní je obojí stejně ... nedávno když dělali podobný pokus tak sestava na intelu několikrát spadla a AMD ani jednou takže hovadina mluvit někdo o nějaké stabilitě ... výhoda AMD je že v desce obíhají nižší proudy a napětí u Intelu se tu a tam stane že to ani sebe dražší deska prostě nezvládne intel s tím má potíže a ví o tom takže bych u něj jako o stabílní a spolehlivé platformě zrovna nehovořil ...)

paměti: takže tady není co řešit 2GB ram předpokládám jako základ:
2GB (DUAL 2x1GB) DDR433 Corsair Twinx XMS PRO 2-3-2-6, LED... 10367,-
( http://www.foxpc.cz/detail/4618 )

Grafická karta: nevím na jakou činnost je PC určeno ?

pokuď není GK nějak enormě důležitá doporučuji třeba řadu ATI x800 nebo x1800 ... 7800 nedoporučuji jsou dražší při stejném výkonu ale horším obraze ... jinak profesionální GK ? od 20 000,- víše ...

Disky: Hitachi SATA ii asi jasná volba do raid pole na počtu a kapacitě zaléží na vás ..

Zdroj: Enermax Liberty PSU ELT500AWT - 500 W ... 3331,-
( http://www.jsc-computers.cz/product_inf ... ts_id=8408 )
nejlepší zdroj ve své třídě ... dostačuje na všechno co si dnes vymyslet a to s přehledem ... lepší než TT (i když o chlup)

case: tak to si vyberte sám já bych doporučil něco od chiefteca nebo zajímavá odhlučněná case je: Silentmaxx ST-11 Big-Tower odhlučněno - black ... http://www.jsc-computers.cz/product_inf ... ts_id=1206 prostě vyberte si podle svého ... předpokládám že Bigtower by byl lepší řešení ...

Chlazení bych vyřešil následovně:

Tahle AMD varianta nejen že je výkonější ale i méně žere a méně topí takže není nijak zvlášť náročná na chlazení ... pokud chcete tedy ticho a klid chladil bych to takto ...

dopředu před disky 120x120 větrák aby foukal dovnitř ...(větrák asi něco od TT jsou sice dražší ale naproto tiché a je to opravdu průvan ...) takhle vyřešíte chlazení disků a přisun dostatku vzduch do case ...

na grafickou kartu bych navrhoval něco od AC (jsou dělány že vytahují vzduch z case a foukají ho přímo ven výborné řešení ...

na CPU bych navrhnul toto ... Thermalright XP 90 Pure Copper http://www.jsc-computers.cz/product_inf ... ts_id=1755 nebo hliníkovou verzy ... stačí přidělat 120x120 větrák a uchladí to naprosto vše a AMD dokonce i při dobře větrané case skoro i pasivně takže když dáte TC větrák a CPU bude v klidu pojede tom pasivně ... o výfukování vzduchu ven se postará zdroj enermax se 120x120 větrákem .... kdyby to nestačilo (o čemž pochybuji u Intela by to ale byla nutnost) tak se to vždy může podpořit dalšími větráky ...

BTW: tohle je taková procovní setsava ... nevím jestli chcete opravdu pracovní sestavu tak AMD opteron 2xx je pro vás jasná volba ale to pak PC se těžko skládá v normálních obchodech ...

používám sestvau co mám v podpise na profi Cad (catia,proing,I-deas) a 3D studio a jede to parádně intel sestava je v tomto slabší a co se týká Dualcore jede to an něm samosebou lépe hlavně výpočty ale zase mám vyzkoušeno že Dualcore Intel prostě nemá opodstatnění je ve všem slabší dražší žravější a topivější ... pokuď chceš intel počkal bych jak to bude s novým intelem 65nm který už nebude postaven na překonané technologii netburst ... a desku k tomu určitě i975X ...
Naposledy upravil(a) Digitaldoom dne pon 28. lis 2005, 16:15, celkem upraveno 1 x.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

karf píše:Já bych se X2 nebál
Je vidět že X2 nemáš, já ano. O tom, že NFORCE4-SLI desky jsou nestabilní při 100% zatížení není třeba hovořit, to je známý fakt. Každému nevyhovuje vypnout polovinu desky aby se na NFORCE4-SLI nehádala IRQ.

