Pojednání o zdrojích - důležité informace při výběru zdroje!

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Fireboy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pojednání o zdrojích - důležité informace při výběru zdroje!

Příspěvek od Fireboy »

V poslední době jsem se hodně věnoval studiu zdrojů a rád bych se s vámi podělil o zkušenosti.

Výběr zdroje není potřeba přeceňovat, ale ani podceňovat. Je důležité si vybrat pro svou konfiguraci ten správný. Někdy dráž znamená levněji.

U nás jsou běžné Eurocase zdroje, ty jsou však poměrně nekvalitní. Žádný z nich nemá aktivní PFC a slabší z nich mají docela tristní proudy. Kuriózní je, že "hloupý" Fortron 350W odpovídá Eurocase 450W při nižší cenně. Také u Eurocase není uvedená velmi důležitá účinnost. Ta by měla být u kvalitních zdrojů minimálně 65 %. U Eurocase pravděpodobně bude pod 60%. Neříkám, že zdroj Eurocase nebude šlapat, ale doporučil bych ho jen do kanceláře. Do nějaké gaming sestavy bych ho nedal a SLI nebo CF nepřipadá v úvahu.

Při výběru zdroje počítejte s tím jakou máte sestavu. Hodně závisí na grafické kartě:
Běžná sestava s grafikou bez přídavného napájení - stačí kvalitní zdroj do 400W. Právě zde bych doporučil Fortrona 350W, pokud byste měli peníze navíc tak třeba Chiefteca 360W.
Běžná sestava s grafikou s přidavným napájením nebo SLI/CF bez přídavného napájení - zde bych volil zdroj kolem 400 - 500W nebo méně kvalitní do 600W. Takže Chiefteca 410W nebo hodně zajímavého LCPower 560W Titan (jedná se o novinku) - ten byh i doporučil do nějaké slabší SLI konfigurace. V dané cenové kategorii doporučiji i SeaSonic S12 380W, ten je ale celkem těžko sehnatelný - cena je kolem 50 Eur. Pokud máte peněz nazbyt, tak volte i slabší 430W - Enermaxy, Tagany, SeaSonicy.
Sestava se SLI s přídavným napájení - zde je minimum kolem 500 W a volte vždy zdroj s ATX 2.0 a víc a aktivním PFC. Minimum 480W. Zde nelze dělat příliš kompromisy. Třeba ve FOXu jsou šílení a nabízejí sestavu s 2x7800GTX na EC 500W. Pokud chcete šetřit tak LC Power 560W Titan. Jinak Enermax, Tagan nebo SeaSonic a velmi zajímavý je i Antec - u nás není příliš známý a má 3x větve 12V a 85% účinnost. Za zmínku stojí Fortrony Epsilon 600/700W, které mají 4 napájecí větve 12V. Kdybyste chtěli opravdu skvělé zdroje tak nejlépe Enermax serverové 550/650W, Silverstone Zeus 650/750W a nejlepší zdroje na světě dělá PC Power and Cooling, ty se ale myslím ani v evropě neprodávají. Cena takových zdrojů je minimálně 6000 Kč.

Doporučované značky:
Fortron (zejména 350PNF a 600/700W Epsilon)
částečně LC Power (záleží na modelu - slabší nekupovat)
Enermax
Tagan
SeaSonic
Antec
Coolermaster
Elan Vital
OCZ (v zahraníčí velmi dobré reference - ale hodně předražený)
Silverstone
Sunbeam NUUO (má výborné parametry, ale moc se o něm neví)
Akasa

Nedoporučované:
Eurocase
Aspire (strašně hlučné zdroje)
Raidmax
Aerocool

Další značky, které jsou někdy mezi
ThermalTake (sice je hulán doporučuje, ale podle zahraníčních fór žádná sláva, ale podle všeho hodně závisí na modelu)
Levicom - jsou moc hezké, ale jen ATX 1.3, kvalitativně asi budou průměrné.
Hiper - vypadají nejefektněji ze všech zdrojů, ale při vyšší zátěži (nad 300 W) jsou celkem hlučné
NorthQ - podle specifikací nejtišší zdroje vůbec. Kvalitativně těžko říct.
Xilence - podle všeho budou tiché, ale kvalitativně asi žádný zázrak dle ceny
Raptoxx - vypadají velmi pěkně, ale nikde jsem neviděl jejich specifikace tak nevím jaké jsou, stavěl bych se k ním opatrně
Revoltec - příliš mě neoslovují, jsou drahé a ve specifikaci jen jednu větev 12V
Chill Inovation - podle mě žádný zázrak a celkem drahé

