Domácí síť (kabelový modem a switch).

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

CADmaster
Začátečník
Začátečník

Domácí síť (kabelový modem a switch).

Příspěvek od CADmaster »

Ahoj mám jednoduchý dotaz.

Doma si chci zřídit domácí síť, net dostávám přes kabelový modem. Ten tedy propojím se switchem a ze switche natahám UTP kabely do jednotlivých stanic. Sice tím přijdu o pevnou IP adresu (switch přiděluje své, že ?)
ale můj dotaz je zaměřen na typ kabelu, který propojí kabelový modem a switch. Má to být obyčejný kabel a nebo křížový ? Jsem toho názoru že obyč, ale chci se jen ujistit ať neshání špatný kabel. Díky
Half-Death
Začátečník
Začátečník

Re: Domácí síť (kabelový modem a switch).

Příspěvek od Half-Death »

CADmaster píše:Ten tedy propojím se switchem a ze switche natahám UTP kabely do jednotlivých stanic. Sice tím přijdu o pevnou IP adresu (switch přiděluje své, že ?)
ale můj dotaz je zaměřen na typ kabelu, který propojí kabelový modem a switch. Má to být obyčejný kabel a nebo křížový ? Jsem toho názoru že obyč, ale chci se jen ujistit ať neshání špatný kabel. Díky
Switch adresy nepřiděluje, ten jenom "směruje pakety do patřičných zásuvek"...
Jinak křížený kabel se používá pro spojení dvou stanic, přímý pro spojení stanice-prvek sítě. Ale dneska je to v podstatě jedno, protože si to ta síťová zařízení dokáží automaticky "přepnout".
A pak mám pocit, že se to tu řešilo už asi 100krát...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

potřebueš router který zapojíš za kabelový modem, takový router mívá integrovaný 4portový switch, takže většinou ani switch jako takový nepotřebuješ
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

A doprkýnka ... že bych si to popletl : ( Takže ten switch je mi k ničemu ? potřebuju aby na dvou PC šel net když mám kabelovej modem.
Ten switch si asi teďka můžu strčit někam že ? : (
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

CADmaster píše:A doprkýnka ... že bych si to popletl : ( Takže ten switch je mi k ničemu ? potřebuju aby na dvou PC šel net když mám kabelovej modem.
Ten switch si asi teďka můžu strčit někam že ? : (
jo, potřebuješ router, třeba smc barricade 7004VBR V2
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

lepe řečeno SMC7004VBR v.3
- verze 2 uz se nejakou dobu nevyrabi. Ale az na par malinkych drobnosti (jine napajeni=zdroj) jsou uplne stejne.
Toshiba Tecra A6
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Bajgy píše:lepe řečeno SMC7004VBR v.3
- verze 2 uz se nejakou dobu nevyrabi. Ale az na par malinkych drobnosti (jine napajeni=zdroj) jsou uplne stejne.
ha, něco mi uniklo, už jsem to dlouho nekupoval :oops:
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

moderátoři:

Tak to mi vysvětlete : (((

Sem přišel domu, vzal sem kabelovej modem, ten propojil UTP kabelem se switchem (do pozice 1) do pozice 2 a 3 sem nacvakal kabely ktere vedou do PC ..a internet mi jde na obou pocitacich ? takze ehm ???

ste rikali ze to mi nepujde ? ja jak kokot dneska narychlo objednaval router za litr ... nechápu . tak jak to že mi ten internet jde ? nebudou tam nějaké kolize ?
co mám teda dělat ? mam zrušit objednávku toho routeru ?
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

CADmaster píše:moderátoři:

Tak to mi vysvětlete : (((

Sem přišel domu, vzal sem kabelovej modem, ten propojil UTP kabelem se switchem (do pozice 1) do pozice 2 a 3 sem nacvakal kabely ktere vedou do PC ..a internet mi jde na obou pocitacich ? takze ehm ???

ste rikali ze to mi nepujde ? ja jak kokot dneska narychlo objednaval router za litr ... nechápu . tak jak to že mi ten internet jde ? nebudou tam nějaké kolize ?
co mám teda dělat ? mam zrušit objednávku toho routeru ?
Když napíšeš, co máš za modem, případně od koho máš připojení, tak se dá třeba zjistit, jak se věci mají.
Třeba budeš mít modem s routerem nebo ti poskytovatel dává 2 IP adresy.
Toshiba Satellite
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

NN mám jen jednu IP adresu a modem je bez routeru ... teda mozna v tom hraje taky roli to ze mam momentalne na obouch PC stejne MAC adresy : )))
nam se prirazuje net k MAC adrese ... ze by to bylo teda tim ?
Half-Death
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Half-Death »

CADmaster píše:NN mám jen jednu IP adresu a modem je bez routeru ... teda mozna v tom hraje taky roli to ze mam momentalne na obouch PC stejne MAC adresy : )))
nam se prirazuje net k MAC adrese ... ze by to bylo teda tim ?
Pokud bys mel stejne MAC adresy, tak si neposles ani "Ň".
Zapojís kabelový modem, z něho přímý drát do routeru do zásuvky WAN a ostatní komply do zásuvek LAN 1 - LAN x. Pak na routeru můžeš zapnout DHCP a musíš routeru nastavit stejnou MAC adresu jako jsi uvedl do smlouvy o připojení (janik se nepřipojíš) - na klientech nech jejich vlastní MAC adresy (ty nezměněné). Stejná MAC adresa jednoho klienta a routeru nevadí, ten router ji použije na venek (k ISP), při komunikaci s počítačema používá jinou.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