Rovněž RAID řadič má Intel o 100% lepší, NVIDIA má při použití několika disků s NCQ občas náhodný problém.

Prostě Intel CPU + INtel chipset je větší stabilita než AMD X2 CPU + NVIDIA chipset. Opravdu zde nejde jen o to, že v jakémsi testu má X2 o 5% vyšší výkon než Intel D, jde o platformu jako celek.

Dále mají Windows XP se současným AMD X2 problém, Microsoft už vydal patch na kernel, ale zatím není veřejný a není dostupný pro Windows XP CZ, jen pro EN/DE/SP verze.

X2 je papírově o pár % lepší než Intel D, ale v reálu k tomu přistupuje horší podpora SW pro X2, horší podpora v českých Windows, relativní nestabilita desek, a horší NFORCE4-SLI chipsety oproti Intel 955+ICH7R. CPU prostě není všechno, to lidé opomíjejí...

Pokud člověk hraje hry, je X2 lépe, na seriózní práci ale není o čem mluvit, tam Intel D (platforma jako celek) prostě vede.

--
@DigitalDoom - typický případ "slepoty" člověka, co nemá na pořádný počítač a chválí jen to svoje:

Zmíněné DFI desky se sice dají taktovat, ale jinak mají naprosto šílený layout a hlučný větrák chipsetu, DFI si to uvědomilo, a DFI verze Expert už zprasilo méně.

Zmíněný Thermalright XP 90 chladí mnohem hůř než Scythe Ninja, horký vzduch jen motá kolem CPU a chladiče, kdežto Scythe jej fouká ven.
Poplik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Poplik »

no tohle se potahne dlouho takze mam poznamku jen k tomuhle:
Digitaldoom píše:větrák asi něco od TT jsou sice dražší ale naproto tiché a je to opravdu průvan ...
osobne mam Thermaltake Soprano a ty vetraky co sou k tomu nic moc - jsou hodne slyset a davaj se primo do zdroje takze regulace jen pres redukci do desky či regulátoru
WEEEEEEEEEEE!!
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Hulan tipický případ Hulana co tomu nerozumí ale bude do všeho kecat :x

Zmíněné DFI desky nabízejí nejen vysoký výkon na defaultu ale i vysoké (nesrovnatelné s čimkoli ) možnosti OC ... layout desky je výbroný tedy pokud nehodlá někdo používat SLi Karty... hlučný větrák na chipsetu není hlučný je právě naopak nato že je tak malý je vcelku tichý ... jenže já sem navrhl DFI expert variantu ... to co mám mám proto že když jsem to kupoval nebyla jiná volba DFi sotva vyšla a neměla konkurenci (teda konkurence neměla desku) a měnit to nyní za něco jiného je pitomost ...

zmíněný Thermalright XP 90 chladí lepé nebo maximálně stejně jak Scythe Ninja hroký vzduch jde směrem od chladiče vhůru (jednoduchá fyzika ;) ) kde je vytahuje zdroj ... naproto OK ...

X2 je nejen papírově lepší než jakékoli PentiumD (jakékoli pentium ? :oops: ) ale i ve skutečnosti když k otmu přípočteme výborné výsledky ve všech dostupných programech často prý optimalizovaných pro intel ... bezproblémový chod s až 2x nižší spotřebou a tepelným vyzařováním než má Intel vyjde nám že doporučit Intel může jenom strejda Hulan co tomu nerozumí ... pokuď k tomu připočteme potíže desek s i955x poradit si s těmi obrovskými proudy co tam obýhají (a to nikdo neví jak dlouho to vydrží když to půjde) vychází nám že seriozně a nezaujatě je současný Intel v jakékoli podobě horší a dražší variantou se spoustou nevýhod ... takže pokud někomu nestačí toto nechť mluví čísla: http://reviews.cnet.com/4520-10442_7-63 ... ml?tag=btn

win XP ( i když nevím který seriozní pracovní PC spoléhá na službu win Xp) nemají s X2 sebemenší problém ani ostatní OS systémy jsem nezaznamenal žádnéproblémy s X2 od AMD ...
to že někdo neumí systém nastavit tak aby byl stabilní při 100% neznamená že je stabilní celá platforma ...

rovněž řadič raid se stejně do pracovní stanicepořizuje přídavný ... integrovaný raid je vhodný tak na použití nadoma .. krom toho absolutně nikde sem nečetl že by někdo měl s integr Raid jak na NV tak na Intel nějaké nevyřešitelné potíže ...

takže pokud člověk hledá dostupnuou pracovní stanici s dualcore není dnes jiná varianta než AMD X2 4400+ a lepší ... poskytně vysoký výkon s běžnými naklady na energii a chlazení jako běžný PC ...

