PROBLEM s WD1600JS S-ATA II a BOOTOVANIM s CD-ROM

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
SPAKO
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

PROBLEM s WD1600JS S-ATA II a BOOTOVANIM s CD-ROM

Příspěvek od SPAKO »

Mam velmi neprijemny problem. Kupil som si HDD od Western digital, presny typ je WD1600JS. Je to S-ATA II. Problem je ten, ze ked ho pripojim na dosku tak mi prestane fungovat bootovanie s CD-ROM a dokonva aj s Flopy. Ak pripojim iny HDD ktory je na IDE, tak je vsetko OK. Nechapem to :o . Samozrejme nemozem nainstalovat ani WinXP, pretoze mi CD od XP nenabootuje (zacne bootovat, ale po chvili prestane reagovt CDROM, takze mi nenabootuje ani po ovladace). Skusil som teda WD1600JS dat na iny comp a tam mi to vsetko funguje, ale ten zas nema podporu pre S-ATA II. Nechal som ho este tam a pouzil som bootovaciu utilitku MAX BLAST, ktora je urcena pre Maxtor disky a vytvoril som si s nou particiu pre winXP a este tam bola nejake policko na zaskrtnutie, tak som ho oznacil. Potom som WD1600JS vlozil spät na dosku v ktorej mi robil problem s bootovanim s CD-ROM a skusil som bootovat. Normalne to islo, vyskusal som aj ine bootovacie CD a v pohode. Rovno som teda nainstaloval winXP a cez Partition Magic rozdelil WD1600JS na 2 casti. Neskor ma napadlo vyskusat ci mi bootovanie s CD-ROM stale ide, tak som hodil restart a bol som prekvapeny !!! ZASA NEJDE !!! NIC SA MI NEDA NABOOTOVAT S CD-ROM !!!. Tuto celu peraciu som urobil este dvakrat, ale hned ako sa mi podari nainstalovat winXP, prestane zasa fungovat bootovanie s CD a Flopy. Zakladna doska na ktoru WD-cko pripajam je lacnejsi ASROCK K8NF4G-SATA2 http://www.asrock.com/product/product_K8NF4G-SATA2.htm VIE MI PROSIM NIEKTO V TOMTO POMOCT? UZ TO RIESIM TYZDEN A NA NIC NOVE SOM NEPRISIEL. DOSKA AJ WD SU ALE V PORIADKU, BOLI REKLAMOVANE A DOSTAL SOM NOVE A ROBI TO ISTE.

DAKUJEM MOC ZA HELP :wink:
Naposledy upravil(a) SPAKO dne pát 9. pro 2005, 12:13, celkem upraveno 1 x.
SPAKO
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPAKO »

Este sa oravim, zistil som ze ak pripojim akykolvek HDD k zakladovke, tak mi bootovanie s CD nefunguje a ani s Flopy. V predoslom prispevku som pisal ze IDE harddisk ide OK, tak to bola len nahoda. Dnes som bol rteklamovat znova tuto dosku a dostal som v poradi uz tretiu a stale ten isty problem. Uz sa citim ako blbec a hambim sa ist zakladovku znova reklamovat, ale fakt uz neviem kde mam hladat chybu, kedze som vyskusal ostatne componenty ktore boli na tejto doske (HDD, procak, Ramku) dat do ineho compu a tam idu v pohode. Ja to stale vidim tak ze problem robi ta zakladovka. Je mi divne, aby tento problem robila aj treti kus zakladovky. Ze by chybna seria?
NIKTO NIKDY NEMAL PODOBNY PROBLEM ?
PROSIM POMOZTE MI TO VYRIESIT, JA UZ SOM V KONCOCH . Vdacny budem za akukolvek pomoc.

Doska je to ASROCK K8NF4G-SATA2
Frtka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frtka »

Jedine co me napada, abys zjistil jestli je vada v MB nebo HDD je sehnat si jiny SATA (mozna i SATA2) HDD a vyzkouset to s nim (pokud jsi to udelal a ja to omylem prehlid, tak sorry :oops: ).
X2 4400+, AC Freezer64, DFI LANparty NF4-Ultra, 2x1GB, 9600GSO 384MB, Chieftec LCX-01SL-SL-B , 500W bluestorm, 200GB+250GB+500GB)
i5- 2500K@3500, 8GB, 560Ti, 21' CRT Dell
SPAKO
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPAKO »

Frtka píše:Jedine co me napada, abys zjistil jestli je vada v MB nebo HDD je sehnat si jiny SATA (mozna i SATA2) HDD a vyzkouset to s nim (pokud jsi to udelal a ja to omylem prehlid, tak sorry :oops: ).
Skusal som 1 maxtor 80GB na IDE, 1 SATA 120GB tiez od Maxtoru a samozrejme jeden SATA II od WD 160GB , ktory tam chcem preve pouzit. Ale vsetky robia to iste, bios mi vsetky HDD bez problemov detekuje. Samozrejme kazdy HDD som skusal zvlast. Ale dik za ochotu.
Ta doska http://www.asrock.com/product/product_K8NF4G-SATA2.htm ma divne chipsety:
- Northbridge: nVidia GeForce 6100
- Southbridge: nVidia nForce 410 MCP
Aspon mne nic nehovoria, nemaju nahodou nejaku zlu povest ?
Frtka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frtka »

Zkus flashnout BIOS a klidne vyzkousej nejen tu nejnovejsi verzi.
X2 4400+, AC Freezer64, DFI LANparty NF4-Ultra, 2x1GB, 9600GSO 384MB, Chieftec LCX-01SL-SL-B , 500W bluestorm, 200GB+250GB+500GB)
i5- 2500K@3500, 8GB, 560Ti, 21' CRT Dell
SPAKO
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPAKO »

Frtka píše:Zkus flashnout BIOS a klidne vyzkousej nejen tu nejnovejsi verzi.
Ano skusal som aj flashnut bios od najstarsej verzie 1.0 az po 1.5 a nic to nepoomohlo, ale bol som dnes do 4:00 rana hore stale som nieco skusal a NAKONIEC SOM TO ROZLUSTIL !

