Projekt: Mod čerpadla

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Projekt: Mod čerpadla

Příspěvek od Godric »

Takže jsem už hodněkrát viděl lidi, co se snažili upravovat svoje čerpadla, ale vždycky se mi to zdálo tak nějak L, prostě jenom přelepenej plátek, zasilikonovaný a nevypadalo to moc vábně. Zároveň jsem u sebe v case už nechtěl tu strašnou vanu a tak jsem se rozhodl s tím nějak hnout.

Jak je o mně známo, co de udělat levně, to se levně udělá, takže tento mod mě přišel, pokud nepočítám věci co jsem měl a práci, maximálně na 30 Kč. Pustím se do popisu.

MOD ČERPADLA

Trocha teorie: Většina čerpadel v našich vodnících je tzv. odstředivých, to znamená, že uprostřed se točí vrtulka která je ve vaničce. Sama o sobě by vodu nehnala, ale jakoby před ní (v krytu vnitřního prostoru čerpadla zhruba nad středem vrtulky) je díra. voda teda de touto dírou na vrtulku, která se točí a vyvolává tím odstředivou sílu a tudíž žene vodu do všech stran. To se může zdát divné, protože čerpadlo má vývod jen jeden, ale nikdo to neřeši a udělá to prostě tak, že vanička má tvar kapky a v její špici je díra. Voda nemůže jinudy než tou dírou, tudíž jde tam a vzniká proud. Kdo čerpadlo nikdy zevnitř neviděl, ten mě asi teď moc nechápe a proto to zkusím nakreslit:
Obrázek
Ponorná čerpadla jsou projektována tak, že na vaničku je nepříliš spojehlivě přidělána krytka (jako na obrázku) a z části i proto, že by prosakovala, se musí ponořit celé čerpadlo a krytka jen řídí hlavní proud tak, aby čerpadlo fungovalo. Pokud by tam krytka nebyla, voda tlačená vrtulkou by zase tekla nahoru po okrajích vaničky a bylo by to jako když pustíte mixér ve vodě. Taky se jen udělá vír, ale voda nepoteče jedním směrem a z druhého nebude nasávat. Ne u všech čerpadel je to úplně stejné, ale základní princip se nemění, k rozdílům v jednotlivých výrobcích se dostanu později.

Aplikace: Tak, a teď o co v samotném modu půjde. Prostě chceme jeden soustředěný otvor, kterým se bude nasávat voda. A ten by měl být kulatý a měla by na něm být fitinka či jiná trubička, na kterou se nasadí hadice. Proto se prostě a jednoduše odstraní víčko a nahradí se vlastním. A teď aby to byl mod k něčemu, udělá se to taky trochu hezky. Víčko se veme pěkně z plexiskla, které se obrousí do požadovného tvaru, v místě původního otvoru se udělá nad vrtulkou díra i v plexi a přidělá se fitinka. Toto plexi se nalepí na čerpadlo místo původního krytu, zatěsní se a máme to, co jsme potřebovali. Ale tohle samotné by bylo nudné a proto je fajn to nějak vylepšit. A jak líp, než to podsvítit. Něco se tam točí, je to jedno z pomyslných srdcí PC (a možná se k tomu přirovnání hodí nejvíc) a proto je to ideální objekt pro podsvicování. A navíc to nikdo nemá, takže o důvod víc to zkusit.