... rady od Hulana jsou cestou do p ... tenhle člověk nemá všech 5 pohromadě ... takže až se vyjádří jiní jako LORD apod přihlédl bych určitě k nim .... Hulan post je spíše pro pobavení a dobrý tak akorát najít si v ceníkách pravý opak co doporučuje a koupit to :)

//EDIT: nademnou : jaké máš prosimtě ty větráky ? to neni možný ... mám dokonce nějaké noname 120ky za pár korun a sou tichý pak mám pár 120tek TT a jako kvalitka (ale 600,- ) ...
Naposledy upravil(a) Digitaldoom dne pon 28. lis 2005, 17:53, celkem upraveno 1 x.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Digitaldoom píše:na CPU bych navrhnul toto ... Thermalright XP 90 Pure Copper http://www.jsc-computers.cz/product_inf ... ts_id=1755 nebo hliníkovou verzi ...
Já se klaním k hliníkové verzi, prý je rozdíl zanedbatelný (ano, sem socka co to nikdy neměla v ruce).
Intelu bych se nebál, s topivostí to ale bude horší...
// edit //
Digitaldoom píše:Hulan tipický případ Hulana co tomu nerozumí ale bude do všeho kecat :x ... ... může jenom strejda Hulan co tomu nerozumí ...
... rady od Hulana jsou cestou do p .. ... Hulan post je spíše pro pobavení a dobrý tak akorát najít si v ceníkách pravý opak co doporučuje a koupit to :) ...
ále, nechte si to na SZ... :sleepy:
hlučný větrák na chipsetu není hlučný je právě naopak nato že je tak malý je vcelku tichý
Je hlučný. To je nespochybnitelný a nesnaž se to ukecat.

ad 120: taky sem neslyšel nijak zvlášt hlucnou 120ku
Naposledy upravil(a) honny dne pon 28. lis 2005, 17:56, celkem upraveno 3 x.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

--
Naposledy upravil(a) radekhulan dne pon 28. lis 2005, 17:59, celkem upraveno 2 x.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Honny píše:
Digitaldoom píše:na CPU bych navrhnul toto ... Thermalright XP 90 Pure Copper http://www.jsc-computers.cz/product_inf ... ts_id=1755 nebo hliníkovou verzi ...
Já se klaním k hliníkové verzi, prý je rozdíl zanedbatelný (ano, sem socka co to nikdy neměla v ruce).
Intelu bych se nebál, s topivostí to ale bude horší...
souhlasim ... rozdíl je akorát v tom že je z Cu a dražší ... a podle výsledků co mám k dispozici je natom s výkonem uplně stejně (a to užasně :lol: ) ... hliníková varianta je navíc o polovinu lehčí ... já tam dal tu cu variantu proto že když už a tak už ...

//BTW: zase sem se nechal Hulanem vyprovokovat ale já si nemůžu pomoct když vidím totální nesmysl tak nereagovat a nechat někoho aby na Hulana doplatil ...

//EDIT2: pardon honny ... já vim ale já si nemůžu pomoct když se tu prostě Hulan snaží škodit ... ale z jeho keců is osobně nic nedělám ... ten neviděl pracovní stanici ani z rychlíku a jehp nadávky na teenagera ty stejně mohou těžko patřit mě ... já jen chtěl tazatele seznámit kdo se mu tu snaží pomoct a kdo flamovat ...
Naposledy upravil(a) Digitaldoom dne pon 28. lis 2005, 18:08, celkem upraveno 1 x.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Digitaldoom píše:Hulan tipický případ Hulana co tomu nerozumí ale bude do všeho kecat
Tipický se píše s "y", ty češtinářské pako co všemu rozumí ;-)

Tvoje posty jsou dokonalé, já mám z teenagerů obecně srandu, ale ty jsi prostě exemplář sám pro sebe, neexistuje snad člověk, který by z tebe neměl naprostou prdel :-)) Sám vlastníš uslintaný Opteron 144 a píšeš o X2, které jsi viděl jen v časopise. Ach jo.

