Systém chlazení a dostupnost větráčků
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Karel15
- Nováček

-
Systém chlazení a dostupnost větráčků
Ahoj lidi,
Mám počítač, který je relativně hlučný. Po rozebrání jsme zjistil, že chladič CPU je originál od Intelu (deska D915 GEVL a P4 3 GHz, 1giga RAM) a je téměř bezhlučný. Otáčky větráku jsou někde okolo 1000, přímo k větráku vede větrný tunel.
Další větrák je však již jen ve zdroji (Fortron ATX-350GTF). 8cm, Pracuje v rozmezí 2000 - 2500 otáček a jeho hlučnost je okolo 35 dB, množství transportovaného vzduchu cca 35 CFM. Předpokládám, že tento větrák ve zdroji se stará o nejen o chlazení zdroje, ale zároveň odsává zbytek ohřátého vzduchu od desky, procesoru a dalšího.
Rád bych se Vás zeptal, zda je možné větrák ve zdroji nahradit stejně velkým, avšak méně výkonným a hlučným s tím, že bude mít samostatné nasávání studeného vzduchu z místnosti (jež nebude předehrátý od desky a procesoru) a ke skříni přidám další odvětrání. Myslel jsem vpředu vhánět vzduch jedním 12cm a vzadu odsávat ještě dalším přídavným 8cm. Deska umožňuje přidání dalších dvou sw regulovatelných větráků (přední a zadní), případně se může udělat regulace samostatná, ale myslím, že by ani nebyla potřeba.
Prosím, co si o tomto řešení myslíte? Zároveň bych se rád zeptal na nabídku ventilátorů - na internetu jsem nalezl ventilátory s hlučností okolo 10 dB. Mají sice podstatně nižší výkon, ale bude jich tam 3x více a chlazení bude řešeno jinak. Nevíte, kde se dají slušné větráky sehnat? Dle výše popsaného řešení by se jednalo o 2x 8cm a jednou 12cm. Představoval bych si například typy Acousti Products AFDP-8025B
a Scythe SFF21D, jenže tyto a ani jiné, podobně kvalitní a stejných parametrů, u nás k dostání nejsou. Alespoň jsem na ně nenarazil.
Děkuji za odpovědi a rady
Karel
Mám počítač, který je relativně hlučný. Po rozebrání jsme zjistil, že chladič CPU je originál od Intelu (deska D915 GEVL a P4 3 GHz, 1giga RAM) a je téměř bezhlučný. Otáčky větráku jsou někde okolo 1000, přímo k větráku vede větrný tunel.
Další větrák je však již jen ve zdroji (Fortron ATX-350GTF). 8cm, Pracuje v rozmezí 2000 - 2500 otáček a jeho hlučnost je okolo 35 dB, množství transportovaného vzduchu cca 35 CFM. Předpokládám, že tento větrák ve zdroji se stará o nejen o chlazení zdroje, ale zároveň odsává zbytek ohřátého vzduchu od desky, procesoru a dalšího.
Rád bych se Vás zeptal, zda je možné větrák ve zdroji nahradit stejně velkým, avšak méně výkonným a hlučným s tím, že bude mít samostatné nasávání studeného vzduchu z místnosti (jež nebude předehrátý od desky a procesoru) a ke skříni přidám další odvětrání. Myslel jsem vpředu vhánět vzduch jedním 12cm a vzadu odsávat ještě dalším přídavným 8cm. Deska umožňuje přidání dalších dvou sw regulovatelných větráků (přední a zadní), případně se může udělat regulace samostatná, ale myslím, že by ani nebyla potřeba.
Prosím, co si o tomto řešení myslíte? Zároveň bych se rád zeptal na nabídku ventilátorů - na internetu jsem nalezl ventilátory s hlučností okolo 10 dB. Mají sice podstatně nižší výkon, ale bude jich tam 3x více a chlazení bude řešeno jinak. Nevíte, kde se dají slušné větráky sehnat? Dle výše popsaného řešení by se jednalo o 2x 8cm a jednou 12cm. Představoval bych si například typy Acousti Products AFDP-8025B
a Scythe SFF21D, jenže tyto a ani jiné, podobně kvalitní a stejných parametrů, u nás k dostání nejsou. Alespoň jsem na ně nenarazil.
Děkuji za odpovědi a rady
Karel
- Axis
- Začátečník

