SATA II disk - potřebuji pár rad (stále nezodpovězeno)

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

SATA II disk - potřebuji pár rad (stále nezodpovězeno)

Příspěvek od misadlouhz »

Ahoj, chtěl bych se ujistit, že mi disk běhá tak jak má a proto bych potřeboval poradit.

Koupil jsem si Seagate 7200.9 SATA II disk 160GB OEM verzi a motherboard mám Asus A8N VM CSM microATX. Ta podle všeho podporuje SATA II přenosy (3GB/s). Takže.. postavil jsem počítač, připojil disk, vše šlape bez problému. Mám WindowsXP x64 Professional, žádné ovladače jsem neinstaloval - zaprvé disk nepřišel s žádným CD a zadruhé na stránce Seagate říkají, že žádné ovladače nejsou třeba, Windows rozpozná disk sám. Nahrál jsem nejnovější Bios Asusácké základní desky.

Disk funguje, voalá! Ale funguje jak má a opravdu jako SATA II? Jak to zjistím? Udělal jsem test v HDTachu a vyšly mi úplně jiné hodnoty než pro stejný disk mají skóre jiní uživatelé - mé výsledky

Random Acces 6.5ms
CPU Utilization 12%
Average Read 123.6MB/s
Burst speed červeně je vyznačená hodnota 461MB/s

----
jejich výsledky se stejným diskem:
Burst Speed: 248.6 MB/s
Random Access: 13.2ms
Average read: 61.4 MB/s

a

Burst Speed: 131.8 MB/s
Random Access: 13.1ms
Average read: 61.4 MB/s

Disk mám v HDTachu označen jinak, než jiný uživatel, který tam poslal screenshot - a to jako ST3160812AS 3.AAD (to je asi firmware verze, on má 2AAA, viz výsledky testů na této stránce http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=7323&start=100)

Je vše v normě, v pořádku? Běží mi HD jako Sata II disk a tak jak má?

V programu HD Tune, který jsem taky stáhl z internetu a spustil mi vyjde v testu
minimum Transfer Rate 32.6
maximum Transfer Rate 73.1
Average Transfer Rate 58.5
Burst Rate 201.8Mb/s
Acces Time 13.4ms
CPU Usage 99.9%

a v záložce info to hlásí
Standard: ATA/ATAPI-7 - SATA II
Supported: UDMA MODE 6 (UltraATA/133)
Active: UDMA MODE 6 (UltraATA/133)

Také nerozumím "NCQ", co to je a jestli je mám, např. v Biosu, pro optimální výkon mít povolené nebo nikoli.

Děkuji za radu.
Naposledy upravil(a) misadlouhz dne stř 1. bře 2006, 00:08, celkem upraveno 1 x.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Kód: Vybrat vše

http://www.svethardware.cz/art_doc-12657245FFC1A7B4C12570C80051A244.html
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

dobře, ale to neodpovídá na otázku
1, jestli mi disk funguje v pořádku, tj. jestli jsem udělal vše pro jeho otimální - bezchybnou funkci
2, jestli jede jako Sata II
3, proč je hodnota Burst Speed z programu HDTach 461MB/s, Average Read 123 a Random acces (6.5) naproti tomu poloviční než jak to mají jiní uživatelé stejného disku
4, co je to NCQ a co s ním?

Otestoval jsem a přeci nerozumím..
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

add1,2,3) Musíš tam dát NF4 "IDE" chipset drivery, ale efekt bude skoro nula...

add4) viz výše...
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Shit píše:add1,2,3) Musíš tam dát NF4 "IDE" chipset drivery, ale efekt bude skoro nula...

add4) viz výše...
dobře, nechme NCQ stranou, jak "tam dát NF4 chipset drivery"? A kam? Samozřejmě jsem nainstaloval nejnovější všechno ke svým komponentům - vše co se dá poslední stáhnout k základní desce pro 64bitová Windows plus ovladače grafické karty ze stránek Nvidia, ale to sem tahat nemusím, jak tedy s tím mým diskem, je nastaven jak má nastaven být? Proč dává v testu jiné hodnoty než ostatním uživatelům? Jede jako Sata II? Kde zjistit víc?

Obrázek
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

mám samozřejmě nainstalován nejnovější NForce 430 chipset driver stažený ze stránky NVidie
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ty hodnoty jsou podezřele perfektní, tak se chi ujistit, že nemám dvakrát lepší disk než ostatní

není to náhodou 64bitovými Windows?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“