Jak roztočit větráček ?
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Karel15
- Nováček

-
Jak roztočit větráček ?
Ahoj lidi, mám teď dotaz spíše na nějaké specilistu elektrotechnika - jak mohu pomoci roztočit větráček, do kterého nejde dostatečné napětí proto, aby se překonal počáteční odpor magnetů a cívek? Je to klasický větráček od Coolermaster na 12V. Je zapojen do desky, která si ho sama reguluje. Normálně je vypnutý, jen občas, po delším zatížení na 100%, ho deska zapne. Jenže jen na Slow, takže větráček se sám neroztočí. Jen se jakoby klepe a snaží pootočit, jenže se vždy vrátí zpět. Je to pohyb cca 2mm na obvodu. Jakmile do něj strčím, již běží sám. Na udržení otáček to stačí. Jinak otáčky jsou někde okolo 320. Prosím, nejde navrnout něco, co by dalo počáteční impuls pro roztočení? Děkuji
- Stepa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
jako pocatecni impuls asi jedine vyssi napeti.....ono udelat by to slo,ale neni to zbytecny? nejde nekde nastavit aby to deska spoustela ny vyssi otacky? pres speedfan by to mohlo jit ne?
Gigabyte GA-K8NE , Sempron64 2800+(1600@2400Mhz) , Gigabyte GF6600 silent pipe 450/500 @ 530/630 , Corsair VS 2x512MB 400MHz 2.5-3-3-6 , WD 800JB , 350W EC
- Karel15
- Nováček

-
Není speedfan zase jeden program, který by musel běžet pořád? Mohu na na desce nastavit, aby v situacích, kde není větráček potřeba, udržoval Slow mod. Teď to mám na off. Přišlo mi to zbytečné. Když je potřeba a teplota se zvedne ještě trochu, tak přidá ze slow na více a roztočí se. Ale bylo by lepší, kdyby se roztočil hned. Na to slow má jen 320 otáček. Řešením by bylo zařazení obvodu, který by v okamžiku, kdy deska zapne větráček, připojil na chviličku 12V od zdroje a pak opět přepnul na napětí z desky. Na udržení otáček to již stačí. Ale nevím, jak na to ...
- Lami
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zkus na desce zvysit minimalni otacky vetraku, nektere to umoznuji. Nebo nastavit tu rychlost na vyssi.
Jinak mas asi smolicka, nebo budes muset vymenit vetrak (a mozna taky nepojede). Nevim presne jak ta deska reguluje, teoreticky by jej mohla casem roztocit rychleji, pri dalsim vzrustu teploty (ktery vznikne tim ze se vetracek netoci) a pote co se rozbehne tak to zase snizit.
Jinak mas asi smolicka, nebo budes muset vymenit vetrak (a mozna taky nepojede). Nevim presne jak ta deska reguluje, teoreticky by jej mohla casem roztocit rychleji, pri dalsim vzrustu teploty (ktery vznikne tim ze se vetracek netoci) a pote co se rozbehne tak to zase snizit.
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux 
- Karel15
- Nováček

-
- martin9
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Karel15
- Nováček

-
- Karel15
- Nováček

-
Prosím, psal jsem dotaz na někoho, kdo by poradil odborně. Nechci se někoho dotknout, ale tyhle zkuste si někdy přečíst, co se dotyčný ptá. Odpovídáte nesmysly a spustu obecných a neurčitých blábolů. To tu máte nějakou soutěž kdo má více příspěvků? Ještě že se nehodnotí jejich kvalita, to by vám sem museli zakázat vstup ....
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
a) mozna mas i pravdu ale par odborniku s velkym O tu je!
b) ta deska je pekne sux v tomhle ohledu...aspon co sem nasel na netu...
c) proc nechces nejakej residentni program?
d) souteze tu maji jen nekteri v postovani
a konecne za
E) nenapada me zadny kloubnejsi zpusob nez napr. zbastlit naky regulato kterej pripojis napr do usb/com/lpt - navody se tu nekde valej...ted v bazaru to nekdo prodava.
b) ta deska je pekne sux v tomhle ohledu...aspon co sem nasel na netu...
c) proc nechces nejakej residentni program?
d) souteze tu maji jen nekteri v postovani
a konecne za
E) nenapada me zadny kloubnejsi zpusob nez napr. zbastlit naky regulato kterej pripojis napr do usb/com/lpt - navody se tu nekde valej...ted v bazaru to nekdo prodava.
- Karel15
- Nováček

