Problémy s kompatibilitou disků Maxtor DiamondMax 10

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Maxtor
Začátečník
Začátečník

Problémy s kompatibilitou disků Maxtor DiamondMax 10

Příspěvek od Maxtor »

Precist.. http://www.cdrhard.cz/view.php?cisloclanku=2005102602
No.. tak bych rad zjistil, jestli se nekde daji sehnat novy firmwary, popr, jak se cela situace napr. vzhledem k BIOSum na MB vyviji...
Vzhledem k tomu, ze tenhle disk mam, tyka se me to dost blizce taky..
Mam firmware BANC1980, nicmene i tak mam strach co se stane.. brzy asi prijde upgrade a nechtel bych se potom divit, az mi zmizi 300GB dat.. .)
Ma uz nekdo z fora problemy..?

//EDIT
Tak.. na SvetHardware se mluvi zhruba o tomhle..
...disk DiamondMax 10 a jeho near-line varianta MaXLine III ve verzi Serial ATA s NCQ........disky nejsou kompatibilní s řadou čipových sad. V době uvedení byl jediným čipsetem s podporou NCQ Intelův south bridge ICH6, jakožto součást čipsetů i915 a i925. S tímto čipem a starším ICH5 není problém. Ten nastává v okamžiku, kdy chcete použít čipset jiný. Problémy jsou hlavne s NVIDIA nForce 4. Dochází k náhodnému poškozování dat nebo systém vůbec disky nedetekuje. Druhý zmíněný problém je téměř jistotou v okamžiku, kdy je připojen také klasický IDE disk.
Toto jsem měl možnost si dnes vyzkoušet a bohužel musím konstatovat, že je to pravda. DiamondMax 10 mi v kombinaci se Seagate Barracuda ATA IV na základní desce DFI LanParty UT nF4 Ultra-D způsobil totální zatuhnutí. Samotná Barracuda funguje bez problémů, jakmile jsem ale připojil DiamondMax 10, detekce Barracudy trvala asi půl minuty a v okamžiku, kdy se měl zdetekovat i Maxtor, došlo k zatuhnutí systému.
Problém by údajně měl alespoň z části řešit posledního firmware BANC1E00. S tímto firmware by se měla zlepšit kompatibilita, nicméně stále může zůstat problém s náhodným poškozováním dat. K tomu dochází v okamžiku, kdy je v ovladačích zapnuta podpora Native Command Queuling. Poškozování je natolik závažné, že může vyústit v každodenní reinstalaci operačního systému. Svou vinu na problému jistě nenese pouze Maxtor, ale také NVIDIA - problémy tohoto charakteru byly totiž zaznamenány už i s pevnými disky Hitachi T7K250.
Na VIA a Intel chipsetech by pry melo byt vsechno v pohode...
Jo.. a tady frci diskuse na tema co s tim.. http://www.dfi-street.com/forum/showthr ... ge=1&pp=20
Zkusim prostudovat a udelat decentni vytazek..
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Reakce NVidie na tento problém je tady

Kód: Vybrat vše

http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=5523&Itemid=67&limit=1&limitstart=99#comments

Převzato z http://www.amdzone.com/modules.php?op=m ... e&sid=4073 .
simhap
Nováček
Nováček

Příspěvek od simhap »

O data jsem neprisel (DiamondMax 10 6B200M0) , ale problemy s bootovanim a ostatni symptomy mam. Vypada ze to lze odstranit vypnutim NCQ (u WinXP command queing v nastaveni jednotky), ale radeji bych chtel novejsi opraveny firmware. Sehnat ho primo od Maxtoru se blizi nule, protoze hraji mrtveho brouka a poslali ho jen par lidem na zacatku causy (mne uz samozrejeme ne :evil: ).
LITE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LITE »

Já taky žádnejproblém(mám NF3 8) ), ale mám dva disky v raidu(DiamondMax 10 6B200M0) a každej s jiným firmwarem. Tak by ten novej bodnul. Když na něj někde narazíte, dejte vědět.
Bigwolf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bigwolf »

