IBM Service Partition

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
tomm
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

IBM Service Partition

Příspěvek od tomm »

Zdravím,

jsem uživatelem laptopu IBM ThinkPad R50e s 40 GB diskem, ktery je rozdělen na dva oddíly - první 4GB oddíl pojmenovaný IBM_SERVICE (zřejmě jde o recovery oddíl) a druhý oddíl cca 36 GB s Windows XP.

Chci na tento notebook nainstalovat Linuxovou distribuci Ubuntu a zajímalo by mě, zda je možné využít ten recovery oddíl od IBM - zformátovat jej a nahradit Linuxem.

Pokud to jde, pak:

1) Je recovery oddíl důležitý když mám vypáleno všech 6 ks Recovery CD?
2) Jde pak do toho oddílu Ubuntu nainstalovat tak, aby bylo možné s možností volby spouštět Windows XP i Ubuntu?

Nerad si hraji s diskovými oddíly, takže se raději napřed zeptám, než něco podělám. Díky za odpověď.
tomm
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomm »

Tohle jsem už vyřešil takže to tu zpětně doplním, pokud by to někdo potřeboval vědět.

Ano, IBM_SERVICE partition jde zformátovat a využít k jiným účelům.

1) Recovery oddíl je sice užitečný, ale není bezpodmínečně nutný. Výhodou recovery oddílu je, že při obnově z něj nepřijdete o svá data. Při obnově dat z Recovery CD má dojít k zformátování oddílu s Windows. (Dle informací čerpaných z webu). Zkušenější uživatelé si ale poradí i bez Recovery oddílu na disku. Ale ať tak nebo tak, důležité je zálohovat. Nejen svá data, ale důležité je zálohovat si hlavně všechny ovladače k laptopu (jsou sice na Recovery CD, ale jedna záloha navíc neuškodí).

2) Ano, do oddílu, co byl původně IBM_SERVICE, jsem Ubuntu nainstaloval bez problému. Ubuntu používá zavaděč GRUB. Detekce Windows XP proběhla v pořádku. Bez problému tedy mohu volit operační systém WinXP/Ubuntu. Dovolili bych si ale upozornit, že je potřeba si hlídat tzv. 1024 cylinder limit pro bootování. V případě ThinkPad R50e (model 1834-S5G) s tím nebyl problém, ale u jiných laptopů si to raději ověřte, nebo nenabootujete nic.

Nějaké odkazy:
Google - 1024 cylinder
Wikipedia - Cylinder 1024
Installing Red Hat Enterprise WS 3.0 or Fedora Core 2 on the IBM Thinkpad T42p 2379-DYU (nejen o servisním oddílu)

EoF
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“