Nejde zformatovat disk

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
spike75
Nováček
Nováček

Nejde zformatovat disk

Příspěvek od spike75 »

chci reinstalovat windows xp home, ale nejde mi naformatovat disk. Haže mi to toto hlášení

"Přikaz format nelze spustit, protože je svazek používán jiným procesem. Bude se moci uskutečnit, bude-li tento svazek předem odpojen. VŠECHNY OTEVŘENE POPISOVAČE TOHOTO SVAZKU BY SE TAK STALY NEPLATNÝMI"

Pak se zepta odpojit svazek, vyberu A jako ano a následuje toto sděleni -

"Jednotku nelze zamknout. Svazek je stále používán "

Toto se děje v pokusu přes příkazový řádek.

Bohužel ani při pokusu u instalace novych windows přimo z CD, kde se normálně najede na oddíl zobrazující hard disk a máčne se písmeno " D " se nic neděje a nasleduje opět hláška, že nelze provest formatováni, nebot je svazek používan.

PROSIM O POMOC

mam Intel pentium 4 530 J
zakl.deska Abit AG 3rd eye
disk ST 31 60 023 AS 160GB 7200, SATA

soubory na disku jsou NTFS všechny programy už jsem pro jistotu vymazal, mam na disku jen windows
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

zkus v ty instalaci z CD oddil odebrat a znovu vytvorit, nebo kdyz das porecovat v intalacia das neopravovat, tak by ti to taky melo nabydnout format. Posledni moznost je pripojit ho do jinyho kompu a sformatovat ho tam odtud.

Motherboard: ASUS Maximus II Formula; CPU: Intel Core 2 Quad E6600; Cooling: Zalman CNPS7500; RAM: 2×Corsair XMS2 2048MB DHX;
VGA:Leadtek Winfast PX8800 GTS TD 512MB; HDD: Hitachi 160GB SATAII + WesternDigital 750GB SATAII; DVD: DVD±RW LG SuperMulti GSA-H22L;
PSU: Enermax Liberty 620W DXX; Case: Thermaltake Armor Jr. VC3000BWS; OS: Microsoft Windows Vista Ultimate x64; LCD: DELL UltraSharp 2408wfp
Notebook: IBM ThinkPad R61; Intel Core2Duo T7100; 4GB DDR2; 320GB HDD 7200rpm; nVidia Quadro NVS 140M; 15,4" WSXGA+; Microsoft Windows Vista Business
spike75
Nováček
Nováček

Příspěvek od spike75 »

N@$ty píše:zkus v ty instalaci z CD oddil odebrat a znovu vytvorit, nebo kdyz das porecovat v intalacia das neopravovat, tak by ti to taky melo nabydnout format. Posledni moznost je pripojit ho do jinyho kompu a sformatovat ho tam odtud.

ani s instalacnim cd windows to nejde, mas to tam popsany. Mel by se vymyzat/odebrat pismenem D, jenze to opet hlasi, ze ne / viz vyse /
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

z toho CD musíš nabootovat :roll: pak nemůže řvát že je svazek používán
Othrondir
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Othrondir »

nabotuj z CD WinXP a nechaj akoze instalovat WIN. budes mat na vyber format disku spolu s moznostou formatu na FAT32 alebo NTFS
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Doufám že jsem to správně pochopil...
Jestli to instaluješ z Win, tak se nediv. Windowsy si přece nesmažou soubory na kterejch žijo, podřezaly by si pod sebou větev.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
spike75
Nováček
Nováček

Příspěvek od spike75 »

NoTHX píše:z toho CD musíš nabootovat :roll: pak nemůže řvát že je svazek používán

v biosu mam nastaveno boot from cd, ale kdyz pri startu spustim system libovolnou klavesou, jak me to vyziva, naskoci mi tam tabulka, ze system bude spusten za 30 sekund a pak normalne naskoci windows. takze zadnej boot se nekona. jo a v mechanice mam original cd s windows xp home. tak nevim
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“