Hyper Threading

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

ehm. článek je zde
o HT je konkrétně zde
Protože procesor nemá dvojnásobný počet ALU a FPU jednotek, při stejných požadavcích obou threadů dochází k souboji o jednotky. Oba thready se uvnitř procesoru musí střídat. Výsledkem souboje je, že výkon nevzroste. Naopak, protože při zapnutí HyperThreadingu je řada z podpůrných částí procesoru nacházejících se ve výpočetní části před ALU a FPU jednotkami sdílena (např. L1 cache může být pro každý z threadů rozpůlena na dvě části), výkon dokonce poklesne. A co víc - plánovač úloh v operačním systému při zapnutém HyperThreadingu obsluhuje dva procesory, což je pro něj náročnější úloha než pouze jeden procesor - nezapomeňme, že i plánovač sám o sobě je thread, takže čím složitější bude, tím více výkonu je obětováno čistě jen tomu, aby přiděloval výkon ostatním aplikacím. V praxi tak může výkon se zapnutým HyperThreadingem vzrůst o desítky procent, o stejnou hodnotu může ale i poklesnout.
Na procesoru s HyperThreadingem tomu bude jinak. Protože v takové situaci si plánovač myslí, že má k dispozici procesory dva, při spuštění hry tato poběží na procesoru č. 1. Co se stane se SETI@home ? Plánovač ho přesune na procesor č. 2, na kterém neběží žádný program, tj. jeho vytížení je nula. Výsledek? Hra poběží výrazně pomaleji a SETI@home si bude dál vesele počítat z výkonu ALU a FPU jednotek, které měly být dostupné hře. Proč? HyperThreading nejsou dva procesory, ale pouze jeden. Jednotky ALU a FPU jsou sdíleny.
proto mi připadá, že "nárust" výkonu musí být jen subjektivní pocit. Třeba u P4 3,0GHz to může vypadat, že jeden proces běží jakoby na 1.5GHz a druhý také což je něco jiného něž když jeden běží na FX57 a druhý se pere o zbytek - tudíž běží pomaleji.
Vše záleží na tom, jak je aplikace optimalizovaná pro víc vláken - Quake IV
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

NoTHX píše:
Wiruz píše:meril jsem to myslim frapsem, nebo prikazem z konzole, ted uz nevim, kazdopadne HT nani zase tak spatny, a k DC ma hodne blizko
chybí mu k tomu jen malá drobnost, druhý jádro :twisted:
nehádej se se mnou, HT má blíž k marketingový kachně než k dualcore, za určitých podmínek (program přímo pro to napsaný) může znamenat zvýšení výkonu, za určitých podmínek (špatná podpora OS) může znamenat zhoršení, a je jen hooodně málo situací kdy by se choval opravdu jako dualcore (že by si obě vlákna nikde nepřekáželi)
Ty sa nehadaj, pretoze HT urcite pomaha... Aj ked ti hra HT priamo nepodporuje, stale tu mas kopec sluzieb ktore ti bezia sucasne s hrou, ktora uz len ked vytazi jadro z 95 percent, uz aj tych 5percent jadra sa moze pouzit na ine a to je urcite +. Len si skus AOE3 + konvertovat video s a bez HT :wink: Je pravda ze AOE3 HT priamo podporuje....
Dalsia vec, pre porovnanie rendering v Cinebench 2003

PC800-E Deluxe
P4 3000Mhz Prescott
2x512MB 400Mhz 2-3-3-6 DCH

Rendering 1CPU - 257 (102.5s)
Rendering xCPU - 307 (85.7s)
Multiprocesor speedup: 1.20x

