Vyběr distribuce plus dotazy okolo

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
SneakerXZ
Nováček
Nováček

Vyběr distribuce plus dotazy okolo

Příspěvek od SneakerXZ »

Uvažuji o volbě Linuxu, ale zůstávami pár neodpovězených otázek. Chtěl bych Linux nainstalovat na uplně nový disk na ostatních 3discích mám pro NTFS (Win XP) budou potom tyto ostatní disky přistupný a čitelný v Linuxu? tím myslim jestli budu moci přehrávat filmy na disku co je naformátovaný jako NTFS?

Další dotaz je náročné rozchodit Win XP a Linux na jednom pc, aby pracovali dobře? jak je to náročné?

Poslední dotaz je ohledně distribuce libí se mi VectorLinux, ale nevím jak na tom je, který byste doporučili někomu kdo nemá s Linux žádné zkušenosti? rád bych, aby ta distribuce vsobě měla už nějakou novější verzi KDE misto Gnome.

Děkuji za odpovězení otázek ;)
Intel Core 2 Duo E8400, Asus GTX 260, Asus P5Q DELUXE, 8 GB
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

1) Ano, NTFS je bez problémů čitelné, nicméně nemůžeš na něj psát.

2) Ano, jde to, je to velmi jednoduchý. :) Stačí nejdřív nainstalovat Windows a pak Linux, linuxové instalátory jsou celkem inteligentní a Windows detekují a zpřístupní.

3) Zkus Fedoru, nebo Mandrake (Mandriva). Obě distribuce jsou afaik postavené hlavně kolem KDE a obě jsou dobré pro začátečníky.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

TomV píše:1) Ano, NTFS je bez problémů čitelné, nicméně nemůžeš na něj psát.

2) Ano, jde to, je to velmi jednoduchý. :) Stačí nejdřív nainstalovat Windows a pak Linux, linuxové instalátory jsou celkem inteligentní a Windows detekují a zpřístupní.

3) Zkus Fedoru, nebo Mandrake (Mandriva). Obě distribuce jsou afaik postavené hlavně kolem KDE a obě jsou dobré pro začátečníky.
fedora se točí kolem KDE?
minim.v
Nováček
Nováček

Kubuntu

Příspěvek od minim.v »

k NTFS: existují i projekty pro podporu zápisu na NTFS, ale nevím, jak je to se spolehlivostí
k distribuci: mrkni taky na Kubuntu nebo SuSE
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Wiruss píše:fedora se točí kolem KDE?
To jsem neřekl. :roll: Řekl jsem, že jsou postavené HLAVNĚ kolem KDE, čímž jsem myslel, že ho upřednostňují.

2 minim.v : dokud tu nebude nic se stoprocentní spolehlivostí, tak to pro mně neexistuje. Jedna věc je unstable verze nějakého softwaru, který když sletí, tak se prd stane, a druhá věc je unstable ovladač filesystému, který ti může ten filesystém rozjebat takovým způsobem, že už ty data nikdy neposkládáš... :roll:

P.S. 2 minim.v : a koukej si fofrem opravit podpis podle pravidel fóra... :roll:
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Podpora zápisu na NTFS bude těžko někdy stabilní, když M$ nevydal jeho specifikaci a ani to nemá v plánu. Když je potřeba psát na widláckej diskovej oddíl, FAT32 je pořád nejlepší řešení.
eddie
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eddie »

Gentoo Linux. sice to není nejjedodušší, ale má zpracovanou velmi podrobnou dokumentaci a HOWTO a hlavně si ten systém můžeš postavit přesně tak, jak ti to vyhovuje, i když se to možná nepovede napoprvé :) (hlavně proto, že ze začátku nevíš, co vlastně chceš)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

eddie píše:Gentoo Linux. sice to není nejjedodušší, ale má zpracovanou velmi podrobnou dokumentaci a HOWTO a hlavně si ten systém můžeš postavit přesně tak, jak ti to vyhovuje, i když se to možná nepovede napoprvé :) (hlavně proto, že ze začátku nevíš, co vlastně chceš)
Lamě bych Gentoo nedával... to chce spíš něco blbuvzdornýho. Ne každý, co chce zkusit Linux se chce srát týden s jeho instalací (a Gentoo s pomalejším procesorem a internetovým spojením je bohužel skoro i na ten týden). Vím, o čem mluvím, já používám jedině Gentoo... :)
eddie
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eddie »

