problém : Mám fyzickej SATA disk, ale logickej ATA. Mno prostě v biosu mám zakázaný SATA. No a kámoš mi řekl, že si musím stáhnout ovladač od hdd a ten se instaluje před najetím win. Kámoš instaloval tento driver a pak winy a v poho. No, ale můj problém je když si ho nainstaluju tedka(mám už nainstalovaný winXP) jestli mi to udělá něco se soubourama na hdd nechtěl bych o ně přijít. Thnx za každou radu
SATA ?!?!
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- aMaT3r
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
SATA ?!?!
Brej den 
problém : Mám fyzickej SATA disk, ale logickej ATA. Mno prostě v biosu mám zakázaný SATA. No a kámoš mi řekl, že si musím stáhnout ovladač od hdd a ten se instaluje před najetím win. Kámoš instaloval tento driver a pak winy a v poho. No, ale můj problém je když si ho nainstaluju tedka(mám už nainstalovaný winXP) jestli mi to udělá něco se soubourama na hdd nechtěl bych o ně přijít. Thnx za každou radu
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak počkej ty to nějak motáš. Když máš fyzickej disk SATA (fyzickej je takovej kterej můžeš vzít a praštit s nim o zem) a jede ti tak žádný ovladače nepotřebuješ... "logickej ATA"? co vim tak logický disky nejsou ani SATA ani PATA, logickej disk je prostě logickej disk se kterym nemůžeš ani třísknout o zem...
Jinak si myslim že když nainstaluješ drivery pro SATA řadič tak by to nemělo poškodit soubory na HDD, ale pro jistotu si můžeš důležitý data zazálohovat třeba na CD-RW
Jinak si myslim že když nainstaluješ drivery pro SATA řadič tak by to nemělo poškodit soubory na HDD, ale pro jistotu si můžeš důležitý data zazálohovat třeba na CD-RW
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- aMaT3r
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
IDE
Když se mi spouští pc tak mi to vypíše cd,dvd, ... pod IDE ale i můj hdd (SATA) pod IDE. Moje základka je Gigabyte K8NUltra-9. Nechápu to.... když si pustím HD Tach tak max. 108.3 MB/s a SATA 150 je od toho vzdálená hodně daleko. Mám stejný výsledky jako by to byl jenom ATA 100. 
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Některý desky vypisujou SATA disky pod IDE, takže to je docela normální. Stejně je normální ta přenosová rychlost disku - záleží spíš na disku než na rozhraní, takže prakticky žádnej SATA disk neudělá 150MB/s (možná kromě Raptoru na okraji plotny ale to taky nevím jistě). Spíš kdyby to bylo ATA100 tak ta rychlost nad 100MB/s nepůjde. To by teda znamenalo že ti disk jede v pohodě a tudíž žádný ovladače nepotřebuješ...
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: ?
Právě že to neni divný. Pokud máte stejnej disk, tak už to vůbec neni divný. 96MB/s je tuším limit pro disky s ATA100 rozhraním, takže tam už to omezuje rozhraní (ale týká se to jen sekce disku na okraji plotny takže to neni žádnej handicap). SATA zvládá 1,5Gb/s tedy asi 187MB/s, jenže to ten disk nevyužije, takže máš 108MB/s protože víc už nestíhá...
- Helstik
- Začátečník

Re: ?
Rozdil mezi SATA a PATA je jen teoreticky!!!!!!!!!Ale to uz ti vysvetloval Lukfi.Zalezi co mas za disk a jak je na tom s parametrama!!Rozdil je jen nepatrny.Takze je to v naprostem poradku to co zde uvadisaMaT3r píše:njn ale není divný když kámoš má v tom testu 96 MB/s a má ATA 100 a já mám SATA a mám 108 MB/s ???
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K