TAKZE ABY FUNGOVAL BOOT S CD, JE TREBA MAT ZMAZANY HDD (JE JEDNO CI TO JE SATA ALEBO IDE), NIE NAFORMATOVANY, ALE UPLNE ZMAZANY, AKO KED KUPITE NOVY HDD ESTE PRED FORMATOVANIM (ZMAZAL SOM HO CEZ PARTITION MAGIC). POTOM UZ FUNGUJE AJ BOOT S CD ROM, ALE LEN AK JE K DOSKE PRIPOJENY PRAVE TAKTO PRIPRAVENY HDD. NAJHORSIE NA TOM JE TO, ZE KED MATE DOMA HDD NA KTOROM UZ NIECO JE, MUSITE HO ZMAZAT NA INOM PC, PRETOZE NEMOZETE SPUSTIT ZIADNY SOFT S BOOT CD ALEBO S DISKETY, KTORYM BY STE HDD ZMAZALI, PRETOZE VAM NEBOOTUJE MECHANIKA CDROM A ANI FLOPY.

POSKLADAL SOM UZ VELA COMPOU, ALE TAKYTO PROBLEM SOM NIKDY NEVIDEL, ALE ANI NESTRETOL.

Frtka tebe dakujem za help aj ked mi to nepomohlo, ispiroval si ma hladat chybu dalej.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

super, zes to vyriesil, asi BIOS nebral do uvahy prioritu bootovania a hned sa hrabal na HDD...

ale jedna vec: pravopis... poskladal si vela compoV ale pravopis ti nejde :wink:
hlavna hviezda vecera: ...prestane fungovat bootovanie Z CD-ROM a dokonca aj Z Floppy...
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
SPAKO
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPAKO »

Wuuduu píše:super, zes to vyriesil, asi BIOS nebral do uvahy prioritu bootovania a hned sa hrabal na HDD...

ale jedna vec: pravopis... poskladal si vela compoV ale pravopis ti nejde :wink:
hlavna hviezda vecera: ...prestane fungovat bootovanie Z CD-ROM a dokonca aj Z Floppy...
Chlapce, ty sa musis pekne nudit! Tu sa riesia problemy ohladne compov a nie slovencina. Ked som potreboval pomoct tak si bol kde ????. Takych chytrakov mam najradsej. Jediny ktory mi pomohol bol Frtka a ty len chytracis pravopisom. Ano, pravopis nebol v prdoslych prispevkoch najlepsi, ale to ma ani trochu pri rieseni problemov, ake su na tomto forume netrapi. Mimochodom nezabudni v tomto texte najst chyby. Asi si sparavim cas a zacnem kontrolovat tvoje prispevky a hlavne vtedy, ked budes potrebovat poradit.
Naja haje
Nováček
Nováček

Příspěvek od Naja haje »

celej problém bude asi v tom že se ti new Harware(ten HDD) automaticky nastaví jako First boot.Najed do biosu a nastav si pořadí bootovaní jaké chceš-asi to budeš muset udělat pokaždé když změníš nebo přidáš HDD
AMD Athlon 64 3000+ Winchester BOX, 939
MicroStar K8N Neo4-F - nForce4
Kingmax DIMM 2x512MB DDR 433MHz CL2.5
Western Digital Caviar XL WD2500KS - 250GB 16MB SATAII
ASUS AX800 XT 256MB
PHILIPS 109P20 - 19"
SPAKO
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SPAKO »

Naja haje píše:celej problém bude asi v tom že se ti new Harware(ten HDD) automaticky nastaví jako First boot.Najed do biosu a nastav si pořadí bootovaní jaké chceš-asi to budeš muset udělat pokaždé když změníš nebo přidáš HDD
Nie, v tom problem neni. V biose mam samozrejme vsetko v poriadku. Ono zacne bootovat s CD, ale hned ako keby zamrzne (prestane po kratkej chvilke citat CD, pritom uz zacal bootovat), proste nedobootuje dokonca. A disketova mechanika zasa cita boot disketu niekedy az do konca, ale prislusny program na diskete nespusti. Ale ak odpojim HDD, tak CD nabootuje az dokonca a aj s diskety mu to spusti.
Zahada je v tom, ze ak mate novy HDD (cize este nenaformatovany), tak s bootovanim neni problem a ani potom, co nasledne nainstalujete system. HDD ale musi byt stale pripojeny k zakladovke. Ak ale naformatujem HDD v inom PC, alebo proste zoberiete púouzity HDD a date ho na tuto zakladovku mozete si to hodit. Nemozete uz ani takyto HDD zmazat a ani s formatovat, pretoze nejde nabootovat ziedne boot CD alebo disketu na ktorej by ste mali nejaku utilitku pre pracu s HDD. A to je ta sila. Moznost je len ta, ze pouzity HDD vymazete v inom PC a potom ho pripojite na tuto dosku kde ho nasledne naformatujete a uz konecene vsetko pobezi, ale len tento HDD.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“