Gigabyte K8N Ultra-9 /XP-9 /F9 Ultra (nF4 Ultra) - rady

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Pokud pomáhá kompletní vypnutí zdroje, tak to považuji prakticky s jistotou za závadu "stand-by" okruhu ve zdroji. Pokud je v záruce, určitě bych to reklamoval.
Mike_Starwalker
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Starwalker »

Aha, v záruce ještě je, tak díky moc za radu! :) Akorát nevím, jestli mi ho vezmou, protože jsem si kdysi dělal redukci z 20 na 24 pinový ATX konektor a pár kabelů je nařízlých. Uvidíme :).
dady
Nováček
Nováček

Příspěvek od dady »

4Mike: Máš to přetaktované??? Pokud ano, tak to dej na standardní frekvence a vyzkoušej, jestli ti to bude dělat taky. Já řešil něco podobného s mým strojem. Myslel jsem taky, že je to zdrojem, po výměně za lepší to přestalo dělat, ale pak se to vrátilo. Laborováním jsem zjistil, že problém je tzv. FSB Bug. Ta moje deska má problémy při startu, kdy mám FSB 220 a víc...
MB: ASUS M2N-E | CPU: AMD Athlon 3500+ | Memory: 2048 Kingmax+Geil 667 | 160GB Western + 320GB Seagate | VGA: His x1800GTO ICEQ with 16p | Case+Zdroj : JNC 8627 + AKASA 400W - BKEUV3
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Vždyť se mu nerozjede ani bios, tak to ještě o přetaktování vůbec neví.
Mike_Starwalker
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Starwalker »

Nene, zatim jsem netaktoval, vsechno na zakladnich parametrech, 1800 MHz, tim to nebude :)
pesurda
Nováček
Nováček

Příspěvek od pesurda »

JanFogas píše:
lll píše:Nastavovals nějak paměti nebo tak....nějak to víc popiš protože hodně lidi má hodně problémů na této desce s taktováním.......,dik za tipy....

Potřebuješ BIOS ve verzi F8.
HT Frequency Ratio 4x
CPU Frequency 275
K8 CPU Clock Ratio x9
CPU/DDR Clock Ratio 2/1.66

jenom taková blbost - uvažuju o koupi desky a chci se zeptat všech co jim nejde taktovat v BIOUSu jestli maj BIOS ve verzi F8
protože zatím co sem postřeh tak všem co to de ho maj a těm co to nejde se nezmiňujou jakou maj verzi - uf
:razz:
Norbik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Norbik »

Norbik píše:Dost zajímavá věc, rád bych kdyby mi to někdo vysvětlil. Přes BIOS jsem se s Opteronem 144 dostal na max 210 FSB a dál klasická hláška a restart. S 210 FSB jsem vyzkoušel clockgen a vyšplhal jsem se na 275 (HT3x DDR 1/1,5 chlazení mám obyč a procák pod zdrojem - max 55 stupňů). Vše jede stabilně, testy O.K. Vrátil jsem v biosu FSB na 200 a ostatní nastavení nechal, ale taktování přes clockgen vytuhlo už na 220. Vrátil jsem to v biosu zpět na 210 a 275 přes clockgen frčelo zas jako z partesu. Druhej problém je takovej, že při studeným startu mi takto přetaktovanej kompl nenaběhne na poprvé. Spustím ho, větráky vrčí a nic. Vypnu a znovu zapnu a jede to o.k. Nebo taky pomůže při vypnutí vypnout i zdroj. Pak to najede napoprvé. Zkoušel jsem ledacos, ale žádný přenastavení nepomohlo. Zkoušel jsem i různé biosy

Opteron 144, K8NF9Ultra BIOS F3, Barracuda 7200.8 160GB SATA NCQ, DDR 400 2,5-4-4-8
Doplnění. Biosy jsem zkoušel F3 a F4 (poslední). Mimochodem v F4 je chyba !!! takže pozor na to. Dál jsem zjistil, že při nastavení FSB na 200 mi deska jede na 198 a nějaký drobný a nejde clocknout přes 220. Při nastavení 201 v biosu clocknout jde i na 280, ale pak je problém s tím studeným startem. Je možné, že bios dělá při studeným startu nějakej test, kterej clockgen oblbne, ale zůstane to někde??? zaznamenáno a bios to pak vyhodnotí jako nepřípustné a nespustí kompl. Myslíte, že to tak může být? Lze někde v biosu nastavit, aby se při vypnutí úplně vypnul přívod proudu do desky nebo se to dá udělat jen vypnutím zdroje?
dady
Nováček
Nováček