Rendering 1CPU - 328 (80.3s)
Rendering xCPU - 390 (67.5s)
Multiprocesor speedup: 1.20x
"iba" HT :wink:
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

hehe, myslíš že když proces nevytíží ALU nebo FPU jednotku "naplno" že jí může využívat ještě neco jinýho? Buď je volná nebo obsazená, žádný "%" :stupid:
Protože procesor nemá dvojnásobný počet ALU a FPU jednotek, při stejných požadavcích obou threadů dochází k souboji o jednotky. Oba thready se uvnitř procesoru musí střídat. Výsledkem souboje je, že výkon nevzroste. Naopak, protože při zapnutí HyperThreadingu je řada z podpůrných částí procesoru nacházejících se ve výpočetní části před ALU a FPU jednotkami sdílena (např. L1 cache může být pro každý z threadů rozpůlena na dvě části), výkon dokonce poklesne. A co víc - plánovač úloh v operačním systému při zapnutém HyperThreadingu obsluhuje dva procesory, což je pro něj náročnější úloha než pouze jeden procesor - nezapomeňme, že i plánovač sám o sobě je thread, takže čím složitější bude, tím více výkonu je obětováno čistě jen tomu, aby přiděloval výkon ostatním aplikacím. V praxi tak může výkon se zapnutým HyperThreadingem vzrůst o desítky procent, o stejnou hodnotu může ale i poklesnout.
tolik k tomu tvému testu, věřim že stejně snadno bys našel i přesně opačný :wink:

<OT>
v 3DMarku 6600GT má víc bodů než 9800Pro, ale víc jí skáčou fps, zatimco R9800Pro drží stabilně (díky 256bit sběrnici), proto je ve finále lepší R9800Pro, tady vidíš že syntetický testy nejsou vždy jednoznačný ukazatel :roll:
</OT>
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

NoTHX píše:v 3DMarku 6600GT má víc bodů než 9800Pro, ale víc jí skáčou fps, zatimco R9800Pro drží stabilně (díky 256bit sběrnici), proto je ve finále lepší R9800Pro, tady vidíš že syntetický testy nejsou vždy jednoznačný ukazatel :roll:
</OT>
jeden z mala co to prizna :)
OK, to je ina vec...Ale nevidim co je tak synteticke na cinebench programe. Jednoducho da procesoru vyrenderovat obrazok a raz pouziva iba fyzicke jadro a raz pouziva ja virtualne. A CPU je podla teba iba z ALU a FPU ?? Podla mna nie...
Jednoducho je dokazom ci uz rendering alebo winrar alebo konvertovanie 2 veci naraz ze jednoducho pri pouziti HT sa viac vyuzije CPU, inak by nebol taky vysledok aky je, nikde :roll: To je jedna vec... Druha je to, ze HT niekedy znizovalo vykon, ale to boli casy hlavne win2000 a winXP bez SP alebo s SP1. Asi nevies, ale islo skor o problem systemoveho casovaca, ktory pozadoval aj od fyzickeho aj od virtualneho jadra rovnake prostriedky, proste 50na50. SP2 to uz riesi a podpora HT je ovela lepsie zoptimalizovana, takze ani nato netreba zabudnut :wink: Svecia o tom aj moje testy ci uz v FarCry, Doom3, HL2 alebo NFS ze s vypnutym HT hra isla bud o percento pomalsie, alebo o niekolko percent. Nehovorim o rychlosti pri zhodeni hry ci uz multitaskingovej praci vo windowse :wink:
Richo
Začátečník
Začátečník

Re: Hyper Threading

Příspěvek od Richo »

Je to asi pitomý dotaz, ale jak poznám, že mám HT? Ani na procesoru to není napsané, ale ve správci zařízení mám procesory dva. Jinak je to P4 2,6GHz, 512KB Cache, 800MHz FSB.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Keďže P4 je jedno jadrový a v správci zariadení je zobrazený dve grafy tak máš HT aktívny.
Richo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Richo »

Dík. Tak jsem HT v BIOSu vypnul. Už jsem si myslel, že to mám trošku lepší :oops: ...
Scatman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scatman »

