JAk zjistit IP adresu APéčka???

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
ryandunn
Začátečník
Začátečník

JAk zjistit IP adresu APéčka???

Příspěvek od ryandunn »

lidičky mám problemek potřeboval bych se připojit bezdrátově k jednomu přístupovému bodu ale nevim kde sídlí, tak hledám nějakej prográmek kterej by mě sjistil jeho ip adresu abych se s tim bodem mohl domluvit třeba přes commander.. pleassse help :wink: jestli někdo má s tímhle skušenosti??!! :oops:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Ty si to představuješ jak Hurvínek válku... :)

APčko samo o sobě žádnou IP adresu nemá. Tu mají až počítače v síti za ním. Nejdřív musíš APčko vyhledat a připojit se k němu. To jde udělat přímo ve Windows (uvažuju XP). Když se připojíš, musíš si nastavit svojí IP adresu z rozsahu dané sítě. Tohle ale snadno zjistit nejde, musíš se domluvit s provozovatelem daného APčka a ten by ti měl parametry pro připojení přidělit.

Dále, co to znamená, "domluvit se s tím bodem přes commander" ? Se samotným bodem se, jak už jsem řekl, nedomluvíš nijak. Ten ti pouze může zprostředkovat přístup do sítě za ním. A co v té síti můžeš využívat za služby zase záleží na tom, co v ní připojené počítače nabízejí.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
TomAker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomAker »

TomV píše:...APčko samo o sobě žádnou IP adresu nemá. Tu mají až počítače v síti za ním...
Takže teď v tom mám trochu bordel :). Mám Ovise 1120AP, který podporuje režimy: AP, Client, Bridge. Používám ho v režimu klient pro připojení do lokální sítě. Před připojením jsem zadal IP adresu pro Ovise a jinou IP adresu pro PC.
Jakto, že AP nepotřebuje IP adresu? Jak pozná klient, ke kterému APčku se má připojit? Jen podle SSID, čísla kanálu a BSSID? Jak poznají pakety v lokální síti, na jaké APčko mají proudit, když se chtějí dostat na určený PC?
Přeci každé zařízení v síti potřebuje IP adresu, která jednoznačně identifikuje dané zařízení (viz. PC, tiskárna, IP telefon atd.).
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

TomAker píše:
TomV píše:...APčko samo o sobě žádnou IP adresu nemá. Tu mají až počítače v síti za ním...
Takže teď v tom mám trochu bordel :). Mám Ovise 1120AP, který podporuje režimy: AP, Client, Bridge. Používám ho v režimu klient pro připojení do lokální sítě. Před připojením jsem zadal IP adresu pro Ovise a jinou IP adresu pro PC.
Jakto, že AP nepotřebuje IP adresu? Jak pozná klient, ke kterému APčku se má připojit? Jen podle SSID, čísla kanálu a BSSID? Jak poznají pakety v lokální síti, na jaké APčko mají proudit, když se chtějí dostat na určený PC?
Přeci každé zařízení v síti potřebuje IP adresu, která jednoznačně identifikuje dané zařízení (viz. PC, tiskárna, IP telefon atd.).
Apčko potřebuje IP jen pro konfiguraci (pokud je to jen rádio a není to router).
Jinak vlastně zprostředkovává připojení, jak sis sám odpověděl, použitím SSID a čísla kanálu, případně WEP klíče. Ještě může kontrolovat MAC adresy asiciovaných klientů, pokud je tato funkce zapnuta.
Toshiba Satellite
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

TomAker píše:Jak pozná klient, ke kterému APčku se má připojit? Jen podle SSID, čísla kanálu a BSSID?
Jo. :) APčko (resp. wifi obecně) představuje pouze transportní vrstvu, komunikace, která přes něj běhá, například vůbec nemusí být přenášená protokolem TCP/IP. Nějaká IP adresa APčko vůbec nezajímá. Potřebuje jí jen kvůli managementu.
TomAker píše:Jak poznají pakety v lokální síti, na jaké APčko mají proudit, když se chtějí dostat na určený PC?
Buď jim to řekne router, nebo je tam pošle switch. Funkční spoj se chová jak kus drátu a stejně, jako kus drátu žádnou IP adresu nepotřebuje, nepotřebuje jí ani APčko. Switche a huby taky nemají IP adresu a přitom jsou klíčovými prvky sítě. A pokud IP adresu mají, tak je to stejně, jako u APčka, kvůli managementu.

