Prosim o radu. Problemy se Seagate 40GB

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Prosim o radu. Problemy se Seagate 40GB

Příspěvek od Pop »

Prosim o pomoc. Mam problemy s HDD Seagate 40GB. Mam ho temer 2 roky, asi za 1 mesic dobehne zaruka, uz vidim, jak se na me prodejce tvari, ze mu par tydnu pred dobehnutim zaruky nesu na reklamaci disk, ale ty problemy proste jsou.
Mam jenom jeden disk, novy je na ceste, takze to vsechno testuju pres Ultimate nebo Hiren boot CD, takze jenom utility mimo windows rezim. Data jsem zavcasu pozalohoval, disk mam prazdny, muzu se s nim vyhrat.
Problemy zacaly asi po roce uzivani, z niceho nic se ozvalo z disku cvaknuti, pak jakoby se chvilku pokousel jeste neco nacist a vytuh windows, zadna BSOD, ale vytuh. Neprikladal jsem tomu moc vahu, ale opakovalo se to tak jednou za mesic, data nebyla nikdy poskozena.
Pre par tydny se vyrazne zpomalil boot. Doslo to tak daleko, ze pred samotnym logem WINXP se zobrazi jeste jakoby v textovem rezimu dole takovy bily progress bar, pomalu pribyva, az je plny teprve se objevi logo WINXP s tim dokola pobihajicim prouzkem ... ten drive obehl tak 3x, nyni priblizne 15x, nekdy i 30x nez se objevi prihlasovaci obrazovka WIN. Cely boot v extremnim pripade trva i nekolik minut. PC neni zadne delo, PIII 866MHz, 256RAM, presto ten cas je velmi dlouhy a predevsim je tam vyrazne prodlouzeni oproti stavu z pred nekolika tydnu.
Nejprve jsem myslel, ze je problem v konzistenci dat, pustil jsem klasicky scandisk (i v rezimu pred spustenim windows), krome toho ze trval opet velmi dlouho, zadne problemy nenasel. Dale jsem vyzkousel defragmentaci, Diskeeper, pote PerfectDisk, stav pretrvaval. Pozalohoval jsem data a zacal zkouset. Vyzkousel jsem ruzne utility. V prvni rade SeaTools, ty nasly asi 5 vadnych sektoru a realokovaly, coz byla mozna chyba, mozna jsem ty sektory mel nechat tak kvuli pripadne reklamaci. Dale jsem vyzkousel HDRegenerator, ten nasel jeden vadny sektor a podle neho jej obnovil. Dale jsem vyzkousel SpinRite, test 4, velmi dukladny, ktery jel asi 8h a nenasel nic. Takto projety disk jsem se pokusil znovu naformatovat, coz trvalo velmi dlouho, nainstaloval jsem Win XP, prvni boot byl rekl bych velmi svizny, uz jsem doufal ve vitezstvi, dalsi booty ovsem byly opet v radu minut (pri nove instalovanych XP). Opet jsem par dni poustel ruzne testy, ktere jiz nenasly vadne sektory nicmene v tomto okamziku jsem ve fazi, kdy jsem pustil format c: /FS:FAT32 z konzoly obnoveni CD XP. Tento format jel priblizne 1.5 hodiny, nakonec dojel bez chyb, ovsem ta doba mi na 40GB disk pripada neumerna. Navic citac procent nenaskakuje plynule, nejvetsi zdrzeni je do prvnich 10 procent, ty trvaly tak 15 minut a poslednich 10 procent, ty trvaly take dloouho ve srovnani s fazi rekneme od 40-80. Navic i kdyz jsem sledoval prubeh cteni nekterych tech testovacich programu, tak se mi subjketivne zdalo, ze v nekterych mistech se to vyrazne zpomalilo.
I v dobe, kdy jsem tam mel Windows, ten scandisk pri startu predevsim faze 4, kdy se jedou asi soubory nebo cely disk trvala hrozne dlouho.

Jak to vidite? Rekl bych, ze disk odchazi, ale bojim se,ze na reklamaci ho projedou SeaTools, nenajde to vadne sektory a muj subjektivni pocit zpomaleni bude proti jejich slovu.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

zkus to projet HDTachem, ukaze ti na grafu, kde to jak rychle cte (nebo necte)
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

Dony píše:zkus to projet HDTachem, ukaze ti na grafu, kde to jak rychle cte (nebo necte)
Jede i z boot CD? Nemam ho kde jinde pripichnout k pocitaci s WIN. Asi budu muset pockat az prijde ten novy disk. Znovu se mi uz na ten stary nechce WIN instalovat.
mirek6600
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirek6600 »

to my pride jako by se zpomalil motorek co toci plotnama a ty nemohli dostatecne rychle zapisovat nebo ma vadnou cache pamet.Jdi ho reklmaovat a uvidis. :)
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ahoj.Jakou ma teplotu ten disk?Neni elektronika moc tepla?Az ho projedes tim HD Tachem tak ho projet jeste PARKRAT!!! tim Sea Toolem.Podle toho co tady popisujes to vypada ze na disku dochazi k vadnym sektorum,proto to zpomaleni.Na pricine muze byt vadna elektonika.Rikals ze Sea Tools ti chyby nasel a opravil,ale ty chyby se tam po nejakem case mohou objevit znova a znova ikdyz je opravis a to muze byt prave tou elektornikou,proto vyzkousej projet ten disk nekolikrat zkus ho treba projet neco na nej zkopirovat a pak ho zase projet.Pokud budes mit moznost tak si chyby ktere ti pokazde jestli tomu tak bude SeaTools vyhodi VYTISKNI a ukaz je prodejci a pripadne at to prilozi k tomu disku jestli ho odesle na posouzeni.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“