Ja mam taky problem s timto diskem, konkretne 6B250S0. Pomohlo jen vypnuti NCQ. Psal sem na Maxtor customer support a ty me odpovedeli, ze na problemu se pracuje a ze Maxtor hodla vydat nejakej novejsi firmware, ktery tento problem bude resit. Uvidime jestli se dockame napravy ze strany Maxtoru.
PC - CPU Intel Core i5-13500 | MB Gigabyte B760M Gaming X DDR4 | RAM Kingston FURY Beast RGB 64GB 3600MH | GC EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 ULTRA 24GB | NVME ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | PSU Corsair SF750 Platinum | Case ASUS Prime AP201 | Cooling Heatkiller IV Pro, HEATKILLER V for RTX 3090 EVGA FTW3, EK-Quantum Kinetic FLT 120 DDC, Hardware Labs Black Ice Nemesis GTS 360, Noctua | LCD Samsung C49RG94SSU | Keyboard Logitech MX Mechanical Mini| Mouse Logitech MX Master 3 | Mouse pad Razer Vespula
filda2003
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

problem

Příspěvek od filda2003 »

Já mám taky problém. Mám 250GB 16MB cache variantu pro IDE. Při vytváření partition se poškodila MBR tabulka a data fuč. Už se to stalo 3x. :(
Mám taky Baracudy IV. A BIOS taky asi půl minuty NĚKDY detekuje disky.
Na vše si dávám pozor a zatím je jediná možnost. NEHRABAT SE V PARTITION. nevi někdo co stim??
NonSense
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NonSense »

Pred 2 dnami som kupil Maxtor diamond max 10 200GB SATA HDD mam s tym tiez problem. Mam dosku ASUS P4 P800 SE a ten HDD som rozchodil tak 2x nejakou nahodou. Po vypnuti a zapnuti PC bud zamrza alebo sa HDD uz nikde nezobrazi. Co s tym?
decried
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od decried »

V tvojom pripade sa zrejme jedna o vadu disku. Hore uvedeny problem sa na ICH5 neprejavuje.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
matooo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matooo »

ja nemam ziadne problemy, ked som pouzil nove ovladace na chipset 6.66 whql tak nastali problemy win nechcel nabehnut pri tom tzv loadovani ked tam behaju tie 3 ciarky tak to trvalo hrozne dlho aj 5 min a niekedy to nabehlo tak som presiel s5 k povodnym z cd a je to ok ale vadi mi cas ked tam behaju tie 3 ciarky vzdy prejdu 5x a to je dlho ked reinstalnem win je cisty bez ovladacov tak to ani nevidim max tak 1s akonahle dam ovladace tak to prejde 5x az vtedy nabehne win

no a funguje mi to aj ked tam dam ide disk WD 20GB :-D

na maxtore mam fw: BANC1BY0
i7-920 D0 | ASUS P6T6 WS Revolution | 12 GB Corsair Dominator DHX | Gainward 8800GTS 512MB | 30" DELL 3008WFP LCD | Adaptec 5805Z |
SAMSUNG 840 PRO 256GB & 5x WD2003FYYS RAID10 | CM Stacker 830 NVIDIA Edition | Enermax Infinity 720W | Logitech G11 & G9 |
AIRCooling – CPU: Noctua NH-D14 | VGA: AC Accelero S1 rev.2 + 2x Noctua NF-S12-1200 | HDD: 2x XILENCE | 4x Noctua NF-S12B FLX |
.Den
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .Den »

Huh, to jste me teda potesili, kdyz jsem si prave koupil MaXLine III 250GB na nForce 4 Ultra... :wink: :( Jeste jsem to nezapojoval...
(Uz neplatne, ted jedu z notebooku. :) Ale PC porad funguje.) Opteron 144 CABGE 55C; Sapphire ATi Radeon X800GTO FireBlade Edition; A-Data Vitesta 2x512MB DDR500MHz Dual Channel; DFi LanParty UT NF4 Ultra-D; LC Power SuperSilent Black 6550 rev.2 550W; Maxtor MaXLine III 7L250S0 250GB SATA; Arctic Cooling Freezer 64 Pro; Zalman VF700-Cu
Johnyzz
Nováček
Nováček

...

