Raid pole - 1hdd
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- marakoss
- Nováček

-
Raid pole - 1hdd
Cau. Musi se vytvaret raidove pole pokud mam jen jeden sata hdd?
mam diamond max 10 300gb (6L300S0). a MSI k7n2 delta2.. kdyz jsem to zapojil tak se prvne srasne dlouho ten hdd detekoval nainstaloval jsem raidovy drivery ..ale raid jsem nemel zaplej... tak jsem to zapl a znovu spustil instalaci win xp ale disketa s tema driverama se chovala jako kdyby na ni nebyly data, ale jsou. Pak me napadlo k cemu ten raid vlastne.. jsem ho vypl ale to se ten hdd zase stejnak chova divne. tak nevim... Ma ten raid byt zaplej nebo ne? popripade co vyresi mou situaci?
dekuji za odpoved..
marakoss
mam diamond max 10 300gb (6L300S0). a MSI k7n2 delta2.. kdyz jsem to zapojil tak se prvne srasne dlouho ten hdd detekoval nainstaloval jsem raidovy drivery ..ale raid jsem nemel zaplej... tak jsem to zapl a znovu spustil instalaci win xp ale disketa s tema driverama se chovala jako kdyby na ni nebyly data, ale jsou. Pak me napadlo k cemu ten raid vlastne.. jsem ho vypl ale to se ten hdd zase stejnak chova divne. tak nevim... Ma ten raid byt zaplej nebo ne? popripade co vyresi mou situaci?
dekuji za odpoved..
marakoss
- wallot
- Středně pokročilý

-
- Maxtor
- Začátečník

-
- wallot
- Středně pokročilý

-
Jiste ale naprosta vetsina RAID radicu umoznuje udelat RAID0 pres 1 diskMaxtor píše:No... kdyz uz rejpes, tak si trochu pocti..
Raid 0 je plnohodnotne RAID pole..
Raid 0 = stripping...
Jinak.. samozrejme RAID pole spociva v rozdelovani dat mezi vice disku, kopie dat na zaloznim disku, jejich kombinace, apod.
Potrebujes k tomu tedy disky min. 2
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- Strby
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
omg a jak??
proste potrebujes 2 disky a basta s jednim zadnej raid neudelas
AMD Athlon XP 2500+(Barton),MSI KT6 DELTA LSR (KT600),256 MB Samsung DDR 400Mhz CL2.5 + 256MB A-DATA 400Mhz CL3 @ CL2.5,MSI Geforce 2 MX(Starforce),SB Live! 5.1,Hitachi 7k250 160GB SATA,TEAC DV 516D,Teac W540E,WXP Prof. corp.
NetBow Wifi 1Mbit
NetBow Wifi 1Mbit
- wallot
- Středně pokročilý

-
nerikam ze to umej levne onboard radiceStrby píše:omg a jak??![]()
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- Maxtor
- Začátečník

-
Twe ty kecas cim dal tim vic.. 
JBOD (Just a Bunch of Disks) je rezim, kdy se v podstate nahrazuje RAID 0... Rozdil je v tom, ze RAID 0 potrebuje stejne kapacity diskuu a pokud jsou rozdilne, ridi se nejmensim... napr. pokud mas 40GB a 80GB a pouzijes RAID 0 (stripping), vysledna kapacita bude 80GB.. radic u 80GB HDD proste 40 GB nevyuzije, protoze stripping je zalozen na dvou stejnych oddilech...
JBOD je rezim, kdy se sice data mezi disky nedeli, ale je mozne scitat kapacitu rozdilnych disku.. tzn. v podstate udelas partition z 40GB a 80GB HDD s tim, ze vysledna rychlost se rozdelovanim dat navysovat nebude, ale dosahnes tak 120GB partition...
Pouziva se to jako nouzove reseni pro praci s velkymi soubory.. rychlostne to nepomaha, ale dosahuje se tim velke kapacity...
JBOD (Just a Bunch of Disks) je rezim, kdy se v podstate nahrazuje RAID 0... Rozdil je v tom, ze RAID 0 potrebuje stejne kapacity diskuu a pokud jsou rozdilne, ridi se nejmensim... napr. pokud mas 40GB a 80GB a pouzijes RAID 0 (stripping), vysledna kapacita bude 80GB.. radic u 80GB HDD proste 40 GB nevyuzije, protoze stripping je zalozen na dvou stejnych oddilech...
JBOD je rezim, kdy se sice data mezi disky nedeli, ale je mozne scitat kapacitu rozdilnych disku.. tzn. v podstate udelas partition z 40GB a 80GB HDD s tim, ze vysledna rychlost se rozdelovanim dat navysovat nebude, ale dosahnes tak 120GB partition...
Pouziva se to jako nouzove reseni pro praci s velkymi soubory.. rychlostne to nepomaha, ale dosahuje se tim velke kapacity...
- wallot
- Středně pokročilý