Kdybyste chtěli poradit, tak se ozvěte. Zdroje jsou zajímavé téma
wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

kdyz uz je to tu tak se zeptam,mam doma zdroj toptech 320w od roku 2003 rika ti neco ta znacka?
mb Hp 8265 B350 Sunflower a--6 8570 apu, 16 gb ram,128gb system,1tb data
Fireboy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

TopTech USA

Příspěvek od Fireboy »

Neznám a nikde jsem to ani neviděl prodávat. Ale jak jsem se na to schválně díval tak ej to americká značka a zdroje mají jen o chloupek lepší specifikace než Eurocase. Takže asi žádný zázrak
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

myslím že si trochu zaspal dobu :)

ENERMAX Liberty serie momentálně vládne ... :) podívej se na parametry a pochopíš ...taktéž se chystají samosebou nové řady u všech dalších výrobců ...

LCpower bych dal mezi nedoporučované už jen z otho důvodu jak strašně klame lidi ... LC550W je totiž lež jak brno :)

Levicom jsou kvalitativně velmi vysoko bohužel nejsilnější modely jsou ještě ATX 1.3 ale 450W jsou ATX 2.0 (možná snda jedny z prvních ATX 2.0) každopádně levi je co se týče kvality velmy zajímavý ale za odpovídající cenu :) a hlavně není pro každého kvůly modding vzhledu ;)

jinak vcelku souhlas ale nic nového ;)
Fireboy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Enermax

Příspěvek od Fireboy »

parametry Liberty jsem prochazel velmi pečlivě. Je dobrý, ale oproti Taganům se liší jen minimálně.

LCPower závisí na modelu, ale 560W Titan vypadá velmi dobře.

Levi maji hezkou řadu BlackPower, určitě nejsou špatné, ale nemyslím, že by byly lepší než Enermax/Tagan, proto říkám průměrné. Vždyť cenově jsou jen lehce pod Tagan/Enermax a ty mají ještě CableManagment a spousta super features.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Enermax

Hardest píše:parametry Liberty jsem prochazel velmi pečlivě. Je dobrý, ale oproti Taganům se liší jen minimálně.

LCPower závisí na modelu, ale 560W Titan vypadá velmi dobře.

Levi maji hezkou řadu BlackPower, určitě nejsou špatné, ale nemyslím, že by byly lepší než Enermax/Tagan, proto říkám průměrné. Vždyť cenově jsou jen lehce pod Tagan/Enermax a ty mají ještě CableManagment a spousta super features.
mno jo minimálně ... ani ne když vezmeš že stojí stejně, Liberty má vyšší učinnost a je již formátu ATX 2.2 takže to pak vychází prostě lépe ... ale od toho tu máme už jiný thread ...

každopádně 400W ENERMAX LIberty za 2400,- není vůbec předražený na to co svede :)

LC560 titan nevypadá špatně ale taky ne buhví jak dobře ....

nao levicom je rozhodně o třídu níže než eneramx a tagan také se k nim necpe ... vzhledově a vůbec je dělaný pro jinou sortu uživatelů každopádně levicom patří k těm lepším ale menším :)

jinak vážně si to mohl postnout do podobného threadu co tu máme ... tam vedeme podobnou diskusy už delší dobu :);)
Fireboy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

-

Příspěvek od Fireboy »

no ja o tom stejne asi napisu clanek na PCt, hele, nemohl bych to s tebou prokonzultit? Sice toho vim hodne, ale zdroje jsou takove tema, kde nikdo vlastne presne nevi co ten zdroj dokaze
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

konzultováno :);) .... BTW: zdroje se dají krásně proměřit :) takže lze říci co kdo zvládne ;)
hasman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hasman »

jedine Be Quiet ! kouknete se na nejaky testy
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

hasman píše:jedine Be Quiet ! kouknete se na nejaky testy
Be Quite=Tagan=OCZ=Topower
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Sp@ce
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sp@ce »