//Edit : omlouvám se za opožděnou odpověď, ale měl jsem problémy s internetem... :(
atb666
Nováček
Nováček

Příspěvek od atb666 »

hej?a ako kua funguej ap bez ip adresy??take som eče nevidel heh.že bi niekdo použival ap bez nastavenia ip adresy :-D
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

atb666 píše:hej?a ako kua funguej ap bez ip adresy??take som eče nevidel heh.že bi niekdo použival ap bez nastavenia ip adresy :-D
funguje prostě jako běžný vzdušný switch - většina AP už z výroby je nastavená na AP mód, takže stačí zapojit do zásuvky a jedeš

IP adresu potřebuje až tehdy, kdy k němu chceš přistupovat - ať už po LAN nebo WLAN - např. do webové konfigurace, nebo pro zjištění odezvy.

V dnešní době už je prakticky samozřejmé, že všechny AP mají webovou konfiguraci a proto potřebují IP adresu - ale dříve se to řešilo tak, že jsi přes RS-232 (COM port) připojil k PC, pomocí SNMP nakonfiguroval, postavil na místo určení a zapnul - a žádná IP nebyla zapotřebí.
-ještě dnes se tak konfiguruje dost síťových zařízení, kde je třeba webová administrace zbytečná, nebo by zbytečně přidávala bezpečností rizika - ono není nic bezpečnějšího než fyzický přístup a konfigurace na místě...

//edit: jo, TomV to napsal pěkně ... tak jsem nepochopil co je na tom k nepochopení (tak jsem ti to napsal ještě jednodušeji ;)
Naposledy upravil(a) sovicka dne sob 21. led 2006, 11:29, celkem upraveno 1 x.
Francie ... sladká Francie
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

atb666 píše:hej?a ako kua funguej ap bez ip adresy??take som eče nevidel heh.že bi niekdo použival ap bez nastavenia ip adresy :-D
Ty nečteš příspěvky? :wink:
Nad tvým jsou 2 opdovědi.
Pod tvým jedna. :wink:
Toshiba Satellite
TomAker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomAker »

Aha :o , tak to jo.

Takže mějme jedno APčko, ke kterému se připojují 2 PC. První PC má adresu např. 192.168.1.10 (AP k němu připojené v modu klient má 192.168.1.11). Druhé PC má adresu 192.168.1.20 (AP-klient 192.168.1.21). Pokud uživatel na prvním PC provede scan sítě, tak by mu to mělo vyplivnout čtyři nalezené IP adresy?
Pokud to tak je, tak by se mohlo stát, že AP v modu klient připojené k 1.PC může dostat stejnou IP adresu jako 2.PC. To znamená, že se do sítě všichni připojí (nebude kolize IP adres, protože AP vlastně IP adresu nepotřebují), ale uživatel 1.PC si už nebude moci nakonfigurovat své AP? Takže se prostor přidělovaných IP adres v LAN zmenší 2x.
A ještě jedna otázka na závěr. Pokud nebude mít Ovis zabezpečený webové rozhraní pro administraci heslem, tak parametry může měnit kdokoliv z LAN?
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

TomAker píše:AP vlastně IP adresu nepotřebují
Webová administrace ti neumožní nastavit "žádnou" IP, takže proto, abys na AP mohl přistupovat, IP adresu potřebuješ.
TomAker píše:Pokud nebude mít Ovis zabezpečený webové rozhraní pro administraci heslem, tak parametry může měnit kdokoliv z LAN?
Ano, je tomu tak - to je velká motivace k zabezpečení pořádným heslem. Zvlášť v případě komunitních sítí á lá CZFree, kdy na můj wifi router může přistoupit kdokoliv z celé prahy ...to naštve, co? ;)
Francie ... sladká Francie
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

Na ty APčka si můžeš dát adresu i z jiného rozsahu a když ho budeš konfigurovat, tak si jen přenastavíš síťovku.
Toshiba Satellite
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

pavduf píše:Na ty APčka si můžeš dát adresu i z jiného rozsahu a když ho budeš konfigurovat, tak si jen přenastavíš síťovku.
Přesně. Nimcéně nemusíš přenastavovat síťovku. Já mám doma všechny počítače s adresou z rozsahu 10.108.1.x (budějickej freenet) a všechny jdou přes switch na Ovise. Ovis má ovšem management nechanej na defaultní adrese 192.168.100.252 a já mám na svém PC přidanou na síťovce ještě adresu z tohohle rozsahu. Tzn. do sítě BudNetu mám adresu 10.108.1.200 a zároveň můžu bez jakéhokoliv přerušení komunikace s BudNetem přistupovat na management APčka.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“