Praskání v repro-IRQ?

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Návštěvník

Praskání v repro-IRQ?

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj,
občas uslyším prasknutí v repro u karta Audigy SE nebo zvukovky na zkl.desce.
Dříve to ovšem nedělalo. Pomuže kromě zakázání vstupů odpojení audio kabelu z DVD mechaniky? Jak ověřit u XP PRO IRQ?
Slyšel jsem totiž, že praskání ovlivní to, že u xp jsou sdíleny některá zařízení na stejném IRQ, ale nevím kde to zjisti a případně přenastavit.
Děkuji, Pepa
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

No, pokud tomu rozumím správně:

Myslím, že přenastavit to defaultně nelze. OS si přiděluje požadavky jednotlivých zařízení na přerušení práce procesoru defaultně sám pomocí APIC řadiče (tzv. Advanced Programmable Interrupt Controller), který umožňuje přidělit více než 16 skutečných hardwarových přerušení (0-15, tj. vlastně patnáct, protože nula - tzv. systémový časovač - není adresovatelné), ale 16 až, pokud vím, 255 dalších virtuálních. Já jich mám teď 22, resp. 23. Můžeš APIC sice vypnout (asi v BIOSu), ale zřejmě to vyžaduje reinstall systému. Četl jsem, že APIC k práci PC nezbytně nepotřebuješ, pokud nemáš víceprocesorovou sestavu. Takže při dnešních dual-core bych to raději asi nedělal... Ono ani netuším, jak je to třeba se vztahem APIC a hyperthreading u Intel P4.

I tak ale proto nevidím důvod, protože se zapnutým APIC je pravděpodobnost sdílení IRQ nižší a zapnutý APIC má i další výhody. Mě se sice sdílí na IRQ 20 "Standard OpenHCD Host USB Controller" a "nVidia nForce networking controller!" a na 22 "standardní rozšířený hostitelský řadič z PCI na USB" a "Hostitelský řadič IEEE 1394 dle standardu OHCI". Vše mi ale jede tak jak má. Myslím, že požadavky na poskytnutí přerušení jsou u těchto zařízeních spíše jen "formální". Zvukovka nemá přerušení sdílené vůbec. Mám ji na IRQ 16, tj. tom "virtuálním" IRQ - kdyby mi někdo vysvětlil jejich podstatu a rozdíl, oproti skutečným hardwarovým, byl bych rád.

Jinak výše uvedené skutečnosti zjistíš ve správci zařízení v ovládacích panelech -> zobrazit podle připojení. Nebo klikni na start a zadej msinfo32.exe, čímž spustíš Systémové informace. Klikni na Hardwarové prostředky. V Přerušeních najdeš jednotlivé adresované IRQ a v Konfliktech či sdíleních případná sdílení. Lze to zjistit myslím i v plné verzi SiSoft Sandry - viz položka Hardware IRQ settings). Samotné IRQ zvukovky lze zjistit i ve správci zařízení pod řadiči zvuku, videa a herních zařízení ve vlastnostech zvukovky - Položka prostředky. Systém by ti měl ukázat IRQ a zda to máš bez konfliktu.

K vypnutí APICu bych se asi rozhoupal, jen kdybych měl zvukovku opravdu sdílenou a nepomohlo ani třeba zasunutí zvukovky do jiného slotu, což by ale u APIC nemělo asi hrát roli.

Možným řešením bez reinstalace a vypnutí APIC by možná ještě bylo použít přepínač /PCILOCK v boot.ini, ale nemám s tím žádné zkušenosti.

http://support.microsoft.com/default.as ... 0121120120
/pcilock
V operačních systémech počítačů řady x86 zakáže tento přepínač dynamické přiřazování hardwarového vstupu a hardwarového výstupu a přeruší požadavky na prostředky zařízení PCI (Peripheral Connect Interface). Pomocí tohoto přepínače probíhá v systému BIOS konfigurace jednotlivých zařízení.
http://www.sysinternals.com/Information/bootini.html
/PCILOCK
Stops Windows from dynamically assigning IO/IRQ resources to PCI devices and leaves the devices configured by the BIOS. See Microsoft Knowledge Base article Q148501 for more information.
Vše výše uvedené ber ale s velikou rezervou, ne zcela vím, o čem píšu :). Nejsem expert.

Spíše bych doporučoval softwarově vypnout tzv. TURBO MODE zvukovky pomocí fixu:

http://www.georgebreese.com/sites/georg ... /#CREATIVE

A dále update ovladačů na nejnovější verze.

Mě toto pomohlo. Ten patch a poslední Creative ovladače. Ten Turbo mode off by měl řešit praskání cvakání při psaní na klávesnici u poslechu hudby, ovladače by měly řešit praskání při EAX. Typicky u Battle for the MiddleEarth anebo druhý remake Prince of Persia. Stáhni z homepage Creativu poslední balík.

Poznámka na závěr: díky ACPI, tj. Advanced Configuration and Power Interface, může být na IRQ 9 navěšeno vícero zařízení bez konfliktu.

http://support.microsoft.com/?kbid=314068
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“