Samsung SATAII při bootování cvaká
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Pontiac
- Nováček

-
Samsung SATAII při bootování cvaká
Ahojte, setkal jste se někdo s následujícím problémem (třeba i na jiných discích)?
Popis závady: Během bootování systému disk přestane číst data a začne velmi rychle rytmicky cvakat, ve stejném rytmu bliká i HD dioda na case. Logo Windows se dál animuje a nezatuhne (proužek ubíhající zleva doprava), nicméně jinak se nic neděje. Trvá to od 20 sekund do 1 minuty, poté disk pokračuje v normální práci.
Dá se vysledovat nejspíše teplotní závislost této anomálie. Pokud je disk zahřátý (řekněme po aspoň čtvrt hodině práce), už se ho po restartech k tomuto chování nedaří donutit. Je třeba počkat několik hodin.
Toto chování se objeví zhruba v 80% studených startů.
SMART parametry v normálu.
Doba trvání tohoto chování má prodlužující se tendenci.
LED dioda disku navíc stále svítí. Pokud čte/zapisuje, tak se rozsvítí o něco víc.
Disk je připojen na novou desku Abit AN8 ultra (chipset nForce4 Ultra včetně SATA řadiče).
Napájen je ze zdroje FSP350-60PN (Fortron 350W). Zdroj má zvlášť konektor pro SATA disky, ale disk jsem zkoušel i na jiné větvi s molex konektorem přes redukci. Výsledky stejné.
Systém je nepřetaktovaný, CPU Athlon 3000+ (na 1800 MHz). Disk je v systému sám (nejsou tam další disky). Dalšího odběratele energie představuje grafická karta GF6600 GT nepřetaktovaná.
Popis závady: Během bootování systému disk přestane číst data a začne velmi rychle rytmicky cvakat, ve stejném rytmu bliká i HD dioda na case. Logo Windows se dál animuje a nezatuhne (proužek ubíhající zleva doprava), nicméně jinak se nic neděje. Trvá to od 20 sekund do 1 minuty, poté disk pokračuje v normální práci.
Dá se vysledovat nejspíše teplotní závislost této anomálie. Pokud je disk zahřátý (řekněme po aspoň čtvrt hodině práce), už se ho po restartech k tomuto chování nedaří donutit. Je třeba počkat několik hodin.
Toto chování se objeví zhruba v 80% studených startů.
SMART parametry v normálu.
Doba trvání tohoto chování má prodlužující se tendenci.
LED dioda disku navíc stále svítí. Pokud čte/zapisuje, tak se rozsvítí o něco víc.
Disk je připojen na novou desku Abit AN8 ultra (chipset nForce4 Ultra včetně SATA řadiče).
Napájen je ze zdroje FSP350-60PN (Fortron 350W). Zdroj má zvlášť konektor pro SATA disky, ale disk jsem zkoušel i na jiné větvi s molex konektorem přes redukci. Výsledky stejné.
Systém je nepřetaktovaný, CPU Athlon 3000+ (na 1800 MHz). Disk je v systému sám (nejsou tam další disky). Dalšího odběratele energie představuje grafická karta GF6600 GT nepřetaktovaná.
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý

To bude nejspíš elektronikou disku. Pokud ho máš ještě v záruce tak ho jdi reklamovat, měli by ti to vzít a ty si ušetříš budoucí problémy, které určitě budou. Mě se stalo, že mi můj disk (80GB Western Digital) při práci někdy cvakl-jako by se vypnul-a zase se rozjel. Jednou při startu dvakrát cvakl a už se nerozjel, zkoušel jsem zkontrolovat kabely a všechno OK, potom se nakonec umoudřil a doteď jede v pořádku, jenže na jak dlouho. SMART hodnoty mám taky v pořádku, chlazenej ho nemám, ale ve skříni má velkej prostor, aby se ochladil. Takže zkus reklamaci a uvidíš
- Krahujec
- Nováček

-
Mam ten samy disk i zakladni desku a delalo mi to to same! Zkousel jsem spoustu moznosti (nejdrive se mi to vyskytlo u 64b windows), jak se toho zbavit a nakonec pomohla cista instalace 32b windows + nejnovejsi ovladac (tusim 6.70), kde se me to ptalo jsetli chci nainstalovat neco navic, co se tykalo kompatibility nejake mensiny disku. Tak jsem nainstaloval i to a disk uz necvaka.
Doufam, ze to pochopis, protoze je to lehce zmateny:)
Doufam, ze to pochopis, protoze je to lehce zmateny:)
- Pontiac
- Nováček