Příspěvek od dady »

Norbik píše:
Norbik píše:Dost zajímavá věc, rád bych kdyby mi to někdo vysvětlil. Přes BIOS jsem se s Opteronem 144 dostal na max 210 FSB a dál klasická hláška a restart. S 210 FSB jsem vyzkoušel clockgen a vyšplhal jsem se na 275 (HT3x DDR 1/1,5 chlazení mám obyč a procák pod zdrojem - max 55 stupňů). Vše jede stabilně, testy O.K. Vrátil jsem v biosu FSB na 200 a ostatní nastavení nechal, ale taktování přes clockgen vytuhlo už na 220. Vrátil jsem to v biosu zpět na 210 a 275 přes clockgen frčelo zas jako z partesu. Druhej problém je takovej, že při studeným startu mi takto přetaktovanej kompl nenaběhne na poprvé. Spustím ho, větráky vrčí a nic. Vypnu a znovu zapnu a jede to o.k. Nebo taky pomůže při vypnutí vypnout i zdroj. Pak to najede napoprvé. Zkoušel jsem ledacos, ale žádný přenastavení nepomohlo. Zkoušel jsem i různé biosy

Opteron 144, K8NF9Ultra BIOS F3, Barracuda 7200.8 160GB SATA NCQ, DDR 400 2,5-4-4-8
Doplnění. Biosy jsem zkoušel F3 a F4 (poslední). Mimochodem v F4 je chyba !!! takže pozor na to. Dál jsem zjistil, že při nastavení FSB na 200 mi deska jede na 198 a nějaký drobný a nejde clocknout přes 220. Při nastavení 201 v biosu clocknout jde i na 280, ale pak je problém s tím studeným startem. Je možné, že bios dělá při studeným startu nějakej test, kterej clockgen oblbne, ale zůstane to někde??? zaznamenáno a bios to pak vyhodnotí jako nepřípustné a nespustí kompl. Myslíte, že to tak může být? Lze někde v biosu nastavit, aby se při vypnutí úplně vypnul přívod proudu do desky nebo se to dá udělat jen vypnutím zdroje?

No, to je přesně to, o čem jsem výše psal já - ten FSB Bug. Zvláštní je, že se to tak chová jen při studeném startu. Mám dojem, že to při testech na PCtuningu dělala i nějaké MSIčko.
MB: ASUS M2N-E | CPU: AMD Athlon 3500+ | Memory: 2048 Kingmax+Geil 667 | 160GB Western + 320GB Seagate | VGA: His x1800GTO ICEQ with 16p | Case+Zdroj : JNC 8627 + AKASA 400W - BKEUV3
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

K8NF9Ultra

Příspěvek od PET5 »

Konečně se mě podařilo překonat frekvenci FSB 212 MHz přímo z biosu desky K8NF9Ultra. Testováno na 2 PC. V jednom případě jsem musel snížit násobič HT na 1:3, ve druhém dokonce na 1:2,5. Potom šlo zvyšovat FSB libovolně. Jedná se zcela jistě o špatnou funkci tzv "inteligentního tweakeru", který optimální nastavení HT 1:4 neakceptuje!!!
Naštěstí frekvence HT nemá na výsledný výkon PC skoro žádný vliv.
Doufám, že výrobce časem vydá patřičně opravený bios.
lll
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: K8NF9Ultra

Příspěvek od lll »

A na kolik jsi to nataktoval???
PET5 píše:Konečně se mě podařilo překonat frekvenci FSB 212 MHz přímo z biosu desky K8NF9Ultra. Testováno na 2 PC. V jednom případě jsem musel snížit násobič HT na 1:3, ve druhém dokonce na 1:2,5. Potom šlo zvyšovat FSB libovolně. Jedná se zcela jistě o špatnou funkci tzv "inteligentního tweakeru", který optimální nastavení HT 1:4 neakceptuje!!!
Amd Athlon 3000+,Seagate 120 GB BAR. SATA 7200 8MB, ,Gigabyte GA-K8N Ultra-9 - nForce4 Ultra,2xKingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, gigabyte nvidia 6600
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ještě jsem nezkoušel absolutní maximum, ale na jednom PC s X2 3800+ jsem dosáhl 2500MHz při 1,55V a na druhém s 3200+ Manchester 2650 MHz při 1,55V.
Obě PC se stejnou deskou K8NF9-U. U dvoujádrového bylo nutné snížit dělič HT na 1:2,5 a u jednojádrového stačil poměr 1:3. Při tomto nastavení nabíhají frekvence přímo z biosu a není nutné používat utilitu EasyTune5 nebo ClockGen.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
lll
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lll »