Praxe: Nebudu to protahovat a pustím se do popisu, jak jsem upravil svého eheima. Na konci článku ještě doplním informace o tom, co s dalšími čerapdly. Tak teda dobře.
  1. Jako první se musí odstranit krytka vaničky. To není u Eheima žádný problém, stačí drobně zabrat za krytku (je zřetelně vidět oddělenou přední část, to najdete) a použít drobného násilí. Nebojte se zabrat, čerpadlu se nic nestane. Pokud by to šlo moc těžko, tak zkustě krytku jakoby "páčit" tím způsobem, že ji od vrchu odklopíte. Tohle je zatím sranda.
  2. Pak musíte sehnat vhodné plexisklo. Tloušťka stačí i velmi tenká, podle mě by se nestalo nic i s 2mm. Ovšem musí se vám tam vejít fitinka nebo trubička na nasazení hadice, pokud ji nebudete lepit až z venčí. Naopak tlusté plexi (třeba 1cm, 8mm a tak) už vypadá docela uboze a platí tu čím míň tím líp. Z plexi vyříznete čtvereček o trošku větší, než budoucí tvar a přiložíte ho na čerpadlo. Okem, nebo podle původní krytky, odhadnete pozici díry a šuplerou změříte v původní krytce její velikost. Pak vezmete odpovídající vrták a opatrně vyvrtáte v plexi díru na požadované místo. Nepožívejte důlčíky, spíš malinké vrtáky na předvrtání a pak klidně vrták do dřeva. Důlčík plexi snadno rozšťípne. Pokud budete do díry trubičku či fitinku vkládat, udělejte ji širší, podle vkládaného objektu (viz níž). Až máte vyvrtáno, seříznete plexi už skoro na finální tvar a zbytek doladíte šmirglpapírem. Poud chcete průhledné okraje, můžete se babrat i s nejjenmějšími a pak pastou, ale pro opracování stačí 200, plexi pak po obvodu zmléční. Víc o dělání okrajů jinde, v tomto článku už tak dost.
  3. Sehnání fitinek nebo vhodné trbičky je víceméně technická věc. Pokud to chcete mít eco a poměrně průhledné, můžete si uříznout kousek dostatečně tlusté propisky, jako já. Potom ovšem počítejte s nutností opatrné manipulace. Vratím se k velikosti otvoru. Pokud vrtáte otvor přesně podle původního, budete muset nalepit fitinku či trubičku na plexisklo z venčí. Já to tak mám a žít se s tím dá, ale pro přístě radši udělejte vetší otvor a trubičku pak vsuňte do něj. Je to mnohem pevnější a bezpečnější! Pamatujte taky na to, že obvykle bývá díra dost velká a zpravidla o dost větší, než běžná světlost v chladícím okruhu. Zachovávejte světlost původní díry i v trubičce, kterou budete vkládat!
  4. Teď trošku oddychneme od praktických věcí a pustíme se do šperkování. Do obvodových stěn vyvrtáme otvory (jen dva a naproti sobě, nebo jeden, nejlíp dole), do kterých pak dáme ledky. 5mm ledky se na to nehodí, protože by hlavička musela být uvnitř vaničky a ze stěny by moc vyčnívala. Tím by bránila proudu a snižovala výkon čerpadla. Jediné řešení větších led je jedna 5mm led doprostřed dolů, ale nemá to ten efekt. Mnohem lepší je kombo 2* 3mm ledka proti sobě umístěné. V gm electronics mají 3mm ledky o rozptylu 30stupňů a svítivosti 3500mcd! což je už slušný kotel na takového drobka a pokud vrazíte dovnitř dva, máte tam trvalé poledne 8-) ). Koupíte si teda ledky a do krajů vyvrtáte dírky o šíři ledky. U eheima jsou na těch místech ztenčená místa s výrobním datem, která se na to hodí ideálně. Dokonce je tam i takový terčík, takže máte střed jako brus. Jakmile máte dírky, opatřně je natřete zevnitř prstolepem (sborný výraz pro sekundové lepidlo) a zasunete ledky tak, aby do vnitřku čerpadla čouhala opravdu jen hlavička. Neměla by vstupovat víc jak 2mm a optimální je tak 1mm. Ovšem pokud ji zase schováte moc, připravíte se o část světla. Ledky namíříte rovně proti sobě a necháte zaschonout. Hotovo, můžete ještě (až po zaschnutí vteřiňáku) zapaplat díry silikonem a vyhladit do roviny, máte jistotu těsnění a navíc to i líp vypadá.