A proč vypínáš HT?
Neříkám, že je to ve hrách nějaký zázrak, ale při běžné práci je to o trochu lepší - nechal bych to zapnuté. Pouze v případě, kdy by docházelo k nějakému markantnímu zpomalování nějakého programu, tak pak snad vypnout...
Asus P5E (Intel x38); C2D 8400 - 3.0GHz@3.6GHz - 1.25V bios; SCYTHE Andy Samurai Master (400RPM idle, 800RPM burn), A-Data EE 800+@1066 (2.1V, 5-5-5-18); Sapphire HD3870; Samsung 320GB (AHCI mode), DVD SH-S203B (Sata); CoolerMater Elite-331; Fortron 450W
Richo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Richo »

já myslel, že ta funkce tam je jenom pro procesory HT, jinak ať je zaplá nebo vyplá to vyjde nastejno. Tak to zapnu.
Ještě, když už tu píšu... Mám utilitu Hardware Doctor na měření teploty a často mi tam vyskakuje varování o překročení teploty PWM. Dočet jsem se, že PWM je nějaká regulace otáček ventilátoru. Nějak si nemůžu představit jak to může spolu souviset. víte o co jde?
Scatman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scatman »

Temhle soft se dával k deskám Abit, je to tak? Nešo by z něj udělat obrázek a vyznačit, u které položky se ti to objevuje? Třeba by se to dalo nějak dohromady...
Asus P5E (Intel x38); C2D 8400 - 3.0GHz@3.6GHz - 1.25V bios; SCYTHE Andy Samurai Master (400RPM idle, 800RPM burn), A-Data EE 800+@1066 (2.1V, 5-5-5-18); Sapphire HD3870; Samsung 320GB (AHCI mode), DVD SH-S203B (Sata); CoolerMater Elite-331; Fortron 450W
Richo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Richo »

Tak tady to jehttp://www.rmslivka.cz/obr/22.jpg.
Na tom posuvníku u té zakroužkované hodnoty jsem dneska snížil teplotu na těch 40ºC, aby to vyhodilo tu hlášku. Včera mi to překračovalo 60ºC. K čemu ta hodnota PWM je? Můžu ji zvýšit ať to varování nevyskakuje?
Scatman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scatman »

Hmm, zajímavé... :-D A nezkoušel jsi nainstalovat třeba SpeedFan, ten by ti mohl ukázet, z jakých čidel bere teploty.

On ten HD klidně totiž může pod oznašením PWM ukazovat třeba teplotu grafiky... jinak fakt netuším, co by to měřilo...
Richo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Richo »

smazáno
Naposledy upravil(a) Richo dne sob 14. úno 2009, 11:57, celkem upraveno 1 x.
holotrop5
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od holotrop5 »

HT mám pořád zaplý, už 4 roky :).Windows XP prý podporují HT, některý hry taky podporují HT.Měl jsem HT asi měsíc vyplý na zkoušku a rozdíl jsem ve hrách nepoznal a práce s windows byla malinko svižnější.Videl jsem na toms hw video kde spouštěli photoshop nebo něco takovýho a ve chvíli když to měli na 3ghz HT spuštěný a pracovali tak 3,7ghz nonHT ještě ani nespustil program.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

U Netburst-u HT nemal až tak razantný vplyv na výkon aby sa dala porovnať procesorom bežiaci na vyšších frekvenciách.
helium
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od helium »

Skvela diskuze o HT od lidi kteri dle podpisu maji DualCore.

HT byl u P4 (nejhosi Intel architektura vsech dob) s FSB 800MHz a pozdejsich.

Krasna nuse jablek a hrusek
--------------------------------------------------------------------------------
Dnešní rozbujelý SW neodpovídá povaze a stavu dnešních uživatelů nebo naopak ??
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Tento týždeň som predal P4 Northwood, a mal som ho od r. 2003. ;-)

A to sa nezmieňujem že tvoj príspevok je OT. :roll:
holotrop5
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od holotrop5 »

našel jsem to video http://www.tomshardware.com/pentium4-hy ... o-264.html nebyl to 3,7 ghz ale 3,6ghz ten s vyplým HT
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“