Fedora Core 4 a Win XP -nastaveni dualbootu

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Fedora Core 4 a Win XP -nastaveni dualbootu

Příspěvek od lz90 »

Ahoj,
mám následující problém,kterýse mi nedaří rozlousknout (předem říkám že už sem STFWoval :) )

Tedy,jde o to,že chci mít na svém PC (Sempron 2800+ 64bit,256MB RAM,DFI LanParty UT 20 + 60 GB HDD) mít dualboot Windows XP SP2 CZ a Fedory Core 4 64 bit.

moje představa: hda 60 GB Hitachi ATA100 ;Fedora Core 4
hdb CD-ROM
hdc 20 GB Samsung ATA100 ;Windows XP
hdd DVD-RW

můj problém:Pokud nainstaluju nejdřív Fedoru s GRUBem,všechno je v pořádku,ale jen do té doby než nainstaluju Windows,které jednoduše bez optání zapíšou zavaděč na hda,a Fedora tím pádem nejde nabootovat
Pokud se snažím nainstalovat nejdřív Windows na hdc,stejně si naformátují i hda jako NTFS,popř. FAT32 a vytvoří si tam MBR,takže když nainstaluju na hda Fedoru,pro změnu nejde Windows...)
Na několika webech se psalo něco v tom smyslu,že:"...přidej do GRUBU taky partišnu svejch Win a bude to OK" ale nějak nevím jak na to,popř.pokud někdo máte jiný nápad jak vyřešit můj dualboot,budu vděčnej,

lz
Resistance is useless!Blender will get you forever,as I hope..
www.blender3d.org
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Fedora Core 4 a Win XP -nastaveni dualbootu

Příspěvek od next_ghost »

hmmm, nemoh bys jednoduše prohodit ty disky? GRUB nemá nejmenší problém s bootovánim z čehokoliv a Widle sou ohledně disků notoricky blbý, takže by to bylo asi nejlepší. BTW, jak si připisoval Widle do GRUBu? Takhle?

Kód: Vybrat vše

title=Windows XP
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

Do GRUBu sem nic nepřidával,páč sem nevěděl jak,tak sem se v tom radši nevrtal..Dneska už na to kašlu,ale zejtra si s tim budu hrát a dám vědět.Každopádně dík,

lz
www.blender3d.org
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak ani to fyzický prohazování disků nebude potřeba, GRUB je totiž umí prohodit softwarově než předá řízení bootloaderu widlí.
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

takže,trochu jsem pokročil-zatím sem to zkoušel jen na postarším Celeronu 333MHz s 2 a 4 GB diskem (2GB Win,4GB Lin)-na hda teď bez problémů běží Fedora,na hdc je Windows (ale instalovaný jako hda,pak přepojený),teď už jenom jak ho připsat do zavaděče-resp. jak zapsat "hdc" ve tvaru "hdX,Y" nevím si rady :oops: a v knížce co mám doma (Linux-příručka českého uživatele) se o zavaděči nepíše nic

lz
www.blender3d.org
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

OK,připsal jsem do GRUBu:
title=Windows XP Professional
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1
ale po zvolení Windows v GRUBu to napíše:
NTLDR nenalezen,restartujte stiskem klávesy
už nevim kudy dál,hilfe mir bitte!
www.blender3d.org
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jsem trochu zmatenej, jak máš rozdělený ty disky. Můžeš mi to prosím tě popsat ? Potřebuju vědět, kolik máš fyzickejch, jak jsou rozdělený, s jakýma filesystémama a kde je co nainstalovaný...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

To TomV:Sry,asi sem tu udělal zmatek,takže pro pořádek:

Udělal jsem si "modelovou situaci"-do starýho PC jsem dal 2,2 GB disk WD a 4,3 GB disk Seagate,přičemž zapojení je stejný jako bych chtěl mít na "velkym" PC,do kterýho ale budu vrtat až budu mít odzkoušeno co a jak,tam totiž ty Win musej přežít

kanál IDE0 master (hda):Seagate 4,3 GB (velké PC Hitachi 60 GB) Fedora Core 4;boot ext3fs,swap ext3fs,hlavní oddíl ext3fs,

kanál IDE1 master (hdc):Western 2,2 GB (velké PC Samsung 20 GB) Windows XP;jeden oddíl FAT32

kanál IDE1 slave (hdd):CD-ROM (velké PC DVD-RW)
www.blender3d.org
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

(hdX,Y) znamená disk X oddíl Y, kde obojí začíná od 0. X je číslo jednotky jak to vidí BIOS a Y je číslo oddílu na danym disku v Linuxu -1. Třeba hda1 bude obvykle (hd0,0), hda5 bude (hd0,4) atd. GRUB ale vidí jenom pevný disky a disketový jednotky (když je v nich disketa), jiný mechaniky se do jeho číslování nepočítaj. Problém je v tom, že hda nemusí bejt hd0, proto GRUB používá jiný označení a hlavně při instalaci musí to označení i správně uhodnout.