Jakou máš verzi biosu???
PET5 píše:Ještě jsem nezkoušel absolutní maximum, ale na jednom PC s X2 3800+ jsem dosáhl 2500MHz při 1,55V a na druhém s 3200+ Manchester 2650 MHz při 1,55V.
Obě PC se stejnou deskou K8NF9-U. U dvoujádrového bylo nutné snížit dělič HT na 1:2,5 a u jednojádrového stačil poměr 1:3. Při tomto nastavení nabíhají frekvence přímo z biosu a není nutné používat utilitu EasyTune5 nebo ClockGen.
Amd Athlon 3000+,Seagate 120 GB BAR. SATA 7200 8MB, ,Gigabyte GA-K8N Ultra-9 - nForce4 Ultra,2xKingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, gigabyte nvidia 6600
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Používám bios F4. S předchozími verzemi jsem tak nízké nastavení HT nezkoušel.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
DDD123
Nováček
Nováček

Příspěvek od DDD123 »

Taky mám tu zkušenost, že jsem musel jít z násobičem HTT na 2,5, aby to konečně šlo trochu taktovat, takže teď mám Opterona 144 na 2610MHz (9*290), napětí 1,4V a paměti na 435Mhz. Prime95 stabilní 3 hodiny. A taky mě štve, že to někdy nenajede ani do BIOSu ráno po startu. Nemám to ještě moc vysledované, protože to mám doma jen týden.
Konfigurace: GA-K8NF9 Ultra, Opteron 144@2610MHz, 2x512MB Transcend CL2,5, Samsung 200GB SATAII, GA NX6600GT.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Potvrzuji, že po snížení taktu HT taky mám problémy se startováním dvou přetaktovaných PC. Někdy se nastartuje po druhém zásahu kontrolní funkce biosu, někdy až na počtvrté. Doufejme že to někdy v novém biosu opraví.
Jiirka
Nováček
Nováček

Pořát mi nejde SATA II

Příspěvek od Jiirka »

Ahoj. Potřeboval bych poradit. Deska mi nechce najit disk na SATA II. Zkoušel jsem přeinstalovat systém podle rady tady na fóru, ale nepomohlo to a ani nový bios nepomohl. Nevím, čím by to mohlo být. Zkusím každou radu. Díky

Mám:
k8mu9, 64-3000+, 2x512ram, vga ati-x800gto
no.667
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

MOD BIOS

Příspěvek od no.667 »

neěel by ten BIOS nějak modnout, aby to tu kontrolni funkci vynechalo? Pokud za to tedy může ona. Mám tuhle desku taky, druhým dnem, přišla mi jako výměna za shořelou DFI NF4 Ultra Infinity (tam šlo HTT na 290MHz), tak jsem ji hned zkusil nataktovat, dala 295 stabilně, ale po několika restartech nenaběhla a teď nejde víc než 212, ať zkusím jakoukoliv děličku nebo HT násobič. Nastavení napětí rovněž nemá vliv. Zkusím se vrátit k BIOS F2.
Norbik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Norbik »

pet5 píše:Konečně se mě podařilo překonat frekvenci FSB 212 MHz přímo z biosu desky K8NF9Ultra. Testováno na 2 PC. V jednom případě jsem musel snížit násobič HT na 1:3, ve druhém dokonce na 1:2,5. Potom šlo zvyšovat FSB libovolně. Jedná se zcela jistě o špatnou funkci tzv "inteligentního tweakeru", který optimální nastavení HT 1:4 neakceptuje!!!
Tohle potvrzuji. S násobičem HTT na 2,5 mi to fachá. Ale jde to jen s biosem F4 !!! Celou dobu jsem jel s F3 (protože F4 má v položce integrated periferals chybu), ale nešlo to. Po flashnutí na F4 to jede jak má. A funguje správně i ten studenej start. Mám to teď nataktovaný přímo z BIOSu na 270 MHz bez zvýšení napětí a jede to O.K.
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Zdár, chcu se optat, kde se dá v biosu F7 nastavit latence, frekvence pamětí..... našel sem jenom věci o procesoru. Předem dík.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
ravie
Začátečník
Začátečník

Re: to Ill

Příspěvek od ravie »

Jen takovy dotaz.... ciste pro mou informaci ... jaky si pouzil zdroj pri pokusu o taktovani na tehle desce ?[/quote]

Fortron 350.
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“