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti se zdroji Xilence, např. Xilence power 450W, PFC, 12 cm fan, SATA, P4, RETAIL

# psu type:
# atx 2.0
# output:
# 450W
# ac input:
# 115-230 V
# fan:
# 1x 12 cm, downside
# fan speed:
# ~ 1.200 rpm
# fan control:
# temperature controlled
# noise level:
# ~ 22 dB/A
# pfc:
# passive
# power cord:
# standard (D)
# certificates:
# CE
#
# +3,3V +5V +12V +12V -12V -5V +5VSB
# 30,0A 29,0A 14,0A 15,0A 0,8A - 2,0A

parametry vypadají solidně, dvě 12V větve... sice cena je podezřele nízká, ale pokud se jedná o větráky, tak Xilence už dokázal, že se může kvalitou směle rovnat i s 5x dražšími PAPSTy, proto by mě zajímalo jak je na tom se zdroji.

Dále jsem narazil na značku Huntkey, o které jsem nikdy neslyšel, ale podle jejich stránek http://www.huntkey.com/ to asi se zdroji myslí vážně, parametry taky nevypadají nejhůř http://www.huntkey.com/eng/productshow.asp?id=704 a cena je více než příznívá. Ale jak už jsem řekl - nikdy jsem o téhle značce neslyšel, tak by mě zajímalo jestli o nich někdo neví něco víc...

A jako poslední by mě zajímal zdroj Asus A-45GA 450W měla by to být "převlečená Akasa" ale jedinou rozsáhlejší recenzi jsem našel jen na (asi maďarských) stránkách PCLabs ve verzi "evropsky rozsypaného čaje" a proto bych uvítal jakékoliv info, které není na stránkách CzechCompu...
JanoS
Začátečník
Začátečník

Fortron už viac asi nie

Příspěvek od JanoS »

Potrebujem poradiť, mám FSP400-60PN a pri zapínaní zdroja vypínačom vzadu sa vždy na niekoľko sekúnd prepne UPS na batériu. Žiadny zdroj mi to predtým nerobil a to ich žiaľbohu už v tom PC bolo aspoň 5 /vždy nejaké problémy, jeden zhorel/. Robí to vtedy keď je vypnutý dlhšie, keď ho vypnem a zase zapnem za niekoľko minút tak nie. Zaráža ma na tom to prepnutie na batériu, keby zasvietilo na chvíľu pri nabíjaní kondenzátorov overload tak to by ma až tak nazaskočilo i keď na 1000VA (600W) UPS by bolo i to divné.

Hlavne mi ide o to aby mi to časom nepokazilo UPS alebo aby zase po roku neodišiel zdroj ako posledne.
Lenovo T61p (2.4GHz, 4GB, 160GB 7200rpm, 250GB 5400rpm, 512MB FX-570M, 15.4"WUXGA, 9cell)

Lenovo Advanced Mini Dock, L220x
SMC WGBR14-N, Back-UPS RS 1000
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

A co tenhle zdroj?
Fortron 500W ATX AX500-P
V C&C stojí zhruba 2000.-ká
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

LEVICOm a takovy reference?boze vzdyt dost verzi pouziva komponenty z enermaxu, jedna se prakticky o identicky vykone a kvalitivne identicke zdroje !!

