Epox 8NPA7I (754, nF4-4x) - zkusenosti?

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Epox 8NPA7I (754, nF4-4x) - zkusenosti?

Příspěvek od spirit64 »

Epox 8NPA7I

Obrázek

Specifikace :

Socket 754
Chipset nForce4-4x (4x = je to upravená nf4, s maximálním HT násobičem 4)
2 x DDR400/333/266 max 2GB jednokanálově
ATX 24pin + ATX12 konektor

PCIe 16×, 2x PCIe 1×, 3x PCI
2x PATA133, 4x SATA150 na všech možno raid (0,1,0+1,jbod)
zvukový kodek AC97 + čip ALC-655
síť 10/100 s čipem Realtek RTL8201CL F-Ethernet PHY

Po prohlédnutí a poradě jsem zjistil, že tohle má být ta levnější deska než DFI nf4-4x ifninity a v OC možná i lepší. Taky nemá mít problémy s teplotními čidly, které jsou pro mě důležitější než regulace fan pomocí ITE.
Naposledy upravil(a) spirit64 dne pon 9. led 2006, 22:12, celkem upraveno 1 x.
tovr1203
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tovr1203 »

Nevíte jak hlučný je ten fan na čipsetu?
PC: Ryzen5 1600; MSI B350 Tomahawk; 2x4GB + 2x8GB; Gigabyte GTX 1050Ti OC; Kingston 120GB SSDnow300V + Seagate 1TB + Samsung F1 500GB; LG GH20LS10 black (SATA); GMC H-60 Phoong; EVGA supernova 550 G3; Asus 28" TUF gaming V289Q
konzole: PS5
_Geralt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _Geralt »

tovr1203 píše:Nevíte jak hlučný je ten fan na čipsetu?
Predpokladam ze bude stejny jako u 9NPA+ ultra, tedy pomerne hlucny bez moznosti sw regulace. Nastesti nad chipset nezasahuje VGA karta, takze je mozne namonovat poradny pasiv, pripadne ho jeste mirne ofukovat... inspirace zde http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... c&start=20
EPoX 9NPA+ Ultra, X2 4200+, AC Freezer64 Pro, 2x512 DDR400 A-Data, Palit1950GT, Hitachi T7K250 160GB, NEC 4550, LC Power 420W, Samsung 959NF
George Baker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od George Baker »

no,,tiež uvažujem nad touto MB,,ale mierne zápory sú
- zvukovka ALC 650 je nekvalitná...sice ktorá integrovaná je kvalitná že ,,ale rozdiel medzi ALC 850 tam je .....
- LAN 100MB - neviem,,nejako som si zvykol mať doma medzi PC GLAN (stojí za to),,
AMD fanATik ;)
Phenom II X3 720BE @ unlock X4 3,5Ghz 1,45V; 4GB RAM KingSton 1066Mhz; Radeon HD 4850 @ 675/2600; GigaByte MA790X-UD4P; WD Caviar Black 640GB; 500W Fortron BlueStorm;
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

George Baker píše:no,,tiež uvažujem nad touto MB,,ale mierne zápory sú
- zvukovka ALC 650 je nekvalitná...sice ktorá integrovaná je kvalitná že ,,ale rozdiel medzi ALC 850 tam je .....
- LAN 100MB - neviem,,nejako som si zvykol mať doma medzi PC GLAN (stojí za to),,
Přesně tak, já jsem měl doteď 850 a Glan, na lance se taky hra spouětí z jiného kompu doopravdy rapidně líp z glanu :) a dokupovat síťovku se nevyplatí ani trochu.
Gigabyte K8NE není taky vůbec špatná volba, ale je těžké se rozhodnout. K8NE má Gigabit lan a taky čip ALC 850, zase má o něco horší OC ale 310 zvládá stable, + nějaký ten lepší chladič na SB a mohlo by to jít možná trochunahoru. Taky je o 200 Levnější, a má o 1 ddr slot navíc. (a pár vychytávek od gigabytu)
_Geralt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _Geralt »

ten gigabyte jsem ted daval do jednoho net/office/filmy kompu (S2800+, 1GB ram...) a musim upozornit, ze ten pasivni chladic topi jako cert (jak potvrdi cetni majitele v dredu nekde kolem), na default ne nem neudrzim ruku... a navic je POD VGA take nejaky vetsi se tam vejde jen po home-made upravach... v tom vidim vyhodu Epoxu
EPoX 9NPA+ Ultra, X2 4200+, AC Freezer64 Pro, 2x512 DDR400 A-Data, Palit1950GT, Hitachi T7K250 160GB, NEC 4550, LC Power 420W, Samsung 959NF
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

nekoupil, mam ji tu v praci, zkousel sem sempron 2500+, finalni oc bylo 7x320fsb=2240Mhz (puvodne 1,4? docela gut ne? :)... chipset se nejak nezahrejval , dokonce bych rekl ze ma vcelku hodne kovove konstrukce kolem te vrtulky ne jako jine vetraky (msi, asus)... layout se mi zda gut... stawet sempron asi bych se do ni nebal jit...

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

Tak to vypadá jako dobrý výsledek, FSB 320. S OC je na tom tedy o něco lépe než Gigabyte K8NE, ale ta zase má 1 Gbit lan, ALC 850 a ne 650 ... a taky je trochu levnější :( Pokud vyřeším návalovou finanční krizi tak možná budu brát tento epox.
Kollda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kollda »

fsb 320, tak to je parada :-D Procák bych do toho chtěl zasadit taky Sempron 2500+.
To jak si napsal spirite to je sice pravda, ale musiš počítat s výdaji kolem 200 kil, abys vyřešil to chlazení čipsetu :wink:
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Napájecí konektory

Příspěvek od Antonín Chromý »

Abych pravdu řekl, tak síťovku na 100Mbit a zvukovku vem čert. Co ale kazí dobrý dojem z téhle desky mě, je absolutně pitomý umístění napájecích konektorů. Pokud máte kratší kabel (typicky třeba Eurocase) tak máte problém s tím jak to natáhnout kolem chladiče (nebo přímo nad chladičem?). A i když máte kabel delší tak vám pak bude zaclánět pod zdrojem a bude nataženej přes desku, kde bude bránit chlazení kondenzátorů a regulátorů a podobnýho svinstva.

