mno --- takže poslední dobou celkem dost prscuji s grafikou, takže by mě samozřejmě začaly zajímat trackbally --- chtěl bych se zeptat někoho kdo s tím má nějaké ty zkušenosti ......
jak to pořádně funguje - dá se to nastavit tak, aby se tím vlenderu dal otáčet pohled? Asi dost záleží na SW výbavě - co takový logitech marble mouse?
Trackbally
- Martin Kusyn
- Začátečník

Trackbally
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
- Gub-Gub
- Nováček

TrackBall Logitech Marble Mouse
Trackball mám, používám ho ovšem jenom jako myš bez nějaké sofistikovanější vazby na programy. Výhody proti myši:
- na stole mám málo místa, trackball nevyžaduje posuny
- celkem dobře jde "do ruky " tříletému synovi
- Dle mého názoru je lepší na hry typu "Doom" kdy ovládá pohled
Nevýhody:
-Občas mne to nutí pracovat "obouruč"- jedna ruka na kuličce, druhá na levé tlačítko. Pravé tlačítko se trochu hledá.
-Kulička má na sobě nepatrnou nerovnost- zřejmě technologickou od vstřikování do formy. V určité poloze trochu drhne a je třeba nepatrně větší síly na překonání.
Jinak je ovládání spíše příjemné a člověk si na to rychle zvykne. Za měsíc jsem na myš ani nesáhl.
- na stole mám málo místa, trackball nevyžaduje posuny
- celkem dobře jde "do ruky " tříletému synovi
- Dle mého názoru je lepší na hry typu "Doom" kdy ovládá pohled
Nevýhody:
-Občas mne to nutí pracovat "obouruč"- jedna ruka na kuličce, druhá na levé tlačítko. Pravé tlačítko se trochu hledá.
-Kulička má na sobě nepatrnou nerovnost- zřejmě technologickou od vstřikování do formy. V určité poloze trochu drhne a je třeba nepatrně větší síly na překonání.
Jinak je ovládání spíše příjemné a člověk si na to rychle zvykne. Za měsíc jsem na myš ani nesáhl.
Vítek
- prf.KuBA
- Středně pokročilý

Mám zkušenost s Logitech Marble mouse. Pohyb kurzoru je opravdu hodně přesný a citlivý. V mém případě byla pohybová koule naprosto přesně kulatá a hladká, což je u zařízení tohoto typu předpoklad. Kdyby tomu bylo jinak, určitě bych to poslal na reklamaci. Ovládání je dosti pohodlné a rychlé, ale je třeba si zvyknout a mít pevné prsty, ze začátku je to hrůza. Hrál jsem na tom vesměs vše, od strategíí po 3D akce. Moc ovládacích prvků tam není, takže jsem časem opět přestoupil na myš. S jednotlivými grafickými aplikacemi nemám zkušennosti a nevím, jaký software se k tomu dodává. Měl pouze samotné zařízení bez krabice či softwaru.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
- Martin Kusyn
- Začátečník

ehe - díky za zkušenosti --- ale jak to tak čtu, tak se mi zdá, že je to spíš náhrada za myš než něco co by se dalo využít samostatně pro zjednodušení práce (myslím tím současnou práci s trackballem a s myší)
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
- wector
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
No de-facto by se to dalo použít společně, myš v jedný a trackball v drůhý, hodil bys mu nějakou funkci, ikdyž to by muselo mít hodně dobrej soft, aby to změnilo pohyb kurzoru třeba na rotaci... Já takhle používám 2 myši - Razer na pohyb a na Geniusu tlačítka a kolečko na různý fce. a dost to zrychluje práci... Pohyb kurzoru druhou myší sem vyřešil zakrytím optikyMartin Kusyn píše:ehe - díky za zkušenosti --- ale jak to tak čtu, tak se mi zdá, že je to spíš náhrada za myš než něco co by se dalo využít samostatně pro zjednodušení práce (myslím tím současnou práci s trackballem a s myší)
- Gub-Gub
- Nováček

Trackball
No spíš náhrada myši. Vidím to tak jak to komu sedne do ruky...
Jinak ta nerovnost co jsem zmiňoval je spíš bodová a je tak nepatrná, že ji člověk spíš "tuší" než že by na ni narazil. Kulička je poměrně masivní a má dobrou setrvačnost. Ovládání je dost přesné. Vzhledem k tomu, že v práci mám myš a mám občas křeč do ruky- "syndrom houslisty nebo klavíristy či jak se to odborně jmenuje" jsem s trackballem nadmíru spokojen. Večer se podívám na ty konfigurační možnosti. Já to mám skutečně jen místo myši- takže "plug and play" a ten konfigurační program jsem nikdy neměl puštěný.
Jinak ta nerovnost co jsem zmiňoval je spíš bodová a je tak nepatrná, že ji člověk spíš "tuší" než že by na ni narazil. Kulička je poměrně masivní a má dobrou setrvačnost. Ovládání je dost přesné. Vzhledem k tomu, že v práci mám myš a mám občas křeč do ruky- "syndrom houslisty nebo klavíristy či jak se to odborně jmenuje" jsem s trackballem nadmíru spokojen. Večer se podívám na ty konfigurační možnosti. Já to mám skutečně jen místo myši- takže "plug and play" a ten konfigurační program jsem nikdy neměl puštěný.
Vítek
- Martin Kusyn
- Začátečník

2 wector -- mno - jo - takhle nějak to používám taky .... právě jsem uvažoval o tom, že bych jednu druhou myšku nahradil trackballem .... asi z toho sejde