  5. Teď máte teoreticky takový hybrid s párem tykadel po každé straně a přejdeme ke kompletaci. Dráty trčící z led diod můžete zahnout podél čerpadla pro lepší manipulaci, ale nemusíte. Nevylomte je. Vezmete už dřív připravené plexi a přilepíte na něj trubičku. Resp pokud jste byli vzorní, nalepidlujete zevnitř otvor v plexi a trubičku či fitinku zasunete. Sekunďák by to měl utěsnit a čím míň popaplaný kolem to bude, tím víc a líp půjde vidět do čerpadla. Debondér to ale jistí a dá se s ním zaliskané plexi vyleštit. Až vám zaschne víčko s trubičkou, vezmete ho už jako celek a potřete jemně všechny styčné plochy na čerpadle. Neměli byste tam dávat lepidla moc, protože jinak se to rozteče po plexi na okrajích spojů a bude to hnusné. Zase ale platí, že to všude musí těsnit. Tam, kde je styčná plocha jen milimetr nebo míň, radši přetřete z venku další vrstvou lepidla nebo silikonem. Hlavní je zatěsnit vršek na spoji mezi plexi a vývodem z čerpadla. Opět to necháte nějakou dobu schnout. Spěcháním to jenom poděláte.
  6. Pak už zbývá jen zapojení led. Já jsem zvolil 12V konektor pro větrák a udělal to dle něj. na zadní stranu čerpadla jsem přilepil 3p konektor pro větrák samici a udělal prodlužku, dráty zabužírkoval a upavil k dívatelnému vzhledu. Jak to zapojíte je na vás, pokud to chete stejně jako já, tak bužírka teplosmrštitelná GME tloušťka 2mm a před pájením nezapomeňte bužírku průběžně nasazovat tak, abyste nedopájeli a najednou už ji tam neměli jak nasadit. Chce to promyslet. Nezapomeňte na odpor abyste ty ledky neodvařili a radši si to zkontrolujte, protože odvařit je znamená znova měnit, vylepovat, lepit atd...
  7. Tramtadadá: a je to. Teď stačí zapojit do stávajícího okruhu v PC a připojit napájení led diod. A máte to vychytaný! Pokud ste lepili na plexi zvenku, dbejte extrémní opatrnost při nasazování hadičky. Sando se to urve a pak nasere čekat další hodinu na vytuhnutí nové dávky.
Troubleshoting: Tak, poslední část se týká toho, co se nevešlo, může nastat a eventuelně by nastat nemělo.
- Docela důležité je, jak je to s ostatnímy čerpadly. No, takže tak. Žádné jiné jsem dosud osobně neměl, ale z technické dokumentace a letmých pohledů vidím, že by to mělo být všude stejné. Největší problém je najít krytku a odstranit ji, protože někteří výrobci to mají uvniř pěkně blbě udělaný a nelepí se to zrovna dobře, nebo se ani tvar nedá udělat. Pak hold jen vlastní fantazie a um. V nejbližší době se pokusím o něco podobného s microu a přinesu informace.
- Před spuštěním můžete zkusit ucpat prstem jeden vývod čerpadla a do druhého foukat. Pokud čerpadlo při tom ponoříte pod vodu, uvidíte buď vše normálně nebo ucházet bubliny. Místo ucházení = místo netěsnosti. Osušte to a zalepte, pak zkuste znova. Podobný test se dá provést když čerpadlo ponoříte do vody, naplníte a ucpete spolehlivě otvory. Pak ho vynoříte stále ucpané a zapnete. Pokud tam vniknou bubliny, netěsní to, pokud ne, je to OK.
- Pokud příjdete na netěsnost při provozu, prostě se s tím smiřte, vypněte to, zaškrťte hadice kolem čerpadla, vyndejte a zaplepte. Svět se nezboří.
- Pokud jste měli jen ponorné a průtokáč je novinka, uvědomte si, že potřebujete expanzní nádobu. Pokud za to nechcte utrácet, stejně poslouží koleno, které vložíte před čerpadlo a jeden vývod necháte nahoru a dáte na něj hadičku svisle. Tou se pak plní voda, odvzdušňuje. Není složité na to přijít jak a popis by byl na další milión textu.
- Tak jako u všeho, kdyby se vás někdo ptal, kdo vám tohle poradil, dejte mu link, kdyby se vás někdo ptal, kdo vám tohle poradil s toršku nekalými úmysly, řekněte mu, že tento mod není na mou hlavu, pokud se vám něco nepovede a vyplavíte si PC. Ale já nejsem nijak zdatný řemeslník a taky jsem to zvládl.