Chceš důkaz, že kecáš? Zde je hotfix Microsoftu pro X2, bez něj má X2 řadu problémů (D830 dle mých testů ne):
http://support.microsoft.com/?id=896256

Bohužel není pro CZ verzi..

Doma mám X2, v práci D830, nejsem chudý teenager (nic proti tomu, ještě vyrosteš), a jsem schopen reálně, ne na základě fanatismu, posoudit klady a zápory většiny řešení..

A s X2 je řádově více problémů než s D830, například druhá karta v SLI sdílí IRQ s NVIDIA LAN a SATA-II řadičem, port 3/4, a toto dělá mraky problémů. Ale to ty, jakožto člověk co X2 nikdy neviděl, nemůže tušit..

A to, že DFI má nejhorší layout ze všech existujících desek chápe každý, zejména DFI, a řeší to:
http://anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2620&p=2

Proč to nedochází tobě? Fanatik non-plus-ultra? ;-) DFI příšerný layout sice zlepšilo, ale nový Asus A8N32-SLI je dle testů o 5-20% rychlejší ve hrách...
Naposledy upravil(a) radekhulan dne pon 28. lis 2005, 22:02, celkem upraveno 3 x.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Ale to se snad týká všech dvoujáder, nejenom X2...

S vypnutým C'n'Q osobně nepozoruji žádné problémy. :oops: (S aktivním C'n'Q někdy blbnul zvuk u některých her).
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Shit píše:

Ale to se snad týká všech dvoujáder, nejenom X2...

S vypnutým C'n'Q osobně nepozoruji žádné problémy. :oops:
Pokud sleduješ zahraniční fóra, tak v praxi se to týká jen AMD X2, pro Intel tento hotfix není potřeba, navíc problém mají i uživatelé s vypnutým C&Q. Po aplikování hotfixu i při vypnutém C&Q se o 2-10% zvýšil výkon X2..
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

radekhulan píše:. Po aplikování hotfixu i při vypnutém C&Q se o 2-10% zvýšil výkon X2..
O tom vím, četl jsem to na "amdzone" , ale CZ verze zatím není... a kdy bude, nikdo neví.... :x
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Shit píše:O tom vím, četl jsem to na "amdzone" , ale CZ verze zatím není... a kdy bude, nikdo neví.... :x
Já jsem kvůli tomu reinstaloval WinXP CZ SP2 na Win XP EN SP2..
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

radek a digital.... vy dvaja ste sa nasli.

Niektore nazory od kazdeho z vas mi casto dvihnu krvny tlak - a teraz to mam dvojmo! :oops:

..super, pokracujte. :wink:
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Wuuduu píše:radek a digital.... vy dvaja ste sa nasli.

Niektore nazory od kazdeho z vas mi casto dvihnu krvny tlak - a teraz to mam dvojmo! :oops:

..super, pokracujte. :wink:
v tomhle případě RH bezpečně ví o čem mluví protože X2 vlastní ;-)
ignorelist: kremrole a dezoláti
Poplik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

sou hlucny

Příspěvek od Poplik »

no proste mam komp celkem tichej a kdyz ten vetrak jede na 100 procent tak to proste JE poznat
WEEEEEEEEEEE!!
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: sou hlucny

Příspěvek od honny »

Poplik píše:no proste mam komp celkem tichej a kdyz ten vetrak jede na 100 procent tak to proste JE poznat
Tak to ta DFI s tím hnusem na chipsetu v žádným případě. :wink:

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

ac se me nazory dost casto s nekterymi z vas hodne rozchozi (jsem totiz zastancem intelu :) ) tak tady souhlasim s radkem

830
deska s 955x pochopitelne od Asusu
ramky bych dal klidne i 800MHz at to poradne jede

disky viz radekhulan
case a zdroj je na tve volbe (chieftec nebo krasavce H700b)

na CPU bych dal thermaright SI-120 + 120mm papst
....ze by to byl MELOUN
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“