-
- Karel15
- Nováček

-
To mi problém neřeší. Hluk dělá ten zdroj. Nic jiného. Chladič cpu i vnitřek skříně je ok. Až na ten zdroj. Ten hučí. Přidání dalších větráků mi ten na zdroji nevypne. Záruku nepotřebuji. Krajní řešení je koupit zdroj bez chlazení. Takže buď to bude fungovat a vyjde to do 1500,- nebo ne a musím koupit bezhlučný zdroj za 4000,-. Takže buď 3000 ušetřím nebo men to bude stát o 500,- více. To je dobrý poměr 
- chuma
- Začátečník

S tim menenim vetraku ve zdroji opatrne, mozna nejdriv zkus jestli ten hluk dela skutecne ten vetrak, nebo jenom proudici vzduch. U myho fortrona nedela ten hluk vetrak,ale daleko vetsi sum je slysten z te nasavaci strany zdroje, jak vzduch susti o mrizku, soucastky a pasivy. Takze kdyz uz se v tom budes tak jako tak starat, tak by mozna nebylo uplne od veci nejdriv vyzkouset, jestli ma smysl kupovat tissi vetrak, nebo by stacilo tenhle spomalit, ale s tim spomalovanim vazne opatrne, nebo ten novej zdroj budes muset koupit stejne 
//koukam ze mam ten samej zdroj
//koukam ze mam ten samej zdroj
Sempron 2400@220*10MHz (1,75Vspeedfan, AC coppersilent 2 rev.2 @2200 ot/min, windtunel, 50 idle 57 burn-prime ), MSI KT880 Delta, A-data VITESTA DDR 500 2*512 (2,5 3 3 6 1,8V), ASUS A9550GE/TD 420/250 (3DMark03 3545b), Hitachi 160GB 7200ot/min 8MB PATA, SBLive! Value, Koss UR-20, MX310 na hadraku, Logitech Internet Pro, TT Swing 2*12 fan, Fortron FSP350-350GTF(PF) 350W
- Karel15
- Nováček

-
Chumo, díky za nápad. Zkusím to. Ale zjišťoval jsem, co v tom zdroji je za větrák, a opravdu je tam 35 dB. A rovnou při startu má 2000 otáček, při zátěži to jde někam k 2800. Kdyby tě to zajímalo, mám i nějaké grafy a podobně. Jakmile větrák zastavím, tak je hrobové ticho. Měl jsem ten zdroj i rozebraný. Chlazení ve zdroji je hliníkové a realitivně malé. A i při plné zátěži to nehřeje nijak extra. A kromě toho to nasává již předehřátý vzduch od procesoru. Mám ten zdroj cca 1,5 cm od chlazení cpu. A tak mne napadlo, že bych do toho zdroje mohl dát větrák pomalejší, tišší, ucpat současné mřížky a do case udělat otvor a tunel, kterým by na zdroj šel vzduch přímo z venčí.
Pak mne ještě napadlo vyhodit stávající hliníkové chlazení a nechat si tam udělat o něco větší měď. Pokud tento neztlumím, stejně musím koupit nový. A že bych tento ještě prodal, tak to pochybuji. Takže vlastně nemám co zkazit. Ale zase to nechci zkazit nějakou stupidností, které se mohu vyvarovat.
Pak mne ještě napadlo vyhodit stávající hliníkové chlazení a nechat si tam udělat o něco větší měď. Pokud tento neztlumím, stejně musím koupit nový. A že bych tento ještě prodal, tak to pochybuji. Takže vlastně nemám co zkazit. Ale zase to nechci zkazit nějakou stupidností, které se mohu vyvarovat.
- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jestlize Ti nejde o zaruku, existuje jednoduche reseni. Na cerveny drat vedouci k vetraku na zdroji pripoj odpor kolem 50 ohmu. Vykon tak 5W(keramiku) at to nehreje. O zdroj se bat nemusis. Jestlize pridas vetraky do predu (12cm) a do zadu (8cm), jak planujes, neni co resit. V bedne nebude takove horko, aby mel duvod to nevydrzet.
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
- Karel15
- Nováček