-
precti si to jeste jednou a pak se vyjadruj. pointa je ze proste RAID0 se na nekterych radicich da udelat. Jo a nemotej dohromady pojmy partition coz je logicke deleni disku v OS a volume coz je fyzicke deleni disku na radici. TECKA konec diskuze.Maxtor píše:Twe ty kecas cim dal tim vic..
JBOD (Just a Bunch of Disks) je rezim, kdy se v podstate nahrazuje RAID 0... Rozdil je v tom, ze RAID 0 potrebuje stejne kapacity diskuu a pokud jsou rozdilne, ridi se nejmensim... napr. pokud mas 40GB a 80GB a pouzijes RAID 0 (stripping), vysledna kapacita bude 80GB.. radis u 80GB HDD proste 40 GB nevyuzije, protoze strepping je zalozen na dvou stejnych oddilech...
JBOD je rezim, kdy se sice data mezi disky nedeli, ale je mozne scitat kapacitu rozdilnych disku.. tzn. v podstate udelas partition z 40BG a 80GB HDD s tim, ze vysledna rychlost se rozdelovanim dat navysovat nebude...
Pouziva se to jako nouzove reseni pro praci s velkyma souborama.. rychlostne to nepomaha, ale dosahuje se tim velke kapacity...
- Maxtor
- Začátečník

-
zadne konec diskuze.. proste RAID ani JBOD na 1 disku udelat nejdewallot píše:...Raid 0 pres jeden disk by se mel jmenovat JBOD ale nekteri vyrobci proste pouzivaji termin RAID0.
Btw. o volume a partition tady ted ale prece vubec nejde.. a pokud ctu znova a znova, tak jen vidim, ze mam pravdu..
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Wallot je úplně, ale úplně mimo mísu.
Na připojení SATA disku k desce, která SATA nemá bych doporučil přídavný SATA řadič do PCI - je asi jen o 50Kč dražší než redukce SATA->IDE A pak na něj můžeš připojit další 3 disky.
Na připojení SATA disku k desce, která SATA nemá bych doporučil přídavný SATA řadič do PCI - je asi jen o 50Kč dražší než redukce SATA->IDE A pak na něj můžeš připojit další 3 disky.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- wallot
- Středně pokročilý

-
kdyz uz vytahujes diskuzi rok starou tak aspon k tematu. co to placas o redukci?X-COM píše:Wallot je úplně, ale úplně mimo mísu.
nechtels nahodou psat sem? kam sem ja treba vubec nic nepsal
Zapojeni SATA HDD pokud MB nepodporuje SATA -
Osobne jedine redukce ktere doporucuji je lidem s SCSI disky s SCA konektory co nevi co s tim. redukce vzdy jen delaly problemy
a kdyz uz je to to utevrene:
Maxtor nemas pravdu JBOD na jednom disku udelas.
napriklad
vytah z
http://www.infortrend.com/3_support/tec ... Dlevel.htm
JBOD
Single Drive Control
Minimum Disks Required=1
Capacity=1
Redundancy=No
JBOD stands for Just a Bunch of Drives. The controller treats each drive as a stand-alone disk, therefore each drive is an independent logical drive. JBOD does not provide data redundancy.
jiste je tam u RAIDU 0 minimum disks 2 ale nektere controllery u diskovych polich pojem JBOD neznaji a misto toho se u nich pouziva pojem Raid 0.
- marakoss
- Nováček

-
eh to uz je tak davno co sem to psal ?
no byl sem v te dobe docela newbie 
Dnes uz vim jak to je
a taky vim proc mi to zpusobovalo problemy.
Cely problem dlouheho detekovani byl v tom, ze se muj chipset nForce 2 nemel rad s diskem Maxtor (chyba na strane nvidie). To nemluvim o pozdejsim snizenim datoveho toku na 3MB/s (takze se kousaly i mp3). To uz jsem nemohl vydrzet, takze jsem problem po roce od zakoupeni zacal resit podrobne. Vse vyresil novy firmware pro disk, ktery mi podpora (nyni Seagate) poslala az po 14 dnech komunikace v anglictine. (radeji pomlcim o jejich demenci)
podrobnosti o problemu zde: http://www.svethardware.cz/art_doc-CE10 ... 675B9.html
Pokud se najde jeste nekdo kdo tyhle disky vlastni a ma stejny problem. Klidne mi pisnete na mail (marakoss@gmail.com) a ja vam firmware poslu, popripade poradim jak postupovat.
Dekuji vam za snahu pomoci
--
marakoss
Dnes uz vim jak to je
Cely problem dlouheho detekovani byl v tom, ze se muj chipset nForce 2 nemel rad s diskem Maxtor (chyba na strane nvidie). To nemluvim o pozdejsim snizenim datoveho toku na 3MB/s (takze se kousaly i mp3). To uz jsem nemohl vydrzet, takze jsem problem po roce od zakoupeni zacal resit podrobne. Vse vyresil novy firmware pro disk, ktery mi podpora (nyni Seagate) poslala az po 14 dnech komunikace v anglictine. (radeji pomlcim o jejich demenci)
podrobnosti o problemu zde: http://www.svethardware.cz/art_doc-CE10 ... 675B9.html
Pokud se najde jeste nekdo kdo tyhle disky vlastni a ma stejny problem. Klidne mi pisnete na mail (marakoss@gmail.com) a ja vam firmware poslu, popripade poradim jak postupovat.
Dekuji vam za snahu pomoci
--
marakoss