Výsledky: - Pěkné čerpadlo, které zatím jen tak někdo nemá
- Zvýšení výkonu oproti původnímů originál krytu (smrtelně vážně, měřili jsme to)
- Průtokové čerpadlo za cenu ponorného
- Konečně je pryč ta otravná vana
- mínus jako jediný - homemade-tudíž pokud nedokážete vrátit čerpadlo do původího stavu, ztrácíte záruku (většinou to vrátit JDE).

A nakonec fotodokumentace. Bohužel jsem neměl foťák ani třetí ruku na dělání maker při výrobě, ale tady jsou fotky co mám:

Vypadá to dost zapaplané od lepidla, ale debondér tomu pomůže a navíc ve tmě to bude o něčěm jiném. Tam si toho jinak než při pozorování z pár centimetrů nevšimnete.
Obrázek

Tak tady je ono zahnutí tykadel
Obrázek

Takto už to vypadá i s napájením. Na druhé straně je ta bužírka stejně, nic nevyčnívá. S tímto sem spokojen :-D
Obrázek

Takto to vypadá zepředu, ty zapaplance opět v reále moc vidět nejsou
Obrázek

Ufo přistává! Zatím ještě test bez vody.
Obrázek

Tady je to trochu tamvší. Je pěkně vidět vrtulka.
Obrázek

A nyní již odhalení! Takto to vypadá ve dne. (no, viz popis obrázku, ono to není zas tak úplně pravda)
Obrázek

A v noci si to vynachválit nemůžu. Takovej podsvícenej větráček na vodu.
Obrázek

Všechny obrázky a jestě pár dalších v plné velikosti je v galerce o tomto modu. Určitě ještě přibudou další. http://forum.pctuning.cz/gallery/thumbn ... ?album=431

ENJOY a hodně chuti při výrobě. :-D
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

:worship: Gr8. Moc pěkný, originální nápad. Další důvod pro vodníka :lol: asi o něm začnu vážně uvažovat.
Made by Piranha
AMD Athlon XP2700+ | SOLTEK nF2 75FRN3-L | 512 DDR 400mhz | nVidia GeForce FX 5600 128MB | seagate berracuda 120GB | Samsung SpinPoint 250GB |
P.I.R.A.N.H.A. : Poloautomatický Inteligentní Robot na Anihilaci Nájezdníků a Hromadění Antihmoty :borg:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=50805
Stoobi
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

jj, je to rozhodně pěkný...ale myslím, že by nebylo špatný to tak nějak pořádně zahladit do tvaru čerpadla, ani by to nemuselo svítit. :)

A když už se v tom "hrabeš", tak bych osobně asi vyměnil fitinky. Tenhle plast nic moc..

Ale určitě je to povedený... :)
Xan
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xan »

jj moc pěkný, ty ledky se mě líběj ale je to na muj vkus udělaný tak na hrubo 8-)
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

Pro klid duše to přeleštím a vyhladím a hodím sem fotečku pak. Vy ste tvrdí školitelé :-D . Ale jinak díky moc, bál jsem se, že už to někdo udělal, ale jak vidím, tak to prochází.

to Stoobi: Co ty fitinky? Kdybych tam vrazil měď, tak tam nepůjde nic vidět, osobně bych to nejradši řešil nějakou plastovou trubičkou která by byla lepší naž takhle. Nechceš hodit link, jakou třeba, pro inspiraci?

Nevím, jak přesně to s tím zahlazením myslíš, možná že by to bylo lepší, ale takto je to taky OK. To plexi je po obvodu zaoblené podle toho čerpadla a víc už by bylo asi nad moji chuť a čas. :wink:
Naposledy upravil(a) Godric dne stř 27. dub 2005, 00:16, celkem upraveno 1 x.
Mod čerpadla by Godric | Puddle jumper mod | Obrázek
E2140 1.6 -> 2.88 | X1950GT 500/600 -> 621/675 | A-Data 2*1GB 800 -> 960 | 965P-DS3 | Enermax Liberty 400W | Barracuda 7200.11 1TB | Godricův blog
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Stoobi myslel (asi) zabrousit hrany a rohy, aby to bylo plynulejší. Je to detail, ale pomůže.
Made by Piranha
AMD Athlon XP2700+ | SOLTEK nF2 75FRN3-L | 512 DDR 400mhz | nVidia GeForce FX 5600 128MB | seagate berracuda 120GB | Samsung SpinPoint 250GB |
P.I.R.A.N.H.A. : Poloautomatický Inteligentní Robot na Anihilaci Nájezdníků a Hromadění Antihmoty :borg:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=50805
Stoobi
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Stoobi (asi) spíš myslel, že bych to udělal ne z plexi, ale z něčeho, např laminátu. A pěkně to udělat jakoby část čerpadal...Takhle to měl myslím Prokop. A fitinky bych dál měděnný...u čerpadla mě příde taková dost kolotočárna, aby svítilo, takže bych to udělal spíše jako lépe vypadající a kvalitně uděný bez světel.