-
V některých věcech máš pravdu. Nepochybuji, že tu odborníci jsou. jenže se podívej na mé jiné dotazy. To, co někteří odpovídají, je naprosto úděsná hloupost a amatérismus.
Vezmu tvé ostatní postřehy popořadě:
b.) špatná deska - co je na té desce špatného? Mám to jako domácí kancelář, když hraji nějakou hru, funguje také. Ještě jsem nenašel něco, co by na ní nefungovalo, porty má všechny, rychlá je dostatečně. Co bych od desky měl chtít dalšího?
c.) proč další rezidentní program? Snažím se všech zbavit. Proč si instalovat další věc, když se to dá řešit jinak?
d.) soutěž - je to vidět.
e.) řešení mám, už jsem ho tu i vypsal. Ale neumím si to navrhnout. Proto jsem se obracel na odborníka - elektrotechnika. Mezi desku a větráček se dá dát malý obvod, ke kterému se přivede 12V od zdroje. V okamžiku, kdy se na desce objeví napětí, obvod odpojí desku, připojí zdroj, nechá roztočit větráček a zdroj opět odpojí a připojí desku. Na to stačí pár desetin sekundy. A nepotřebuješ žádné bastlení přes usb nebo com. Předpokládám, že na to bude potřeba jeden tišťák, brouk a pár dalších maličkostí. Je tu někdo schopen mi nakreslit plánek a vypsat součástky???
Vezmu tvé ostatní postřehy popořadě:
b.) špatná deska - co je na té desce špatného? Mám to jako domácí kancelář, když hraji nějakou hru, funguje také. Ještě jsem nenašel něco, co by na ní nefungovalo, porty má všechny, rychlá je dostatečně. Co bych od desky měl chtít dalšího?
c.) proč další rezidentní program? Snažím se všech zbavit. Proč si instalovat další věc, když se to dá řešit jinak?
d.) soutěž - je to vidět.
e.) řešení mám, už jsem ho tu i vypsal. Ale neumím si to navrhnout. Proto jsem se obracel na odborníka - elektrotechnika. Mezi desku a větráček se dá dát malý obvod, ke kterému se přivede 12V od zdroje. V okamžiku, kdy se na desce objeví napětí, obvod odpojí desku, připojí zdroj, nechá roztočit větráček a zdroj opět odpojí a připojí desku. Na to stačí pár desetin sekundy. A nepotřebuješ žádné bastlení přes usb nebo com. Předpokládám, že na to bude potřeba jeden tišťák, brouk a pár dalších maličkostí. Je tu někdo schopen mi nakreslit plánek a vypsat součástky???
- krtekm
- Začátečník

cusky. pls jak mám přes speedfan nastavit rychlost větráku. proste sem tam naklikal at se mota jen na 50% ale žádná změna nenasstala. Netuším čím to je. Nevíte pls sněkdo? THXStepa píše:jako pocatecni impuls asi jedine vyssi napeti.....ono udelat by to slo,ale neni to zbytecny? nejde nekde nastavit aby to deska spoustela ny vyssi otacky? pres speedfan by to mohlo jit ne?
- Jafido
- Středně pokročilý

Proc tu porad vymyslite nejake silene slozitosti, proste pripoj do obvodu rozbehovy kondenzator a udela to presne to co po tom chces, investice par korun a zabere ti to 10 minut pajeni. Nez se zeptas jak na to, pouzij funkci hledat, ja sam jsem to tu minimalne 2x postoval.
2krtekm: dotaz ohledne speedfanu se to tu jen hemzi a tvuj problem se resi minimalne kazdy tyden jednou, porad stejny problem, porad stejna odpoved. Hledej
2Flegy: Jako ze je INTEL deska je spatna to si snad delas srandu ne? Intel je jeden z mala vyrobcu co sve desky stavi i na ty nejhorsi mozne varianty ktere by mohli nastat. Argument s tim ze deska je spatna je naprosto scestny. Ze na desce nejde taktovat, to spouste lidi vubec nevadi, spouste jinych jako i me jde predevsim o stabilitu, nelzou jako je u jinych vyrobcu zvykem v merenych teplotach.
2krtekm: dotaz ohledne speedfanu se to tu jen hemzi a tvuj problem se resi minimalne kazdy tyden jednou, porad stejny problem, porad stejna odpoved. Hledej
2Flegy: Jako ze je INTEL deska je spatna to si snad delas srandu ne? Intel je jeden z mala vyrobcu co sve desky stavi i na ty nejhorsi mozne varianty ktere by mohli nastat. Argument s tim ze deska je spatna je naprosto scestny. Ze na desce nejde taktovat, to spouste lidi vubec nevadi, spouste jinych jako i me jde predevsim o stabilitu, nelzou jako je u jinych vyrobcu zvykem v merenych teplotach.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- Woyta
- Středně pokročilý

Na OC foru bylo schema na to jak si udelat termoregulaci pro fan. Umele si to fan roztocit a a az pak regulovat. Treba by to slo pouzit a upravit. Skusim to vyhrabat.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Wiruz
- Pokročilý

a nebylo by jednodussi nez delat regulator to zapojit na 12V a odporem ho zredukovat na stabilnich cca 900 ot/min (ticho zaruceno) a vykaslat se na regulaci? Jestli to teda neni fan na CPU, tam by to mohlo vadit 
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- mee.too
- Začátečník

zdravim..mam vetrak a ten se neroztoci na 4V staci cvrnknout a uz jede...vim ze tu nekde bylo jednoduchy schematko ktere tohle resilo ale nemuzu ho vubec najit..tak jestli byste mohli nekdo poslat odkaz nebo tak dík moc
deska: Gigabyte M56S-S3; pamet: 2x 2048MB kingston; proc: AMD athlon 64 X2 6000+; disk: Samsung 1TB, 32MB cash; graf: Gigabyte Geforce 9800gtx+, Acelero S1 rev.2 + 120mm Noiseblocker max 950 ot/min
- Vivec
- Středně pokročilý

nevim na co potřebuješ schéma na zapojení kondíkuJafido píše:Proc tu porad vymyslite nejake silene slozitosti, proste pripoj do obvodu rozbehovy kondenzator a udela to presne to co po tom chces, investice par korun a zabere ti to 10 minut pajeni. Nez se zeptas jak na to, pouzij funkci hledat, ja sam jsem to tu minimalne 2x postoval.