Mě to nedělalo nikdy...asi tím, že okamžitě po reinstalu jsem vypnul obnovení systému, swap a koš pevně nastavil jak to píšou ostatní...zato jsem přešel na NTFS a celý oddíl mám v hajzluAgaga píše:No ja mam takovej dojem, ze tohle vzdycky delali, delaj a asi i budou wokna delat. Prestal jsem to resit uz davno, ale jeste jsem se snad nesetkal s pocitacem, kterej by tenhle problem nemel. Nekdy to ukazuje pomerne presne nekdy to nejaky GB ubere, jindy zase prida. Moje rada je , vykaslat se na to
Záhadné místo na disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- James.86
- Začátečník

- Necroman
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re:
Moznosti je vice, co to muze zpusobovat, doporucoval bych zkusit toto: nastav si aby se zobrazovali i skryte a systemove soubory a take soubory chranene systemem! Ted zmer velikost... dale zkus se podivast, kolik ti zabira adresar System Volume Information, kde jsou soubory pro obnovu systemu, dale kolik ma kos a kolik swap. Dalsi veci, o ktere se tu jeste nemluvilo je tzv. cluster waste, neboli nevyuzite misto, ktere vznika pri ukladani souboru. Typicky je je velikost clusteru nastavena treba na 8 KB a kazdy soubor na disku zabira misto, ktere je zaokrouhleno na nasobek teto velikosti, pokud mas tedy clustery velikosti 8KB a na disku 100 000 souboru, ktere maji po 1 KB, tak mas celkem nevyuzito 700 000 KB dat - kazdy soubor na disku zabira misto jednoho clusteru - 8 KB!! Vyhodne je proto ukldat soubory do archivu, pokud bys treba zabalil techto 100 000 souboru do 80 MB, tak to bude zabirat jen 80 MB + par kilobytu navic na zaokrouhleni.
Nektere nastroje umi zmerit a i zmenit velikost clusteru na disku, napr. Partition Magic...
Jeste me napada, ze nektere soubory muze skryvat treba nejaky rootkit
.
Dale je take moznost, ze mas nejake vadne sektory, ktere se tim padem pocitaj jako obsazene misto, to je ale dost nepravdepodobne.
A posledni moznost - na disku je nejaky skryty diskovy oddil, kde jsou systemove veci, to maj treba notebooky Acer - 3GB jsou skryte a rezervovane pro preinstalovani Windowsu se stejnym tovarnim nastavenim.
Tot vse, snad ti to pomuze
.
Nektere nastroje umi zmerit a i zmenit velikost clusteru na disku, napr. Partition Magic...
Jeste me napada, ze nektere soubory muze skryvat treba nejaky rootkit
Dale je take moznost, ze mas nejake vadne sektory, ktere se tim padem pocitaj jako obsazene misto, to je ale dost nepravdepodobne.
A posledni moznost - na disku je nejaky skryty diskovy oddil, kde jsou systemove veci, to maj treba notebooky Acer - 3GB jsou skryte a rezervovane pro preinstalovani Windowsu se stejnym tovarnim nastavenim.
Tot vse, snad ti to pomuze
So sayeth the Wise Alaundo
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
- Dr.Buba
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Taky záleží na nastavení velikosti stránkovacího souboru.Rezervuje si to místo z C-čka.Taky mi to ukazovalo o 2 GB méně, než mělo a když jsem zakázal stránkovací soubor, tak se místo objevilo.Po obětovném nastavení velikosti stránk. souboru bylo vše vpořádku.Zkuste, možná vám to taky pomůže.
Naposledy upravil(a) Dr.Buba dne pon 2. led 2006, 11:48, celkem upraveno 2 x.
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
- spirit64
- Mírně pokročilý