Ale u epoxů mají zřejmě zvláštní casy a zdroje...nebo nevim - slušnost je dát napájení na kraj...
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

2AntonínChromý : Vandalové, porušili tím mezinárodní kodex o napájecích konektorech :) Jinak já jsem taky radši když je napájení na kraji. Jinak s tím chladičem to nevim, buĎ bych koupil nějakej primecooler nebo ten mocnej primecooler určenej na GK :) ale nevim jeslti by se vlezl ...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Antonín Chromý »

spirit64 píše:Vandalové, porušili tím mezinárodní kodex o napájecích konektorech :) ...
Ano, i tak by se to dalo říct :-) Pokud bych ale porovnával layout Gigabyte K8NE tak je to asi opravdu lepší pro Gigabyte. Ty napájecí konektory jsou těžkým hříchem :-) a perfektně umístěný chipset to nezachrání...u Gigabytu se dá jiný chladič po odstranění překážejících žeber (trocha násilí...no) na chipset umístit, ovšem problém napájecího konektoru těžko kutilstvím vyřešíte (leda mít opravdu dlouhé kabely...a táhnout to nějak šikovně po zadní straně case). No jo - takže vlastně layout 1:1.
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

no tka pdle mě ne, protože gigabyte tak vře že by si zasloužil pořádnej chaldič. Ale jinak gigabyte má zase Gbit lan .. a alc 850 ... to je taky plus ... no nic já to asi nebudu řešit protože beru Biostar t-force s gf.6100 + fw410 :( :(
NoXal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NoXal »

no tak neviem ci som narazil na blby kus dosky alebo procaku, ale z mojho Semprona 2800+ viac ako 2200Mhz(277x8) nedostanem :(
a to som uz zvysil napatie na 1.58(max co ide), kua...ale procaku sa teplota hadam ani nezvysila, v burne ma 45°C
v pamatiach to asi nebude, idu v poho aj na 260Mhz :/

tak asi tak moje skusenosti
Kollda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kollda »

Klidně možný to je, že je to deskou.Ale jako hlavní příčinu bych viděl limit procesoru :( Je pravda že většina procesorů šla kolem 2,4-2,6ghz :-D ale to bylo dřív.Ted je člověk rád když se vůbec dostane přes 2,2ghz :( Jasný že sou lidi kterym to šlape v pohodě na 2,4ghz i víc, ale začíná se objevovat čim dál víc lidí který se nedostanou ani přes 2,2ghz :( A na takový desce jako je epox, aby nešlo dát fsb víc jak 275,mi připadá málo pravděpodobný,a nebo se šeredně pletu?
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Jo vlastne mate pravdu, zapomel jsem na to. Ano opravdu u modelu nizsich jak 3000+ nejdou nasobice menit ani dolu..
Tak ono je to nakonec stejne jedno. Kdyz ti nejde vis jak na 2.2Ghz, je jedno jestli je to deskou a nebo procesorem. (Ale rekl bych ze procesorem)
P.S. Vzdyt ani tech 2.2Ghz neni spatny vysledek :) Pretaktovani o 600Mhz se mi zda docela dost.. Vsechny namlsaji recenze, ve kterych se testuji vynikajici serie a pak clovek "splace nad vydelkem" Viz napriklad jeste Opteronmanie.. 2.2Ghz nebo 2.4Ghz neni zase az takovy brutalni rozdil :wink:
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Souhlas - já sice vytáhnul 2400MHz a nevím,jestli je to strop,protože na boardu z podpisu nešla stabilně frekvence nad cca 310MHz,což bylo pro 3xHTT moc a 2xHTT nenaběhlo PC.Desku jsem prodával,protože jsem prodal i AGP kartu a další už chci PCI-Ex a zrovna je na cestě právě tahle Epoxka.Procík si nechávám, takže budu moct porovnat,jak dalece je možnost OC odlišná na téhle desce oproti Gigabytce.Pak postnu výsledky.
Na 100Mbit LAN a 6 kanálový audio kašlu (na stole mám 2.1) a 512Kb net mi pojede stejně na stovce i gigabitu.Komu to vadí,vybere si jinou desku nebo zaplní PCI sloty,pro mě je důležitější OC a to by na ní mělo (podle toho,co jsem četl na netu) jít podobně,jako na předešlé Gigabytce.
NoXal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NoXal »

btw mate niekto tusenie ako spravim aby mi BIOS reguloval oracky fanu na CPU? lebo ci uz to nastavim v BIOSE alebo v tom programe co bol k doske tak to stale ide na max :(
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

NoXal píše:btw mate niekto tusenie ako spravim aby mi BIOS reguloval oracky fanu na CPU? lebo ci uz to nastavim v BIOSE alebo v tom programe co bol k doske tak to stale ide na max :(
Zkousel jsem to same s tou K8NE.. Ale taky mi to neslo. Rekl bych, ze BOX chladice dodavane k sempronum to neumoznuji. Ted mam AC a ten se reguluje sam.. V biosu mam tuhle funkci vypnutou..
NoXal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NoXal »

ide o to ze v BIOSE tam taka ponuka je...mozem si tam nastavit regulaciu bud podla teploty alebo napevno, ale absolutne nic sa nestane, nech tam nastavim hocico :/
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“