Rozhodl jsem se vyměnit zdroj a řeším tento problém:
Oba zdroje, mají konektory pro měření a regulaci otáček ventilátoru, ale každý je jiný.
Na desce je klasický je klasický 3-pin konektor pro fany, ke kterému byl připojen původní zdroj.
Zapojení na desce je taky klasika:
pin 1 je GND - zem
pin 2 je FAN_C - fan control - regulace otáček 0-12V
pin 3 je FAN_M - fan monitor - čidlo pro měření otáček
Nový zdroj má 6-pin molex kde:
pin 1 je FAN_M - fan monitor - čidlo pro měření otáček
pin 3 je 3,3V sense - to zapojovat nebudu, protože to už deska nepodporuje
ostatní piny nejsou zapojeny
Ve starém zdroji byl ventilátor bez monitoringu a vedl zněj klaesický 3-pin konektor, kde:
pin 1 je ve zdroji připojen přímo na zem
pin 3 je taky ve zdroji připojen přímo na zem
Mate mě to, že zem konektoru z desky je připojena přímo na zem ve zdroji a pin pro měření otáček taky. Proč?
A hlavně, jak zapojit konektor nového zdroje?
Konektor pro měření a regulaci otáček ventilátoru ve zdroji.
Moderátor: L4mka
- Intelman
- Začátečník

- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co to je za zdroj ?
Ještě jsem neviděl zdroj, který by spoléhal na externí napájení větráku...
Jinak, pokud byl ve starém zdroji větrák bez monitoringu, tak je to uzemění jasné. Pak ovšem nechápu význam toho konektoru...
Co se týče zapojení toho nového zdroje, tak ho zapoj úplně normálně - pin 1 monitoring (žlutej, nebo bílej drát), pin 2 napájení a pak zem. Ta tam někde být taky musí...
Jinak, pokud byl ve starém zdroji větrák bez monitoringu, tak je to uzemění jasné. Pak ovšem nechápu význam toho konektoru...
Co se týče zapojení toho nového zdroje, tak ho zapoj úplně normálně - pin 1 monitoring (žlutej, nebo bílej drát), pin 2 napájení a pak zem. Ta tam někde být taky musí...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- Intelman
- Začátečník

Fortron FSP235-60GTTomV píše:Co to je za zdroj ?Ještě jsem neviděl zdroj, který by spoléhal na externí napájení větráku...
![]()
Je to pro PIII a PIII je i to PC akorát od HP a ty musí mít vždycky něco jinak.
Ten starý je SFX zdroj. Je to vlastně to samé, jen menší a chybí -5V.
Oni ty ventilátory v obou zdrojích jsou připojený nejřív k přídavnýmu tišťáku přes nějaký obvody a potom teprve vedou do desky, takže se bez zapojení do desky pravděpodobně budou točit taky, jen nebudou monitorovány otáčky.
BTW, s něčím podobným zřejmě počítala i AIDA32. Pořád jsem se divil, že mi ukazuje otáčky ventilátoru zdroje a jenom jeden ventilátor, kterej mám připojenej k desce a CPU a přitom tam mám dva a CPU.
Jinej ventilátor než v tom zdroji v PC nebyl. Ani heatsink CPU neměl ventilátor. Byl přes něj takovej windtunel, kterej byl přidělanej přímo na zdroj, takže otáčky toho ventilátoru ve zdroji se řídily podle teploty buď CPU nebo teploty v case, ale asi spíš v case, protože konektor pro ventilátor CPU je na desce taky.Jinak, pokud byl ve starém zdroji větrák bez monitoringu, tak je to uzemění jasné. Pak ovšem nechápu význam toho konektoru...
To jsem si myslel, jen ta zem, ta tam právě není.Co se týče zapojení toho nového zdroje, tak ho zapoj úplně normálně - pin 1 monitoring (žlutej, nebo bílej drát), pin 2 napájení a pak zem. Ta tam někde být taky musí...