Ale ty to máš taky velice slušně, jen říkám, že mě více oslovilo to zpracování od Prokopa (a první nejseš...sorry) :)
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

Každému dle vkusu. Já bych taky rez na PC nesnesl, ale přesto udělat to kvalitně je dřina. :D
E2140 1.6 -> 2.88 | X1950GT 500/600 -> 621/675 | A-Data 2*1GB 800 -> 960 | 965P-DS3 | Enermax Liberty 400W | Barracuda 7200.11 1TB | Godricův blog
Stoobi
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Godric píše:Každému dle vkusu. Já bych taky rez na PC nesnesl, ale přesto udělat to kvalitně je dřina. :D
Sorry...nemyslel jsem to jako nějaký pomlouvání...jen jsem psal svůj názor. Ale samozřejmě to máš pěkný...každej by to takhle neuměl... :wink:
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godric »

Stoobi: Ani sem to tak nebral. Prostě řikám, je jsaný že každej má svůj vkus. Říkáš, že je to kvalitní, takže sem rád.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Co myslite sel by takhle upravit i Enhaim 600?
Obrázek
Osobne jsem ho nevidel nevim jakej ma presne intake otvor. Zkousel to nekdo?
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

tohle (agb station) se dela i na eheima 600 :wink:

a pak je jeste agb station II a ta je hranata a v dodavce je i menic pro cerpadlo,takze ho muzes pouzit na 12V
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ja nemyslel tu station. Ja myslel upravu na prutokac. Uvazuju jestli to cerpadlo koupit. A nemel jsem moznost prohlednout si ho live a podivat se na vstuni otvor. Pokud ho lze upravit na prutokac tak ho vezmu. Parametrove mi vyhovuje.
Ta fotka je jen iformativni aby bylo videt o jake jde cerpadlo.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

mozna OT: skousel ste to nekdo s cerpadlem sicce micra ?
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

Woyta píše:Ja nemyslel tu station. Ja myslel upravu na prutokac. Uvazuju jestli to cerpadlo koupit. A nemel jsem moznost prohlednout si ho live a podivat se na vstuni otvor. Pokud ho lze upravit na prutokac tak ho vezmu. Parametrove mi vyhovuje.
Ta fotka je jen iformativni aby bylo videt o jake jde cerpadlo.
jo tak.. jo, pohoda, mam ho a ten predek jde cely sundat, je to shodna konstrukce jako tady na fotkach

edit: na fotkach je compact 1000.. ten je jen vetsim compactem 600 a jeste vetsim compactem 300 :lol:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

OK Dik jdu objednavat.
BTW ted se koukam po blokach a u Ertyho vidim
Eheim Compact 600 - 750,-
Tyto čerpadla jde výborně předělat na průtokový typ

pruso
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pruso »

drsné, super
piXar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

.

Příspěvek od piXar »

GOOD :)
KLON
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KLON »

Godric píše:bál jsem se, že už to někdo udělal
jo udělal 8) , jsi třetí co to spáchal(druhej je eRty), vypada to docela hezky, akorát bych měl dvě připomínky 1, co dělá to 90stupňový koleno před čerpadlem ??2, jak budeš měnit ložiska nebo když se Ti tam něco dostane ??
Jinak tohle všechno jsou nouzovky, nakonec stejně každej skončí u pořádnýho čerpadla...

malý resurect neuškodí :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

KLON píše:Jinak tohle všechno jsou nouzovky, nakonec stejně každej skončí u pořádnýho čerpadla...
To máš naprostou pravdu ! Chce to pořádný čerpadlo !

Obrázek

Skoro takový mám doma... :) Ale má jen 2,2 kW s digitálním PWM řízením. :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“