Routovací SW a linux

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Jan Dvorak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Routovací SW a linux

Příspěvek od Jan Dvorak »

Mám od místního providera wi-fi internet a ve smlouvě je napsáno, že musím používat pouze pronajaté zařízení, což je anténa a PCI wi-fi karta. Koupil jsem další počítač a chtěl bych mít internet na obou současně, bez toho abych vždy jeden (s wi-fi kartou) musel mít zapnutý jako proxy server. Zjistil jsem, že to jde udělat pomocí routeru, který lze udělat ze starého PC.
A zde nastává problém. Není problém toto sestavit hardwarově, ale je pro mě problém udělat to softwarově tak, aby to routovalo. Zjistil jsem že se to dělá přes Linux (který je na jedné disketě) a upraví se jeho zdrojový kód. Proto bych se chtěl zeptat, kde bych si na internetu mohl stahnout jednodisketovou verzi linuxu a nějaký návod na upravení zdrojového kódu, nebo alespoň nějakou radu.
Děkuji
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

Doporučuji http://www.m0n0.ch/wall/ nevejde se sice na jednu disketu, ale dá se použít FDD+CDROM, HDD nebo CFkarta+redukce(vyzkoušeno funguje). Image má asi 5MB, ovládání je velice jednoduché, přes webové rozhraní. Jestli máš k dispozici jenom FDD tak použij http://www.freesco.org/
X-diablo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-diablo »

No pokud tomu dobře rozumím, tak tvůj poskytovatel má zaregistrovanou MAC adresu tvé bezdrátové síťové karty, proto ti nakázali používat jenom tu co ti dodali. Pokud by se ti nechtělo stavět počítač na linuxu a chtěl něco pohodlnějšího a skladnějšího, tak tohle můžeš vyřešit i koupí bezdrátového routeru například Ovislink WL-5460AP, který umí klonování MAC adresy, dají se na něk připojit přes LAN dva počítače.
Obrázek
X-Diablo Inside™

AMD Athlon 3500+ (AM2), ASUS M2N-E nForce 570, A-Data 3GB RAM 667MHz, Sapphire ATI Radeon HD2600XT 256MB GDDR3, Seagate BCuda 7200.10 250GB SATAII
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

monowall je sice fajn, ale já bych pro změnu doporučil staros www.staros.com neni free - 1000kč asi - dá se spouštět z cf, umí "vše"
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
mety
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mety »

Ovis wl5460AP neni router!!!!!! Je to zbabraný nastupca WL1120AP!!!!!!Naj ho nikto nekupuje lebo oľutuje!!!!!!Router je možne spraviť z 1120AP použitim ineho upraveného firmware! :)
LukiX
Nováček
Nováček

Příspěvek od LukiX »

Ja mam dobre zkusenosti ze Slackwarem.
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Resil sem stejny problme a vyresil ho Linsysem WRT54G a zatim sem spokojenej ale kdyz sem ho kupoval tak jsem nemyslel ze bych nekdy ocenil napriklat port na tiskarnu a taky FTP server zabudovanej primo v routeru
ale uz je pozde no :sad: pokud chces jen delit internet tak si myslim ze ten linksys ty bude 100% vyhovovat klonovani MAC je samozřejmosit.
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
Hewlett-Packard 2730p (Tablet PC)
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Routovací SW a linux

Příspěvek od next_ghost »

Jan Dvorak píše:Zjistil jsem že se to dělá přes Linux (který je na jedné disketě) a upraví se jeho zdrojový kód. Proto bych se chtěl zeptat, kde bych si na internetu mohl stahnout jednodisketovou verzi linuxu a nějaký návod na upravení zdrojového kódu, nebo alespoň nějakou radu.
Děkuji
Co potřebuješ:
- bootloader - SYSLINUX
- kernel - doporučuju verzi 2.4.x ze zdrojáků a přes 'make menuconfig' (interaktivní editor nastavení kompilace jádra) povypínat všechny nepotřebný balíčky, jak se vypínaj balíčky najdeš v nápovědě a který vypnout najdeš podle jejich popisů
- shell - BASH
- nástroje pro síť - PING, IPTABLES, IFCONFIG a další
- editor - PICO, NANO, nebo jinej minieditor
- vzdálená správa - SSH (pokud ta mašina má běžet bez monitoru a klávesnice)

Návod jak to všechno poskládat je na http://www.linpro.cz/lfs/lfs-book/
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“