-
O záruku se opravdu bát nemusím - právě jsem vzal kleště a vystříhal všechny mřížky. Vpředu i vzadu. A světe div se, hlučnost se snížila 
Možná koupím nějaký obyč větrák s regulací. Teď už mohu kontrolovat teplotu chladičů zdroje manuálně. Jinak ten zdroj má regulaci otáček podle nějakého čidla přímo na chladiči. Jenže začíná na 2000 při odběru 100w a jde až k 3500 při 300W. Nebylo by místo místo jednoho odporu upravit to čidlo tak, aby regulovalo otáčky o 1000 méně? Když si vezmu, že před tím měl spoustu odporu (mřížky na vstupu i na výstupu) a nasával teplý vzduch a teď to nemá, tak by tam nějaký ten pokles pro otáčky být mohl a při funkci čidla by tam byla i jakási pojistka. Jenže jak čidlo upravit? Já to neumím a brách, co to umí, zase asi nebude umět zjistit a spočítat co vyměnit.
Možná koupím nějaký obyč větrák s regulací. Teď už mohu kontrolovat teplotu chladičů zdroje manuálně. Jinak ten zdroj má regulaci otáček podle nějakého čidla přímo na chladiči. Jenže začíná na 2000 při odběru 100w a jde až k 3500 při 300W. Nebylo by místo místo jednoho odporu upravit to čidlo tak, aby regulovalo otáčky o 1000 méně? Když si vezmu, že před tím měl spoustu odporu (mřížky na vstupu i na výstupu) a nasával teplý vzduch a teď to nemá, tak by tam nějaký ten pokles pro otáčky být mohl a při funkci čidla by tam byla i jakási pojistka. Jenže jak čidlo upravit? Já to neumím a brách, co to umí, zase asi nebude umět zjistit a spočítat co vyměnit.
- Karel15
- Nováček

-
- Lubitel
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
pozri si este ci je v zdroji vetrak priprevneny na nejaku mriezku. ak uz mas prist o zaruku, tak by som najprv odstranil tu mriezku aby bol upne volny pristup vzduchu. hluk pojde dole a mnozstvo vzduchu stupne, takye mozes spomalit vetracik a yiskat este nizsi hluk pri rovnakom ucinku.
edit/ no tak kym som si vsimol, ze som zabudol odkliknut odoslanie, tak uz to mas hotove.
edit/ no tak kym som si vsimol, ze som zabudol odkliknut odoslanie, tak uz to mas hotove.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
ked to zhory, je to v hajzli
- Karel15
- Nováček

-
- Lubitel
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Albi
- Středně pokročilý

Jaky by byo reseni vymnnit kryt zdroje, s tim ze tam das s dirou 12cm ktery odsava vzduch ze skrine? je ale potreba vyzkouset jestli se ti vleze do zdroje, ne vsechny vetraky do zdroje jdou... snad jsem to napsal srozumitelne...
CPU: AMD Phenom X3 8750 BE (s. AM2+) 2.4GHz@2.8GHz - CoolerMaster Hyper 212; MB: Gigabyte GA-MA790X-UD4 - AMD 790X; RAM: 4x 1024MB DDR2 800MHz PC6400 A-DATA; VGA: GigaByte HD4870 (GV-R487-1GH-B) 1GB, PCI-E; HDD: 2x Seagate Barracuda ES ST3750640NS - 750GB SATA II; Seagate Barracuda 7200.10 ST3250820AS - 250GB SATA II; Western Digital Caviar RE WD1600YS - 160GB SATA II Mechanika: LG GSA-GH20NS10 DVD-R/+R, DualLayer; Case: Chieftec Smart Series, SH-01B-B-B-400, černá ; Zdroj: Chieftec GPS-400AA-101A 400W; Monitor: Samsung SyncMaster 223BW - LCD 22";
- Karel15
- Nováček

-
To nejde. Ve zdroji není místo, pod zdrojem je část chladiče cpu a nad zdrojem je už case 
Jak už jsem psal, hluk se částečně snížil tím odříznutím mřížek, zbytek bude změnou otáček větráku. Předpokládám, že snížení na polovinu to nezabije. Teplotu desku monitoruji a co se týká zdroje, tak to se uvidí
Jak už jsem psal, hluk se částečně snížil tím odříznutím mřížek, zbytek bude změnou otáček větráku. Předpokládám, že snížení na polovinu to nezabije. Teplotu desku monitoruji a co se týká zdroje, tak to se uvidí