-
- Pontiac
- Nováček

-
Mimochodem, a co ta HDD dioda? Taky ti svítí pořád?
Tak nic zvláštního při instalaci ovladače jsem nezažil. Nechal jsem zaškrtlé všechny čtyři. Pouze před instalací IDE ovladače jsem četl nějaký disclaimer a pak jsem instalaci muse odsouhlasit, ovladače nejsou schváleny WHQL, takže vyskakovaly dotazy, jestli je nainstalovat.
I když se to anoncovalo jako IDE driver, instalovaly se i SATA, to tam bylo vidět. No a na konci jsem pouze dal NE na instalaci toho jejich firewallu.
Tento postup už tedy dělám podruhé, ale poprvé mi to i po instalaci 6.70 cvakalo vesele dál.
Uvidíme, jak teď.
Tak nic zvláštního při instalaci ovladače jsem nezažil. Nechal jsem zaškrtlé všechny čtyři. Pouze před instalací IDE ovladače jsem četl nějaký disclaimer a pak jsem instalaci muse odsouhlasit, ovladače nejsou schváleny WHQL, takže vyskakovaly dotazy, jestli je nainstalovat.
I když se to anoncovalo jako IDE driver, instalovaly se i SATA, to tam bylo vidět. No a na konci jsem pouze dal NE na instalaci toho jejich firewallu.
Tento postup už tedy dělám podruhé, ale poprvé mi to i po instalaci 6.70 cvakalo vesele dál.
Uvidíme, jak teď.
- Krahujec
- Nováček

-
Pontiac píše:Mimochodem, a co ta HDD dioda? Taky ti svítí pořád?
Uvidíme, jak teď.
Kdyz ti to nepouze, zkus jeste prepojit disk do tretiho radice. Pokud problem nezmizi, reinstaluj operacni system nebo si alespon zkontroluj disk, jestli nema chyby. To zkus treba tou utilitou od Samsungu. Tusim, ze se jmenuje "hutil".
- Pontiac
- Nováček

-
Tak můžu ti říct, že po aplikaci těch nových ovladačů, je to o moc lepší. Další restarty hned po instalaci bez cvakání. Před instalací spousta cvakání.
ALE - nechal jsem počítač přes oběd vypnutý, disk vychladnul a při náběhu párkrát zacvakal.
Mně by zajímaly ty ovladače, které se tě ptaly ohledně té kompatibility s diskem. V těch mých (viz výše), které jsem stahoval přímo od nVidie, to asi není. Můžeš mě navést, kde jsi to přesně stahoval? To by mohlo pomoct.
Jinak HUTILem jsem disk už kontroloval dvakrát včetně scanu povrchu, a dělal jsem tím i low-level formát pro jistotu. Vše proběhlo bez chyb.
ALE - nechal jsem počítač přes oběd vypnutý, disk vychladnul a při náběhu párkrát zacvakal.
Mně by zajímaly ty ovladače, které se tě ptaly ohledně té kompatibility s diskem. V těch mých (viz výše), které jsem stahoval přímo od nVidie, to asi není. Můžeš mě navést, kde jsi to přesně stahoval? To by mohlo pomoct.
Jinak HUTILem jsem disk už kontroloval dvakrát včetně scanu povrchu, a dělal jsem tím i low-level formát pro jistotu. Vše proběhlo bez chyb.
- Krahujec
- Nováček

-
Ja instaloval tyto: http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1234 , ale mam dojem, ze jsou to ty same, co mas ty. Protoze instalace probihala podobne jako u tebe.Pontiac píše:Tak můžu ti říct, že po aplikaci těch nových ovladačů, je to o moc lepší. Další restarty hned po instalaci bez cvakání. Před instalací spousta cvakání.
- crashPC
- Mírně pokročilý

- Pontiac
- Nováček

-
Ale jo, když máš problémy, tak se s tím nemažeš. Low-level formátem zas nic tak hrozného neděláš, pouze magneticky bezdotykově (hlavičky to beztak jinak neumí) znovu vytvoříš stopy, nasázíš tam značky (podrobnosti vynechám), případně přealokuješ BB do záložní oblasti. Uškodit by to nemělo.
On Samsung tomu taky nepřikládá riziko, v HUTIL se to jmenuje "Erase HDD" a dál už tedy termín low level formát zmiňují, ale žádné upozornění o nebezpečnosti, pouze, že tím pošleš svá data do kopru.
On Samsung tomu taky nepřikládá riziko, v HUTIL se to jmenuje "Erase HDD" a dál už tedy termín low level formát zmiňují, ale žádné upozornění o nebezpečnosti, pouze, že tím pošleš svá data do kopru.