tak nám prozraď to sladké tajemství, jaké že máš připojení?
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

half-death: jj tydle informace sou mi jasný, ja se jen divim jak to ze mi to tedka jde s tim switchem

pavel minarik: no mam proste internet od kabelovky, doma mam koax kabel do kabeloveho modemu a ten mam propojeny se switchem (sem z nudy zkusil) do pozice 1 ..v pozicich 2 a 3 mam zapojene dva pc (1-XP, 2-98SE) na obouch je stejna MAC adresa ...a na obouch mi jde soucasne internet ... tak to nechapu
ted nevim zda mam rusit objednavku toho routeru
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Týýýjovkáááá! Všichni kupujuo drahý routery a on stačí switch??? :-D
Tak to by mě teda taky moz zajímalo, jak to může fungovat. Prozraď nám ještě, jak máš nastavený jednotlivý PC - IP adresy. Když si od poskytovatele dostal jen jednu, tak jaký si přidělil na ta PC???
To mi nejde do hlavy, jak ti tomůže fungovat! A nemáš třebas na jednom PC nastaveno "sdílení připojení k internetu"??? Tomu bych pak rozumněl, pokud je propojíš přes switch, tak že net sdílíš z jednoho na ten druhej (funguje ti net, když jeden, nebo druhej, vypneš???)
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

ono to skutecne chvilkove fungovat muze (pokud bude vzdy jeden zapnut a druhy ne, tak bez potizi), ale bude to mit dve nevyhody:
1) nebudou moci komunikovat pocitace spolecne
2) nebude to spolehlive v okamziku, kdy budou oba dva pocitace zapnute. kazdy paket muze dojit jinam.
Toshiba Tecra A6
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

Internet funguje na obouch PC bez jakehokoliv nastavování o sdílení. Funguje i jednotlivě na každém zvlášť. Funguje i na obouch, zatím bez problému, na jednom se surfovalo na druhém jsem zkoušel třeba hrát o něco po netu a ping jsem měl obvyklý. Zkoušel jsem i najednou na oböuch odeslat ping a byl stejný.

Já mám na obouch PC nastaveno že se IP prirazuje pomoci DHCP .. takze nemam nic nastavene. Ja sam se divim ze to funguje ..ale nechapu. Objednavku routeru jsem prozatim zrusil, pokud se objeví problémy tak ho pripadne objednam, ale zatim nevidim důvod když to šlape.
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

mohl bys prosim poslat vypis prikazu "ipconfig -all" z prikazove radky. Ja ti proste neverim :)
Toshiba Tecra A6
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

nemá náhodou mistr modem s integrovaným routerem a teď díky připojení switche neobjevil vlažnou vodu?

Že se net přířazuje k mac adrese je sice možné, ale když se řádně podíváš, tak zjistíš že je to adresa modemu a nastavení PCček za ním na to nemá žádný vliv - pouze dostatečný síťový nepořádek, pokud jsi u obou PC naemuloval stejnou mac adresu.

Jiné vysvětlení nemám - modem má v sobě i router - prostě jináč by mu to nemohlo chodit ;)
Francie ... sladká Francie
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

Já sám už sem z toho zmatenej .. a sem v rozpacích, zda si nechat switch bo koupit 3x dražší router.

Ty oslovení jako "mistr" si nechte, já se tu s tím nechlubím, jen konstatuji s velkým podivením jako neznalej uživatel v tomto oboru ... a sem sem přišel žádat o rady .....

Ještě jednou popíšu jak je to u nás s internetem !

Máme kabelovku (tv) a ta se stará zároveň i o internet před nějakym uherákem všem do těch krabiček (jak je TV) zavedli i signál na internet, v té krabičce máme jakousi rozdvojku kde je vstup na TV a na internet ... tam odtud vede klasickej KOAX kerej vede do kabelového modemu .... tam krom napájení je jen jedinej vstup a to síťovej .. takže síťovim kabelem propojim PC a je to. Na kabelovce nahlásim MAC adresu síťovky ( !!! ) a potom mi internet funguje. (pokud změním síťovku musím novou MAC adresu nahlásit aby mi to změnili jinak net nejde - tedy pokud to nevyřešim tak že si vemu MAC changer což bych správně neměl dělat a nezměnim si MAC adresu podle stará síťovky abych nemusel volat na kabelovku kuli změně).

Přechodnej PC sem měl starou šunku, a tam je síťovka a na její MAC adresu mám momentálně připojenej net .. pořídil sem novej komp a protože sem byl línej, změnil sem si MAC adresu na stejnou aby mi šel net ihned ..... pak sem si pořídil switch ...

Z kabelového modemu jsem místo do PC zavedl sitovej kabel do pozice 1 do switche .... do pozice 2 a 3 jsem zapojil pres sitovej kabel PC (1- P2 166 s WIN98 a 2- AMD 64 s XP) a internet funguje.

Jak tu psal nějaký kolega nevím kdo o ztrátě packetů .. možná na tom něco bude , páč prej někdy na druhym PC třeba nefungujou uplně odkazy ..

Já jsem zkoušel schválně net na obouch PC a šel mi, současný ping a na obouch stejný a serfování taky OK.

Ještě to trošku potestuju, jak se to chová na každém PC jednotlivě když je online jen jeden PC.

Ten kabelovej modem, bych řekl že integrovanej router nemá !
CADmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CADmaster »

...
Naposledy upravil(a) CADmaster dne pon 26. pro 2005, 17:11, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“