Já to tu celé napsal a myslel jsem že to bude stačit 
Ten Cluster Waste většinou bjevá dost malej ... od toho je na disku vždy dvojí zobrazení velikosti souboru nebo složky "velikost souboru" a "velikost soubor na disku" (Ta druhá je kolik to zabírá na disku vzhledem k nevyplněným clusterům ..)
Ten Cluster Waste většinou bjevá dost malej ... od toho je na disku vždy dvojí zobrazení velikosti souboru nebo složky "velikost souboru" a "velikost soubor na disku" (Ta druhá je kolik to zabírá na disku vzhledem k nevyplněným clusterům ..)
spirit64 píše:win jsou svině![]()
MFT reserved area - Místo na disku reservované pro obnovení systému, vypnete ho přes ovl.panely/systém/obnovení systému, winy si na každém disku uvolní 12 % jeho velikosti.
Swap file - Vrtuální paměť win, neboli stránkovací soubor, lze ho vidět jako
pagfile.sys a jeho velikost je nastavitelná v ovl.panely/výkon/možnosti výkonu/virtuální paměť ... U mě s 1024 MB Ram na 1536 - 3072 MB, a ldyž mám 512 MB tak 768 - 1536 MB ... Pagfile.sys nejde vymazat, jde akorát vypnout virt. paměť, ale lepší je ji zmenšit, protože pak mohou nastat nedostatky
Koš - Nastvíte na košia jeho vlastnostech. Co je v koši, má pořád stejnou velikost, základní nastavení koše je 10 % z velikosti disku. Pokud teda zmenšíte velikost koše, tak to při vyhazování objemných dat větších než limit dá hlášku že je to můžue akorát rovnou smazat.
- Dr.Buba
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ještě na něco jsem si vzpomněl.Podpora pro režim spánku spolkne taky kolem 1GB.Asi všichni vite, kde to najdete.
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
- kybrex
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Podle mě je nástroj na obnovu systému na kuloví, stejně v polovině případů, kdy je potřeba, nefunguje tak, jak má a pak to akorát dělá v systému bordel. Uznávám, že při instalaci nových driverů a při dalších riskantních operacích je dobrý to zapnout a vytvořit bod obnovení, ale když se vše povede, zase vypnout a bod obnovení zrušit. Jednou jsem si něčím zadělal systém a zkoušel jsem obnovení systému (nechával jsem ho zapnutý) a stejně mi to nepomohlo. Když člověk není prase a aspoň trochu ví, co dělá, tak nástroj pro obnovu systému nepotřebuje. Jinak ten koš jsem si nastavoval, ale koukal jsem, že nelze na jednom svazku nastavit kapacitu koše na víc jak 3,99GB.
Nevíte proč? Napadlo mě, že na starších filesystémech byla tuším max. velikost souboru 4GB a koš by byl něco jako stránkovací soubor, kam se zapíšou vyhozený files, ale na NTFS v pohodě uložím i 25GB video a je to v pohodě. 
CPU: Intel Pentium (Prescott) 2,8GHz / 800MHz cache L1 16kB, L2 1MB; + CoolerMaster S9U1 Hyper TX MotherBoard: ASUS P5GD1PRO Intel 915P PCI-Express, GPU: ATI Radeon X700PRO 425MHz 128MB GDDR3 (860MHz), RAM: 2x256MB + 2x512MB 400MHz, HDD: Western Digital Caviar 320GB cache 16MB + Western Digital 1000GB 16MB cache, DVD mechanika: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B writing: 8x DVD-R/+R, 4x DVD+RW/-RW, 3x DVD-RAM, 24x CD-R, 16x CD-RW reading: 12x DVD, 10x DVD-RW/+RW, 3x DVD-RAM, 32x CD. LCD: 19" AG Neovo F-419, CRT: 17" ADI Microscan M700, REPRO: Eltax concept 400 + Omnitronic P-250
NOTEBOOK:
Hewlett Packard 550 :: CPU: C2D T5270 @1,4GHz L2 Cache 2MB, FSB 800MHz, RAM: 2+2 GB DDR2 667 MHz, Chipset: Intel GME965, HDD: 160 GB 5400 RPM Serial ATA, DVD±RW, Komunikace: Modem 56 Kbit/s, 10/100 Mbit/s LAN Ethernet Controller, Wireless LAN 802.11a/b/g, BlueTooth
- Shit
- Odborník PCT

- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Pokud soubory zabírají více, než vám ukazuje nějaký program (třeba Windows Explorer), může to být kvůli tomu, že některé soubory mohou mít data i v alternativních proudech (alternate data streams).
http://en.wikipedia.org/wiki/Fork_(filesystem)
Pokud soubory zabírají méně, než vám ukazuje nějaký program (třeba Windows Explorer), může to být kvůli tomu, že některé soubory mohou být "řídké", neboli také "děravé" (sparse files).
http://en.wikipedia.org/wiki/Sparse_file
http://en.wikipedia.org/wiki/Fork_(filesystem)
Pokud soubory zabírají méně, než vám ukazuje nějaký program (třeba Windows Explorer), může to být kvůli tomu, že některé soubory mohou být "řídké", neboli také "děravé" (sparse files).
http://en.wikipedia.org/wiki/Sparse_file