Takže to zkus změnit na:

title=Windows XP Professional
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0) #softwarový prohození disků
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
BTW, moh bys sem poslat obsah /boot/grub/device.map ?

GRUB manuál je na http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html
Návod jak ručně nakonfigurovat GRUB pro Gentoo Linux je na http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/h ... =1&chap=10
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

device.map:

# this device map was generated by anaconda
(fd0)     /dev/fd0
(hd0)    /dev/hdc
btw,pokud dobře chápu obsah device.map,tak to znamená že hd0 = hdc ?

takže,to co mi radíš sem zkusil s výsledkem Error 13,což podle manuálu znamená:

13 : Invalid or unsupported executable format
This error is returned if the kernel image being loaded is not recognized as Multiboot or one of the supported native formats (Linux zImage or bzImage, FreeBSD, or NetBSD)
//edit:

teď sem to ještě zkusil bez přemapování disků,a výsledkem je opět Error 13 :'(
já už se z toho asi :blee: ...problém je,že kvůli zbytku rodiny tam musej ty Windows zůstat (hlavně kvůli bratrovi-malej pařmen :) ),ale jinak jsme udělali kompromis-oni budou mít Windows XP,ale v něm budou OpenSource nástroje-místo MS Office Openoffice.org,,místo IE budou POUŽÍVAT Firefox,místo Photoshopu na fotky bude GIMP..třeba je časem dotlačím až do Linuxu....
www.blender3d.org
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

lol,představte si že když sem nadatloval:

root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1
PŘÍMO v GRUBu místo toho co sem zkoušel předtím,tak to naběhlo,potom sem to naťukal i do menu.lst a funguje to..to je gól,akorát nevim proč??

Ale každopádně díky next_ghoste za pomoc!
www.blender3d.org
Strby
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Strby »

lz90 píše:lol,představte si že když sem nadatloval:

root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1
PŘÍMO v GRUBu místo toho co sem zkoušel předtím,tak to naběhlo,potom sem to naťukal i do menu.lst a funguje to..to je gól,akorát nevim proč??

Ale každopádně díky next_ghoste za pomoc!
tak to je divny melo by tam byt rootnoverify
AMD Athlon XP 2500+(Barton),MSI KT6 DELTA LSR (KT600),256 MB Samsung DDR 400Mhz CL2.5 + 256MB A-DATA 400Mhz CL3 @ CL2.5,MSI Geforce 2 MX(Starforce),SB Live! 5.1,Hitachi 7k250 160GB SATA,TEAC DV 516D,Teac W540E,WXP Prof. corp.

NetBow Wifi 1Mbit
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Strby píše:tak to je divny melo by tam byt rootnoverify
Bejt by to tam mělo, ale příkaz root a rootnoverify se liší jenom tim, že GRUB danej oddíl nebude mountovat (rootnoverify). Takže u VFAT oddílu je to úplně jedno. U nepodporovanejch souborovejch systémů to ale jedno nejspíš nebude.
lz90 píše:...problém je,že kvůli zbytku rodiny tam musej ty Windows zůstat (hlavně kvůli bratrovi-malej pařmen :) ),ale jinak jsme udělali kompromis-oni budou mít Windows XP,ale v něm budou OpenSource nástroje-místo MS Office Openoffice.org,,místo IE budou POUŽÍVAT Firefox,místo Photoshopu na fotky bude GIMP..třeba je časem dotlačím až do Linuxu....
jj, tatíka už na druhý mašině taky tlačim k Linuxu přes open-source programy 8-)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Koukám, že už jste to vyřešili, paráda. :)

2 lz90 : jen detail - swapovej oddíl nepoužívá filesystém. Grafický instalátory ti při označení oddílu jako swap volbu filesystému automaticky znemožní a kdybys to dělal ručně, tak ti to nepůjde naformátovat. :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“