pak mam 160Gb disk SeagateIDE ten mam mont na 3 casti system,programy,data ten bych chtel ty dve cast zpet pridat k te datove casti pokud mozno bez strat dat a aby byl jenom na data
otazecka
-bude lepsi ten disk 80Gb rozdelit na dve casti na system a programy nebo ho nechat v kupe
-jak sloucit zpet aby s 3 casti byla bez strat dat zas jedna bude stacit
programek PM ?
Jestli to dobrě chápu, tak jsi zatím měl 160Gb disk Seagate IDE ten rozdeleny na 3 casti system,programy,data
a teď máš navíc 80GB disk a na něm chceš mít na jedné části systém a na druhé nainstalované programy. A ten původní sloučit na jeden celek 160GB?
PM dokáže sloučit oddíly bez ztráty dat, ale je to dost riskantní, takže bych zálohu považoval za nutnou (třeba si od někoho na chvilku disk půjč)
Mít disk rozdělený na systém a nainstalované programy je blbost- kdykoliv něco spustíš, bude to lítat na knihovny Windowsů a zase na program. (možná, že jsi instal programy myslel jako image a instalační soubory a systém jako systém + nainstalované programy, pak je to v pořádku).
Takže nakonec by to mělo dopadnout:
80GB: part1: systém + nainstalované programy
part2: data
160GB: jediná partition: data
No a kdybys to chtěl ještě toršku urychlit, tak nainstalovaným programům uděláš partition na 160, a pak když něco spustíš, tak si každý disk hrábne pro to, co potřebuje. Ale je v tom trochu vopruz, že všechny programy maj defaultně instal na C:, takže to vždy při instalaci budeš muset nastavovat
tedy
80GB: part1: systém
160GB: part1: nainstalované programy
80GB: part1: systém,programy + mejake misto na swap
160GB: part2: data
takze 80Gb disk bez mista na data ty budou jen na 160Gb disku
dem i o to trochu to urychlit a hodit jen system na samostatnou diskovou jednotku se mi zda dobre
nad tim tvojim navrhem jeste pouvazuju
160GB: part2: data,programy
menit pri instalaci jinou jednotku me neva su uz zvyklej
jo a sata2 by me na moji desce melo jit ne ? myslim ten disk v linku
nahore,teprv ho budu kupovat
Ano, fungovat bude, jen bude omezený na 150MB/s řadičem na desce.
Teda mít na systém a programy 80GB, to luxus, já na to mám 15GB partition a je využitejch tak 6 GB (win, swap, programy), data na tom disku mám 65 GB a rozhodně to využívám.
X-COM píše:Ano, fungovat bude, jen bude omezený na 150MB/s řadičem na desce.
Teda mít na systém a programy 80GB, to luxus, já na to mám 15GB partition a je využitejch tak 6 GB (win, swap, programy), data na tom disku mám 65 GB a rozhodně to využívám.
no programy do tech pocitam i hry a ty tech 20Gb zhltne a 40Gb disk sem nikde moc nenasel na sata2
No to bych se i vysmál, kdybys koupil 40 GB disk, už těch 80 je naprosté minimum, jsou poměrem cena/výkon zcela nevýhodné. Nač kupovat malý systémový disk, když se systému vyčlení část a obrovský zbytek zbude...
X-COM píše:No to bych se i vysmál, kdybys koupil 40 GB disk, už těch 80 je naprosté minimum, jsou poměrem cena/výkon zcela nevýhodné. Nač kupovat malý systémový disk, když se systému vyčlení část a obrovský zbytek zbude...
de mi o to pro system vyclenit disk jeste nevim jestli ho rozdeli nebo nerozdelit tu 80GB na 40/40Gb system,programy ,hry a druhou pulku data + 160Gb jen na data ...
Opravdu stačí systému ukrojit kousek jednoho disku- 40GB opravdu stačí. Navíc je to výhodnější pro defragmentaic, když uděláš partition dostatečně velký+ rezerva, tak pak nemusíš defragmentovat data z celého disku, ale stačí systémová část(šetří to čas). A navíc ušetříš místo pro další data.