TomV píše: Lamě bych Gentoo nedával... to chce spíš něco blbuvzdornýho. Ne každý, co chce zkusit Linux se chce srát týden s jeho instalací (a Gentoo s pomalejším procesorem a internetovým spojením je bohužel skoro i na ten týden). Vím, o čem mluvím, já používám jedině Gentoo... :)
to je pravda, ale když jsem to zvládl já (jakožto Master of The LinuxLosers :wink: ) tak to zvládne každej... a je to fakt dobrá průprava.. jenom to nainstalovat :)
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

eddie píše: to je pravda, ale když jsem to zvládl já (jakožto Master of The LinuxLosers :wink: ) tak to zvládne každej... a je to fakt dobrá průprava.. jenom to nainstalovat :)
IMHO jde hlavno o to co clovek chce. Pokud ma opravdu zajem o linux, chce se s nim naucit delat, tak lze jednoznacne gentoo doporucit i neznalemu. Musi ale chtit se ucit. Pokud si to chce jenom vyzkouset, kouknout se jestli je to skutecne k necemu dobre a moc se v nem nevrtat, tak je lepsi nejake to klikaci graficke distro, ktere vyjmenoval TomV. Hlavne nejake, kolem ktereho je silna komunita a dostatek dokumentace.
Vodny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vodny »

Jsem uplny zacatecnik ohledne Linucu pro tenhle OS jsem se rozhodl nedavno(3dny).
Mam kamose co se v tom hrabe uz zhruba 5let a doporucil mi prave zminovane gentoo. Rikam, rozumi tomu vi ze jsem to nikdy nepouzival tak to bude neco snadnyho. Uz pri stahnovani sem zacal mit podezreni a to kvuli tomu ze to cely melo 58MB!!!! prej ze zbytek si dotaham na netu.
Moje instalace zacala a taky fofrem skoncila.
Vubec jsem nevedel co mam delat cekal sem nejakyho pruvodce ze dam dalsi a bude:-) tak sem ho druhej den proklepnul co mi to doporucil ze sem se nikam nedostal tak mi rek "stahi Hadnbook" a si v pohode.
Stahnul sem Handbook a bylo to lepsi ale porad zadna slava:-(( uz sem udelal tri instalace a ani jedna nefungovala.
Prvni instalace byla takova ze pri nabootovani se mi resetoval pocitac v cyklu
druha se vubec nejak nepovedla ale treti zatim nejuspesnejsi byla ta ze to nabootovalo z HDD ale kdyz sem potvrdil gentoo tak se to pak po nejakym nacitani zastavilo tak me asi ceka ctvrtej pokus:-(
Leze mi to krkem ale horzne me to bavi:-D stravim u toho vetsinu sveho dne a porad mam chut.
Tak doufam ze se to nekdy povede.
PC pro zábavu:
CPU: Intel Core i5-750 Chlazení: Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2) MB: MSI P55-GD65 RAM: 2x2GB Kingston KHX1600C8D3K2/4GX GPU: ATi ASUS HD5850 1GB HDD: WD Caviar Green 1TB Ostatní zazřízení: DVD-RW od LG, čtečka většiny druhů paměťových karet Case: NZXT ZERO 2 Zdroj: Corsair HX750 Displej:HP LP2475w Reproduktory: Genius HT 5100

Pomocník při práci:
Hewlett-Packard 2730p (Tablet PC)
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

Já jsem taky něco jako úplný začátečník, hnedle jak budu mít větší HDD (větší než 13 GB :lol: ) Nainstaluju win + Linux :) Zkoušel jsem Mandrivu 2006 RC2 na 3CD, hodně mi vyhovovala. Jedinej problém byl s instalací některých programů co nebyly rpm, ale to bylo mým 0 skillem :). Myslíte že mi v tomhle příručka k něčemu pomůže ?
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

spirit64 píše:...Jedinej problém byl s instalací některých programů co nebyly rpm...
http://rpm.pbone.net

http://www.kitenet.net/programs/alien/

(pripadne http://asic-linux.com.mx/~izto/checkinstall/ pro otrlejsi)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“