Můžete poradit se zvukem, zvukovkou ...

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Honza2
Nováček
Nováček

Můžete poradit se zvukem, zvukovkou ...

Příspěvek od Honza2 »

Ahoj,
mám cca 4 roky starou zvukovou karta Forte Media xTreme Theather od (tehdy asi za 2300,-), která je zhruba na úrovni dnešních integrovaných zvukovek na MB, repro 2+1 Altec Lansing (na PC celkem slušné, cena 2600,-), poslouchám různé žánry hudby v MP3, převážně s dat. tokem 192-250. Zvukovou kartu používám jen k poslechu hudby s připojením přes klasický analogový výstup. Můžete mi prosím poradit s následujícím?

1) Rozhoduji se mezi Hercules Fortissimo IV a SoundBlaster X-Fi – které byste dali přednost k poslechu hudby?

2) K přehrávání používám JR Mediacenter, který sám o sobě nabízí lepší zvuk, než většina přehrávačů + plug-in DFX = výrazné vylepšení zvuku, zejména s nízkým datovým tokem. Myslíte si, že některá z výše uvedených zvukovek zvuk ještě nějak výrazně vylepší? Pokud bych z nich dostal jen o trochu lepší zvuk např. s Win Mediaplayerem a bez DFX, byla by to asi zbytečná investice...co si o tom myslíte?

K přehrávání MP3 přes PC repro používám i HD přehrávač. Archos Gmini 410 je výborný, ale neumožňuje uložení více uživatelských nastavení zvuku, takže na sluchátkách je zvuk výborný, ale po připojení k repro je to slabší s výškami, dynamikou apod…spravilo by to nastavení EQ, ale po připojení sluchátek bych musel opět přednastavit, takže asi dost hloupá otázka…

3) lze přehrávat zvuk z přehrávače na repro přes PC a zvukovou kartu? Mám na mysli výstup z přehrávače do IN zvuk. karty – SW úprava zvuku v PC např equaliserem zvukovou a přes line OUT do repro…
4) Existuje nějaký jednoduchý způsob?
(Podle toho, co jsem zkousel, ale hlasitost z vnějšího zdroje je nižší, než při přehrávání přímo z PC :(

Předem díky za pomoc.
Honza
Martin Kusyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin Kusyn »

1) já osobně asi tý levnější .... obě to jsou zvukovky rozhodně dobře postačující na přehrávání hudby ..... v MP3 rozhodně

2) nemyslím si, že by sis koupí nové zvukovky pomohl zrovna co se týče přehrávání hudby

3) samozřejmě že to jde - ale záleží na tom, co ti umožňuje SW zvukovky .... v tomhle směru bych se rozhodl spíše pro použití mixážního pultu (osobně mám doma behringer UB 802 - spíše než DJské vybavení je to studiový kousek s třípásmovým ekvalizérem pro každý kanál - cena je okolo 2500,- u levnější verze UB 502 +/- 1800,-)

4) podle toho co jsem zkoušel já hodně záleží na SW vybavení .... :wink:
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Souhlas. X-Fi, nebo Fortissimo bych začal řešit až v případě potřeby přehrávání SACD/DVD-Audio.

Jaký máš důvod zvukovku měnit ? Na přehrávání MP3 většinou totiž bohatě postačí i ty integrované, některé jsou až překvapivě kvalitní (třeba Karajan). Zvuk MP3 je už sám o sobě ořezán o spoustu zvukových informací a snažit se to vylepšit psychoakustickými úpravami přes různé pluginy je imho zbytečné. Je to odstranování důsledku namísto příčiny. Místo, abyses snažil tu nahrávku získat kvalitní, tak se radši snažíš opravit tu nekvalitní. Ale tady tě lepší zvukovka nespasí. Troufnu si říct, že při tvém použití na empétrojky by zůstalo 90% schopnotí výše uvedených zvukovek nevyužitých.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Honza2
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honza2 »

Díky za odpovědi

To Martin: nevíš o nějaké zvukovce, která má k tomu uzpůsobené ovladače nebo o nějakém jiném SW, který by umožňoval monitorovat zvuk z externího zdroje přes PC? resp. který se osvědčil tobě? :wink:

Tom V: Souhlasím...Bohužel poslouchat MP3 při práci je pro mě pohodlnější, ani od toho necekám nejaké zázraky.Samozřemě, když si chci opravdu něco poslechout, vezmu CD a přehraju jej na aparatuře, která je ovšem v jiné místnosti :(. Na druhou stranu bych byl rád, kdyby to na PC hrálo nějak slušně. Také nejsem zastánce nějakých úprav zvuku, ale co není nutné na Hi-Fi, na PC je asi nevyhnutelné - myslím v určitých mezích a samozřejmě ne třeba s repro za 20tis., to je hloupost. Ty DFX zvuku na výše uvedených PC repro opravdu prospěly, tak jsem myslel, že by mohla pomoct i zvukovka, kterou musím stejně kvůli problémům s ovladači vyměnit. V diskusích o SB X-fi si uživatelé nemohou vynachválit zvuk a dost častou píšou o "obrovském" rozdílu oproti zvuk. na MB. Tak nevím... :(
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Ale jo, chápu, co myslíš, taky poslouchám při práci... X-Fi je špičková zvukovka, je jasný, že je velkej rozdíl mezi ní a integrovanými kodeky. :) Pokud jsi ochoten dát ty tři (nebo kolik) tisíce za X-Fi Extreme Music, tak si jí kup. Oproti tomu, co tam máš ted, si polepšíš. Vzhledem k tomu, že X-Fi má DSP a software umožnující "vylepšení" zvuku z horších zdrojů (MP3), tak bych ti z těchhle dvou doporučil spíš tu, ikdyž je skoro dvakrát dražší. To Fortissimo je sice taky mnohem lepší, než to, co tam máš ted, ale hůř by se ti tam realizovalo to "vylepšování" zvuku. A jestli si občas něco zahraješ, tak se ti ta X-Fi taky bude hodit... :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Honza2
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honza2 »

No, nejspis si poridim v bazaru za 1000 samostatny equaliser s vice vstupy a ukladanim nastaveni zdroju a zkusim vest zvuk z MP3 přehrávače... a třeba i ze zvuk karty přes něj...pro PC to není zrovna elegantní řešení, ale jestli to bude stačit, tak si nemusím pořizovat zbytečně drahou zvukovku...a koneckonců ještě možná odlehčím počítači :wink:
Martin Kusyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin Kusyn »

2 Honza2 ... mno moc SW na realtime úpravy zvůku z line-in vstupu jsem neviděl - je fakt, že jsem po tom moc nepátral --- ten ekvalizér z bazaru asi bude stejně lepší řešení .....
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“