Zvláštní chování zdroje a jeho ventilátoru.

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Ikarie
Začátečník
Začátečník

Zvláštní chování zdroje a jeho ventilátoru.

Příspěvek od Ikarie »

Poslední dobou mě zlobí zroj Fortron 300W (přesné označení nevím) a nevím si s tím rady, proto bych Vás rád požádal o pomoc.

Jde o to, že dříve zvuk ventilátoru nebyl téměř slyšet. Ve výjimečných případech (po několika hodinové pařbě) se automaticky zvýšily jeho otáčky (a to už šel slyšt hodně) na 15 či 30 min. a potom byl opět dlouho klid (v řádu několika hodin). Nyní je vše jinak. I když je PC v klidu po nějaké době se zvýší otáčky ventilátoru tak, že by mohl konkurovat vysavači a do nižších otáček už takřka nepřepne!

Rovněž napětí dodávané CPU dříve bylo 1.65 V nebo 1.68 V (už si to nepamatuji), kdežto nyní je to 1.70 V.

Nemáte někdo s podobným či stejným problémem zkušenosti? Případně nevíte, čím by to mohlo být?

Děkuji za odpověď.

Lukáš

PS: Domníval jsem se, že čidlo ve zdroji (nebo něco, na základě čehož jsou řízeny otáčky ventilátoru) je zanešené prachem. Rozdělal jsem zdroj a pečlivě jsem jej vysál. Mimo ventilátoru, byl stejně docela čistý. Bohužel tato operace nepomohla.
vlada83
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlada83 »

jak dlouho ho máš? možná by pomohlo kápnout na ložiska neco na promazaní...
Komp - Deska: MSI K4 AV;Procesor: Athlon XP 2400+ (15*140 = 2,1 GHz); Chladič: Copper Silent 2-TC; Disk:Baracuda 120GB, WD 40Gb;RAM:768 MB (3x 256MB 333MHz);Grafika:Gainward Ti 4200 250/500->305/610 MHz; DVD:LG 4120B; TV Tuner: Genius - Video Wonder Pro III; case:Avance terminator C001! Razec Diamondback Plasma LE; LCD: Samsung Syncmaster 215TW
Ntb: Toshiba P200D - "17" lcd; Turion X2 - 2GHz; 3Gb RAM; 200Gb disk, ATI HD2600; audio Harman/Kardon
Lepší se 40krát zeptat, než jednou nevědět
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Jde o to, jestli se prach nedostal do ložiska, to by nebylo dobrý...
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Co poradit, snad jen to co jsi udělal, tedy vyčistit zdroj od prachu, profouknout ventilátor popřípadě promazat.
Ad zvýšená voltáž na cpu - na to zdroj nemá vliv, protože základní deska má svoje vlastní regulátory napětí.
Jinak neměnil jsi konfiguraci, nedělal OC nebo cokoli co by zvětšilo topivost/ spotřebu PC?
Ikarie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ikarie »

Mám ho asi dva a půl roku. Co se týče konfigurace CPU a pamětí, tak tu jsem neměnil. CPU není ani přetaktováno (bylo, ale už není). Přibily pouze disky na SATA. Ta voltáž mě zatím příliš netrápí - CPU možná ano. Hodně mi spíše vadí zvuk toho ventilátoru.

Nevím, jestli má kuličková nebo kluzná ložiska, ale spíš kluzná. I ty je vhodné promazat? Kde by se mohl nacházet regulátor otáček (čidlo nebo něco takového)?

Díky za info.
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SleepY.664 »

Ikarie píše:Kde by se mohl nacházet regulátor otáček (čidlo nebo něco takového)?
Taková destička, co je k ní připojenej větrkák, z ní kouká zelená "pecička" zadělaná do černý bužírky a to celý je šroubem přidělaný k jednomu z chladičů ...alespoň můj Fortron to tak má...
Ikarie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ikarie »

OK, doma se na to podívám. Zatím díky.
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Ikarie píše:...Přibily pouze disky na SATA...
To by mohl bejt ten problém,možná je zatíženej tak že začal hřát=vyšší otáčky.
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S26 Ultra 1TB NtB: Dell Pro 14 TV: Samsung 65" OLED S90F + Yamaha YAS-207
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“