Roztahování obrazu při nižším rozlišení na 17" LCD

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

jenže ty jsi výše napsal v návaznosti na Palec123
Palec123 píše: Problem je ze pomer stran u 1280x1024 je 5/4, kdezto pri 1024x768 je 4/3.
Sleepy.664 píše:Palec123 neříkal nic o "zhrubnění", ale o změně poměru stran a tím deformaci obrazu, což dělá i Eizo (ani japonci ještě neuměj ochcat matematiku - poměry stran obdélníka se berou už na základce, měl by sis učivo asi trochu zopakovat)
což je nesmysl.

K deformaci obrazu vede jen interpolace a ne změna poměru stran. Proto také na CRT k žádným deformacím nedochází, neboť se nic neinterpoluje. Uvádět násobky 5:4 a 4:3 je zcela závádějící a chybné chápaní problematiky.

a dále jsi napsal:
Sleepy.664 píše: Taky neříkám, že interpolace není, nebo že jí Eizo neumí líp, než třeba LG. Jen říkám, že na celkovou geometrii obrazu kvalita interpolace NEMÁ vliv. Interpolace má vliv na ostrost a celkovou "koukatelnost". Takže moc nechápu, proč jí sem zatahuješ.
Takže to také není pravda, jak jsem výše už vysvětlil, je to právě jen o interpolaci, o ničem jiném. K protažení na té které ose dochází jen díky interpolaci (na ose y více než na x) a tím dochází k menší geometrické deformaci v ose "Y" oproti geometrickým proporcím v nativním rozlišení.
show must go on..
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Nakonec To sleepy bude mozna tak, ze oba mluvíme o tom samém, jen používáme jiný slovník a pak to vede ke vzájemným nedorozumění. Teď jde o to, kdo přesnější. Já jsem pochopitelně toho názoru, že přesnější je ten můj ;-).
show must go on..
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SleepY.664 »

shadow píše:
Sleepy.664 píše:Palec123 neříkal nic o "zhrubnění", ale o změně poměru stran a tím deformaci obrazu, což dělá i Eizo (ani japonci ještě neuměj ochcat matematiku - poměry stran obdélníka se berou už na základce, měl by sis učivo asi trochu zopakovat)
což je nesmysl.

K deformaci obrazu vede jen interpolace a ne změna poměru stran. Proto také na CRT k žádným deformacím nedochází, neboť se nic neinterpoluje. Uvádět násobky 5:4 a 4:3 je zcela závádějící a chybné chápaní problematiky.
Nevím, proč by to měl bejt nesmysl. Interpolace je v tomhle případě provedená tak, že se změní poměr stran obrazu vstupujícího do LCD, aby ten mohl být bezezbytku zobrazen na zobrazovací jednotce (vstupní obraz má jiný poměr stran, než výstupní). A tím vzniká deformace kružnice v elipsu a čtverce v obdélník (ovšem jen tak, jak je vidět na zobrazovací jednotce, neovlivňuje se vstupní signál). Kvalita interpolace (v tomhle případě Eizo vs. LG) výsledný roztažení pixelů neovlivňuje. Ovlivňuje jen jejich "rozmazanost" a věrnost barev dopočítanejch fyzickejch pixelů (tj. těch, co sou na LCD "navíc" oproti vstupnímu signálu, nevím, jak to jinak popsat)

I na CRT dochází k deformacím, pokud třeba na 19tce nastavíš rozlišení 1280x1024 a obraz roztáheš do krajů, budou z kružnic zase elipsy, jen s hlavní osou v ose X.
shadow píše:Takže to také není pravda, jak jsem výše už vysvětlil, je to právě jen o interpolaci, o ničem jiném. K protažení na té které ose dochází jen díky interpolaci (na ose y více než na x) a tím dochází k menší geometrické deformaci oproti geometrickým proporcím v nativním rozlišení v ose "Y"
Ano, je to o interpolaci, ale ne v její kvalitě ve smyslu kvalita interpolace u LCD Eizo a interpolace u jiných LCD.
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

shadow píše:Nakonec To sleepy bude mozna tak, ze oba mluvíme o tom samém, jen používáme jiný slovník a pak to vede ke vzájemným nedorozumění. Teď jde o to, kdo přesnější. Já jsem pochopitelně toho názoru, že přesnější je ten můj ;-).
Jo, taky mě to při pročítání naší debaty napadlo, že to oba myslíme stejně ale popisujem to "z jiný strany" :-D Asi toho necháme, ne? Shrňme to tak, že LCD v režimu 1024x768 zobrazuje místo kružnic elipsy (tj. že kružnice odeslaná na videovstup LCD se ukáže divákovi tak, že vypadá jako elipsa - a má i takový fyzický rozměry) ...záleží na každým, jestli mu to vadí, nebo ne...na tom se snad shodneme, ne? :-D

...a pokud se shodneme na tomhle, tak není co řešit...no, alespoň sme pokecali :wink:

///DOPLNĚNO: Jo, jen by mě zajímalo, jakej je rozdíl mezi elipsou (vzniklou roztažením kružnice při zobrazení nenativního rozlišení s poměrem stran jiným, než je fyzický počet bodů na LCD) při jejím zobrazení na LG a na Eizu. Nemůžu si pomoct, ale na Eizu to bude ta samá elipsa (tj. o stejnejch rozměrech), jako na LG. Rozdíl bude v tom, že na Eizu nebude tak zubatá - díky kvalitnější interpolaci)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Dobře, ukončeme to, jsem rád, že se zde diskuze nakonec vyvinula rozumně a ne stylem : "Co to sakra meleš?".

Rozdíl mezi LG a Eizo je v tom, že na LG se pixely zřejmě jen na hrubo přepočítaj, tj. roztáhnou, zatímco u Eiza vstupují do hry i další techniky - jako jejich vyhlazování, aby vše bylo oku přívětivější. Proto je také vhodné mít nastaveno monitor scaling, aby člověk využil předností svého panelu.

Resp. ty další techniky budou u EIZA kvalitnější než u LG. Elektronika si s tím roztažením prostě dokáže poradit líp.
show must go on..
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Diky za vsechny informace :worship:
Obema :)
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

shadow píše:... stylem : "Co to sakra meleš?".
Za to se moc omlouvám, mám sice taky Eizo, ale byl sem trochu v ráži, když si skoro tvrdil, že se u Eiza to "protahování" narozdíl od LG nevyskytuje :wink:
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“