větráčky a OTÁČKOMĚR Z LETADLA

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
dr.Brown
Začátečník
Začátečník

větráčky a OTÁČKOMĚR Z LETADLA

Příspěvek od dr.Brown »

Mám možmost získat otáčkoměry z letadla v počtu 2 ks.Nevím z jakého letadla pochází,ale asi bude dosti staré :roll: . Tak mě napadlo vestavět otáčkoměry dopředu do casu a měřit otáčky FANů.Myslíte,že je to proveditelné?
Obrázek
myslíte-li si,že jsem hlupák,neříkejte mi to-já to vím :-)
P.S.: ta i386 je můj majetek :-)
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: větráčky a OTÁČKOMĚR Z LETADLA

Příspěvek od Lubitel »

dr.Brown píše:Mám možmost získat otáčkoměry z letadla v počtu 2 ks.Nevím z jakého letadla pochází,ale asi bude dosti staré :roll: . Tak mě napadlo vestavět otáčkoměry dopředu do casu a měřit otáčky FANů.Myslíte,že je to proveditelné?
Obrázek
s tym mechanizmom, co je tam to asi npojde. dal by sa pouzit dekel a rucicka, co by aj super vyzeralo, ale musis si vyrobit nieco, co bude otacat rucickou. mohlo by to vyzerat super.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

pravda...k otackomerum se neprivadej primo otacky motoru ale jen v nejakem pomeru... (zeptal sem se bejvalyho spoluzaka..je u aera :) ).je to i logicky...mensi opotrebeni mechanismu
dr.Brown
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dr.Brown »

no,co já vím,tak k otáčkoměrům se přivádí el.impulzy,podle jejichž freqence
se počítají otáčky,nebo ne? :? :oops:

EDIT// takže otáčkoměry jsou elektronické,dostal jsem E-Mail od prodejce :-D
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ten kamos mi rikal ze drive to bylo delany pruznou spojkou otacenim...
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Pokud jsou elektronicke a pocitaji impulsy, tak budiz. Ale zase vetsina vetraku posila 2 impulsy na otocku, nektere i 3 (takove blbe cislo). Takze by jsi tam musel vlozit jednoduchou delicku, aby jsi to mel presne...
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

skus to skablovat nech vidis, co to robi a ci to neukazuje niekolkonasobnu hodnotu. mozno sa trafis a motor lietadla vysiela podobne impulzi ako vetracik.
dr.Brown
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dr.Brown »

tak já to koupím,a pak řeknu,jo? :-D
pepe666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepe666 »

mam doma podobný a taky mě to už napadlo,zkoumal jsem je a zjistil sem že jsou na 3f napětí,podle tátovy dokumentace 48v.Chtěl jsem to nějak vochcat ale 3f motorek na tohle napětí novochčiješ tak,aby ti spolehlivě a přesně ukazoval otáčky ss motorku.Dělat nějakej převodník nebo dělič? :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :stupid:
myslim že ne
!!!?
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

podla mna skor pouzit tie budiky, ale vymenit mechanizmus. v spravnom mode by so mohlo dobre vyzerat. nie je vsak lahke zladit case k tymto budikom. rozmysli si co urobis aby si toho viac nepokazl ako vylepsil.
pepe666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepe666 »

2lubitel-dobrej nápad ale jak myslíš,vymyslet ten mechanism. aby to fachalo tak jak má.Resp jakej vůbec,kterej by dokázal reagovat na signál z větráku?Snažim se vymyslet kloudný řešení :?
!!!?
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Mě napadá že by se to dalo udělat s uP který by čítal otáčky a podle toho by otáčel s krokáčem na kterým by byla rafika z budíku, ale to bude dost složitý a nevím jestli by to mohl dělat jeden oboje. :oops:
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
Lenovo X61: 1,8GHz :: 2GB
Miranda IM | Opera | Gimp | Inkscape | WWFSMD? I want to believe
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

Možná by šlo použít převodník frekvence na napětí a měřící systém z ručkového voltmetru.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

dala by sa pokial ide o vymenu mechanizmu pouzit napriklad teplotna sonda s panelovim voltmetrom. ale musel by si asi aj prerobit nejako stupnice a nakalibrovat to potom asi potenciometrom. netusim ziadne hodnoty, ale takto by to mali fungovat.
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

nj, jenze nez takovyhle upravy, tak je to skoro lepsi cely vyrobyt znova a navic to bude tak jak je potreba
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

masakr_cz píše:nj, jenze nez takovyhle upravy, tak je to skoro lepsi cely vyrobyt znova a navic to bude tak jak je potreba
v podstate myslim na to iste, len spouzitim "krabice" z lietadla. moj nazor je, ze by sa to dalo vyuzit brutalne, ale treba nad tym popremyslat a neunahlit to. ja by som to mozno nedaval do case, ale by som si niekde medzi klavsu a monitor polozil krabicku s tymi budikmi a popripade nejakym displejom. taky kokpitovy pocit by to navodovalo.
pepe666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepe666 »

ve spojení s velky lcd do lpt by to nevypadalo zle,jen aby celková snaha vynaložená do těch budíků nebyla ve výslednym efektu k ničemu.Sehnat něco z toho co tady psali a nakalibrovat to tak aby se na to dalo spolehnout,bude asi složitější než najít usámu.Co zkusit klasicke otáčkoměr z auta?Napájení 12v a signál jde z altíku,myslim mezi 5-12v.Na jakym principu funguje signál z fanu v kompu?Nějakej pulsní?Do toho otáčkoměru jdou taky pulsy :D
!!!?
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

neni pulz jako pulz, ty letadlovy maj taky pulzni snimani :wink:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“