Příspěvek od Johnyzz »

hmm pánové jsem v tom taky, ted jsem si nadělil pod ježíška nejenom maxtora 300gb s 16mb cache, ale také kupu starostí co s tím.
podařilo se mi nahodit na to winxp, ale pěkně se to seká, jakékoliv kopírování je skoro nemožné (obyč. film 730mb kopíruje po 5-ti procentech.). Shazuje mi HD tune, HDD health, ... dale treba active smart ho nedetekuje. Sisoft sandra neni schopna provest nejaky test.
Absolutni perlicka na tom je, ze kdyz se nejak namaha, tak mp3-ky prehrava sem tam jak zpomaleny gramofon ....
zitra jdu za technikama at to zkouknou, jestli to stoji za reklamaci, protoze ja uz si fakt nevim rady (muze to byt slabym zdrojem, spatnou deskou [gigabyte nfroce2 K7N PRO2] anebo jak jsem se ted docet ze maxtory jsou pekne na pytel .... )
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

njn.. nerozumej si s nForce4.. ale je to spise vina nVidie.. Ty Diamondmaxy nejsou jedina vec, ktera dela problemy.. :(
V kazdym pripade mam zejtra volno, tak konecne proctu to forum a neco sem napisu..
Johnyzz
Nováček
Nováček

....

Příspěvek od Johnyzz »

no takze technci rikaj ze je disk v poradku. Pro mne to znamena ze budu muset zkusit updatnout bios, firmware hdd anebo jestli existuje, tak nejaky jiny sata driver ...
Johnyzz
Nováček
Nováček

....

Příspěvek od Johnyzz »

ted jsem tak přemýšlel, nešlo by koupit sata řadič do PCI slotu a připojit ten maxtor přes tohle ? blblo by to pořád ?
MaTTo S
Začátečník
Začátečník

Re: ....

Příspěvek od MaTTo S »

Johnyzz píše:ted jsem tak přemýšlel, nešlo by koupit sata řadič do PCI slotu a připojit ten maxtor přes tohle ? blblo by to pořád ?
Neblblo ono to blbne len na radici v NFORCE 4 ten pridavny PCI SATA radic by bol OKA
ThinkPad T430s@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Presne tak...
Johnyzz
Nováček
Nováček

...

Příspěvek od Johnyzz »

jo a nemam nf4, ale jedu na NF2, takže to vypadá že to má problémy všeobecně s nforcem
Johnyzz
Nováček
Nováček

...

Příspěvek od Johnyzz »

prave jsem vymenil meho Maxtora 300gb sata2 za Maxtora 200gb ide s doplatkem. Už jsem nebyl schopen vystat odpovedi maxtor supportu. Tri tydny sem si s nima dopisoval a posledni tyden to bylo jako by se zacyklil spatne napsany program:

prosim odzkousejte utilitku PowerMax421 a napiste co vam to pise: nic, ona mi ten hdd nenajde.
prosim zkuste prehodit jumper a napiste vysledky: je to jeste horsi, neucinne.
a pristi tyden :
prosim odzkousejte utilitku PowerMax421, je to nova verze s ni to urcite pude (pozn.:haha,stejna velikost a stejne cislo verze :)) ) a napiste co vam to pise: nic, ona mi ten hdd nenajde.
prosim zkuste prehodit jumper a napiste vysledky: je to jeste horsi, neucinne.

pokazdy mi odpovidal nekdo jiny, takze si me tam v tom kanclu asi prehazujou jak horkou bramboru ... nevim jestli je mam poslat do .... anebo jim uz radsi neodpovidat
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Rekni jim, ze si s tim nikdo nevi rady ani na 4rech.. a ze se ti jejich support nelibi.. ze si poztezujes do i-net periodik... :wink:
Marek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ...

Příspěvek od Marek »

Johnyzz píše:prave jsem vymenil meho Maxtora 300gb sata2 za Maxtora 200gb ide s doplatkem.
takze PATA verziii sa problem netyka?
AMD Athlon XP 1700+ @ 2400MHz(11,5*209) + Zalman 7000AlCu || ABIT NF7 || 1GB RAM || INNO 6600GT || HDD 320GB ||M-Audio revo 5.1 + Sennheiser HD595 || Logitech G5 mouse
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“