LC?posledni dobou spise krach , prvni serie byla peckova, avsak po te byly stazeny na dlouhou dobu z trhu a pak se zase objevily ale v jinde kvalite :roll:

2 reifik: kup si radsi levicom.. je o dost lepsi co se tyce kvality , fortrony jsou dobry , ale ta cena je premrstena
nejsem zde moc dostupny, duvodem je stavba baraku, omluvte prosim me zpozdeni na dobu 2 let .)
Opel Vectra 2.5 V6 CDX 203k
mirkee
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mirkee »

Sp@ce píše:Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti se zdroji Xilence, např. Xilence power 450W, PFC, 12 cm fan, SATA, P4, RETAIL

# psu type:
# atx 2.0
# output:
# 450W
# ac input:
# 115-230 V
# fan:
# 1x 12 cm, downside
# fan speed:
# ~ 1.200 rpm
# fan control:
# temperature controlled
# noise level:
# ~ 22 dB/A
# pfc:
# passive
# power cord:
# standard (D)
# certificates:
# CE
#
# +3,3V +5V +12V +12V -12V -5V +5VSB
# 30,0A 29,0A 14,0A 15,0A 0,8A - 2,0A

parametry vypadají solidně, dvě 12V větve... sice cena je podezřele nízká, ale pokud se jedná o větráky, tak Xilence už dokázal, že se může kvalitou směle rovnat i s 5x dražšími PAPSTy, proto by mě zajímalo jak je na tom se zdroji.

Dále jsem narazil na značku Huntkey, o které jsem nikdy neslyšel, ale podle jejich stránek http://www.huntkey.com/ to asi se zdroji myslí vážně, parametry taky nevypadají nejhůř http://www.huntkey.com/eng/productshow.asp?id=704 a cena je více než příznívá. Ale jak už jsem řekl - nikdy jsem o téhle značce neslyšel, tak by mě zajímalo jestli o nich někdo neví něco víc...

A jako poslední by mě zajímal zdroj Asus A-45GA 450W měla by to být "převlečená Akasa" ale jedinou rozsáhlejší recenzi jsem našel jen na (asi maďarských) stránkách PCLabs ve verzi "evropsky rozsypaného čaje" a proto bych uvítal jakékoliv info, které není na stránkách CzechCompu...
ten ASUS mam jake info by si o nom chcel?

- hlucnost vpohode takmer nepocutelny

- mam na nom zostavu v popise a zatial ziaden problem

- vypracovanie vynikajuce
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Ten Asus je převlečenej, ale nevim přeně co, mám pocit že říkáš tu Akasu dobře, mluvili sme tady o tom někdy na podzi,, ale už to nenajdu...
Sp@ce
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sp@ce »

Takže předpokládám, že Akasa by měla být záruka jisté kvality...
Každopádně je to zajímavá volba a nic nevypoví o výrobku tolik, jako zkušenosti "šťastných majitelů". Moc zmínek o tom ASUSu není, tak buď je tak bezproblémový nebo tak málo rozšířený! :roll:
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Sp@ce píše:Takže předpokládám, že Akasa by měla být záruka jisté kvality...
Každopádně je to zajímavá volba a nic nevypoví o výrobku tolik, jako zkušenosti "šťastných majitelů". Moc zmínek o tom ASUSu není, tak buď je tak bezproblémový nebo tak málo rozšířený! :roll:
On spíš nemá takovou tradici - kdo do toho chce/může narvat kupu peněz, ten bere Enermax, kdo chce kvalitní zdroj za slušný prachy bere Fortrona 400W nebo Chiefteca 410W.
Sp@ce
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sp@ce »

wector píše:
On spíš nemá takovou tradici - kdo do toho chce/může narvat kupu peněz, ten bere Enermax, kdo chce kvalitní zdroj za slušný prachy bere Fortrona 400W nebo Chiefteca 410W.

Právě že třeba v případě toho Chieftecu 410W a Asusu 450W je rozdíl tuším 200,- tak zvažuju, jestli to není lepší volba... nepopírám kvalitu Enermaxu, ale 2,5k je už docela pálka!
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

me taky zajimal ten asus 450W, hlavne to ze ma active PFC, coz fortrony o stejnym nebo podobnym vykonu nemaji (az Epislon), jsem ale trochu zmatenej z uvadenejch proudu na vetvich...

http://petracomp.netdirect.cz/DetailPage.asp?DPG=23962

http://www.asus.com/products4.aspx?l1=7 ... odelmenu=1
(tady asus pise 14A na 12V, coz mi neprijde moc...)

mohl by je sem nakej stastnej majital prepsat primo jak jsou napsany na zdroji?
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“